Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (655)

plakát

Za vlast (2014) odpad!

Jedním slovem: nuda. Slabé herecké výkony, levné efekty, hrozná hudba, chabý scénář. Snaží se o patos, ale nemá na to. Natočit film ze zákopů první světové zcela bez emocí, to jsem si až dosud myslel, že snad ani nejde. Neztrácejte tím čas.

plakát

Metaloví lordi (2022) 

Zajímalo by vás, jak by vypadal film o metalu, který napsal a natočil Justin Bieber? Tak se mrkněte na Metalový lordy. Je to tak někde na pomezí, dlouho jsem váhal mezi 2 a 3 hvězdami, protože je to strašně nevytěžené.  Vlastně mě fascinuje, jak málo metalu ve filmu o metalu je.  Hlavnímu hrdinovu prostě přerod v metalistu nevěřím ani za prd, přestože se hodně snaží. Scénáristovi nevěřím ani za mák, že poslouchá metal. Vtipy zůstávají někde na půli cesty, a přitom začátek byl poměrně slibný a celkově je film docela fajn oddechovka. Chybí tam jediná narážka na Apocalypticu, kterou by ostatně zvládnul i Captain Obvious. Když to srovnám třeba s finským Heavy Trip, jsou Metaloví lordi jako zaostalej mladší bráška, kterej v páté třídě 5x propadl a pak mu skončila povinná školní docházka. Good try, Netflix. Try again. 45 %

plakát

Duna (2021) 

Můj Bože to byla nádhera! Tím myslím především pastva pro oči a uši. Velmi dobře zahrané, ale především skvěle napsané a zrežírované - jen s tím dovětkem, že rozdělení Duny na části sice prospěje tomu celkovému domu z celé série, ale po dokoukání první části nemáte podobný pocit jako třeba na konci Star Wars IV - A New Hope nebo LOTR - The Fellowship of the Ring. Je to, jako byste čekali na jeden další záběr, který už ale nedostanete... ne dřív než v příštím roce. A to je za mě velká škoda a největší vada na kráse. I tak je to ale scifárna vysoko nad průměrem, daleko přesahující rychle stárnoucí Lynchovu adaptaci po všech stránkách. A za mě teda řemeslně ještě o pár kroků dál než třeba Blade Runner 2049, který byl až příliš uloudaný. Tohle pěkně sype a skvěle se na to kouká. 95 % a plných pět hvězd.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Je to někde kolem 50 %, ale hvězdy dávám jen dvě - protože čtvrtý díl Matrix se zvrtnul v něco jako Ocean's Eleven s komponovaným střihovým pořadem "Vzpomínky na Matrix", jen to není ani zábavné, ani napínavé nebo nedej Bože dechberoucí jako první díl. Ano, všichni srovnávají, ale na vině jsou především samy Wachowské, které do nového dílu pořád vecpávají střihy z původních části trilogie a celou dobu se snaží najít "nový bullet-time", což se jim opravdu zoufale nedaří... a je to vidět. Jakkoli oceňuji práci s tím, co je a není realita především v úvodu filmu, čtvrtý Matrix je strašně plochý, pár dobrých postřehů a hlášek je zabitých v tuně nudné omáčky a stereotypů - a tím, jak se Wachowské zcela očividně snaží vysmát celému Hollywoodu i Trumpově Americe ("sheeple" atd.), (ne)chtěně podrazí celý odkaz svého původního díla. Je to asi jako když si dáte skvělé tříchodové menu ve Fieldu a na závěr vyrazíte na umělohmotnou pizzu z hladovýho okýnka. Tu pachuť už nesmyjete. Fishburne i Weaving můžou být rádi, že už se do tohoto nového dílu nevešli. To lejno si teď z boty bude muset smývat jen... no vlastně Neil Patrick Harris, který nového "architekta" ztvárnil jako jedno velké cameo.

plakát

Zaklínač - Série 2 (2021) (série) 

Rozbředlá, plytká s*ačka, která místo aby stavěla na silném příběhu z knih, se snaží být hybridem mezi knihami a hrou... a fatálně v tom selhává. Nevadí mi propojení světa knižního originálu s herní adaptací a přidání něčeho nového navrch, ale když vezmete už tak dost komplikovaný příběh a ještě ho překombinujete, vypadne vám z toho přesně to, čeho máme v posledních letech přehršel - překombinovanou a rádobypřechytřelou americkou produkci. Když k tomu přidáte naprosto otřesný casting nových postav (bezcharakterní Nenneke, bezzubý Dijkstra, ne úplně hezká sedmikráska z Dolin Francesca), ušetříte na vizuálních efektech (chrám Melitelé zvenčí i zevnitř mi kvalitou zpracování přimněl dobu seriálů Herkules a Xena: Princezna bojovnice), rezignujete na jakoukoli aspoň trochu dobrou choreografii bojů (tvl Kaer Morhen plný zaklínačů, co se neumí ohánět mečem wtf), dostanete po dvou letech čekání po skvělé první sérii patlanici, kterou si už nikdy nechcete pustit. Nevím, jestli chci vidět třetí sérii a moje srdce krvácí, že píšu takovou věc zrovna o sáze Zaklínače. Pokud mám vypsat něco dobrého, tak je to Ciri, Marigold a první díl, který jako jediný za něco stál a bavil mě. 35 %

plakát

Zaklínač - Série 1 (2019) (série) 

Komplikované, pomalé - ale skvěle vystavěné a zahrané. Užíval jsem si každou chvíli s Geraltem, velmi dobrá byla "geneze" Yennefer i krkolomná cesta Ciri. Jako fanoušek knížky i her jsem byl z první řady Zaklínače nadšen, protože tato sága konečně dostala herce i rozpočet na to, aby mohla být převedena na filmové plátno v odpovídající podobě. 89 %, přičemž ty 4 % jsou za Toss a coin to your witcher :-)

plakát

Jak se stát tyranem (2021) (seriál) 

Zajímavý počin, který skončil někde na půli cesty. Jasně, podíváte se na všechny ty hlavní postavy kasty diktátorů 20. století a občas se dozvíte zajímavé věci, ale musím říct, že koncept "redukce" diktátora a jeho režimu na víceméně jednu klíčovou vlastnost (podle toho jsou členěny/tvořeny jednotlivé díly) je opravdu chabý a má spoustu mezer. Pokud si myslíte, že se dozvíte, co bylo podstatou a cíli nejen diktátorů, ale i jejich režimů, překvapivě se to dozvědět vůbec nemusíte. Netflix vám ukáže stručný výsek z toho, jak vládli a zabalí to rádobyvtipně do cynického "návodu, jak se stát tyranem", ale ve výsledku se jedná o bezzubou formu, která není ani dostatečně informativní, ani dostatečně naučná... a pokus o zábavnost se dle mého názoru dost míjí účinkem, nemluvě o tom, že působí dost nepatřičně, protože se tu jinak bavíme o režimech, které z větší části byli postavené na větších či menších genocidách. Pro rychlokonzumenty, laiky, teenagery a Jana Řežába dobrý, ale jinak je to celé sotva odrazový můstek - a přitom nemusel být. Osobně jsem budu rád za každého, kdo se na to podívá a poučí se z toho v tom ohledu, že vláda jediné (povolené) osoby/strany většinou nekončívá dobře. Ale každý, kdo chce zjistit víc a základy už má, může tento seriál poměrně úspěšně považovat za ztrátu času. 50 %, od Petera Dinklage jsem čekal řádově lepší výkon.

plakát

Za čárou (2021) 

Takovej ten film, u kterýho si říkáte "no, šlo to." Efekty docela ušly, nějaká drobná akce byla, ale příběh překomplikovaný s tolika logickými chybami a - bohužel - marnými snahami o vrstevnatost, že si u závěrečných titulků říkáte "WTF?". Pokud chcete akční střílečku z blízké budoucnosti, klidně si to pusťte - ale nečekejte od toho příliš. Za mě a můj sobotní večer to docela ušlo :-) 50 %

plakát

Star Trek: Discovery - Season 3 (2020) (série) 

Nebudu zapírat, že tuto (i předchozí) řadu jsem sledoval hlavně kvůli tomu, že má prostě krásný vizuál. Fakt jsem si všechny ty triky, bitvy vesmírných lodí, ale i nové a nové světy i rasy krásně užil. Dokonce ani zápletka celé série nebyla špatná, dokud to poslední díl nezabil. Dokonce i na tu novou black asian LGBT agitku se dá zvyknout. Proč ne - je to tolerance a rovnostářství dotažené do puntíku. To naprosto respektuji a funguje to ve všech řadách Discovery. ALE: vývoj postav je prostě divný. Všemožné vtípky a narážky mezi Michael a Bookem nejsou vůbec vtipné ani nápadité. A jsou tam furt. Ubíjejí vás díl za dílem. Ale když je přeskočíte a odpustíte seriálu i to divné rozuzlení zápletky, pořád se dá si to pěkně užít. Fakt, že jo :-)

plakát

Venom (2018) 

Tohle mě hodně bavilo! Pravda, čekal jsem víc "rozpolceného" "antihrdinu" (uvádím záměrně každý z pojmů do uvozovek zvlášť), ale čert to vem - to, co jsem dostal, byl skvělý mix akce, příběhu, vtipu a brilantního herectví Toma Hardyho. Tak, kdy bude dvojka?