Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (21)

Vyprávěj

Vyprávěj (2009) (seriál)

V 7. epizodě 2. série s názvem „Neštěstí“, která se odehrává v říjnu roku 1974, Kamila (Zuzana Kajnarová) při seznámí s Karlem (Roman Vojtek) tvrdí, že je jí 28 let. V 9. díle 3. série s názvem „První polibek“, který byl situován do června 1979, však ve scéně, kdy ji utěšuje kolegyne z práce, tvrdí, že je jí 30. V 1. epizodě 1. série, kdy pracuje s Karlovou matkou v účtárně, by ji navíc podle tohoto údaje muselo být v teprve 15 let.

Expozitura

Expozitura (2009) (seriál)

V 11. díle s názvem „Osamělá mise“ ve scéně, kdy je Dan (Robert Jašków) nasazen do vězení, je během zpěvu jednoho z rusů záběr na Dana (Robert Jašków) sedicího u plotu věznice. V tu chvíli Dan (Robert Jašków) nemá na hlavě žádné známky přechozích zraněni ze sprch. V následující scéně, kdy je telefonovat z toalety, už je opět má.

Vyprávěj

Vyprávěj (2009) (seriál)

V 16. díle první série (Vánoce 1971) Karel ochutnává bramborový salát a poté říká Evě, že v něm chybí celer, že u nich doma ho vždy do salátu dávají. Eva odpoví, že ho tam dávat nebude, protože u nich doma ho tam nedávají, a že ho nesnáší. Ve 14. díle druhé série (Vánoce 1976) naopak chce dát celer do salátu Evina matka s tím, že ho tam dává pokaždé, Eva ji zastaví se slovy : „Mami, celer ne, Karel to nemá rád."

Jistě, pane ministře

Jistě, pane ministře (1980) (seriál)

Sir Humphrey Appleby (Nigel Hawthorne) i ministrův osobní tajemník Bernard Woolley (Derek Fowlds) jsou ženatí. Manželka prvně jmenovaného se objeví pouze v epizodě Konečné rozhodnutí, kde leží vedle Humphreyho během nočního telefonátu s ministrem. Bernardova žena se neobjeví ani jednou, ale v epizodě Klíč Bernard prohlásí, že nedává klíč od vlastního domu svojí tchýni.

Jistě, pane ministře

Jistě, pane ministře (1980) (seriál)

Jim Hacker (Paul Eddington) vystudoval ekonomii na London School of Economics, což mu Humphrey (Nigel Hawthorne) i Bernard (Derek Fowlds) často předhazují. Hlavně v souvislosti s tím, že neovládá latinu. Humphrey i Bernard mají klasické vzdělání na Oxfordu.

Jára Cimrman ležící, spící

Jára Cimrman ležící, spící (1983)

Scéna, v níž je vyvěšen obří obraz moře a následně pochoduje sokolský průvod, se natáčela v den, kdy měl pohřeb Leonid Iljič Brežněv. Někteří přihlížející lidé netušili, že se zde natáčí film a jeden z nich podle Zdeňka Svěráka prohlásil, že "Sotva Brežněv natáhne brka, tak už se Sokolové rojej."

Yes Man

Yes Man (2008)

Poté, co Carl (Jim Carrey) dozpívá sebevrahovi, vykřikne: "I've got blisters on my fingers!" Toto zařval Ringo Starr na konci písně "Helter Skelter" - v původní podobě je možné ji slyšet na "Bílém albu" skupiny The Beatles.

Rozpuštěný a vypuštěný

Rozpuštěný a vypuštěný (1984)

Zdeněk Svěrák původně počítal s tím, že hlavní roli inspektora Trachty dostane on, i proto, že tuto roli hrál ve hře "Vražda v salónním coupé" v divadle. Ladislav Smoljak ale chtěl obsadit profesionálního herce, takže ji nabídl Jiřímu Zahajskému. Poté měl tedy hrát hajného Hlaváčka, ale toho zase Smoljak nabídl Rudolfu Hrušínskému. Nakonec získal pouze malou roli průmyslového básníka Jelínka. Svěrák byl tímto podle vlastních slov dožrán a aby dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s Vítem Olmerem a natočili spolu film Co je vám, doktore?.

Yes Man

Yes Man (2008)

Píseň, kterou Carl (Jim Carrey) zpívá při nočním vloupání do amfiteátru Hollywood Bowl, je "Can't Buy Me Love" od The Beatles. Slavná skupina na tomto místě koncertovala jednou v roce 1964 a dvakrát v roce 1965, zmíněná píseň pak v roce 1977 vyšla na albu "The Beatles at the Hollywood Bowl".

Pád Třetí říše

Pád Třetí říše (2004)

Po Hitlerově (Bruno Ganz) smrti je ve filmu hlášeno rozhlasem ulicemi Berlína, že Vůdce spáchal sebevraždu. Ve skutečnosti však bylo vyhlášeno, že Hitler padl za Německo, když do posledního dechu bojoval proti bolševismu. Druhý den to takto interpretoval i protektorátní tisk. Šlo o jednu z posledních lží nacistické propagandy.

Jára Cimrman ležící, spící

Jára Cimrman ležící, spící (1983)

Jára Cimrman se snaží zlikvidovat Habsburskou monarchii mj. tím, že bude děti následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este učit o prohnilosti monarchie a přesvědčovat je, že nejlepším zřízením je republika. Tyto snahy jsou však zcela zbytečné. Ferdinandovy děti kvůli sňatku jejich otce s hraběnkou Žofií Chotkovou neměly následnické právo. Po smrti Ferdinandova bratra Otty Franze v roce 1906 byl druhým následníkem v pořadí Ottův syn Karel - ten se také císařem v roce 1916 skutečně stal. V roce 1909, kdy se zmíněná "likvidace monarchie" odehrává, měl tedy Cimrman své snahy zaměřit spíše na Karla.

Na lavici obžalovaných justice

Na lavici obžalovaných justice (1998) (seriál)

Čerstvě jmenovaný soudce Sojka (Jakub Wehrenberg) osloví v posledním díle advokáta Ondrašíka staršího (Ladislav Županič) slovy "Soudruhu prokurátore", ten však podle mnoha předchozích zmínek působil za komunismu jako soudce, nikoliv jako prokurátor.

Na lavici obžalovaných justice

Na lavici obžalovaných justice (1998) (seriál)

Hala vily, ve které bydlí rodiče soudního čekatele Ondrašíka (Jakub Špalek) je tatáž jaká byla použita Irenou Pavláskovou ve filmu Čas dluhů (včetně většiny inventáře - skříňka, lavice, globus, socha...), kde byl Karel Roden jakožto ekonom Milan podroben "pracovnímu pohovoru" u otce své přítelkyně (Jiří Lábus) a je to stejná hala, která byla později touto režisérkou využita i ve filmu Bestiář, tentokrát již s obměněným interiérem, šlo o scénu kdy hlavní hrdinka Karolína (Danica Jurčová) navštíví Alexe (opět Karel Roden) v Londýně.

Zítra vstanu a opařím se čajem

Zítra vstanu a opařím se čajem (1977)

Těsně před tím, než se Jan Bureš (Petr Kostka) opaří čajem, zazní v rádiu, že "socialistické státy zajistily úspěch mírové konference," což je vzhledem k datu (1. června 1996) dnes již úsměvné.

Zítra vstanu a opařím se čajem

Zítra vstanu a opařím se čajem (1977)

Děj filmu, resp. "přítomnost," se odehrává v roce 1996, což lze vypočítat z věku Klause Abarda (Jiří Sovák), který při schůzce nacistů v Jižní Americe tvrdí, že v roce 1944 mu bylo 34 let a dnes je mu již 86.

Pupendo

Pupendo (2003)

Na vnitřní straně vstupních dveří do bytu Bedřicha Máry je plakát Johna Lennona a Yoko Ono.

Ordinace v růžové zahradě

Ordinace v růžové zahradě (2005) (seriál)

MUDr. Aleš Čížek (Ladislav Potměšil) si v jednom díle zkouší kovbojský klobouk, když s ním vyjde před ordinaci, jedna ze setřiček prohlásí, že vypadá jako major Maisner, čímž odkazuje na Potměšilovu roli v sérii Byl jednou jeden polda.

Reklama