Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (1 193)

plakát

Total Recall (2012) 

Fascinujícím prvkem filmu je výprava, především Kolonie se povedla. I některé futuristické dopravní prostředky vypadají zajímavě, i když jsem celý koncept Zeměpádu tak úplně nepobral. Horší je to s příběhem, který je úplně stejný jako v klasickém Total Recall, až na to, že zmizel Mars. Což je škoda, ale ne tak hrozná. Horší je zhroucení interní logiky popisovaného světa v okamžiku, kdy se londýnským metrem vydáme za Matthiasem. Ale nemá cenu to zde rozebírat, koneckonců jméno Kurta Wimmera, jednoho ze scénáristů, varovalo předem. Herecké výkony nečekejte, v tom se remake od originálu taky příliš neliší.

plakát

Ve stínu (2012) 

Český film, na který je radost se dívat ve smyslu čistě profesním. Reálie, dekorace, kostýmy, lokace, práce se zvukem, nádhera. Scéna, ve které Hakl prohledává poštu, byla čirým potěšením. Herci, až na výjimky (Taclík), vynikající. Jenže co to bylo platné, když scénář je plný naprosto nevěrohodných věcí. A tou hlavní je bohužel hlavní hrdina. Neskutečně charakterní nebo slepě naivní. Film se odehrává před měnovou reformou a k té došlo 30. 5. 1953. To je po aféře v Čihošti (konec r. 1949), procesu s Horákovou a spol. (červen 1950), po Babicích (červenec 1951), po procesu se Slánským (listopad 1952). A scénáristé nám s vážnou tváří vykládají, že se ještě v roce 1953 najde kriminalista, který se nestáhne z nějakého případu ihned poté, co se objeví StB, který si dovolí vyhrožovat prokurátorem, jako by nevěděl, jak probíhaly politické procesy (nebo jim snad věřil?), který se pokusí zachránit alespoň rodinu naprosto nevěrohodným způsobem, jako by nevěděl, že StB je všemocná? Co se nám to snažili scénáristé vytvořit? A to scénář sedmnáctkrát přepisovali? A to nemluvím o tom, že přitažlivější postavou je nepochybně Zenke, že zajímavější film mohl být z pohledu inscenátorů takových procesů, že... Je mi líto, ale omluvu typu "alespoň to zobrazuje tu dobu" nepřijímám.

plakát

Země bez zákona (2012) 

I přes kvalitní výpravu a solidní herecké výkony se scénář nedokázal dostat nad popisnost a nezajímavost. S některými postavami se viditelně šetří, Floyd Banner by mohl vyprávět (i když lopata zaujala). Guy Pearce ovšem svého záporáka hraje opravdu s chutí. Problémem je hlavní hrdina: klackovitý frajírek, za jehož blbost zaplatili jiní a který příliš sympatií nevzbuzoval.

plakát

30 minut po půlnoci (2012) 

První polovina relativní nuda. Jediná agentka široko daleko neztrácí ani po letech zápal a stává se pomalinku osinou v prdeli celé slavné CIA. Její tápání může mít ke skutečnosti hodně blízko, ale divácky to příliš atraktivní není. Přidají-li se scény s dopředu odhadnutelným vývojem (autobus v Londýně, večeře v hotelu Marriott v Islámábádu), má divák o zábavu vskutku postaráno. Ani setkání s doktorem kdesi v Afghánistánu nevěštilo nic dobrého a skutečně, nic dobrého to nebylo. Ale Maya je zabejčená a pomalu, ale jistě jde za svým cílem. Druhá polovina je tedy rozhodně lepší, hledání jehly v kupce sena dopadlo dobře a závěrečná akce je velice dobrá. S nikým jsem se neztotožnil, a navíc, jsa rozmazlen hollywoodskými spektákly, byl jsem zklamán nedostatkem výbuchů apod. Lze jí tedy obdivovat jako profesionálně dokonale natočenou, ale divácky nepříliš přístupnou. Kladem snad je, že americké vlajky nevlají přes celé plátno, nikdo nepronáší zdrcující řeč a vše vyplyne tak nějak do ztracena. Až na Mayu, protože s koncem Usámy ztrácí smysl života.

plakát

Colombiana (2011) 

Takové typicky bessonovské béčko. Většinou jen klišovitý výplach mozku, který si naštěstí na nic nehraje. Ale taky v něm není skoro nic k zapamatování. Snad až na vyjednávací taktiku u CIA.

plakát

Drive (2011) 

Moc toho nenamluví. Vypadá retardovaně. Dodržuje pravidla, byť svoje vlastní. A nezná bratra, když jde o děti a ženy. Říkají mu Řidič. A řídit umí. Je ale zle, když ho naštvete. Je horší než nasranej Mexikánec a mnohem, mnohem stylovější. Právě styl je výjimečný, protože příběh to opravdu není.

plakát

Drive Angry (2011) 

Film úchylným způsobem zábavný. Co ho dostalo na tři hvězdičky? Brutalita, nahota (v kterém zábavném filmu americké produkce jste viděli nahou holku s kvérem v ruce, kterou někdo sejme?) a především William Fichtner. Ten je naprosto dominantní hvězdou a stačí, když se objeví v záběru. Co naopak zabránilo, aby se film dostal výše? Především režie. Ta se jednou, dvakrát vyšvihla k milým nápadům, většinou je ale dost kostrbatá. Na druhém místě skončily vizuální efekty. Něco tak ubohého jsem už douho neviděl a bohužel to celý film hooodně pokazilo (scéna s cisternou, čisté WTF). Ale docela slušně jsem se bavil, jednou či dvakrát uchechtl. Vidět a zapomenout.

plakát

Hanna (2011) 

Tak tohle se nepovedlo. Děsivě nesympatická hrdinka, spousta scén o ničem, dokonce i Cate se asi nudila. Scénář obsahuje víc chyb než ementál děr, a pokud jde o charakterizaci postav, tak asi psal každou scénu s Hannou někdo jiný. Inteligentní, vzdělaná, připravená na všechno? A pak se v marockém "zapadákově" diví elektřině? Kterou viděla už v tom bunkru. Jediným, a to ještě diskutabilním kladem, jsou akční scény. Ale to mi tedy nestačilo.

plakát

Jeden musí z kola ven (2011) 

Tu a tam ošklivě až nesnesitelně pomalé. Dokonalý antipod všech současných špionských vyprávěnek, tak milých mému oku. Ovšem velmi podmanivé, neuvěřitelně propracované a velmi přitažlivé. Bohužel jsem indentitu krtka věděl asi od poloviny...

plakát

Lovci hlav (2011) 

V posledních zbytcích kdys neprostupného pralesa Amazonie žije indiánský kmen Metatapikoschiků, posledních lovců hlav. Mezi ně nás zavede tento unikátní dokument z produkce National Geographic. Na vlastní oči tak... A sakra, jde o jiný film! Do divočiny největšího norského města Ušlu mezi okravatované lovce hlav nás zavede tento film z produkce Yellow Bird. Na vlastní oči tak můžeme vidět, jak těžký a náročný je jejich život. Každodenní jednání s klienty, náročná žena, drahý dům, stresující vedlejší zaměstnání zloděje. A jak se život ještě zkomplikuje milenkou a neústupným žadatelem o místo! Ani v tomto filmu nechybí les, nahota, krev a zabíjení. Metatapikoschikové by mohli závidět. Přesto není tento film na celých pět hvězdiček, protože zpočátku mu chybi drajv a upřímně, vlastně až do konce jede s přiškrceným plynem. Přesto si z něj odnesete solidní divácký zážitek. Například chlap+fekálie+traktor+mrtvý pes, to každý den nevidíte.