Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Hoří, má panenko

Hoří, má panenko (1967)

Snad nejlepší naše satira (o prsa s Bílou paní), postavená na brilantním scénáři a kouzelných výkonech neherců. A úplně nejlepší a krutě nadčasová je válečná porada, co s rozkradenou tombolou. "Jak k tomu přijdou ty lidi, co si lístky poctivě koupili a nic si nenakradli?" - "Měli si nakrást! ... Kdo si nenakrad, to musí brát jako že nic nevyhrál."

Mechanický pomeranč

Mechanický pomeranč (1971)

Film s velkým F. Korunuje Kubrickovu vrcholnou triádu (Divnoláska - 2001 - Pomeranč), je to filmařský klenot (takhle má vypadat vypravěčský FILM, vy šóšenkisti), ždímá to nejlepší z božského Malcolma i Ludwiga van a od začátku do konce je úchvatně cynický. Četl jsem (potom) i knížku a myslím, že zapracování její poslední kapitoly by film (aspoň pro mě) úplně zabilo - byť _v knize_ tato paradoxně působí přirozeně a dobře. Ještěže Kubřík, aniž to tušil, náhodou pracoval s vydáním, kde byla vypuštěna. - Nejsilnější moment: střih z krákorajícího Alexe ve vaně na spisovatele.

Blázniví bažanti

Blázniví bažanti (1971)

Podle mě nejlepší film od Les Charlots (v dalších jsem mj. postrádal Luise) a jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Humor je nevázaný a anarchistický od začátku do konce, jejich doprovodná hudba je příjemná, postupně jsem přišel na chuť i té "bigbítové" pasáži. A některé gagy jsou přímo geniální. Nechce se věřit, že je to Zidiho debut...

Mazací hlava

Mazací hlava (1977)

To je něco tak úchylného! Díval jsem se na to furt dokola, dokud to kdosi nepřemazal... IN HEAVEN... EVERYTHING IS FINE...

Orka zabiják

Orka zabiják (1977)

Možná jediný film v mém životě, co mi i po několikerém zhlédnutí vehnal slzy do očí. Jeden ze zásadních filmů mého dětství. Určitě není dokonalý (po trikové stránce však až moc), ale už jen za tu famózní hudbu nemůžu než dát maximum. (Jinak už to za mě napsala hirnlego. Doslova.)

The Rutles

The Rutles (1978)

Pokud je někdo milovník Pythona i Beatles, bude stoprocentně nadšen, asi jako já. Eric Idle je tu v životní formě a film je (i díky střídmé stopáži) nabitý srovnatelně s celopythonskými filmy. Klasika žánru "mokumentu", pro patřičné vychutnání je třeba znát beatlovskou historii. A propos, Neilu Innesovi se je podařilo vykrást tak brilantně, že soundtrack je snad ještě lepší než Beatles sami :p... Třešinkou jsou mnohá camea pozdějších i stávajících velkých hvězd (Jagger, Simon, Aykroyd, Belushi, Murray) a v rozsáhlé roli básník Roger McGough (to je ten, co znal Rutles). - P.S. zajímalo by mě, jak by vypadali Rutles natočení až po Lennonově smrti. - P.P.S. >Oskar: George Harrison hraje novináře (tj. "interviewujícího") a pokud vím tak financoval až Život Briana.

Hvězdné války podle Turka

Hvězdné války podle Turka (1982)

Směšnější film jsem v životě neviděl a snad ani neuvidím, protože to bych už asi nepřežil. Slavný Plan 9 from Outer Špajz tomuhle nesahá ani po polystyrénové balvany přivázané ke kotníkům. - P.S.: Teď jsem zas viděl Hrátky s čertem a červení medvědi jsou jasný Belzebub! - P.P.S.: hodnotit se neodvažuju, protože objektivně jedinou možnost (odpad) si to za tu porci zábavy nezaslouží a dát tomu 5* je mi zase trochu hloupé :)

Bad Taste - Vesmírní kanibalové

Bad Taste - Vesmírní kanibalové (1987)

"novozélandský horor (1987)". Ne zcela běžná krajina původu a solidní stáří mě kdysi v programu neomylně nalákaly, takže jsem se dávno před dobou LOTRa seznámil s protinožčím géniem Peterem "Derekem" Jacksonem... a byl u vytržení. Něco TAK ujetého, nechutného a černočerně humorného se opravdu jen tak nevidí. Scéna, kdy si Derek shrabuje z cestičky kus svého mozku a cpe ho dírou zpátky do lebky, patří do mého Top 10. Braindead je ještě mnohem větší nářez, ale Bad Taste ho předčí dokonale bizarní atmosférou (byť ta je z většiny důsledkem amatérskosti celého počinu).

Bláznivá střela

Bláznivá střela (1988)

podle mě vrchol ZAZ-parodií, kterému se snad přiblížila ještě dvojka Hot Shots.