Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Deníček (6)

The VVitch - poznatek *SPOILER

Ačkoliv je zlo ve filmu přítomno fyzicky (Black Phillip a čarodějnice), ve skutečnosti plní spíše funkci metafory pro psychický rozklad rodiny skrze svojí puritánskou víru v Boha. Hlavním zlem je tady právě náboženství, jehož prostřednictvím se od sebe jednotlivé postavy v průběhu odcizují, vzájemně podezřívají a to, v co plně věřili, se jim tak rozpadá pod rukama a sami vůči sobě hřeší. Najednou už není Bůh a dobro, je pouze zlo, které vzešlo z nich samých. To mystické zlo pak už jenom dokoná, co duchovní započalo. (Náboženství je zlo, především křesťanství)

High-Rise - pochopení *SPOILER

Postupně asi budou přibývat další nápady:

 

Balanc na hraně geniality a šílenství, ze kterýho se ve finále vyklube vnitřní souboj dítěte o to, kým se stát, až vyroste (otec je architekt Royal, Dr. Laing jen pouhá myšlenka na psychiatra, Wilder zase na investigativního filmaře, atd. atd.). Všichni jsou částečně výplody jeho samého, založené na skutečných lidech, kteří ho ve věžáku obklopují. Žádná z těch bizárií se ale ve skutečnosti neděje (jen reflektují jeho rozpoložení, protože každý si ze své profese odnáší své "mouchy", které se jen projektují do jeho pocitů). Nakonec sedí a přijímá signál rádia, kde probíhá politická diskuse, ta mu vnukne myšlenku na dráhu politika (lze tedy předpokládat, že v dalších věžácích proběhne cosi podobného, jen s jinou sortou osazenstva). Do toho si připočtěte řadu těžko interpretovatelných obrazů a můžete si říct, že šílenství vyhrává. A nebo je to všechno jinak a já jsem magor! ("What can you see through that thing?" "The Future.")

 

Pozn:: Výtah ve filmu představuje synapsi, po které Laing (trefně neuropsycholog) coby neuron cestuje, aby ovlivňoval úsudek ostatních subjektů a pomáhal tak klukovi v realitě s rozhodnutím, kterou profesi pohřbí (dokumentaristu (protože ten se dopídil vší pravdy a vedlo ho to k vraždě Royala) a architekta(protože to byl zvrácenej magor)) a které dá šanci (právě neuropsycholog, protože postava Hiddlestona mu pomohla řešit paradigmata pocházející od všech ostatních vrstev, zejména té nejvyšší). 

Interstellar - pochopení *SPOILER

26.4. 2016:

 

Interstellar a pokračování 2001 Vesmírná Odysea?

Projíždím Netflix a přemítám, co si pustím. Tu rázem vidím Vesmírnou Odyseu a vzpomínám, jak Nolan povídal, že se právě jí nechal ovlivnit. Tak jsem měl takovou myšlenku "Co když Vesmírná odysea má spojitost s Interstelarem?". Co já na to? No, tak asi má! Totiž v tom, že Interstelar je alternativní realitou k Vesmírný odysee a červí díra v Interu je ve skutečnosti vytvořená monolitem (případně posádkou mise) v Odysee a v Interstelaru byla využita k záchraně lidstva (respektive jedná se o dvě reality propojené jednou červí dírou, nebo se zkrátka ona červí díra dokáže promítnout do všech a v Interu z ní pak někde vylítli). Bylo by docela fatálně geniální, kdyby to tak bylo a vybořilo by to všechny možný paradoxy. Otázka: Jak mohla být ona červí díra v Odysee stvořena? Hmmm, Monolit je v Odysee stejně tajemná věc (nadvěc), jako červí díra (případně tesarakt) v Interu, tak proč by ne? (já na odyseu koukal ale dost koutkem oka, takže mi hodně asi uniklo). Otázka dvě: Co když jsou Dave z Odysei a Cooper z Interu jedna a tatáž osoba, jen každá ve své (?) realitě? Otázka tři: Nejsi magor, nepleteš se? Nejspíš jo! :D  

 

pozn.: V knize 2001 od A.C. Clarka je monolit původně u Saturnu, u něho se nachází červí díra z Interstellaru.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

23.4. 2015

Insterstellar v posledním půl roce zamotává hlavy všech - ať příznivců tak odpůrců. Z vlastní zkušenosti vím, že ačkoliv se film mnohým líbí, vlastně nemají moc ponětí o tom, co vlastně viděli. Odpůrci zase doplácí na neznalost, ignoraci, nenávist vůči sci-fi, nebo zkrátka opravdu není film jejich šálkem čaje. Osobně jsem potřeboval tři shlédnutí, abych si udělal alespoň trochu jasno, zda film dává smysl, nebo ne. Ať je to ale jak chce, po filmařstký stránce se jedná o mistrovský dílo. Níže si lze přečíst, jak jsem film pochopil.

 

Interstellar analýza

  Cooper je osloven NASA, aby se stal členem mise, která má za úkol zachránit lidstvo prostřednictvím mezi-prostorových cest (červí díra). Cooper nabídku vezme a vydá se s posádkou do jiné galaxie. Plány jsou dva:

 

1) Najít obyvatelnou planetu a přesunout na ní lidi ze Země.
2) Najít obyvatelnou planetu a založit na ní novou populaci/civilizaci od nuly.

 

  Plán číslo jedna se ukáže být nemožný hned potom, co doktor Brand řekne, že lhal - není schopen vyřešit problém s gravitací (jeho středisko je zároveň obří kosmické plavidlo, které ale bez gravitace nemůže fungovat. K tomu je třeba informace z černých děr). Během tohoto zklamání přichází další podpásovka od doktora Manna, který se pokusí zvrátit návratovou cestu, aby mohl na planetě Edmuns pokračovat s výzkumem. To se mu ale nepodaří, protože při doku dojde k dekompresi, která ho zabije a zničí část plavidla Endurance. Cooper situaci zachrání a k plavidlu se připojí. Protože ale není dost paliva na cestu zpět ani na planetu Edmuns, rozhodne se Cooper udělat gravitační prak (sveze se po ose černé díry Gargantua), který odhodí Endurance směrem k planetě Edmuns – to vyžaduje, aby se přídavné moduly ve vhodný okamžik odpojili (COŽ JE PO POŠKOZENÍ MOŽNÉ POUZE Z MODULŮ) a snížila se tak váha lodi. To se také stane a Cooper s modulem jedna a TARS s modulem dvě jsou vtaženi do černé díry. Tímto končí Cooper i TARS a jsou buď roztrhání černou dírou, nebo vtaženi do věčné temnoty (jak říkal Romily, Gargantua je stará černá díra u které se dá teoreticky horizontem událostí projít dost rychle na to, aby se přežilo).

Doktorka Brandtová se dostane na Planetu Edmuns, kde úspěšně založí kolonii a vychová novou civilizaci. Protože ale začíná s věděním tam, kde jsme my skončili, vyvine se do páté dimenze, ze které čas chápou jako fyzickou/hmotnou věc.

Ti druzí:
  Jsou to pětidimenzionální lidé/bytosti, kteří se vyvinuly na planetě Edmuns tisíce a klidně i miliony let po tom, co tam doktorka Brandtová založila kolonii. Ta jim již v prvopočátcích řekla, že bez Coopera by nebylo možný, aby se na planetu Edmuns dostala. Tím Cooperovu oběť vyjevila jako nedocenitelnou součást jejich existence. Bytosti tedy – po letech, kdy našli způsob, jak ovládat čas a prostor – vytvořili uvnitř černé díry tzv. Tesarakt (trojdimenzionální svět vně pětidimenzionálního černé díry) a umístili ho do černé díry.

Proč do černé díry? Protože Cooper se do ní spustí ve všech scénářích a vždy v ní zahyne (nebo přežije, ale nikdy se nevrátí zpět). Vždy dojde do situace, kdy je třeba udělat gravity prak.

Tesarakt ovšem vytvoří dlouho předtím, než vůbec Cooper dostane nabídku k letu o záchraně lidstva.
  Jakmile nabídku dostane, děje se totéž - letí, Voda, Mann, atd. – tentokrát je už ovšem tesarakt vně černé díry, takže když se do ní spustí, nepropadne do věčné temnoty, ale právě do něho. A proč že byl vlastně zkonstruován? Předně proto, aby Cooper přežil! Po dopadu do tesaraktu je zmaten a chce se zachránit tím, že svojí malé dceři prostřednictvím gravitačních strun (teorie strun v praxi) pošle zprávu skrze knihy (STAY), to ale nevyjde. V tu chvíli si uvědomuje, že on odejde vždy bez ohledu na to, co své malé dceři pošle – pošle proto sám sobě souřadnice NASA, ještě předtím, než vůbec začala uvažovat o tom, zda do programu přijmou (tím ho vlastně přijali mnohem dřív, ale hlavně vždy!). Další zpráva už pak obsahuje důležitou informaci o gravitaci vně černé díry, která je důležitá k vyřešení plánu A (tu pošle skrze ručičku na hodinkách). Jeho dcera, tentokrát už dospělá (po odchodu Coopera, ale hlavně jejího dědečka, se jí ujal právě Dr. Brand) vyřeší díky zprávě, kterou jí Cooper pošle z tesaraktu, problém s gravitací díky čemuž je plán A funkční a lidstvo se vážně zachrání. To byl další důvod, proč byl tesarakt postaven! Protože ale tesarakt fungoval také jako brána zpět do červí díry, byl Cooper zachráněn a přežil. Jeho dcera – tentokrát už na smrtelné posteli – ho pošle za doktorkou Brandtovou, která je sama na Planetě Edmuns. A protože jí Cooper skutečně najde, vychovají budoucí „Ty druhé", kteří se ale nikdy nedoví o Cooperově obětování, protože žije dál. To byl důvod, proč se tesarakt uzavřel, protože v momentě kdy Cooper přežil, vlastně nikdy nevzniknul!

Ve výsledku se tedy podařilo zrealizovat oba plány.

 

KONEC FILMU!

Pozn. Film je plný dalších drobností a detailů - tahle moje studie ale shrnuje děj jako takovej, bez toho aniž by si někdo musel drbat hlavu, proč že se to všechno děje! V podstatě si film pohrává se vším, co nám dodnes seriózní věda přinesla.

 

Otázky a možné odpovědi:

Proč kombajny jely směrem k domu?
Protože komunikací z pátého rozměru vytvořil Cooper gravitační anomálii, která rozhodila GPS oněch kombajnů.

Proč dr. Brandtová vidí Coopera jako anomálii, když prolétává zpět červí dírou?

Protože posádka lodi obývá svůj trojdimenzionální prostor, z něhož nelze vidět za jeho hranici (proto vidí jen gravitační šmouhu). Cooper obývá mnoha-dimenzionální prostor, ze kerého ovšem lze vidět vše (proto vidí raketu a všechny v ní).

Jak je možné, že prolétává červí dírou v momentě, kdy teprve vlastně v raketě letí do jiné galaxie?
Lze předpokládat, že vně červí díry neexistuje čas, proto by tam sám sebe v raketě viděl třeba i tisíc let poté.

Je ve filmu paradox?
V podstatě není a je. Za paradox lze mít právě to, že vidí sám sebe při průletu červí dírou, kdy oni teprve letí ze své doby do cizí galaxie, on už ale směřuje do doby cca 80 let poté. Pokud lze nějak vysvětlit, že tam opravdu paradox není, snadno si to odůvodnit i tím, že film si pohrává nejen s časem, ale i s možností alternativních realit.
Na jedinou otázku ohledně paradoxu nelze odpovědět:
Pakliže „ONI" vytvořili i červí díru, skrze kterou se ve filmu cestuje, museli to udělat až potom, co dr. Brandtová úspěšně založila kolonii na planetě Edmuns. Jak se ale hlavní hrdinové dostali do cizí galaxie, když „ti druzí" ještě neexistovali? :/

Jsou ti druzí ve filmu nějak přítomni?
Podle mě ano. Divák to ale – stejně jako hrdinové filmu – nemůže vidět. Ti druzí jsou pětidimenzionální bytosti, kteří mohou ovládat všechny dimenze, ve kterých se vyskytují. My však nemůžeme vidět za hranici našeho trojdimenzionálního světa. Stejně jako Cooper mohl ovlivňovat dění z tesaraktu, mohli totéž dělat bytosti. (např. hned úvod filmu, kdy Cooper havaruje se svojí stíhačkou kvůli gravitační anomálii. Tentýž okamžik pak prožije, kdy vyletí na druhé straně červí díry. Kdyby to tehdy nezažil, mohl havarovat znovu. „Oni" ho na to tedy připravili)

Jak je možné, že čas v jiné galaxii plyne jinak?
Neplyne jinak v celé cizí galaxii, ale jen v okolí černé díry. Je prokázáno, že čím větší gravitace, tím pomaleji čas plane. Tento jev lze sledovat i u nás v reálném životě. GPS satelity na oběžné dráze naší země vysílají data v jiném čase, než který panuje na povrchu naší Země – právě vlivem toho, že na povrhu je silnější gravitace. GPS signál musí být časově vyrovnáván.

Proč je v Tesaraktu vidět pouze pokoj Cooprovo dcery, jak ti druzí věděli, jak vypadá?
Nevěděli. Tesarakt byl speciálně zkonstruován pro Coopera. Film si pohrává nejen se seriózní vědou, ale také s myslí. Protože nikdo neví, co vně černé díry může skutečně být, rozpoutali tvůrci tu myšlenku, že v ní je to, co si člověk představí. A protože pokoj jeho dcery byl ten poslední, který si uchoval jako vzpomínku při emotivním loučení, byl to právě ten, který se objevil v tesaraktu a stal se tak důležitým místem pro komunikaci mezi Cooperem a dcerou.

 

Závěrečná teorie:
Cooper se letem červí dírou nedostal jen do jiné galaxie, ale taky do jiné reality. V realitě B vyšel plán B a zároveň z reality B (nebo prostoru mezi nimi – černá díra) prostřednictvím gravitace a tesaraktu ovlivnil realitu A ve které vyšel plán A. Po uzavření tesaraktu se ocitl zpět v realitě A, ale svojí dcerou byl pak poslán zase zpět za dr. Brandtovou do reality B. Taky docela dává smysl, když se film rozkouskuje do pěti různých realit, kdy každá cesta skrze červí díru, znamená cestu z jedná reality do další (tehdy je film přímočarej a uzavřenej bez toho, aniž by docházelo k paradoxům (vezme-li se v úvahu fakt, že "TI DRUZÍ" nejsou strůjci červí díry)). FUCK.

Osobní soubor hudebních klipů, který mě nějak dostaly

https://www.youtube.com/watch?v=OGtUDffAdy8 - Son Lux

https://www.youtube.com/watch?v=GqBMq5Q4s1o - The Soft Moon

http://www.youtube.com/watch?v=M05p5XX4yY8 - Youth Lagoon

http://www.youtube.com/watch?v=RoLTPcD1S4Q - The Shins

http://www.youtube.com/watch?v=AaZ4voI4zA4 - WU LYF

http://www.youtube.com/watch?v=uwYM2t22h_E - TV on the Radio

http://www.youtube.com/watch?v=mpaPBCBjSVc- The Black Keys

http://www.youtube.com/watch?v=hnIZYMbGDWA - Parenthetical Girls

http://www.youtube.com/watch?v=lAwYodrBr2Q&feature=c4-overview-vl&list=PL7CZ4TImzrFlTqI5l09Az8modBIkqkwFB - M83

http://www.youtube.com/watch?v=QxkHguEp2_M - Ramona Falls

http://www.youtube.com/watch?v=f-BXrRf9_rk - Portugal. The Man

http://www.youtube.com/watch?v=PCVML-jsr6w - Elbow

http://www.youtube.com/watch?v=MgvBmEmtF-I - Bombay Bicycle Club

http://www.youtube.com/watch?v=9yAxIdkF2Qo - Fleet Foxes

http://www.youtube.com/watch?v=MejbOFk7H6c - OK Go

http://www.youtube.com/watch?v=v_QJXRJcgBo - We Are the City

http://www.youtube.com/watch?v=_T6GhYdwI7g - Editors

http://www.youtube.com/watch?v=HjDR5NX6Pdw - Other Lives

http://www.youtube.com/watch?v=JazOLeHqp-Y - Sleep Party People

http://www.youtube.com/watch?v=pt9wnawn7xQ - Shoes

http://www.youtube.com/watch?v=iSLS9nlrcbo - Moby

http://www.youtube.com/watch?v=mQ4jZeGUFzI - Grizzly Bear

http://www.youtube.com/watch?v=JRwijpJqLUw - Hammock

http://www.youtube.com/watch?v=16dJPN6MOJg - Moonface

http://www.youtube.com/watch?v=KQu8FOjJXdI - Woodkid

http://www.youtube.com/watch?v=lmc21V-zBq0 - Woodkid "Run Boy Run"

http://www.youtube.com/watch?v=MAJ57u2rtzQ - Snowmine

http://www.youtube.com/watch?v=Oc6zXSdYXm8 - Sigur Rós

http://www.youtube.com/watch?v=HKTAXkpGceQ - The Boxer Rebellion

http://www.youtube.com/watch?v=i-BznQE6B8U - Vampire Weekend

http://www.youtube.com/watch?v=EewB7xHHIvE - Kishi Bashi

http://www.youtube.com/watch?v=bDv4Ukyjbic - Ellery James Roberts (bývalý člen WU LYF)  

http://www.youtube.com/watch?v=5Euj9f3gdyM - Arcade Fire

Osobní soubor nejlepších krátkometrážních filmů

http://vimeo.com/46132826 - Explosions

http://vimeo.com/42934682 - The Candidate

http://vimeo.com/60850548 - Death to the Tinman

http://www.youtube.com/watch?v=vVkDrIacHJM - Backwater Gospel

http://vimeo.com/36340295 - I am

http://www.youtube.com/watch?v=WL5kOCrXnZ8 - 9

http://www.youtube.com/watch?v=T9w9BJXeL4E - Six Shooter

http://vimeo.com/8076064 - Apricot

http://www.youtube.com/watch?v=u2Tu4VwYzio - I am here

http://www.youtube.com/watch?v=NlMOoNeC0RA - Your Lucky Day

http://vimeo.com/46141955 - Fear of Flying

http://www.youtube.com/watch?v=j4BpeCS_98wLittle Quentin

http://www.youtube.com/watch?v=7grviSY-PS0 - Glory at Sea

http://www.youtube.com/watch?v=OjTOs1L3SBg - Inside

http://vimeo.com/62629251 - Free Pie

http://vimeo.com/69700933 - Carn

http://vimeo.com/74708925 - If I had a heart

Osobní soubor nejlepších filmových scén

Scény obsahují spoilery!

https://www.youtube.com/watch?v=zA-qSlWfP1E - Beasts of No Nation (2015) - z tohohle zjevení bych jich sem dal nejradši hned pět!

https://www.youtube.com/watch?v=YdSz12Glhlw - Interstellar (JO! Hned dvě scény z Interu!)

https://www.youtube.com/watch?v=GhlU3ikw8sAInterstellar (2014)

http://www.youtube.com/watch?v=f1yXXGXhdkg - Crash (2004)

http://www.youtube.com/watch?v=S2wL9AawlDA - Thin Red Line (1998)

http://www.youtube.com/watch?v=USZARLgMl6o - Heat (1995)

http://www.youtube.com/watch?v=pzLnRXtHO0M - A Field in England (2013)

http://www.youtube.com/watch?v=8NysmaKig8w - Apocalypse Now (1979)

http://www.youtube.com/watch?v=H3GPrFZ33lo - Casino (1995)

http://www.youtube.com/watch?v=d_lq2p7-p2YInglourious Basterds (2009)

http://www.youtube.com/watch?v=TIpK5-YltA0 - Django Unchained (2012)

http://www.youtube.com/watch?v=-waJsBs0eBQ - Unbreakable (2000)

http://www.youtube.com/watch?v=SY1ULaOciIc - The Mist (2007)

http://www.youtube.com/watch?v=JFlBg6saEDc - The Passion of the Christ (2004)

http://www.youtube.com/watch?v=XP9cfQx2OZY - The Good, The Bad & The Ugly (1966)

http://www.youtube.com/watch?v=0veaYKphLCU&bpctr=1373820759 - Antichrist (2009)

http://www.youtube.com/watch?v=NoAzpa1x7jU - Blade Runner (1982)

http://www.youtube.com/watch?v=QfBSncUspBk - Children of Men (2006)

http://www.youtube.com/watch?v=991MgBfyxsI - Léon (1994) 

http://www.youtube.com/watch?v=UJsjNNp0foE - Dead Poets Society (1989)

http://www.youtube.com/watch?v=YPjvVY5QbCU - Waltz With Bashir (2008)

http://www.youtube.com/watch?v=X1rnBQJxfdk - Dracula (1992)

http://www.youtube.com/watch?v=9EEIeH7ymwA - The Tree of Life (2011)

http://www.youtube.com/watch?v=ah9XCamPyKA - The Last of the Mohicans