Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (269)

plakát

Bedřich Smetana: Prodaná nevěsta (2024) (divadelní záznam) 

Mnou právě udělené hodnocení ubralo další procento v celkovém hodnocení, a není divu. Kdybych měl k tomu pravomoc, nařídil bych lékařské vyšetření Alice Nellis psychiatrem. Buďto by se ukázalo, že je zcela normální, a pak bych jí odteď přidělil práci leda tak na výkopu kanálů (kde by ji přešly roupy), nebo že je opravdu psychicky nemocná, a v tomto případě by měla strávit značně dlouhý čas někde v Bohnicích. Tuto dámu nechci nikdy potkat osobně, doufám, že tu pochybnou čest nikdy mít nebudu. Neměl bych si s ní co říct. A ještě malá poznámka. Divím se, že v tom vůbec chtěl někdo účinkovat. Zřejmě jsou na tom čeští umělci tak finančně špatně, že prostě musejí vzít zavděk čímkoli, aby se uživili. Jinak si to neumím vysvětlit.

plakát

Nejkrásnější věk (1968) 

Tento film vypadá na pozdní novou vlnu čs. kinematografie 60. let. Na jedno zkouknutí dobré, ale trhák to rozhodně není. Děj skoro žádný, podstatu filmu jsem nenašel. Jsou tam teda patrné určité okamžiky, kdy probleskuje takový ten humor "trapnosti okamžiku" (něco jako u Hoří má panenko), ale to je tak pomalu všechno.

plakát

Hranice (2020) (studentský film) 

V titulcích je uveden rok vzniku 2019. Odkud bere ČSFD informace o roku vzniku, že to skoro pokaždé o rok nesedí? Nepočítá se televizní nebo kinopremiéra, ale to, co je na titulcích!

plakát

Věčně mladá (2015) 

Viděno na AXN. Úplně jsem koukal, že tv kanál, jindy veskrze přinášející pouze akce, thrillery a krimi, dává romanťárnu. Zaujal mne poněkud mysteriózní námět. Mám rád filmy s přesahem, které přimějí diváka i přemýšlet, a tento je jedním z nich, přesto to nebylo úplně ono. Některé věci, které musela hrdinka během 80 let prožít, nebyly vůbec zmíněny, jako by neexistovaly, i navzdory délce. Škoda, že zde nejde hodnoti i půlhvězdami, dal bych 3,5. Ale 4 prostě nedám. Na opětovné podívání v tv to asi po letech bude, na koupi dvd bohužel ne.

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Velmi dlouho jsem se o svět knih J.R.R. Tolkiena nezajímal. Možná je to tím, že jako teenager jsem zkoušel číst nějakou knihu, ale četla se mi dost těžce. Tak jsem to vzdal a pak nebylo dlouho nic. Až ze zvědavosti jsem si poslechl kdysi četbu na pokračování právě z první knihy Hobit. Od té doby znám už aspoň Bilba. Byl jsem tedy zvědavý, jaké bude filmové zpracování. Nutno říct, že velmi dobré. Přesto... nějak cítím, že tento dojem mám jen díky tomu, že jsem nepoznamenaný Pánem prstenů, který byl natočen dřív. Některé věci mi vadily. Do očí bijící je kontrast mezi roztahaností filmu a akčními scénami, kdy to vypadá, že naprosto šílený boj a masakr trvá jen minuty a je po všem - vyhlazena polovina populace. Počítače sice dnes v mnohém pomáhají filmařsky ztvárnit něco, co by dříve nešlo, ale některé počítačové triky mi tam taky nesedly. Film jsem si pustil asi jen díky tomu, že jsem zrovna měl aktivované HBO jako dočasný dárek od Skylinku, ale na DVD si ho nepořídím. Nicméně na zbytek té trilogie bych se podívat mohl a uvidíme, jak potom zhodnotím celek.

plakát

Já Frankie - Série 2 (2018) (série) 

Jestli první série dokázala diváka aspoň na konci dílu navnadit na sledování dalšího, protože se něco dělo (byť se hned zkraje dalšího dílu ukázalo, že se vše tak nějak vyřešilo samo), druhá série byla z většiny opravdu nuda. Kromě prvních dvou dílů (či jednoho velkého), jež měly za námět zlou sestru Frankie. Poté se po většinu dílů nic neděje a až závěr trochu ujde. Škoda. Měli to zkrouhnout do 13 dílů maximálně. A ještě by ušetřili na nákladech a odměnách hercům.

plakát

Já Frankie (2017) (seriál) 

Obvykle nesleduji seriály pro teenagery z produkce Walt Disney nebo Nickelodeon. Když se však v České televizi objevila upoutávka na tento seriál, zaujal mne námět. A ten sám o sobě je opravdu suprovní. Jaké to je (či naštěstí by to bylo) mít v rodině robota s lidskou podobou a vlastnostmi. Při sledování mne chtě nechtě napadaly otázky k zamyšlení - nad úrovní současné technologie, jejími možnostmi, nad hranicemi lidského důvtipu, vynalézavosti, snahou o stále další a větší pokrok, etickými problémy, které to přináší... Námět výborný, ale bohužel narazil na zpracování uzpůsobené pro teenagery. Kdyby šlo o klasický dospělácký seriál s tímto námětem, jinak zpracovaný, mohl to být seriálový hit možná i desetiletí. Tohle se zpracování prostě nepovedlo. P.S. I přes výhrady musím říct: Já chci taky domů svoji Frankie!

plakát

Impresário ze Smyrny (2006) (divadelní záznam) 

NEMÁM rád, když se mění obsah již vytvořeného díla a "uzpůsobuje" se současnosti, tzv. aktualizuje. Velmi pochybuju, že Carlo Goldoni napsal dialogy postav s peprnými výrazy, ty si tam dodal překladatel či autor divadelní úpravy. Vulgarismy nefungují, jsou zcela zbytečné a snižují úroveň hry. V současném divadle je to ale asi standard, poslední dobou co vidím představení, to sprostá mluva (a dost se divím, že na to přistupují herci). Jedinou přijatelnou úpravou je zde závěrečný výčet štací, kam pojede nová umělecká společnost (Štramberk, Žamberk, Vamberk... v Čechách se všechna divadla jmenují Sokolovna) - pokud by původní text současnému českému divákovi nic neříkal, přijde mi toto vtipné. Celkově však bylo Goldoniho dílo zbytečně sníženo.

plakát

W. A. Mozart: Così fan tutte (2019) (divadelní záznam) 

Jedná se o záznam společného nastudování studentů AMU - konkrétně složek divadelní, hudební a filmové fakulty. Jde zřejmě o ojedinělý projekt nastudování Mozartovy opery v komornějším divadelním provedení. Pokud divák přistoupí na tuto skutečnost, zklamán nebude. Mozartova hudba nijak upravena nebyla. Scéna se musela přizpůsobit menšímu prostoru, což mi však nevadilo. S pochopením beru i mírnou aktualizaci příběhu, či spíše jeho zasazení do dnešní doby (snoubenky používají mobilní telefony apod.). Rozhodně to neuráží jako dnes už zdaleka ne ojedinělé excesy "nových provedení" oper, leckdy přímo i v Národním divadle! A protože ty "echt" záznamy oper se dnes moc nevysílají, jsem rád za uvedení Mozartova díla aspoň tímto způsobem. Pěvecké výkony se mi líbily, zde nemám moc co vytknout.

plakát

The Rent Collector  (1921) 

Groteska se česky jmenuje Výběrčí nájemného, prosím doplnit.