Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (1 398)

plakát

Osvobození (1969) 

Dívám se v televizi na pětidílnou epopej "Osvobození", čumím a nemohu pochopit, že tento SKVOST chybí v mé video sbírce válečných filmů, které byly světově natočené ! Mám Ozerova "STALINGRAD" a to jsem se domnívala, že už není možné něco lepšího a pravdivého natočit. Jsem nadšena ! Jako pamětník 2.svět.války to znovu prožívám a mohu hodnotit jestli to tak opravdu bylo. Bylo mi 10 let, ale už tehdy jsem poslouchala s tatínkem zprávy z rádia pod dekou (protože poslouchat Moskvu nebo Londýn nahlas se rovnalo "ke zdi" ). Postavy v tomto filmu vybral režisér (i co se týče fyziognomie tak jedinečně, že jsem z toho měla husí kůži). Vynikající dialogy ! Zde se znovu potvrzuje mé tvrzení, že film dělají vynikající dialogy. Filmy, kde se žvaní o ničem, kde není vtipná myšlenka nebo ohromující myšlenka, výborně zpracovaná scénářem, nemohou mít u náročného diváka úspěch. Přiblblé grimasy, vulgarity a jiné pitomosti nenahradí hloubku filmového umění. Domnívám se, že film je proto na tak vysoké úrovni, že tam Rusy hrají ruští herci, Němce hrají i mluví němečtí herci a těch pár postav důstojníků západních hrají američtí nebo britští herci. Proto je to tak jedinečné a též se nehledělo na náklady filmu. No nemám slov - báječné !!!!!!!!!!

plakát

Kladivo na čarodějnice (1969) 

Nikdy nezapomenu, že jsem po shlédnutí tohoto filmu několik noci nespala. Ačkoliv miluji historické filmy, tento mnou doslova otřásl. Jednak byl film natočen naší největší režisérskou hvězdou, a též všechny role byly obsazeny do nejmenších roliček špičkou tehdejších hereckých legend. Nevím, nevím, zda tento film by v USA nedostal OSCARA a to nikoliv jen jednoho. Prostě absolutní špička filmového umění. Pane VÁVRO, děkuji.

plakát

Frajer Luke (1967) 

Teprve nedávno jsem si koupila DVD s tímto úžasným filmem a legendárním hercem Paulem Newmanem. Dost mě překvapilo, že je to z vězeňského prostředí. V době, kdy se to dávalo u nás v kinech jsem byla buď na zdravotní dovolené (což je pro ženu ten nejlepší film) anebo na dovolené mimo republiku. Samozřejmě že tato megahvězda a ještě k tomu krásný chlap a výborný herec dodají filmu tu pravou šťávu. Protože jsem (ale bohužel) viděla s vězeňskou tématikou mnohem více filmů, tak mě tam nejen nic nepřekvapilo, ale mnoho podobných scén jsem viděla jinde. Ale !!! PAULA NEWMANA samozřejmě překonal málokdo, jestli vůbec někdo...

plakát

Katyň (2007) 

Slavný film ještě slavnějšího polského režiséra Andrzeje Wajdy. Téma je historicky těžké pro toho, kdo v té příšerné době nežil a kdo si ani ve snu nedovede představit, jaká to byla hrůza. Mě v roce 1939, kdy se tato hanebnost odehrála, bylo 7 let a tak o tom vím jen z vyprávění rodičů, jaký zločin se na polském národě stal, a vlastně se až do roku 1990 nevědělo, kdo je vlastně za tento zrůdný masakr zodpovědný. Až to Kreml přiznal. Takový film se těžko točí režisérovi, jehož otec jako vysoký důstojník, byl oběti tohoto zločinu. Proto je pod jménem A.Wajdy v titulcích napsáno : MÝM RODIČŮM . Brečela jsem. Je to nádherný film, ale pro mladou generaci těžko pochopitelný, protože kromě startovní pistole na běžecké dráze, skoro 70 let žádný jiný zvuk z pistole neznají. A to je zatím dobře.

plakát

Velký vojevůdce maršál Žukov (1995) 

Vynikající dokumentární film o velikém ruském vojevůdci, který vyhrál 2.světovou válku svým geniálním myšlením a úžasnou strategii. Byť ruský národ oslavoval J.V.Stalina jako vítěze, myslím, že bez ŽUKOVA by měl Stalin daleko větší problémy a válku by tak fantasticky nevyhrál. Vždyť posílal maršála Žukova do míst, kde to doslova "plavalo na vodě" a Žukov vždy našel řešení. Myslím, že se jednalo o největšího a nejgeniálnějšího vojevůdce (po Alexandru Velikém )všech dob. Film je sestaven z originálních záběrů válečných zpravodajů jak z ruské tak z německé strany. Herci tam hrají pouze tři. Hitlera -Fritz Diez, Žukova - Michajl Uljanov (který mu je nevýslovně podoben) a Akhim Petri (koho představoval už nevím). Škoda, že hodnotová tabulka nemá 7 hvězdiček !

plakát

Poslední samuraj (2003) 

Je to historický velkofilm jiné kultury, jiného století, jiných zvyků. Ale splnil veškerá má očekávání a dokonce mě přesvědčil svým výkonem mnou málo uznávaný TOM CRUISE. V tomto filmu je ale brilantní a protože v "bonusovém DVD" jsem viděla cvičení a přípravu na bojové výkony samurajů, tak hluboce smekám před touto dřinou a chápu, že takové hvězdy pak berou milióny za natočení filmu. Japonský herec KEN WATANABE mi něčím hodně připomínal Yula Brynnera, ba řekla bych, že kdyby byl "do hola", že mu byl i podoben. Trochu romantiky dělalo film jemným, protože bojových scén bylo ažaž. Pro mě závěrem byl film bezvadný, ukázal na těžký život východních zemí 19.století, kde se musela východní kultura měnit a přizpůsobit té západní, pokud chtěla se světem udržet krok. A v Japonsku to bylo setsakra těžké. Dávám s čistým svědomím 5*.

plakát

Hitlerovi muži (1996) (seriál) 

Výborně zpracovaný seriál o Hitlerových "nohsledech" a spolupracovnících. Nic, co bych nevěděla, anebo co by mě překvapilo. Nicméně je to dokument, který bude mít dlouho další a další generaci co říci.

plakát

Dvě děvčátka a námořník (1944) 

Super hvězdný muzikál, plný fantastické muziky, jazzu ale hlavně stepu. Jo, to byla superzábava a lístek stál 8,- Kč ! To bylo mimořádné, protože na normální film stál lístek do lóže 5,- Kč. Lízat plátno jste mohli za 2,- Kč. To je prostě neuvěřitelné, že ? Ale berte v úvahu, že rohlík stál 0,20 haléřů a průměrný plat byl 500-600 Kčs. Všichni měli práci a nikdo nebydlel na ulici nebo pod mostem. Všichni byli šťastní, že je po válce !

plakát

Karibští piráti (1942) 

Starý film jak zákon káže ! Tehdy po válce, to byl trhák v kinech jako prase. Vzpomínám si, že můj spolužák utekl tehdy z latiny k pokladně kina, jen aby pro nás dva zakoupil lístek na 17.30 večer. Odpoledne totiž to už bylo na celý den vyprodáno. Taková to byla sláva s Ray Millandem, Johnem Waynem a krásnou Paulette Goxddard. Žádné discotéky, žádné drogy, žádné pařby.... kina a filmy byly největší lákadla pro mládež, která přežila válku a válečné hrůzy !

plakát

Ztracený víkend (1945) 

Film z roku 1945. Zde si zahrál RAY MILLAND opilce tak věrně, že se mi chtělo tehdy z kinosálu utéci. Nikdy jsem něco takového neviděla, u nás se nepilo. O škodlivosti alkoholu jsem samozřejmě věděla, ale vědět a vidět je velký rozdíl. Když jsem včera po 65 letech film znovu viděla, uvědomila jsem si tu hrůzu ještě silněji. Nejsou to opilci... jsou to velmi těžce nemocní lidé, do tohoto stavu se však přivedou VLASTNÍ VINOU a velmi slabou vůli vůči své osobě.