Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Tohle je film podle skutečných události. Tak to prostě bylo. A hodnotit zda to měl natočit režisér tak nebo onak, je troufalost. Taková hrůza se totiž vůbec natočit nedá. To by musel být čirý naturalismus a kdo by se na to chtěl koukat ? Bylo natočeno již mnoho filmů o hrůzách holokaustu, ale tento film ukázal, že když někdo vlivný pomoci chtěl, tak se vždycky nějaká skulinka našla, neboť každý je neúplatný pouze do určité výše. Vynikající film. Ten by měl u nás vidět povinně každý občan, aby věřil a aby se nikdy nezapomělo. Škoda, že máme jenom pět hvězdiček...

Bitva v Ardenách

Bitva v Ardenách (1965)

Souhlasím s mými "předpisateli", že film BITVA V ARDENÁCH je úžasný válečný film s vynikajícími hereckými výkony,zvláště Roberta Shawa jako plukovníka Martina Hesslera. A již jsme u meritu věcí,proč to chci komentovat. Ačkoliv se tvůrci filmu snažili držet reality, uniklo jim (a nechápu proč), že skutečná postava velitele "Panzergruppe TIGER" byl plukovník Joachim PEIPER a nikoliv Martin Hessler. Vždyť toto tankové uskupení dle voj.dokumentů mělo název "Panzergruppe PEIPER" !! Nevím, proč scénarista tuto postavu přejmenoval, když ostatní postavy měly pravá historická jména. Chápu, že název Hessler více foneticky řinčí a snad zní i více německy. Nicméně SKORZENY je v podstatě polsky základ (Skořeny) a nikdo by si jej netroufl přejmenovat. V tom vidím velké minus tohoto filmu a proto ode mě 4*, ačkoliv v mém srdci má šestku.

Bílé peklo

Bílé peklo (2001)

Neuvěřitelný snímek, neuvěřitelný příběh, že se to opravdu stalo, že mohl někdo ujít a vydržet kalvárii po ruské Sibiři těch 14.ooo km pěšky domů do Německa !! Ano, Rusové byli na německé zajatce krutí. Věděli proč. Msta byla strašná, za příkoří, které jim německý vetřelec způsobil. Bohužel, odnesli to i slušní vojáci, kteří se (třeba) ničeho nelidského nedopustili. Jenže je to vždycky tak, když se kácí les, lítají třísky. Vynikající film, mám ho na DVD a už jsem ho viděla 3x. Stále nacházím něco nového, co mi předtím uniklo a stále mi tečou slzy, protože si (asi) dovedu představit tu hrůzu, kterou německý inženýr prodělal, než se dostal domů.

Někdo to rád horké

Někdo to rád horké (1959)

Báječná komedie se kterou se budou bavit ještě dlouho budoucí generace. Jednak je zde hvězdné obsazení a "božská" Marilyn zde zahrála svou životní roli a potom kombinace CURTIS - LEMMON je prostě úžasná.

Hello, Dolly!

Hello, Dolly! (1969)

To nemá chybu ! Dle mého mínění nejlepší muzikál všech dob. A ta muzika ! A ten Louis ARMSTRONG alias SATCHMO. Barbra úžasná ! Právě mě došla slova při vzpomínce na tu nádheru.

Sedm statečných

Sedm statečných (1960)

Ano, připojím se ke všem těm pisatelům, kteří jsou více jak nadšeni tímto skvělým westernem. Zajímavé je, jak na různé kolegy působí v paměti jiná scéna. Jistě, jízda na hřbitov je jedinečná....vrhač nože Britt na nádraží (to tu ještě nebylo !) Ale já miluji scénu s Calverou,kdy překvapené vrátivši se pistolníky vítá slovy : "Vy jste se vrátili?"Sedne si za stůl a určuje podmínky jejch propuštění. Promítněte si v duchu tuto scénu... nenapadne vás myšlenka,že Calvera byl v určitém smyslu čestný chlap ? Vždyť on své slovo dodržel, což se o těch 7 statečných říci nedá. Já vím, oni chránili chudé sedláky a Calvera loupil. To byla jenom taková perlička. Báječný film. Viděla jsem jej asi 25 x.

Kleopatra

Kleopatra (1963)

Byla krátce vdaná za Richarda Burtona, když jednoho dne zazvonil telefon a režisér ZANUCK nabídl roli Kleopatry Liz TAYLOROVÉ. "Ne,ne ani za nic to nevezmu. Leda, že by mi dal milión." řekla Liz. Krátké zaváhání v telefonu, porada, a režisér řekl: "Když to vezmeš, máš ho mít". Tak se stalo, že Taylorová byla první hvězdou Hollywoodu, která dostala za svůj herecký výkon 1 milión dollarů. Dnes říkám - a právem ! Byla tak nádherná, hrála tak přesvědčivě, ta úžasně nákladná výprava, jako její doplněk obrovské světové hvězdy Richard BURTON, Rex HARRISON,Martin LANDAU, Roddy Mc DOWALL, Margaret LEE atd. Další snímky, které následovaly, chtěly něco udělat jinak, ale je to jen slabá náhražka. Tvář a chování Kleopatry v podání Liz TAYLOROVÉ zůstane navždy (asi určitě) nezastupitelné. Poznámka: mé zbožné přání - kéž by to vyšlo na DVD !!!!!

Anna a král

Anna a král (1999)

Píše se rok 1862 a do Siamu přijíždí anglická učitelka Anna Leonowensová, aby zde učila početné děti krále Mongkuta západní kultuře, chování a jazyku. Zpočátku naráží na problémy a nepochopení, aby vlivem různých příhod a též nastálé nepříznivé politické situace pro krále, dosáhla úspěchů nejen v pedagogické činnosti, ale též v osobní oblíbenosti u krále. Ve filmu není mezi Annou a králem vidět tak markantní věkový rozdíl. Jelikož je příběh nafilmován na základě skutečné události víme, že Anna se narodila 1834 - 1914 a král Mongkut 1804 -1868. Byl mezi nimi tedy věkový rozdíl 30 let a tak není divu, že mladá ambiciozní Angličanka urvala kus srdce 58 letého krále. Nejedná se však o romantickou pohádku, nýbrž o platonickou lásku, která vlivem společenských událostí a nepominutelných rozdílů rodového původů neskončila happy endem. Herecké výkony Jodie FOSTEROVÉ byly tak úžasné, že jenom proto stojí zato se na film podívat. Světová hvězda CHOW YUN-FAT v roli krále Mongkuta byla zahrána tak, že máte dojem, že se díváte na skutečného krále ...(zvláště scéna, kdy zemře jeho milované dítě). Nádherný, úžasný film pro "fajnšmekry".

Hartova válka

Hartova válka (2002)

Mě se film velmi líbil. Ukazoval na rozdíly zajatců. Jak zacházeli Němci s Rusy a jak s Američany. Germanská rasa k sobě má blíže, anebo už Němci předpokládali a priori, že teda ty Amíky budou velmi brzo potřebovat, neboť válku měli "pros..nou" (Pardon !) A Rusů se báli jako čert kříže. Věděli proč. Za ta svinstva a zvěrstva, která v Rusku napáchali na bezbranných lidech. Když film vidíte jenom jednou, tak vám unikne spoustu věcí z dialogu. Musíte znát dobře válečné dějiny, abyste filmu uvěřili a hlavně, abyste si vychutnali skvělé dialogy mezi Colinem Farrellem a německým plukovníkem velitelem tábora. Báječný film i bez střílení a bojových akcí. A závěr ? To víte, že jej nechtěl odstřelit ! Plukovník plukovníka ! Ale pohrozil tím ve vzteku a ztratil by před vojskem tvář kdyby to pak neudělal. To jsou, bohužel, zákony války. Schválně nepíšu kdo koho, abych úplně nevyzradila pointu tohoto filmu.

Na konci všech válek

Na konci všech válek (2001)

Velmi působivý a pravdivý příběh z japonského zajateckého tábora za 2.světové války. Z normálních spojeneckých vojáků se za rok pobytu v táboře staly nemocné živé trosky, které zápasily o holé přežití. Krutost Japonců je dána vojenským kodexem, čím krutější zacházení se zajatci, tím více dozorce prokazuje věrnost japonskému císaři. Pravdivý příběh sepsal přeživší anglický kapitán Gordon, který poskytoval svým spolutrpitelům duševní pomoc tím, že založil v táboře jakousi pomyslnou "universitu vědy", kde se zajatci školili ke snášenlivosti, pokoře, trpělivosti a odpuštění. Díky tomu, se situace v táboře dosti zlepšila a "zahanbila" i kruté japonské vojáky. To se projevilo ke konci války, kdy do tábora přijede nákladní auto se spousty zraněných japonských vojáků a hlavní dozorce je vyhání a nechce poskytnout pomoc. Angličtí zajatci za vedení kapit.Gordona těmto zraněným poskytnou pomoc, protože Gordon prohlásí, že : " To nejsou nepřátelé, jsou to jen nemocné a zraněné lidské bytosti, které potřebují pomoc." Nádherný film, hluboce lidský. Nějaké stavění železnice je zde jenom podpůrnou záležitosti, aby se vůbec něco dělo. Nechce se věřit, že takové peklo může člověk přežít.