Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Recenze (3)

plakát

My (2019) 

Obsahuje spoilery: Jordan Peele je podobně jako Denis Villeneuve jedna z nejvýraznějších, režisérských, vycházejících hvězd současného filmového průmyslu. Ten chlap má opravdu velký talent. No a podobně jako jeho debut Uteč i snímek My vyvolává jisté kontroverze a opět se zabývá sociálními tématy. Ano, film není dokonalý, ale má velice zajímavé myšlenky. Celý film je pravděpodobně metafora a kritika sociální nerovnosti. Jsou zde dvě skupiny lidí, kteří jsou skoro ve všech věcech identičtí až na to, že první skupina si ,,užívá" života a ta druhá je odsouzena k chudobě, bezmoci, zoufalství atd. Stejně jako lidé a jejich dvojníci v tomhletom filmu. Chudí vs bohatí, nebo bílí vs menšiny? Pravděpodobně obojí :) Že by determinismus? Možná ano. Úspěšní lidé jsou úspěšní pouze díky předchozím událostem např. dobré vzdělání, dobrý sociální status atd. Pokud jste ,,úspěšní", tak by mohl někdo mít úplně stejný život jako vy, ale díky událostem z minulosti ho nemá. Je to tedy pravděpodobně také metafora pro absenci svobodné vůle a determinismus, jak bylo již řečeno. Ve filmu je také řečeno, že dvojníci byli vytvořeni za účelem ovládání svých protějšků. Z experimentu ale sešlo a na dvojníky se zcela zapomnělo. Jim nezbylo nic jiného, než kopírovat činy svých dvojníků (ve smyslu původních lidí). Je na ně zapomenuto, stejně jako v kapitalistické společnosti na ,,neúspěšné" lidi. Tak se uchýlí k revoluci a násilí. Film My není perfektní a ani si asi nezaslouží pětihvězdičkové hodnocení, ale kvůli Jordanovi a velice zajímavým metaforám to jinak nejde (ve smyslu pěti hvězdiček). :)

plakát

Samsara (2001) 

Obsahuje spoilery: Jakožto praktikující buddhista jsem si tento snímek samozřejmě nemohl nechat ujít. Buddha učí, že touha je utrpení. Jenomže co je to touha, když jste mnich a žijete celý život v celibátu? Takovou otázku si položí i hlavní hrdina tohoto příběhu Tashi. Rozhodne se tedy zakusit ,,normální" život. Poznává sexuální vášeň, ožení se, narodí se mu dítě atd. Chvílí je ,,šťastný", ale pak se začíná setkávat s negativními aspekty tohoto stylu života- žárlivost, hněv, nevěra etc. Pochopí tedy, co ona ušlechtilá pravda, že touha je utrpení znamená, opustí stejně jako Buddha svou manželku a dítě a vrací se zpět do kláštera, znovu hledat cestu k opravdovému vysvobození ze Samsáry. Dalo by se říct, že je to i tak trochu kritika celibátu, jelikož celibátní styl života často vede k touze, která je utrpení. :) Scientia est potentia. Objevení střední cesty. PS, Christy je krásná. ;) Ale bacha na touhu. :)

plakát

Příchozí (2016) 

Obsahuje spoilery: Denis Villeneuve se zapíše do historie jakožto jeden z nejlepších režisérů všech dob- věřím tomu, jelikož tenhle kanadský režisér má neskutečný talent a potenciál. Buddhažel jsem Villeneuvea začal brát vážně až po zhlédnutí loňské Duny a naprosto mi unikl tento vyjímečný snímek jménem Příchozí. Hanba mi! Běžné kecy: Herci byli skvělí, hlavně Amy Adams, ale i ten Jeremy Renner s Forestem Whitakerem, nádherná hudba, efekty atd. Blá blá blá. V našem lidském chápání je čas rozdělen na tři formy: minulost, přítomnost, budoucnost. Minulost je neměnná, odešla. Budoucnost naopak teprve přijde, tudíž dokážeme (byť nesvobodně), jelikož pravděpodobně svobodná vůle neexistuje, ovlivnit pouze přítomnost, ze které se pak odvíjí budoucnost. Villeneuve nám však naservíroval trošičku jinou teorii. Teorii, kde minulost, přítomnost i budoucnost existují v jakési koherenci. Žádná ,,realita" tak, jak ji známe neexistuje. Minulost, budoucnost i přítomnost jsou skutečné a jsou to pouze okamžiky v nekonečné časové sbírce. Villeneuve tedy vnímá naše ,,nepochopení" času jakožto charakteristiku lidstva, která nás dělá tak vyjímečnými. Čas je tedy čistě subjektivní záležitost. Je to pravda? Myslím si že ne, aspoň ne v naší dimenzi. To ale tento film, aspoň podle mě, nechce říct. Spíše se chce zamyslet nad tím, zda je naše chápání času opravdu správné a zda není nějaká byť klidně malilinkatá možnost, že se jsme naprosto mimo. :) Kdo ví? Každopádně pro Sci-Fi nadšence s filozofickými vlohami film naprosto ideální. PS: Heptapodi byli spíše taková zajímavá ,,kulisa". Hlavní věcí na tomto snímku bylo to zamyšlení se nad časem (aspoň podle mě). :)