Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Drama

Recenze (91)

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Děkuji autorům za chytře dovedený konec série: Protože měnit historii nechceš, ani řešit časové paradoxy (ve filmu), a ani zabíjet nebo nechat dožívat hlavního hrdinu nechceš (pro diváka). Ani tentokrát nedám 5 hvězd, protože je tam stále spousta nerealističností: Spousta střílení, že se do hrdiny netrefí, smrtelné zranění není problém k akci, dvě milénia starý lanový most stále drží, mechanismy se samovolně hýbají bez zdroje energie... # Na můj vkus tu je až příliš mnoho zabitých. # Nicméně vytvořili hrdinku nové generace, tak možná máme našlápnuto k obdobě Lary Croftové? # Dobře jsme si film užili, ba byla znát i jakási nostalgická "oslava života" alá "carpe diem". Film si udržel naši pozornost po celou dobu, ani jsem si nevšiml nějakých hluchých míst. Prima spektákl, obzvláště v kině: Na velkém plátně a s pořádaným zvukem.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

Ubírám hvězdu za nepochopitelné motivace. A na těch mi záleží, na logice. Filmařsky super, ale scenárista chtěl být tak moc tajemný, až se ztratil?

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Jako bych už to viděl dříve... Zvláštní dejavu. - Spousta i dobrých vtipů s náběhem na "hlášku": "A tak jsem nemyslel." "Tak ti to tedy říkat nebudu." - Camea již starých herců. (Ice Kilmer a i mnoha dalších) - V kině v kulturáku na vesnici jsem na promítání tohoto propotil košili. A to jsem jen seděl. - Dějová naivita strašná: (SPOILER) Ukradnout cizí stíhačku, pěkně si ji tam startovat, a nikdo nepřichází... Odstartování z rozbombardované krátké pojezdovky; vykrádání StarWars a trefování šachty modlením; černé naprosto neprůhledné štíty na očích "špatňáků" (to už z jedničky); rakety naváděné jen teplem, žádná radarová ani laserová; exploze nepřátelského letadla už po vypuštění své rakety, že tuto sejmulo také? A všechny trosky rázem stály, bez setrvačnosti? Fyziko nazdar. - Ale biják celkově dobrej. :)

plakát

Kocour v botách: Poslední přání (2022) 

Kocour dospěl. Resp. je vlastním existenciálním strachem dohnán k tomu, aby ryl bradou (plnovousem) ve sr*čkách. Tohle má dokonce dvě děsivé postavy, kterým musí Kocour čelit: Jako vážně?! Existenciální drama o filosofickém přijetí smrti - jako hlavní téma pro dětský film?!? Tohle je sakra (i) pro dospělé! Hvízdání lovce skutečně zamrazí. -- Ale i dále: Rožťomiloučké štěňátečko, kterému... odkapává krev z čumáčku?!? Být dítě a zamilovat si tuhle figurku na začátku, tak bych se pak doma v postýlce v noci také mohl počůrinkat! :-o Dobré sny přeje Vitana. -- Zprvu to vypadalo jako hobití výprava, že šli a šli... Ale pak z toho byl spíše závod. (DiCapriho Počátek?) A vítěz bere vše: I uprostřed týmu. To je sakra morální váha! -- A do toho hádka se svými předešlými alteregy... Něco jako vánoční Skrůdž? -- Animace se pro akci zlomila, změnila styl: Najednou spíše snímkovaný komix? ...Ani se nedivím: Byl to fofr, to by se na plátně už rozmazali. -- A pak ty konce, že už se mělo končit, ale vlastně ještě ne: Asi třikrát za sebou, různě? Celý ten film byla jedna hromada nečekaných zvratů a překvapení. (Opravdu jsem sázel na Perryho, ale ne...) -- Ještě ad konec: Jestli tohle nebyla výzva na vzkříšení Shreka, tak už nevím. ;) -- Chtěl jsem dát 4*, ale jdu do plných. :-)

plakát

Operace Fortune: Ruse de guerre (2023) 

Dá tu celkem práci stíhat konverzačky a zároveň i akci: Tady tentokrát jede obojí najednou. -- 6/10 -- Spoiler: Pomiňme fyzikálně nefunkční řešení typu manipulace s potrubím od klimatizace: Že lidé nevědí, že je tam někde výměník, ještě neznamená, že z nich má scénárista dělat blbce. :-/ -- Další špatňák se právě dozvěděl, že peníze ztratí hodnotu, přesto chce být vyplacen v penězích a "bombu" špatňákům klidně nechá? Met to chtít v Bitcoinech nebo ve zlatě, ale takhle to nemá logiku. -- Tohle si nezaslouží být tu červené.

plakát

Zázraky starověku - Biggest Buildings (2014) (epizoda) 

Cesarea Judei a Herodes: Pro výstavbu nového a velkého přístavu (vskutku strategického) v místě, kde k tomu nebyly přírodní podmínky, použili tekutý kámen (beton), navíc i pod vodou! Dělali ho ze sedmi látek, avšak v nejasných poměrech: pálené vápno, jíl, mořská voda, písek, popílek, kamenivo a zvířecí krev. A navíc ještě sopečný popílek/prach z Vesuvu: Co na tom, že 2 tisíce km daleko! Opravdu si ho z té dálky přiváželi. Tím dosáhli tuhnutí i pod vodou. ++ Kaskáda římských vodních mlýnů (voda poháněla mlýny) na jihu dnešní Francie: Barbegal. Vodní kolo jako symbol průmyslu a masové výroby v antice. ++ Například už ve 12. století před Kristem faraon Egypta stavěl své válečné vozy z jasanu sériově, možná i pásovou výrobou. ++ I římské dolování rud v Rio Tinto v dnešní španělské Andalusii bylo vysloveně průmyslové: Kaskáda osmi (v podzemí sestavených) vodních kol ( "obráceně": síla na vodu) odvodňovala hluboké doly. Podobné i v dnešní Anglii, kde sestavili repliku. Jen ty podmínky: Životnost šlapajícího otroka byla průměrně 15 měsíců, něco přes rok, protože voda tam dole byla rozpuštěnými minerály úplně jedovatá. #### Škoda neustále bombastické dikce. A u překladu z "američtiny" jsem úpěl: "Kesarea", místo Cesarea.

plakát

Trojúhelník smutku (2022) 

Film "Trojúhelník smutku" je sice dobře hodnocený, ale už ho nikdy nechci vidět. Ženský manipulativní... A navíc to točil nějaký "umělec": Opravdu to tlačí ad absurdum, do nechutnosti.

plakát

Tři muži na zabití (1980) 

Co že jsem to právě viděl? Chlapáka, co se nachomýtl k něčemu, čemu nerozumí. Jako pěšák v tom chvíli bruslí a hraje si na větší zvíře, než je, až ho to nevyhnutelně převálcuje. A taky se tu neustále zabíjí vedlejší postavy. Vlastně popravují. Tohle optimismu nepřidá. Spíše na fatalismu, čímž možná nabádá ke "carpe diem". Spousta spiklenectví, ba konspirace. Nepříliš věrohodné. Ani telefonní budka v noci: Nebylo by na papír vidět.  Automobilová honička nic moc: 40+ let od zveřejnění už je znát. Sice asi macho, ale už to vidět nemusím. Alespoň se mi v hlavě zaškatulkovala dávná vzpomínka na scénu s kukátkem ve dveřích: Ačkoli podobná byla i jinde.

plakát

Ex Machina (2014) 

Film o pouhé #AI by divácky nefungoval (nebo by na vysvětlování byl potřeba celý seriál alá Lovci zločinců), tak se tu holt musela zkombinovat i androidí robotika, navíc s pokrývkou dokonalé bioniky, ba i s vynálezem "želatin-wareu"... Spousta samostatných oborů a vynálezů na jediný mozek pána vynálezce s úchylkou v sexu, alkoholu a fitness. -- Výsledek každopádně žeru! :) Film mi pomalý nepřijde: Sci-fi, obzvláště varovně distopické, přece musí řešit filosofické otázky. -- Nic proti útěku Turingovy loutky "Susan z černobílého pokoje", jen kdyby měl svět více vrstev: Pak to dopadá stejně, jako když zdrhnul COVID. :'-( -- Holt i génius má právo něco nedomyslet. Ale i on si pak za to musi vyžrat důsledky. -- Je však smutné, že autoři rovnou předpokládají, že AI nutně bude mít schopnosti hackera / elektrotechnika. Obzvláště v domě, ve kterém se nikam nedostanete, když nemáte přístupová práva: A už vůbec ne na veřejnou síť a Googla. -- Že si dvě robotky (které se ani nikdy dříve nikdy nepotkaly) najednou dokázaly povídat (němé) a ještě se rovnou i spiknout... To už je trochu příliš, hm. Nebo lámání rukou, když tyto ruce (technologie) již dokázaly škrábat do skla?! :-/ -- Každopádně chirurgická scéna byla přelomová! #paranoia. Aneb když vám i němá robotka vnukne zavádějící myšlenku: "Zpochybňuj úplně všechno!" #psychologie #motivace -- Definice prý je, že #psychopat se po světě pohybuje v autě se zatemněnými okénky. Ale to ještě není to samé, co #manipulace, hm? -- Ex machina navádí k myšlence: Jsme jen pouzí Sims v mnohavesmírné simulaci? Opravdu schopný Turing-režisér by si dal práci toto domyslet a oni AI opravdu zkoumat: V jí neznámém prostředí, při jejím pocitu úspěchu... I to je důvod, proč nevěřím na genialitu jednotlivce: Celý tým byť i jen průměrných specialistů by toto manipulování zvládl lépe, domyslel by to do důsledku: Únikem film končit nemá, nýbrž teprve začínat! Takto nás autor připravil o možnost dvojky. :-/