Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (415)

plakát

Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994) 

Pokud bych měl tento film hodnotit jako komedii, která má pobavit inteligentním humorem, mé hodnocení by bylo někde na pomezí odpadu a totálního odpadu. Pokud ji ale budu hodnotit jak naprosto praštěnou komedii a totálně zvrhlou parodii na krimi, tak se dostanu to velice dobrých čísel a k příslušnému počtu hvězdiček. Jim Carrey je komik s tváří z plasteliny a pohyby rockového kytaristu, kterému byly odstrněny všechny kosti i s páteří a hned potom byla jeho DNA upravená do velice atypických tvarů. Proto jsou filmy s ním naprostým orgasmem neskutečných kreací, ve kterých ale není dobré hledat nějaká moudra nebo poselství, protože pro ty v jeho filmech (no, v komediích určitě) není místo. Tak je to i u Ace Ventury. Děj je zcela jednoduchý a spíš zaměřený na vytvoření prostoru, ve kterém Jim ukáže, co dovede. Tím vůbec netvrdím, že je to špatný film. Bavil jsem se fakt dobře a myslím, že se chvilkama bavili i sousedi na tom jak se bavím já. V tomhle Jim Carrey nikdy nesklame, ať už máte jakoukoli náladu, po shlédnutí jeho filmu ji budete mít jedině dobrou ...

plakát

Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995) 

Pokračování Ace Ventury tak trochu trpí klasickou nemocí všech pokračování, ale to se tak trochu dalo čekat. Prakticky nemám co dodat ke komentáři, který jsem napsal k prvnímu dílu. Opět poměrně slabý děj a opět bylo vše zaměřené k vytvoření prostoru pro kreace Jima Carreye. A jim Carrey opět předvedl svou nekonečnou zásobu ksichtů, neartikulovaných výkřiků a nekontrolovatelných pohybů. A já jsem se opět skvěle bavil a opět se bavili i sousedi na tom, jak se bavím já. Účel byl splněn, takže žádný problém. Ač je tato komedie značně praštěná, jako konec konců většina komédií, ve kterých hraje Jim Carrey, přesto se na ni kdykoli opět rád podívám. Ono podívat se třeba, jak probíhá porod u nosorožců je opravdu zajímavá a poučná záležitost ... :-)

plakát

Addamsova rodina (1991) 

Adamsova rodina je neskutečně bláznivý příběh takové milé, spořádané a normální rodinky, které je nucená přežívat své dny v prostředí lidského bláznovství. Mám pocit, že tento film je jedním z nejlepších filmů horor-komediálního žánru. Jistě, ve vzpomínkách mám hlavně Adamsovu rodinu z let šedesátých, ale to jsou jenom vzpomínky. Tenhle film jsem měl přímo na talíři právě teď a bavil jsem se královsky. Těch gagů, které by člověka dostaly do kolen, kdyby právě neseděl, je tady nepočítaně. Narážky na erotiku ala Adams, která přímo jiskří nádherným neštěstím (Nešťastná miláčku? Ano, strašně ...), klasická scéna stříhání růží, něco z historie Adamsů (Kouřil jsem od pěti, matka na tom trvala ...), vzpomínky na bratrovi začátky (Mohl jsi mít jakoukoli ženu, mrtvou či živou ...), výchova dětí u Adamsů (Hrej si se svým jídlem ...), spousta detailů, které, byť se jenom mihly na obrazovce, staly se nezapomenutelnými (svačina, která se hýbe, dovádějící ruka, neboli Věc, atd.), nebo taky taneční kreace Festra a Gomeze v jejich nezapomenutelné Mamušce - to všechno činí z tohoto filmu opravdový skvost. Anjelica Huston a Raul Julia v rolích Morticie a Gomeze jsou neskuteční, temnost Morticie a náruživost Gomeze, to zanechá nezapomenutelný dojem, ruka v roli Věci jako domácí mazlíček pobaví, děti, kterých dětství je plné zajímavých her (gilotina, oheň, defenestrace, prostě libůstky, které zabezpečí zdravý vývoj dítěte ...), zaujmou svým přístupem k životu a smrti, anebo komorník Lurch, který toho moc nenamluví a pochopitelně ztracený bratr Fester - to je opravdu povedená rodinka. Film se fakt povedl a vstoupil do dějin zde i v záhrobí ... Pro mě jednoznačných 5 hvězdiček - 100%. A co jsem si z filmu odnesl? Poučení, že "Lidského ducha nelze zabít. Dokonce ani cikrulárkou ..."

plakát

Addamsova rodina 2 (1993) 

Druhý díl směle a neochvějně kráčí ve stopách "jedničky", byť místy přece jen trošku pokulhává. Nicméně už úvodní scéna s pohřbem ukáže, že na tradici se zcela určitě naváže. Opět se rozběhne nekonečná sbírka gagů, které mají místy hodně nečekanou pointu (Budu mít miminko. Právě teď ...), a mnohdy věc není jen černá nebo bílá (Může to být kluk, nebo holka. Je to Adams!). A samozřejmě láska, byť její nečekané projevy jsou ve stylu Adamsů (Líbím se mu? Zajistě, vždyť zvracel!). On to třeba konkrétně Festr nemá a neměl lehké (Snil jsem o tom, že jednou taky někoho budu mít ... Máš přece ruku!). Dvojka zcela určitě navázala a udržela si standard, i když je fakt, že zvlášť ke konci děj jaksi ztrácel dech. Závěrečné vysvětlení, proč vražedkyně zabíjela, bylo sice ujeté, ale ne tak správně adamsovsky, aby to mělo styl. A taky příběhy dětí na táboře mi přišly tak trošku slabší, než hlavní děj, byť nová verze díkůvzdání byla stylová. Christina Ricci v roli Wednesday byla úchvatná a to v obou dílech, naproti tomu Jimmy Workman v roli jejího bratra byl spíš do počtu. Celkově si dvojka, alepoň u mně mírně pohoršila, ale stále to byla fakt dobrá komedie, ke které se nebudu stydět se vrátit a ke shlédnutí si ozdobit pokoj smutečními věnci a sbírkou parte o bizarnostech života a smrti. Dávám 4 hvězdičky - 90% a jako obvykle přidám poučení do života: Pánové, dejte si bacha, když vaše manželka začne balit s tím, že odjíždí na dovolenou, může to pro vás být nebezpečné - "Odjíždíte sama? Ano, budu vdova."

plakát

Agent WC 40 (1996) 

Leslie Nielsen je herec, který umí rozesmát už jen tím, že se prostě "moudře" dívá. Komedie s ním jsou vždycky veselé, byť v nich nesmíme hledat zrovna velké umění. Agent WC 40 je jednou z těch trošku míň vydařenějších, ale přesto to opět není špatné. Příběh tajného agent ala antibond je vděčnou rolí u které Leslie Nielsen opět ukázal, že umí pobavit. Chvílemi děj sice ujede to málem trapných vod, ale přesto to má grády. Fantastické jsou odkazy na jiné filmy (např.Cliffhanger, Sám doma ...), s Leslie Nielsenem ovšem s podstatně jiným efektem. Komedie zcela určitě nenudí, i když mám pocit, že mnohé bylo možno udělat líp a mnohé se nemuselo, víc nebo míň, kopírovat z jiných filmů. To už je ale, zvlášť v parodiích, docela zvykem, jak to tak sleduji. Ale jo - 3 hvězdičky - 50%, to bude docela vhodné hodnocení, snad se za to na mě Dick Steele nezaměří a neudělá mi ze života ... totální komedii ... :-)

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

O tomto filmu by se dalo vyprávět hodně a nepřestat ani, když už by byla vyslovena všechna chvála. Ač píši komentáře vždycky poněkud delší a přesto ne vždy se mi povede popsat přesně to, co jsem chtěl, tentokrát se omezím na pár slov, které zcela vystihují můj pocit. Je to neskutečně krásný příběh, plný fantazie i lidskosti. Přesně to, co by jsme mohli očekávat od mistra fantazie Stevena Spielberga. Nepochybně jeden z klenotů sci-fi, který těžko někdo překoná ...

plakát

Amadeus (1984) 

Většinou se snažím hodnotit filmy, které jsem právě shlédl, protože hodnotit film, který člověk viděl před několika týdny nebo měsíci asi není to pravé. Amadeus je světlou výjimkou. Tento film jsem viděl pouze jednou a to před něco víc než dvaceti lety, ale dodneška mám v sobě ten neuvěřitelný pocit, jaký jsem měl když jsem tenkrát vyšel z kina. Nepochybně jsem ten den a několik dní poté viděl a hlavně slyšel svět nějak jinak. Amadeus ve mně probudil zájem o klasickou hudbu, který už nikdy nevyhasl. Dnes bych už pochopitelně nedokázal popsat děj filmu, ten se mi zachoval jen v hrubých rysech. Dal by se shrnout jako boj dobra, geniality a krásy se zlem, průměrností a temnem. Antonio Salieri, dvorní skladatel císaře Josefa II. si zakládá na svém umění a má sám sebe za velikého skladatele. Jednoho dne pozná mladého Mozarta a ten den změní jeho život. To, na čem on pracuje roky, Mozart vytváří jen tak mimochodem na posezení s neuvěřitelnou lehkostí a ještě se u toho baví. Salieriho postavení u dvora je ohroženo a on musí udělat cokoli, aby to zarazil. Jistě, že film nevypráví a nekopíruje historické události, ale podává je neskutečně poutavým způsobem a vše podkreslené geniální Mozartovou muzikou, ekcelentními výkony hlavních hrdinů a bravůrní réžií. Miloš Forman právem patří mezi nejlepší režiséry světa. Jeho Amadeus je klenotem mezi historickými a hudebními filmy. Vždyť jen to opravdu kvalitní dokáže v člověku zanechat tak úžasný pocit i po všech těch letech.

plakát

Ant-Man (2015) 

Tak tohle se vážně povedlo. Pokud mám tento film porovnat se včera shlédnutým Galaxy Quest, teda v zásadě stejným žánrem, dojde na pověstné nebe a dudy. Ant-man obsahuje prakticky vše, co má mít správná sci-fi komedie, a většinu ve vrchovaté míře. Opravdu dobrá podívaná - napětí, efektní efekty (zvlášť kvantový svět, co by za tu zkušenost dal nejeden fyzik…), dobré obsazení (ukecaný a hláškující týpek fakt neměl chybu) a i celkově schopný děj a akce. Za zmínku stojí zajímavá lupičská scéna, prostě klasika - někde se vloupat a něco čórnout. Ale hlavně to dobře umět… :-) Poctivé 4 hvězdičky - 80%.

plakát

Apokalypsa: Vzestup Hitlera (2011) (seriál) 

Hodně děsivý dokument. Když si člověk uvědomí, že bylo tisíc příležitostí, kdy by toho parchanta mohla sejmout nějaká kulka, nebo pár molekul skvělého plynu, a historie by byla docela jiná ... Člověk by si prý neměl přát něčí smrt, ale tahle zrůda měla být pod drnem ještě dřív, než se stačila rozkoukat. V dokumentu bylo hodně záběrů, které jsem ještě neměl možnost vidět a z kterých mrazí. Nejparadoxnější ovšem je skutečnost, že Hitler v podstatě patřil (samozřejmě podle svých vlastních zvrácených zákonů) do koncentráku, protože nemohl doložit, že má čistou, tak slavně germánskou krev. Kdyby se tak dokázalo, že měl židovské kořeny, no nebylo by to k smíchu? Jistě, těžko by bylo smát se na haldách mrtvol, které vytvořila neméně "slavná" třetí říše ... 5 hvězdiček - 100% je samozřejmě hodnocením dokumentu, ne činů, nebo spíš ničemností největšího zločince všech dob ( promiňte Vissarionoviči Staline, tentokrát jste "jen" na druhém místě ...)

plakát

Apollo 11: Utajený příběh (2006) (TV film) 

Zajímavé komentáře k filmu: Caesius S., LOVIT, kwaicheng ... Zajímavý dokument, byť si myslím, že se jenom snaží zdramatizovat věci, které jsou obecně už dávno známé. Víme přece, že v konečné fázi letu byl modul řízen ručně, což nebylo vůbec v plánu. Víme, že byl mimo plánovanou trasu a přistál v podstatě tam kde šlo. Víme, že mise dopadla dobře jen díky opravdu velké dávce štěstí, jak to v oblasti kosmických letů tenkrát bylo v podstatě pravidlem. V každém případě skvělý dokument, zajímavé záběry (otázkou zůstává to UFO, nicméně záběry pořízeny byly a vysvetlení je ... ve hvězdách?). Zaujaly mě informace o kapacitě tehdejších počítačů, ale těžko se věří tomu, že byly výkonem někde mezi digitálními hodinkami a mobilem ... Jedna věc mi přišla ale vskutku divná - proč v dokumentu nemluvil vůbec Neil Armstrong? No, možná věděl proč ... Dokument hodnotím na 4 hvězdičky - 80%, a tady je odkaz na YouTube ...