Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (121)

plakát

Obi-Wan Kenobi (2022) (seriál) 

První dvě epizody nejsou nic extra, třetí je podle mě vyloženě blbá. Ale pak už je to lepší a nakonec jsem dal 4*, protože Ewan McŘehoř je Ewan McŘehoř. Ale dost věcí tu nedává smysl a pak to úplně dobře nenavazuje na zbytek Star Wars. Ale kdy na sebe Star Wars vlastně navazovaly, že? (Odpověď je nikdy.)

plakát

Cuphead na scénu! (2022) (seriál) 

Po všech stránkách skvělá a vyrovnaná "dětská groteska" (až se tomu nechce věřit), která opravdu skoro vypadá, jako by byla vydaná někdy ve 30. letech - ale na to je přece jen asi moc absurdní, nahodilá, břitká a tak nějak veskrze "postmoderní". Pro mě je to překvapení z čistého nebe - hru totiž neznám a vůbec jsem netušil, že má něco takového vyjít. Ale musím říct, že je to hodně příjemné překvapení.

plakát

Star Trek V: Nejzazší hranice (1989) 

Vždycky jsem měl rád Star Trek seriály, vyrůstal jsem na Picardovi a ostatních seriálech z 90. let. Někdy v té době jsem úplně náhodou viděl v televizi tenhle film - jako jediný ze Star Trek filmů s Kirkem, Spockem, McCoyem a zbytkem posádky. Ačkoliv mi ze scén u táboráku došlo, že tohle trio funguje, podle zápletky a zbytku filmu jsem si udělal názor na celou tuhle startrekovskou éru a trvalo mi dvacet let, než jsem se přesvědčil k tomu, abych si doplnil mezery. Není to ale úplná tragédie, sice to není dobrý film, ale má to svoje světlé stránky - navíc tak člověk víc docení ostatní filmy série. Co je navíc oproti předchozím filmům na mnohem lepší úrovni je hudba. Pro mě je hudba ve filmu dost důležitá součást a laciná hudba v předchozích filmech je v mých očích dost srážela. Shrnul bych tenhle film tak, že je to tematicky (a hlavně přihlouplým scénářem) naprosto typický Star Trek ze šedesátých let, až na to, že není ze šedesátých ale z osmdesátých let - zpracováním je to zase úplně typický osmdesátkový film, kostýmy a kulisy připomínají postapokalyptické filmy z téhle doby. Skoro bych se nedivil, kdyby to byl odložený scénář ze šedesátek natočený v osmdesátkách. Hudba a kamera film ale vyzdvihují ze "sračkoidních" vod.  Kapitánův deník, dodatek: Minulý díl byl komediálně laděný, tenhle občas svojí debilitou (hlavně na konci) taky vzbuzuje výbuchy smíchu. Ale taky je to svým způsobem zábava.

plakát

Star Trek IV: Cesta domů (1986) 

Musím říct, že tenhle film mě připadá jako nejlepší Kirkovský Star Trek. Je to od začátku do konce zábavné, je to sranda a i to celkem dává smysl (i když je to ujetý, ale to se k tomu formátu hodí). Určitě je to zároveň nejlepší komediálnější "odlehčený" Star Trek - ty s Picardem už za moc nestály (tam byly nesrovnatelně lepší zase ty neodlehčené). Tenhle film jsem si prostě užil.

plakát

Crazyhead (2016) (seriál) 

Vypadá to, že jsem jeden z mála, ale mě se tohle dost líbilo - jako taková spíš odpočinková záležitost, u které člověk vypne a pobaví se - já jsem se pobavil královsky. Škoda, že toho nenatočili víc.

plakát

Warcraft: První střet (2016) 

Přemýšlel jsem mezi třemi a čtyřmi * a přemýšlel jsem nad tím docela dlouho. Obecně mi ale přišlo, že ten film nebyl moc nápaditý a tolik nezaujal - měl naprosto obyčejnou, nezajímavou až lacinou hudbu a hlavně tak strašně počítačový vizuál. Štáb tohohle filmu totiž musel povinně odehrát nějaké hodiny Warcraftu, aby mu dovolili začít na filmu pracovat. A v něčem to může být fajn přístup, ale bohužel u filmu chyběl někdo, kdo by režisérovi řekl, že mezi filmem a počítačovou hrou je rozdíl. Řekl bych, že Orkové tady vypadali ještě v pohodě, ale jak vypadali třeba trpaslíci a elfové, to bylo trochu moc. Škoda, jinak scénář by fungoval v pohodě a obsazení bylo dobré.

plakát

Duna (1984) 

Mně se to líbilo. Ale úplně chápu, že se to jinak lidem moc nelíbí. Vizuální efekty byly často otřesný a ujasnil jsem si jednu věc - Lynchovi obecně moc nejde psát scénáře. A co se týče dialogů je zvlášť špatný. Ale jinak měl film dobré obsazení, zajímavou hudbu a skvělé, zajímavě vymyšlené kulisy a kostýmy - kterými se očividně silně inspirovala i novější verze Duny, která teď půjde do kin, K tomu má film Lynchovskou divnost, která mně připadá sympatická (i když chápu, že se to s ní nesmí přehánět). Ačkoliv nechápu, kdo na tenhle film Lynchovi dal takový rozpočet a jak si někdo mohl myslet, že tenhle film bude úspěšný, já jsem si to užil.

plakát

Máj (2008) 

Shrnuto do jedné věty, vystihující celý film: Vzali Máchův Máj a o*#?ali ho do p*#?le. Po povedené Kytici by člověk neřekl, že stejný tvůrce takhle zneuctí českou klasiku. Bez přehánění je to urážka předlohy. I tak ale dávám jednu hvězdičku za nápad a za Johna Trisku.

plakát

Kokoti na neděli (2021) (pořad) 

Je to trapný a často docela dost. Ale ten pořad má být přesně takový. A takový pořad tady je strašně potřeba, aby si hovada jako Verbal nakonec zvykli (a když ne, tak aby jim mělo co zvyšovat tlak). Podle mě by to chtělo trochu víc si vyhrát se scénářema a vtipama, ale kromě toho je to skvělý! Navíc to vychází teprve chvilku, takže jsem si jistý, že tomu tvůrci a tvůrkyně přijdou na kloub.

plakát

Star Trek: Discovery (2017) (seriál) 

Jde v podstatě o kompromis mezi starým dobrým Star Trekem a novým restartem od J. J. Abramse. Tomu odpovídá i čas, kdy se tento seriál odehrává: Těsně před odklonem od příběhové osy starých Star Treků a vznikem "nové časové osy". Od starých Star Treků se tento seriál nejvíc liší tím, že na sebe všechny epizody navazují, tak jak je v dnešních seriálech běžné. Tím se ale naprosto zásadně nabourává schéma starých startrekových seriálů a tak si Discovery musí vybudovat nové schéma, což se mu velmi postupně daří a to hlavně díky přítomnosti hlavní postavy, aktérky první vzpoury v historii hvězdné flotily, Michael Burnham, což je nehledě na netradiční jméno, žena (ani jeden z předchozích Star Treků neměl žádnou jednoznačnou hlavní postavu). První sérii považuji spíš za rozjezd a těším se na druhou. Hlavní plus je pro mě pokračování ve startrekovské tradici "boření stereotypů" (žena jako hlavní postava, přítomnost homosexuálního páru, alegorie startrekovských ras jako lidských ras apod.), zároveň si ale uvědomuji, že pro někoho (zvlášť v této době) to může být spíš mínus - a o to víc to oceňuji. Hlavní mínusy jsou občasné logické lapsy, "umělé" a nedořešené zápletky. Dohromady 4* a doufám, že s dalšími sériemi hodnocení zvýším.

Ovládací panel
5 bodů