Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (577)

plakát

Vyproštění (2020) 

Od akčního filmu nečekám kdo ví jak nápaditý příběh. Ale nápaditá režie a akce? Tu vítám rozhodně! Rád se vzdělávám realistickými filmy o genocidách a jiných utrpeních. Ať už je to afrika, blízkých východ, nebo Jižní Amerika - jsem rád, že to někdo točí, že si dá tu práci s rešerší a že ty příběhy nezůstanou zapomenuté! Ale pro boha, to přeci nikdo nemůže čekat od filmu jako je tenhle!! Tohle je čistá nerealistická akční zábava! Avengers pro starší... a hlavně balzám pro všechny kteří doufají, že konečně odejde čas zběsilého střihu a roztřesené kamery a někdo dá konečně prostor kaskadérům... tak jako to roky dělají Asiaté... Moc jsem si to užil!

plakát

Půlnoční mše (2021) (seriál) 

Líbí se mi jak Flanagan umí být originální a ani tady nezklamal. Některé dialogy/monology jsou vybroušená zamyšlení, které mě bavilo poslouchat. Jindy ale zase moc tlačí na pilu s emocionálními výlevy, které je utrpení dokoukat. Obecně se mi moc líbí zapracování náboženských textů do klasických hororových klišé - ostatně je otázka nakolik byly tyhle pradávné příběhy Biblí inspirovány - ať už vědomě či nevědomě. Ale zároveň je scénář silný právě v tom, ukázat, že texty v Bibli a nejspíš i dalších náboženských textech se dají neskutečně ohýbat a naroubovat prakticky na cokoli. Potud tleskám, jde o můj nejzásadnější problém se všemi náboženstvími - přináší tolik dobra, kolik je dobra v člověku, který ty texty interpretuje... Přes ta pozitivní slova mě tahle série nebavila. Často si říkám, že chápu, proč mnoho scénáristů/režisérů dnes volí raději televizní sérii, než film - víc prostoru na prokreslení postav a tím pádem dramatičtější katarze... tohle je ale krásný příklad, že méně je někdy více... Myslím, si, že by tomu daleko více slušel tak dvouhodinový film... protože jsem se minimálně půlku seriálu bavil. Flanaganovi ale stále fandím! Je málo tak originálních a snaživých hororových tvůrců.

plakát

28 týdnů poté (2007) 

Chytré nápady střídají nesmyslné filmové zkratky. Úvodní scéna je jedna z těch, na kterou nikdy nezapomenete - je strhující a položí poměřně štiplavou otázku. A líbí se mi vlastně i to, že má ta scéna nakonec velký vliv na zbytek děje. Ale je tu také mnoho scén a filmových berliček, kdy to celé nepůsobí úplně realisticky. Viz armádou ignorovaný vrtulník a jeho neohrožený pilot, porcující nemrtvé jako v počítačové hře... a stejně jako ve hře Vás stále pronásleduje Robert Carlyle, ačkoli jeho přítomnost měla vzít za své tak v půlce filmu nejpozději...

plakát

Otec (2020) 

Herecký koncert Hopkinse. Chytře napsané, chytlavě natočené. Ale vracet se k filmu bude asi málokdo... nikdo si asi dobrovolně nebude pouštět znovu instantní dávku deprese

plakát

7 životů (2017) 

První Wirkolův pokus o vážněji míněný film nedopadl špatně a je příjemné vidět zase jednou něco syrového a neholywoodského. Ale možná si přeci jen ukousl velké sousto, protože ustát takhle komplexní myšlenku bez mezer v logice není nic snadného. Minimálně si ale budete po filmu mít o čem povídat :)

plakát

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021) 

Překvapivě dobré. Taková milá pohádka. V ukázkám se jim tedy nepodařilo prodat nic, ale i proto je třeba říct, že výsledek je daleko lepší, než čekáte. A i to herecké obsazení nakonec funguje perfektně!

plakát

Eternals (2021) 

Jednoznačně jeden z nejzajímavějších filmů, který kdy Marvel natočil! Chytrý, přemýšlivý, plný logických zvratů i uvěřitelných charakterů.. perfektně dotažené osudové linie... vadil mi jen ten na sílu tlačený humor, rozhodně by se tenhle film bez humoru zcela obešel. Pokud by platily základní fyzikální zákony, tak samozřejmě Eternals minimálně dvakrát ve finále prohráli :)) Ale k tomu jsem tak nějak u podobných filmů už otupěl. Co mě ovšem moc bavilo je, že žádná postava nebyla navíc a nikde jsem si nemusel trhat vlasy, že se někdo chová nelogicky, že by jeho motivace nedávaly naprostý smysl a byly v příběhu jen protože to scénárista chtěl.. Moc se těším až si to dám znovu.

plakát

Duna (2021) 

Relativní úspěch Duny mi dělá radost, protože pokračování chci. Ale samotný film na mě skutečně působil jako první díl, první série Hry o trůny.. Nenudil jsem se, to ani omylem, ačkoli víc mě bavila první část, kdy jsem jen hltal každý (technicky dokonalý) záběr i dialog.  Ale když byla druhá část vlastně stále totéž a prakticky nedošlo na žádnou katarzi ani změnu tempa, tak už jsem mírně zklamaný byl. A nejvíc mě překvapilo, že přesto jak dlouhý film to je, když všichni začali padat jako mouchy, měl jsem pocit, že je vůbec neznám, nic o nich nevím a nějaký emocionální dopad z toho, že odchází ze scény, absolutně nula... Událost dekády se tedy rozhodně nekoná a přirovnání k Pánovi prstenů, Matrixu, nebo jakémukoli jinému milníku je zcela mimo. Pocit poctivé filmařiny a příslibu silné série možná... Ale film sám o sobě moc nefunguje. Snad bude fungovat až dílo dokončí...

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Je smutné, že celou éru Daniela Craiga tak zabili! Když přišlo Casino Royale, bylo to zjevení, ale jak už někdo někde poznamenal, Craigův Bond byl na vrcholu někde v půlce Casina Royale a od té doby se jen brodí v mizérii... Quantum of solace bylo výrazně poznamenané stávkou scénáristů a epileptickou kamerou... a pak si někdo řekl, že příklon k realismu u Casina znamená udělat z Bonda obyčejného agenta, který má krizi středního věku... a v závěru série si asi někdo řekl, že je třeba připomenout kořeny a tedy trochu přetažené motivy a hrozby hlavních záporáků... a tím se dostáváme k "No time to die" které je bohužel druhý nejlepší film Craigovy éry, ale bohužel nesahá Casinu Royale ani po kotník. To nejlepší po akční stránce je bohužel už v ukázkách :( promarněná šance! Hodně promarněná!

plakát

Psychiatr (2018) (seriál) 

Začátek celkem zaujme, hutnou atmosférou a příslibem zajímavé detektivky. Bohužel načrtnuté postavy se vyvinou buďto ve velice nezajímavé, nebo jen extrémně protivné. Zejména hlavní postava hraná Danielem Brühlem osciluje mezi inteligentním psychologem, a protivným puberťákem bez sebemenší zodpovědnosti a soudnosti... toho druhého je bohužel v seriálu víc. Závěrečný díl je pro mě pak klasicky na sílu vynuceným finále, ke kterému došlo jen proto, že hlavní hrdina je imbecil a protože to tak scénárista potřeboval...