Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (1 662)

plakát

3 - 2 - 1 Start! (2021) 

Viděno na AFO 2023. Jako edukátorka snímek neskutečně oceňuji pro poutavé, jednoduché a hravé vysvětlení základních fyzikálních zákonů dětem. Příběh o křečkovi, robotovi, krysách a cestě do vesmíru Vás doslova vtáhne do děje díky promítání na kopuli planetária, kdy se často cítíte, že se opravdu pohybujete s kamerou. Velmi se mi líbila nejen vědecká stránka, ale i ta emocionální. Přestože měl křeček možnost dalšího vědeckého rozvoje a brouzdání vesmírem, rozhodl se, že neopustí své krysy, když viděl, že jej přece jen poslouchaly a chtěly se vzdělávat. Vidím v tom i jistý apel na učitele, kteří budou své žáky na promítání doprovázet, aby neztráceli trpělivost a zápal do formování mladých mozků dětí a další generace lidského pokolení. 5* krásný edukativní snímek s poselstvím.

plakát

Trollové (2016) 

Trollové tu jsou chudáci naprosto nedocenění, jak to tak vidím :D Pro mě super animák nadupaný samými hitovkami se spoustou krásného sarkasmu a narážek na řadu jiných ikonických pohádek, umění atd. Nejvíc oceňuji dokonalé titulky, kdy OMG je přeloženo jako Zatroleně. Texty písní jsou v titulkách taktéž uzpůsobeny ději a Trollům. Najdete tu odkaz na Warholův obraz Čtyř Marilyn Monroe, na Karlíka a továrnu na čokoládu, Popelku a další a další. Spousta narážek, které asi děti nepochopí, avšak dospělí, co se na film musí dívat s dětmi, je naopak docení. Ano je to extrémně barevné a duhové a sladké, ale jednou za čas je to třeba ;) 4,5*

plakát

Malé ženy (2019) 

Krásný film vzdávající čest nádherné knize. Možná, že za normálních okolností bych dala jen 4*, ale vzhledem k rozpoložení, v jakém jsem se nacházela při sledování filmu, je to top 5*. Nádherný příběh sice všichni známe, ale tady to bylo krásně cik cak současnost, minulost, současnost, abychom se dozvěděli vše, ale nebylo to jen tak nějaké "nudné" vyprávění knihy, kterou si raději přečtu znova než vidět další film sledující její osu. Herecké výkony byly naprosto neuvěřitelné, každému role jeho postavy naprosto sedla a Saoirse Ronan nemá nic méně než můj neutuchájící obdiv.

plakát

Pekelná kuchyně (2019) 

Vzhledem k tomu průměrnému hodnocení tady jsem si myslela, že si dávám "průměrný" film na pondělní večer, jako pauzu od trošku náročnějších dokumentů na AFO 2021, se skvělou Melissa McCarthy a Tiffany Haddish. No ale dostalo se mi naprosto nečekané a báječné jednohubky. Ženská emancipace od dětí a manžela, afroameričanka dostávající se k moci v Irské čtvrti, týraná maželka, co se naučí zabíjet a zbavit těla rozřezáním. Genius. Bavila jsem se, neskutečně jsem se bavila a cokoliv se tam stalo, jsem vůbec nečekala (kdo mi řekne, že čekal úmrtí jedné jisté postavy - víte které, tak pak ho požádám, ať mi tu křišťálovou kouli, co si doma škudlí sám pro sebe, taky půjčí, že se jí zeptám, jestli budu někdy tak bohatá, abych si koupila slona). A kdo tvrdí, že to vše, co se tam událo, bylo průzračně čitelné jak čůrek někde v Jeseníkách, tak blbě kecá. Ze začátku jsem si říkala, Kmotr křížený s Good girls, no nakonec to je úplně jiný žánr, který mě bavil, překvapoval, šokoval, udivoval. Top 5* a Melisse, Tiffany a Elisabeth se klaním.

plakát

Viva la Vulva (2018) (TV film) 

AFO 2021 online. Dokument se zamýšlí nad spoustou věcí, které člověk už ani nevnímá. Zamysleli jste se někdy nad tím, že ve většině jazyků je označení ženského přirození tím nejsprostějším slovem? (Prý jen ve španělsku coňo znamená štěstí a v dokumentu to bylo vtipně přeloženo jako "mít plnou hrst pičí" :D) Že na cokoliv úzkého a vysokého se používá přirovnání falický tvar, ale nikdy neuslyšíte přirovnání, že něco má vulvický tvar? (Přitom např. rugby míč má...) Já jako kunsthistorička jsem se moc nikdy nezaobírala tím, že mandorla má vlastně tvar vulvy... ale je to tak, je to její prasymbol. Také v 11. a 12. století byly na portály chrámu umisťovány drobné sochařské prvky znázorňující postavy, které ukazují svá vulvická přirození. Bylo to z toho důvodu, že takto nějak vypadala pohanská božstva a křesťanská církev je tak chtěla dostat na svou stranu. No a co si budeme, jestli někdo někdy koumá nebo sleduje různé stránky s memy ze středověkých rukopisů, tam je podobných vyobrazení tuny :D Doporučuju Classical art memes. Zajímavé bylo zamyšlení nad tím, jak je opravdu žena vnímána jinak než muž aka méněcenně s menšími právy, nejen dříve, ale bohužel i dnes v řadě společností. Dříve, pokud žena byla sexuálně moc aktivní, byla nymfomanka, málo aktivní byla frigidní. Dnes je moc aktivní žena označována za děvku či couru a málo aktivní za prudérní ostýchavku. Prostě nikde není ten ideálni střed nejen z pohledu můžu a společnosti, ale bohužel i z pohledu mnohých žen. Pro mě bylo šokující se blíže dozvědět o ženské obřízce a jak často se ještě stále provádí. Ještě stále se v jižním Senegalu nechávat obřezat 94% procent dívek!!! Mužské názory, že je to kvůli hygieně, nebo že když žena nebude mít klitoris, tak nemůže běhat za jinými muži je opravdu krutý středověk. Nejen to, v těchto společnostech je žena bez obřízky považována za něco horšího než dobytek, nemá šanci se ani provdat a rodině přinese jen opovržení, a přitom to tam velmi ilustračně řekla bojovnice proti ženské obřízce, která si jí sama prošla, že mužská obřízka je jako ustřihnout špičku nehtu, ženská obřízka je jako ustřihnout celý prst. Ale abych nekončila komentář samými špatnými věcmi, tak tady je jeden z nádherných obrazů ženského přirození s názvem Původ světa od Gustava Courbeta, který jsem kdysi dávno měla možnost obdivovat naživo v pařížském muzeu d'Orsay. Viva la vulva!

plakát

Agalma (2020) 

AFO 2021 online. Nádherný dokument, který sleduje děj v muzeu jako nezávislý pozorovatel, nikým nespatřen. "Muzeum je prostor, tělo a duše, které k vám promlouvají." Snímek mimo jiné ukazuje i to, jak se uspořádání a instalace muzeí během času měnila, což si asi většina laické veřejnosti vůbec neuvědomuje. Např. v tomto Národním archeologickém muzeu v roce 1903 byly na zdech nataženy rudé tapety, aby kontrastovaly s bělobou mramorových soch. Ve 30. letech byl trend zase jinde, místo rudých tapet byly stěny pomalovány atmosférickými barvami v odstínech tlumené modré a zelené. Dříve bývalo málo světla v muzeích, zrovna v tomto teprve 1935 bylo první elektrické osvětlení v italských muzeích vůbec a primárně se spoléhali na hromadu oken. Dnes se okna většinou zadělají a používá se pouze umělé osvětlení. Také uspořádání exponátu bývalo jiné, místnosti muzeí byly přehlceny exponáty. Dnes? Dnes se v muzeích až na výjimky objevují čisté bílé zdi, občas v kontrastu s šedou a černou (jasně najdete výjimky, kdy se použije tmavě zelená, modrá, červená....), exponátů ubývá právě proto, aby na lidi více zapůsobily. Mnohem větší wau efekt na návštěvníka bude mít obří sál, v němž budou 2 obří sochy a 4 menší, než kdyby v něm bylo 40 menších. Spousta návštěníků také neví, jak plné sklady mají muzea. To, co vidí vystaveno, je jen top výběr nejlépe zrestaurovaných exponátů, které zaujmou. Tady jsme ve skladu viděli tak tisíce "obyčejných" hlíněných amfor, protože ty by nikoho nezaujaly oproti krásně vymalovaným hnědočerným, černočerveným s příběhy bohů. Také je tu ve skladech hromada soch, na které ještě nebyly získány prostředky, aby se mohly zrestaurovat, a tak je oko veřejnosti ještě dlouhou dobu nespatří, možná nikdy. "Muzea nejsou určena pro historiky a archeology, ale pro veřejnost. Mají vzdělávat, jsou místem pro duši, poznání a potěchu." Líbilo se mi, jak hlasem vypravěčky jakoby promlouvaly samy sochy. Spousta krásných záběrů, kterých si možná člověk ani nevšimne. Např. jak stály dvě sochy "čekající" na výtah, opíraly se o sebe a vidíme jen jejich pozadí. Nebo jak lidi v muzeu chodí kolem jedné z nejznámějších pompejských fresek a nikdo se u ní nezastaví. Moc krásný dokument.

plakát

Pluto: Zmrtvýchvstání (2020) (TV film) 

AFO 2021 online. Doufám, že Pluto zařadí zpátky mezi planety Sluneční soustavy, protože Pluto rulez! Zbožňuju astronomii a vesmír považuji za naprosto fascinující záhadu. Pluto má evidentně zamrzlé sopky (whaaat?), hory z ledu, amoniak, je zbarven do ruda od prachových částic, má atmosféru (whaaat?), má ledovce chrlící dusík a možná možná má pod hromadou ledu reálný oceán, což by mohlo naznačovat mimozemský život. Neskutečně zajímavý snímek s nádhernými záběry a vizualizacemi, který přibližuje Pluto a jevy dějící se na jeho povrchu i pod jeho povrchem velmi srozumitelně, že je pochopí i laik.

plakát

Kampaň proti klimatu (2020) 

AFO 2021 online. Sice jsem během celého snímku měla chuť těm idiotům dát ťafku a na konci snímku ze mě byl uzlíček nasranosti, ale tak se vlastně pozná dobrý dokument :D Vyvolal ve mně nějaké pocity a to hodně silné. Už jen ten začátek "Takže více CO2 v atmosféře, je dobrá věc?" - Trumpův poradce Myron Ebell - "Ano, to si myslím rozhodně, potože více CO2 je vědecky prokázáno, že planeta více zezelená." Plesk! Jako docela by mě zajímalo, jak většinu z nich přesvědčili, aby v dokumentu vystoupili. Jediný, kdo to tam řekl naplno, byl Jerry Taylor, ale furt neodčiní to, že 10 let ovládal media a tvrdil, že globální oteplování neexistuje. Občas jsem byla i já v šoku, že vlastně topkové světové univerzity jsou sponzorovány ropnými společnostmi a malým písmem v řádech a stanovách je napsáno, že členové rady (jimiž jsou hlavní sponzoři) mají možnost rozhodovat o výzkumech na daných univerzitách. Glass breaking...Z dokumentu mi relativně vyplynulo, že každý think tank je prostě zlo. To, že ropné společnosti pracují se stejnými lidmi jako tabákové společnosti, které kdysi dávno popíraly, že by kouření mělo negativní vliv na zdraví, asi nikoho nepřekvapí. Ale jak bylo řečeno, prostý fakt... popírači klimatu nejsou většinou primárně vědci, jsou to velice zdatní PR pracovníci. Vědci naopak nejsou zdatnými řečníky. A to je základní kámen úrazu. 4,5*

plakát

Archa úmluvy: Historie, nebo legenda? (2020) (TV film) 

AFO 2021 online. Naprosto super dokument. Vzhledem k mému zájmu o archeologii a kunsthistorii jsem si snímek perfektně užila a dozvěděla se řadu novým zajímavých informací. Např. současné technologie, které pomáhají ve zkoumání artefaktů, mě nepřestanou udivovat. Technologie opticky-stimulované luminescence, která dokáže vyzkoumat, kdy jaký předmět byl naposledy vystaven světlu aka geoložka vezme prach mezi kameny stěny, kdy je jasné, že se tam dostal v průběhu stavby zdi a podle té metody zjistí, kdy byla zeď vystavena. Technologie multispektrálního snímkování je taky úchvatná. Přestože znám krále Davida, Šalamouna, Nabukadnesara apod. o králi Josijášovi I. jsem slyšela poprvé a přitom byl evidentně velmi významný a důležitý, protože jako první položil základy monoteismu. Nebo jsem také nikdy neslyšela o králi Jarobeám II., za nějž byl Israel největší a vlastně jednotný. Trochu mě zklamal konec dokumentu, že ponechal celou otázku nezodpovězenou, i když průzkum nám relativně odhalil, jak to asi bylo. Jako většina záhad z Bible, však nikdy nebude prokázáno nic přesně a taky si myslím, že by nemohli říct ten závěr na "plnou hubu", protože by je celá křesťanská církev asi ukamenovala :D Podle jejich bádání mi ale vyplývá to, že texty, v nichž se mluví o Arše úmluvy, které byly jednoznačně napsané později, chtěly vyznít ve prospěch krále Davida a Šalamouna. Tvrdí, že Archa úmluvy byla z Kirjat je'arim přesunuta králem Davidem v 10 st. př. n. l. a král Šalamoun ji vystavěl chrám. Tvrdí, že v Kirjat je'arim byla jen 20 let. Avšak archeologické nálezy a artefakty zase prokazují, že Kirjat je'arim bylo vystavěno na počátku 8 st. př. n. l. a bylo významným městem, kde se aktivně žilo až do konce 7 st. př. n. l. Také archeologické nálezy prokazují, že Jerusalém byl ještě v 8 st. př. n. l. malé město jen s 2 000 obyvatel a 22 akry, čili vůbec ne tak velkolepé, jako se popisuje v Bibli. A teprve až na konci 7 st. př. n. l. se rozrostlo na 60 hektarů a 12 000 obyvatel. Čili si myslím, že si dokáže člověk vyvodit závěr nakonec sám... Bible chtěla zviditelnit jisté panovníky před jinými, ale archeologické nálezy prokazují, že co se o nich píše, nemusí být nutně pravda a radši to ani já neřeknu na "plnou hubu" :D Jak to bylo, se ale nikdy nedozvíme... 4,5*

plakát

České zázraky - Kapka rtuti (2021) (epizoda) 

AFO 2021 online. Paráda, krásný dokument propojující archivní fotografie a záběry s povídáním o něm a jeho práci se sočasnými vědci a pozůstalými. Musím zpytovat svědomí, že jsem o Heyrovském vlastně ani nevěděla, přestože získal Nobelovu cenu. Sice jsem polarografii furt moc nepochopila, ale to bych asi nepochopila nikdy, ani kdyby mi ji někdo vysvětloval celý den :D