Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Insidious

Insidious (2010)

Tohle je těžká váha! Co se týká strachu, tak tohle je leader mojeho žebříčku. Nic strašidelnějšího jsem prostě neviděl. WOW a brrrr zároveň! Nezbývá než se těšit na druhý díl. :)

Sinister

Sinister (2012)

Hned na začátku přiznávám, že mám lehce rozporuplné pocity. Nejprve DVA OBECNĚ POZNATKY: #Naprosto odmítám a nevidím žádnou spojitost s Insidious. Tyto dva filmy můžete samozřejmě srovnávat, ale dostanete jen výčet rozdílů, ze kterého vychází předloňská pecka vítěžně, a to díky (pouze) jedné velmi podstatné skutečnosti, absoulutní nečitelnosti toho, kam se film bude ubírat, natož jak skončí. #Co se týče námětu, daleko blíže má Sinister ke Kruhu, se kterým by se dalo srovnávat daleko lépe, kde by určitě vyšel Sinister vítězně díky postupné gradaci a mnohem syrovějšímu konci. Na stranu AKTIV lze postavit: #Ethana Hawkea!!! #!!HudbaZvuk!!, který táhne film strmě vzůru! #Celkově filmařinu, jež je na vysoké úrovni. #Syrovost vražd. #Lekačky. Je ovšem možné poukázat i na SLABŠÍ ATRIBUTY: #Největší slabina - čitelnost děje. Hned můj první tip na budoucí finále, který přišel zhruba ve !!30.minutě!!, se nakonec ukázal být pravdivý #Členové familije byli navybíráni jako noty na buben, což se může zdát ne moc důležié, jelikož se vše točí kolem Hawkea, jenže z podstatné části film vystupuje jako rodinné drama, kde potom hlavně dětem chybí herecké kvality a všem krom otce chybí větší znepokojení z toho, co se odehrává. Toto by dle mého dalo filmu daleko větší grády. No prostě sekundanti. (ve vztahu ke konci filmu ani nemluvě) #Kino Olympia. Takový shit jsem nezažil hodně dlouho. Zvuk bych opražil alespoň o čtvrtinu. Obraz byl v nočních scénách, kterých je tam požehnaně, tak otřesný, že jsem si připadal jako oběť metanolové aféry. TFUJ! Takže SUMA SUMÁRŮM - bez ohledu na výše uvedené nedostatky jde o letos nejlepší čistě hororový počin, který nese vysokou kvalitu, takže z tohoto pohledu si plný počet bezesporu zaslouží. Dalo by se vytýkat, ale ani mě nenapadne být puntičkářem, protože tyhle filmy se nerodí jak na běžícím pásu, navíc ruku na srdce, těch, kterým kouká Sinister na záda, zase tolik nebude. Doporučuju!

Zatímco spíš

Zatímco spíš (2011)

Jaume Balagueró rocks it! Obrovské překvapení - ne co se kvality týče, ale ve volbě žánru. Tohleto je thriller jako když vyšije - ano, párkrát tam vystříkne červená, ale tato podívaná vás především napne jako strunu. Snímek zachycuje asi týden života "na hlavu nemocného" domovníka (plešatý slizoun s uhlazeným chováním), který zaslepen láskou k jedné mladé nájemnici podniká noční výlety do jejího bytu a provádí tam....všecko možný. Od začátku do konce jsem valil bulvy v očekávání, jestli to tomu praseti zase projde. Velice zvláštní je, že po čase zjistíte, že mu vlastně držíte palce. :) Plný počet a vřelé doporučení!

REC

REC (2007)

Senzační "zombie" horor, který má neuvěřitelný drive od začátku do konce. Tomuhle nejde dát nic jinýho než 5*. Naprosto dokonalý námět, kdy hasiči jedou vykopnout dveře do nejakýho činžáku, rádoby rutina. Jejich práci sleduje mladá reportérka s kamerou. Následně útok starý fuchtle na policajta, karanténa....no a pak to začne. Regulérní zombie jízda, vyšperkovaná závěrem jak víno! Mazec! Doporučuju i druhý díl a americký remake (kopii) Karanténa a samozřejmě druhý díl.

Jezero smrti

Jezero smrti (2008)

James Watkins rocks it! Thrillerová genialita v praxi. Nejznepokojivější a nejvíce šokující film, který jsem viděl. Ne, nebudete se u toho bát, ani tam nepotečou střeva po zemi. Ale zaručuju vám, že slabší povahy si po tomto zajdou na pár panáků, a potom možná poliskat nějaký smrady, kteří budou dělat někde po venku bordel. Tohle je opravdu síla! Skvěle natočený, skvěle zahraný, extrémně nepěkný. Tohle u mě vévodí antikoncepčním filmům jako The children, Ils, Baby blues, horší pocity ve mně vyvolala už jen tato sada.

Pád do tmy

Pád do tmy (2005)

Další člen mého TOP10, pravděpodobně i TOP5. Film začíná hned zostra smrtelnou dopravní nehodou, která se psychicky podepíše na hlavní hrdince, což má být po čase alespoň částečně zažehnáno dobrodružnou výpravou do nitra jeskynního komplexu se skupinou kamarádek. Říkal jsem si, že se pravděpodobně něco posere a první půlka filmu tomu i odpovídala, ale jak přicházely záběry tun kostí mrtvých zvířat, začal jsem tušit, že to asi nebude tak prosté. No.....co vám budu vykládat....takovou tlupu masožravých glumoidů jste ještě neviděli. Tma, smrad, otřesný příšery, boj o život....dokonalá hororová podívaná. Doporučuju i dvojku, která na jedničku bezprostředně navazuje a pokud by si někdo oblíbil ty degeny, tak může zkusit Pandorum nebo Seventh moon, který je ale už o dva levely slabší.

Plivu na váš hrob

Plivu na váš hrob (2010)

Velmi povedený remake stejnojmenného hororu z roku 1978. Musím řict, že taková kvalita se u hororů typu R&R jen tak nevidí. První část filmu (rape) zachycuje mladou kočičku (přijemně koukatelnou Sarah Butler), jak po cestě na kamsi pro mě nepochopitelnou lesní milionářskou chatu, potkává na benzince skupinku venkovských vidláků, které stihne setřít. To se jí nevyplatí, jelikož jí "zpříjemní" pobyt způsobem, který zřejmě nemá cenu rozebírat. Náhle se ocitneme ve druhé polovině filmu, kde karta obrátí a z oběti se stane NEMILOSRDNÝ lovec. No není to pěkný. :) Jednoznáčně plný počet a doporučení Posledního domu nalevo.

Symptom Pandorum

Symptom Pandorum (2009)

Když jsem si tohle pouštěl, čekal parádní scifíčko s pár hororovýma prvkama typu Sunshine. Velice jsem to podcenil, protože jsem dostal takový sci-fi horor, který trumfne snad jen legendární Vetřelec. Na film se velice dobře dívá, protože diváka vtáhne okamžitě do děje, ze kterého vystupuje spousta otazníků. Ty není jednoduché zodpovídat, protože hlavní hrdina/hrdinové musí neustále dávat bacha, aby neskončili jako svačina. Když už se zdá, že je zápletka prozpletena, přijde na párádní úder na solar na úplný závěr. Plný počet! ;)

V zajetí démonů

V zajetí démonů (2013)

Ameriku jsme sice neobjevili, ale James Wan ukázal všem záda jako Usian Bolt pár let zpátky. The Conjuring považuju za jeden z nejlepších hororů tohoto subžánru vůbec, který je samozřejmě podepřený standardní duchařinovou páteří, ale je tak nablýskaný a namakaný, že to prostě nelze zhodnotit jako "dyť je to pořád to stejné". Ano, jako hororový fanoušek mám takové filmy rád, takže nemám problém hodnotit za plný počet všechny povedené (haunted) duchařiny, ale James Wan v The Conjuring přidává kromě pro něho standardně zvládnutých hororových prvků také na Insidious navazující a pro mě velmi chutně rozpracované téma "démonologie", tedy lidí (styloví Wilson a Farmiga), kteří mají jistý mastering (viz. Krotitelé duchů) a pomáhají postiženým hauntingem. Pravdou je, že tohle sice dodává divákovi malinký pocit pevnosti kramfleků, který jde proti děsivost zasévajícím prvkům, ale na druhou stranu potom lze očekávat nevyhnutelné vypálení ze všech hlavní, což opravdu dodává tomuto kusu něco navíc, z čeho bylo v kině místy slušné pozdvižení. Propracované, vyspělé, vyvážené, nečitelné (na rozdíl od Sinisteru), gradující, zakončené (na rozdíl od Mamá) a představím-li si v kině diváka žánru neznalého, tak i svěrač povolující. Tohle je letos numero uno. Doporučuju!

Světová válka Z

Světová válka Z (2013)

No, Marca Fostera si mezi oblíbené režiséry rozhodně nedám. Je to fušer! Tenhle jeho nejnovější kus je netradičním, zajímavým, ale zároveň žánrově nesourodým (budiž) a bohužel chabě za svým cílem si jdoucím filmem. Bezesporu se jedná o originálně uchopený "zambies" snímek, jehož dějová a vypravěčská linka se odvíjí celkem kontinuálně, a kdy na diváka bez jakéhokoli objasňování původu nejprve doslova vybafne začínající apokalypsu, aby hlavní hrdinové hned od začátku započali survival jízdu. Po uhašení této situace se nečekaně master všech masterů Pitt jako elitní vyšetřovatel OSN vydává obletět planetu v chaosu, aby zjistil původ, důvod, spasil svět, při čemž se nečekaně včecko sere, a z chudáka Pitt se stává malinký řešeto. Závěr se pak odehraje v napůl Zeky zamořeném výzkumném centru, kde se Pitt snaží udat své poznatky. Tenhle evoluční děj a žánrový koktejl překvapivě dobře chutná, je konzumní, ale ke špici, na kterou mohl úplně s přehledem dosáhnout, nemá. Důvody? Pominu-li lehce skousnutelné nedostatky jako lehká a opravdu ne moc často se vyskytující demence (a tak co, dyť probíhá zombies apokalypsa) a taky scénáristickou nevymazlenoust v podobě nekompletního objasnějí "odkud, co, proč", pak musím dost nasraně nadávat z pohledu hororového fanouška. Ono se zde totiž krom tradičního hororového tématu o hororu hovořit nedá. Jedná se o řekněme pandemický akční thriller, který je díky podělané přístupnosti těžce při zdi seroucí. Ve filmu jsou desítky možností pro nabušené gore, strašně jsem si přál vidět vystřelený mozky, páčidlem rozbitý hlavy, useklý ruky, to všecko ve filmu je, bohužel jen jako. Doprdele! Chamtivost to holt opět vyhrála. Nic to ovšem nemění na tom, že thriller je to vynikající, kdy většina scén je krásně vygradovaná, dokonce jsem v kině hned několikrát poskočil na sedačce, ale jak říkám, tohle mělo potenciál pro úplně jinou řezbu. Škoda! Srovnání a podobnosti s Já, legenda jsou na místě. 85% Po zhlédnutí Director's Cutu zvedám na plnej. 90%