Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (27)

plakát

Lepší už to nebude (1997) 

Romantické komedie asi musí být ve svém jádru připitomělé, aby vůbec fungovaly. Nechápu, co může excentrickému boháči nabídnout servírka samoživitelka před čtyřicítkou s nemocným dítětem. Čím ho okouzlila, že lusknutím prstů se do ní zamiluje, když se k němu jinak chová jako ke kusu hadru? Jakto, že je tak dokonalá, že se celou dobu přizpůsobuje on jí, ale ona jemu ani o píď. Nicholson je boží, herecké výkony děravý scénář drží, ale zařazení mezi xy nejlepších filmů historie nechápu.

plakát

Tři přání pro Popelku (2021) 

Tři oříšky nejsou pro mě srdeční záležitostí a nijak mě netrápí, že Norové natočili novou interpretaci, zvolené úpravy ale většinou nejsou k lepšímu. Působí na mě dojmem odstředěného mléka. Dialogy jsou mnohem jednodušší, postrádají vtip a lehkost originálu. Narativ je více polopatistický. K silnějším stránkám určitě patří větší prostor pro macechu na konci a obecně celá nově pojatá záverečná část. Nevadí mi, že místo ořechů Popelka louská žaludy (název na porno verzi se přímo nabízí). Vadí mi, že princ je mnohem větší vemeno než Trávníček, má charisma zmrzlé žáby, takže si snad ani sympatie Popelky nezaslouží. Ještě horší je hypertrofie CGI (polární zář, sova (!)). Oběcně je příběh relativně málo zalidněný, a snad proto herci ve vedelejších rolích přehrávají. Litevský Trakai je krásný hrad v rovinaté jezerní krajině. Přidávat mu dvě CGI věže je zbytečné a jeho přemístění do norských hor mi nesedí. Pořád se ale díky odvození od česko-německého vzoru jedná o na sledováni přijemnou pohádku, jednu z lepších mezi těmi, co jsem z poslední doby viděl.

plakát

Zátopek (2021) 

Když film vychází z takového námětu, tak tou nejdůležitější úlohou filmařů je jít příběhu z cesty a nezkazit ho. To samo o sobě není jednoduché a v tomto případě se to myslím povedlo. Bál jsem se po zhlédnutí trailerů, že Issová s Neužilem přehrávají, ale v kontextu celého filmu to poměrně dobře zapadlo jako výrazný rys dokreslující jejich postavy. Kvituju, že se ve filmu o fenomenálním běžci hodně běhá a že jeho představitel při běhu vypadá věrohodně. Nevzpomenu si, kdy naposled jsem u nás viděl takhle akorát tíživě vykreslený kontext doby 50. let. Do života člověka, který vnímá bolševický teror, ale chce především nerušeně dělat to, v čem je nejlepší, a proto při své vyjímečnosti nemůže nedělat kompromisy a zároveň si zachovat nějakou sebeúctu, to sedlo jako zadek na hrnec. Linku roku 1968 beru jako nutnou vábničku pro zahraničí. Pokud se totiž chce Zátopek podívat dál na západ než do Karlových Varů, je holt nutné některé české reálie polopaticky vysvětlit a postava australského běžce v ČSSR po invazi vojsk se k tomu hodí. V tomto případě to bylo ještě snesitelné. Můžu se trochu ušklíbat nad tím, že vztahové konflikty dvojice protagonistů nebyly dořešeny a vyšuměly, když to bylo potřeba, ale občas to tak chodí a je to lepší než kdyby se v tom film patlal další půlhodinu. Každopádně Český lev bude mít příští rok jednoho ze silnějších vítězů. Těch 130 minut uteklo rychle a určitě i zábavněji než Zátopkovi ten maraton.

plakát

Nebe (2021) 

Chápu, že chtěl Etzler vylíčit, jak vnímá Čínu a všechny její zápory, ale jeho dokument na mě pak působí, že se chce rozběhnout dvěma různými směry. Celek je trochu rozháraný a mám pocit, že ani jedna z větví nebyla maximálně využita. Mohl to být silný lidský příběh (a částečně byl) o křesťanském sirotčinci a sestrách - vychovatelkách, které jsou schopny ve fyzicky znevýhodněných dětech probudit neuvěřitelnou šikovnost a naučit je částečné samostatnosti a přitom se ještě postarají o ty mentálně postižené, ale v tom případě bych čekal větší fokus na nejdůležitější osobnosti sirotčince a jejich osudy. Mohl to být velice zajímavý (a částečně byl) osobní příběh a odkaz pana reportéra o jeho zážitcích novináře v Číně, o ústrkách a nebezpečích ze strany komunistické vlády. Pokus o sondu do společnosti, který je bezohledná kvůli vlivu komunistů, nebo je snad kominusmus a totalita důsledkem bezohlednosti čínské společnosti? A přesto je mnoha lidem sympatická, jako jsou dodnes někomu sympatický odkaz starověké Sparty. Navzájem si ale oba narativy překáží. Chtěl bych víc buď jednoho, nebo druhého. Po shlédnutí už si nemyslím, že by CNN dokument odmítla kvůli kritice Číny. Může to být i věc standardů, které se ale při pokoutném natáčení v takových podmínkách hůře dodržují, ale v tomhle ohledu se mi nelíbil ani styl: Sednu si před kameru a něco Vám tady budu říkat. Zmínku si zaslouží i čutálista Bořek Dočkal. Pro něj taková částka třeba není důležitá a určitě není sám, kdo z fotbalistů přispívá na neziskové a dobročinné projekty, ale i tak je jeho peněžní dar něčím, co si zaslouží respekt. I pro určitou osobní odvahu, protože v Číně už si určitě nekopne a nejen moderní soudruzi nezapomínají.

plakát

Růžoví plameňáci (1972) 

"This is a direct attack on my divinity. Direct attack on the peace and harmony of our lives!" Tenhle film se bude promítat při posledním soudu jako důkaz obžaloby lidstva.  A každá duše, která se podílela na vzniku nebo šíření, propadne peklu.

plakát

Domácí mazlíček (2008) 

Jednou za čas příjde Vaše žena s tím, že Vám chce ukázat svoje oblíbené filmy, když Vy do ní perete všechny ty Picardy, Worfy a Daty. A příjde s tímhle. Definitivní důkaz toho, že ženy pochází z Venuše a muži z Marsu. Pro mě ultimativní srágora, pro ni zábavný způsob trávení večera.

plakát

Star Trek: Nová generace - Sjednocení 2/2 (1991) (epizoda) 

Potřebujeme rozluštit romulanské kódování, na čemž Klingonská říše pracovala neúspěšně roky? Není problém, Data to vyřeší za jeden večer. Potřebujeme komunikovat s Enterprise, aby to Romulané nezpozorovali? Není problém, přilepíme svoje zprávy na jejich depeše. Proč nepřiletí 20 romulanských válečných ptáků na orbitu Země nebo 20 klingonských dravců na Romulus, když je to s maskováním zjevně tak jednoduché? Proč nevyzradí proradný romulaský senátor jejich loď? Proč nechávají Romulané tři nejnebezpečnější mozky federace bez dozoru? Dvojdíl tahající se za pindíka nad logikou je jedním z nejlínějších a nejnelogičtějších nesmyslů v TNG univerzu. Proč proboha všechny díly s postavami z TOS jsou v průměru horší než zbytek seriálu?

Ovládací panel