Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Poslední recenze (9)

plakát

Jeden život (2023) 

Je to na hranici tří a čtyř hvězdiček. Příběh Wintona jsem znal jen matně, viděl jsem ten slavný záznam z televize, takže jsem šel do filmu jako relativní nováček ohledně tohoto příběhu. Musím říct, že linka z osmdesátých let mě osobně bavila víc, než ta z minulosti, což je škoda. Asi to bylo hlavně výkonem Anthonyho Hopkinse, který i tady podává velmi solidní práci. Scény z minulosti jsou fajn, asi mi osobně chybělo, jak psal uživatel Botič, nějaké silnější dokreslení zápalu, ve filmu to působí trochu odnikud, což je asi blbý říct, když se jedná o pomoci lidem, ale snad to dává smysl. Po půlce filmu film začne trochu více odsýpat a celý ten proces záchrany je ve výsledku zajímavě udělaný. Taky je škoda, že film hodně působí jako televizní produkce spíše než film pro kina, ale to je hold tím, že to točilo BBC a režisér točil spíš televizní produkci. Abych to nějak shrnul, je to fajn snímek, který stojí za pozornost, i když v ničem nedělá vyloženě dobrou, ale ani ne špatnou práci. Asi bych i dal vyšší hodnocení, ale hold v kině za mnou seděli nevychovaní dementi, kteří se furt nahlas bavili a smáli (pro kontext, šli jsme na film se školou).

plakát

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023) 

Hunger games serie je fenomén, který mi moc nesedl. Filmy mi krom dvojky přišly hrozně nudné a vizuálně nezajímavé, ale začátkem roku jsem si přečetl první knihu, která je velmi fajn. Proto je pro mě velmi milé překvapení, že tenhle prequel mi dost sedl. Jelikož sledujeme desáté hladové hry, tak tu prozkoumáváme minulost tohoto světa. Kapitol je rozbořené město, které se teprv opravuje, samotná aréna není high-tech, ale reálná aréna. Obecně se mi líbil ten wannabe retro styl třeba oblečení, budov a technologií (i když mi to pořád nejde moc do hlavy, když se to prý odehrává kolem roku 3000). Snad nejvíc se mi líbilo, že tentokrát vidíme pohled na věc přímo z pohledu Kapitolu, navíc z pohledu mladší verze hlavního padoucha z původní série, pana Snowa. Snow sice působí "dobráckým" dojmem většinu filmu, ale celým filmem jsou tam hezké náznaky a v poslední třetině, když se stane tím Snowem, kterým je v původní sáze, tak to je velmi fajn pay-off. Tom Blyth je navíc velmi solidní v téhle roli. Rachel Zegler, o jejíchž některých výrocích si myslím svoje, tu hraje stejně jako v West side story velmi fajn, navíc hezky zpívá a i její postava je fajn (sedla mi víc než filmová Katniss, I said it, Katniss je kus dřeva většinu filmů). Ostatní vedlejší postavy jsou fajn, ale nikdo moc nemá vetší prostor, abych o nich víc psal. Samotné hry jsou taky docela zábavné, jelikož jsou to teprve desáté hry, tak vidět tu arénu, kde se dá jen schovat, bylo v téhle sérii docela záživný. Měl jsem trochu problém s tempem v poslední třetině. Líbila se mi obsahově i tématy, ale hodně to zbrzdilo plynutí filmu. Nenudil jsem se, ale ty první dvě třetiny odsýpaly rychleji. Abych to nějak zakončil (já fakt neumím psát stručně :D), ze všech Hunger games mi to sedlo zdaleka nejvíce, proto mě mrzí, že to nakonec skončilo v modrých číslech (hold čsfd klasika, vše po VOD release musí z nějakýho důvodu klesat a klesat procentuálně).

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Tohle je definice ultimátního kino zážitku. Všechny klady z první části se vztahují i na tento snímek. Audiovizuální stránka je snad i v některých aspektech lepší, než u první části. Hudba, která mi doma sama o sobě zas tak silná nepřišla (pořád dobrá, to ne že ne), je tady ultimátní dokreslení scén a atmosféry (scéna v aréně na Geidi Prime je jedna z nejlepších scén, kterou jsem v kině zažil, a určitě nejlepší z celého filmu). Herci výborní, Timothée naprosto bravurně ztvárnil obě polohy Paula, ať už učícího se Úsula, tak toho imperátora, kterým je v Spasiteli Duny. Austin Butler byl výborný jako Feyd. Sice tahle verze Feyda má trochu jiný motiv než v knize, ale pořád je to funkční charakter a záporný protipart Paula v jistých ohledech. Fakt se mi líbilo nahlédnutí do Fremenské kultury, a taky několik hezkých pomrknutí na věci z knížek. Co se týče věrnosti adaptace, tak ne, není to přesný opis, ale to z toho nedělá špatný film, je vidět, že to dělali lidi, co mají rádi předlohu.  Změny, které tu jsou, mi přišli relativně logické vzhledem k směru, kterým se tahle adaptace vydala. Navíc se mi nějaké líbily více něž to v knize :). Jen teda úplný konec je dost jiný, což jako ne že by mi to vadilo, jen to pro filmového Spasitele Duny bude zajímavé, jak se to vyvine. Cením zachování a prozkoumaní témat spasitelství, slepého následování a náboženství celkově. Prostě Denis to dokázal znova, natočil scifi klasiku dekády. Lisan al Gaib!!!

Poslední hodnocení (954)

Jeden život (2023)

15.04.2024

Superlov (2023) (pořad)

06.04.2024

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023)

05.04.2024

Četnické humoresky - Narodil se Kristus Pán (2001) (epizoda) (S01E13)

03.04.2024

Její tělo (2023)

25.03.2024

La La Land (2016)

22.03.2024

Zóna zájmu (2023)

18.03.2024

Madam Web (2024)

odpad! 17.03.2024

Peče celá země (2020) (pořad)

16.03.2024

Reklama

Poslední deníček (5)