Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (1 026)

plakát

Malý Nicky - Satan Junior (2000) 

Děsná úchylárna, která si dělá prdel ze všemožných klišé a s ničím se nemaže: Vesele se tu mordují nebohá zvířátka, utahuje se z církve a všech těch "poslušných oveček", krásně se tu šrotuje idea šťastné americké rodiny a celkový model dobra a zla (heaven & hell) je zde postaven úplně na hlavu. Už za tu odvahu, něco tak ujetýho vůbec realizovat si tvůrci zaslouží velkou pochvalu... Jinak jde o jednu z mála sandlerovek (ještě spolu s přiblbým Vodonošem), která není zábavná díky právě Sandlerovi (ten mě tu upřímně víc sral než bavil) ale spíše kvůli vysoké koncentraci vynikajících vedlejších roliček: Keitel, Arquettová, Witherspoonová, Carvey, Weathers, Tarantino (jeho slepej paranoidní kněz byl famózní :)) nebo Ozzy Osbourne a jeho legedární "trik" s netopeyrem...

plakát

Hra (1997) 

Fincher patří právem do mé Topky! Nicméně zrovna právě The Game patří k těm (jeho) slabším kouskům! Atmosféru to sice má, že by se dala krájet, ale jinak je to dějově i logicky trochu guláš. Některé scény (a není jich málo) jsou tak zbytečně natahovány - díky čemuž to sem tam notně ztrácí dech! Natočit to kdokoli jiný, dám bez rozmyslu 4*, bohužel k rejžovi fincherova formátu mě to nutí být o poznání kritičtější...

plakát

Ve stínu upíra (2000) 

Zajímavý experiment balancující na hraně fikce a skutečnosti, využívající stejný vzorec jako např. Blair Witch project! Originální zápletku a slušné napětí vybrousily do krystalické dokonalosti brilantní herecké kreace démonického Dafoea (coby "upíra" Maxe Shrecka) a maniákálního Malkoviche (jako režiséra F.W. Murnaua)... Na druhou stranu trochu mi tam vadil onen těžce céčkový až televizní look (což byl možná úmysl), potažmo dost nevyvážená amosféra! Jinak ale zážitek!

plakát

Ordinace v růžové zahradě (2005) (seriál) 

Tu a tam se na to podívám (i když dát aspoň jednu kompletní epizodu jsem zatím nezvlád)! Ne proto, že by to za to stálo, ale proto že si pak zase o něco víc začnu vážit všech těch ostatních (i těch poprůměrných) seriálů a filmů. Problémem Růžovky (a našich serošů obecně) nejsou herci, není to režie, ani produkce, střih nebo výprava (dá-li se to tak nazvat)... ale totální absence jakéhokoli (alespoň náznaku) scénáře. Všechny postavy, i dějové kličky a zvraty jsou buď naprosto unreal nebo natolik infantilní, prvoplánové a tristní, že (přemýšlivý) divák žasne! Kapitolou samotnou jsou pak dialogy, díky jejichž naivitě až stupiditě se mi doslova kroutí chodidla v pěsti!... Problém s nedostatkem kvalitních scénáristů je však obecně známý / globální a já se ptám: "Jsme na tom opravdu tak zle nebo stačí českému divákovi tak zoufale málo?!?!"

plakát

Truman Show (1998) 

Není mnoho filmů co vás naprosto odrovnají svou myšlenkou, zpracováním a ztvárněním hlavních postav... Zároveň však odcházíte z kina s pocitem beznaděje a v těžké depresi! Truman show je přesně takovým filmem a Carreyho hereckým vrcholem (ať si kdo chce co chce říká)! Btw: Ed Harris perfektní jako vždy!

plakát

Cesta do zatracení (2002) 

Sem hovado a dávám si facku přes celou držku! Před lety sem Road to Perdition odstřelil stěží jako průměr! Nejspíš sem tehdy viděl úplně jiný film nebo sem byl totálně mimo, protože tahle Cesta do Zatracení je tedy naprostá pecka - parádní akční film, parádní gangsterka, skvělé drama! Skvělá režie, super atmosféra, zajímavé charaktery... parádní zabiják (ale v jádru vlastně dobrák) Hanks k nepoznání čůlisný a mrazivě chladnokrevný (kdysi hezoun) Jude Law a tak trochu senilně / schizofrenní Newman jako hlavní kápo! Opravdu silné herecké trio! A nad tím vším pevná režisérská ruka Sama Mendese, který i tohle zmáknul naprosto bravurně, vo tom žádná!

plakát

Kriminálka Las Vegas (2000) (seriál) 

Nemůžu si pomoct ale policejní okrsek z Vegas je mi ze všech Kriminálek jednoznačně nejsympatičtější. Jednak to je samotnou lokací pouštního, prosluněného (a pro našince tím silně exotického) Las Vegas, druhak to je přímočarostí jednotlivých epizod, kdy tvůrci zbytečně nezatěžují diváka všemožnými dějovými kličkami a odbočkami (ale jdou rovnou na věc)... Tou hlavní výhrou je pak pečlivý výběr hlavních postav (Helgenbergerová, Eads, Foxová, Dourdan atd.), kde každá sama o sobě obstojí a v pohodě utáhne děj i sólo (což je v seriálové produkci spíše výjimkou)! Nad celým tímhle ansáblem samozřejmě vysoce vyčnívá fenomenální William Peterson (aka Grissom), který má tolik charizmatu, že by s ním mohl ucpat ozonovou díru a ještě by mu pořád hafo zbylo!

plakát

Kriminálka New York (2004) (seriál) 

Gary Sinise je prostě herecká kapacita a často stačí, že prostě jen je v záběru! Nebýt jeho přítomnosti, bylo by to minimálně o třídu horsí...

plakát

Kriminálka Miami (2002) (seriál) 

Zásadním (a vlastně asi i jedniným výrazným) problémem Kriminálky Miami je pro mě David Caruso, který je mi zkrátka bytostně nesympatickej... Jinak velmi dobrý seroš!

plakát

Přešlapy (2009) (seriál) 

V záplavě opravdových megasraček (všech těch Růžovek, Pojišťoven, VéKáVéček...) běžících paralelně na našich dvou nejsledovanějších komerčních tv (k)análech, Přešlapy jednoznačně vyčnívají a troufám si tvrdit, že jsou bílou vránou... malou nadějí naši seriálové produkce... a každopádně příjemným osvěžením v tuně toho balastu! Je to vtipný, je to koukatelný a každý trochu otrlý a soudný divák u toho nemá (na rozdíl od všech těch ostatních - výše zmíněných) pocit studu až lehkého zhnusení...