Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Komedie

Oblíbené seriály (10)

Hříšníci

Hříšníci (2011)

DOKONČENO. Na poli všemožných namixovaných žánrů napříč obrovskými kvanty seriálů by jen tak někdo nepředpokládal výskyt prachobyčejného dramatu, které není žádnou akční podívanou, reklamou na přehnané vědeckofantastické nesmysly či opačný fantastický návrat do fiktivního středověku plného magie a draků. Shameless alespoň v mých očích dokázali uspět bez jakékoli nápomoci přehnaného CGI či zběsilého tempa a skrze desetiletou odyseu jedné chudé rodiny z Chicaga mi doručili více než stovku hodin dojímání, pochopení, soucítění, ale i občasného závidění či stoprocentního pobavení. Provázeli mě po celou střední i kus vysoké a jen za to jim ve velkém děkuju!

Pustina

Pustina (2016)

DOKONČENO. Je dobré rozlišit názory na viděné dílo na dva typy. Jeden zastupuje čerstvé domněnky těsně po zhlédnutí a druhý uleželé přesvědčení po několika letech hledání obdobně povedeného kousku. Od Pustiny jsou to už bezmála tři roky, co jsem ji celou na jeden zátah zhlédl a od té doby v našich končinách nevznikl silnější seriál. V prachu všech laciných telenovel a neúspěšných sitcomů se v roce 2016 zčistajasna objevila špínu, strach a mysteriózno mixující Pustina a udělala díru do světa. Já si tohle intenzivní drama nesmírně oblíbil a nikdy na něj nedám dopustit. I po čtyřech letech od jejího uvedení se v moři svých mladších podobných vůbec nemusí bát, že by ji někdo svrhnul z vrcholu české televizní tvorby.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

DOKONČENO. Jeden z nejsilnějších televizních fenoménů poslední dekády absolutně změnil pohled na fantasy žánr v televizním světě a nakopl novou dobu seriálů, jež se budou v příštích několika dlouhých letech snažit tenhle enormní úspěch napodobit. Hra o trůny přinesla revoluci v mnoha ohledech, především pokud šlo o záměr tvůrců ukázat světu nestydatost středověku prostřednictvím neúprosných intrik, hektolitrů prolité krve, absolutní nelítosti i doposud vskutku tabuizované nahoty. A svět po všech těchto faktorech nejspíše dychtil, vzhledem k tomu, jak oslavovanou se GOT stala. Já se hrdě řadím do zástupů zarytých fanoušků tohoto seriálu a to zejména pro spoustu epických bitev, které se ani ve filmovém světě neobjevily od Jacksonova Pána prstenů. A také jsem z těch, kteří se dokázali uspokojit s nesmírně očekávaným koncem tohoto seriálového velikána, přestože jeho vyvrcholení schytalo po celé planetě ohromnou bídu. Nelze lhát ohledně toho, že jsem zakončení čekal trochu jiné, možná epičtější, možná jinak zpracované, jsem ale spokojený a jako celek nebude Hra o trůny ještě několikero let překonána.

Bylo, nebylo

Bylo, nebylo (2011)

DOKONČENO. Ke všem mým oblíbeným serošům jsem se již obecně vyjádřil na mém hlavním profilu Lachtaan, tam se ovšem komentáře datují již do dávných dob, spoustu měsíců či i let před tím, než jsem seriál dojel do jeho úplného konce. A proto ty úhlavní názory na ukončené kousky musí patřit sem. V Česku v prosinci 2015 (tehdy jsem s OUAT začal) ještě téměř neznámý seriál (premiéra na COOLu někdy až v roce 2017?) jsem znal jen trochu z facebooku a věděl o něm jen to, že v jedné ze svých sérii pomocí skutečných herců adaptuje slavný animák Frozen. A to byl jeden z možných motorů, které mě k seriálu nakoply. První dvě a půl série jsem nevěřícně kroutil hlavou, jak se dá vůbec vyhrát s různými variantami světoznámých pohádek a jak se dají podat tak, aby je žral i dospělý člověk. Řada, jež se rozhodla zabývat zrovna Ledovým královstvím nakonec takovou satisfakci nepřinesla, dále ovšem expandovala nesmírně zajímavou minulost hlavní hrdinky. Na to se ještě tvůrci pokusili navázat pár nevýraznými řadami a v roce 2017 zasadili hřebíček do rakve sezónou, pro kterou se už ani neupsala většina původního obsazení. I tu jsem ovšem přelouskal, abych se na jejím konci dočkal úctyhodného zakončení jedné seriálové éry, která pro mě bude ve svých začátcích provždy scenáristickým televizním blahem.

Dark

Dark (2017)

DOKONČENO. Těžko by to ještě pouhé tři roky nazpět mohl kdokoli prohlásit, že jedním z nejpoutavějších seriálových výplodů dekády se stane zrovna kousek z německé produkce. A minimálně v mých očích se tahle nenadálá pecka za svých 26 epizod vydrápala až k postu vůbec nejlepšího seriálu, se kterým jsem prozatím měl tu čest. Geniální neotřepaná zápletka, děsivě mrazivá atmosféra a ukrutně chytlavý soundtrack. Faktory, které z Darku udělaly nečekaný fenomén!

Vikingové

Vikingové (2013)

DOKONČENO. Mnozí budou vždycky remcat, že tenhle vymazlený výpravný historický seriál nadobro skončil po odchodu své někdejší hlavní postavy a že zbylé dvě série po Ragnarově smrti jsou už pouze nastavovanou kaší. S tím já ale vůbec nesouhlasím, první řady mám rovněž rád, více jsem se ale začal bavit až od časového skoku, kdy nám dospěli všichni Ragnarssoni a tvůrci i vedle nich doručili mnoho dalších významných postav, se kterými se šlo těžko loučit. Samotné vyvrcholení seriálu považuju za úctyhodné, byť asi nikdo z nás nečekal, jak všechny naše oblíbené charaktery skončí a hlavně kdo nakonec usedne na trůn tak dlouho obléhaného Kattegatu. Doufám, že se se zdejšími herci ještě někdy uvidíme v obdobném seriálu či alespoň filmu.

BoJack Horseman

BoJack Horseman (2014)

DOKONČENO. Ze všech možných animovaných seriálů pro dospělé, které já osobně upřednostňuju před sledováním prostoduchých hraných sitcomů, mi BoJack nejspíš navždycky nejvíc utkví v paměti. Nebudu vůbec zastírat, že jsem s tímhle serošem měl ze začátku poměrně problém (vždyť jeho vůbec první díl se topí v modrých číslech) a na velmi dlouhou dobu jsem s BoJackem zkrátka seknul. Pak ale přišla chuť jej dohnat a jakmile jsem se dostal hlavně do třetí řady, bylo mi jasné, že už nepůjde přestat. Ta totiž společně se čtvrtou a pátou obsahuje tak srdceryvné momenty, že se jim těžko vyrovná kdejaké hrané televizní dramedy. Bylo to krásných 77 epizod plných těch nejbizarnějších poukázání na společné soužití zvířat a lidí na jedné stejné úrovni.

Perníkový táta

Perníkový táta (2008)

DOKONČENO: Nebudu lhát, že mě tenhle seriálový fenomén ve své první řadě příliš nezaujal a trvalo mi úvodní pasáž zhlédnout více než půl roku. Pak se ale dostavila doporučení, která mou lenost sledovat seriály o několika sériích (63 dílů je dneska fakt závazek) přemohla a já celý předchozí měsíc od zhotovení zkoušek v zimním semestru trávil primárně něčím, co už já sám mohu nazvat jedním z nejlepších seriálů, co kdy svět spatřil. V nejsilnějších momentech 4. série a neuvěřitelně gradujícího napětí v průběhu poslední sezóny jsem i žil v domnění, že Breaking Bad trumfne v mých očích seriálový klenot Dark. To se tedy ve finále nestalo, byť rozhodně nemůžu popřít správnost nesmírně vysokých čísel u závěrečných částí celého seriálu. Už jen kvůli té náhodě, kdy se v BB objevil song, který se o několik let později stal soundtrackem výše zmíněného konkurenčního klenotu Netflixu, patří nejlepší obrazové ztělesnění tématiky drog do tak vysokých příček mezi seriály!

Most

Most (2011)

DOKONČENO: Nečekaná pecka všech pecek v moři všemožných televizních kriminálek si během svých 38 epizod vydobyla v mém srdci tak právoplatné místo, že jsem už během prvních intenzivních řad příliš neváhal, zda ji nepřidat mezi mé seriálové favority. Zásluhou cizího jazyka, kterému nerozumím jediné slovo, jsem u celičké stopáže seděl jako zařezaný, hltal každý detail a nepřestával se divit, jakým dalším šokujícím zvratem mě tvůrci totálně odzbrojí. Na féra rovněž přiznávám, že jsem v rámci žádného z případů nedokázal předem odhadnout, kdo je nakonec tím hlavním strůjcem. Obzvláště v jednom postranním hledání ztracených postav z minulosti je divák dlouhou dobu veden absolutně jiným směrem. A tohle matení udělalo z Mostu televizní klenot, který ve mně bude ještě nějaký ten pátek rezonovat.