Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční

Deníček (35)

Páté album - Raven

1.

Žebříček všech alb Roba Zombieho

8. Hellbilly deluxe 2 - 8/10

Album, které je na Zombieho tak strašně obyčejné a nekreativní, že mu do toho musel snad někdo kecat. Strašně tu zaniká kytara, a spíše se tu snad nejvíce ze všech Zombieho alb klade důraz na bicí a bubny obecně. Ty jsou vážně dobré, jenže občas hrají až moc dlouho sami, a nepřekrývají se se zpěvem. Jde vidět že po experimentálnějším Educated Horses fanoušci na Zombieho tlačili aby další desku udělal zase pořádně "heavy". To se mu asi povedlo, i tak je ale tohle album pořád bráno jako jedno z Robových obecně nejslabších. Neberte mě špatně, je to pořád nadprůměr, dokonce druhá verze alba, kterou nepočítám, obsahuje navíc pár skvělých songů a původní tak vylepšuje, ale bohužel, teď se klade důraz na tu originální. Mám problém s faktem že se zde objevují rovnou dva songy, které bych označil za jedny z nejhorších za celou Zombieho kariéru. Řeč je o podivných pokusech o nějakou jedinečnou skladbu, např. Man who laughs, který se rozjede na začátku, a potom zbylých asi 7 minut posloucháme bubny a nějaké random věci. Nejsem úplně fanoušek toho. Death and Destiny Inside the Dream Factory je další netypicky znějící skladba, bohužel je celkem otravná, není to nijak strašné, ale prostě je to viditelně odfláklé, text je taky takový nijaký. Potom nastupují písně které se strašně snaží být něco víc, ale nakonec jsou to jen takové milé metalové nadprůměry, tak třeba Werewolf woman of the SS, která má zajímavý refrén, ale ta celková písnička mě vlastně nikdy vůbec nezajímala. Podobně smutné je to i s tvrdým Jesus Frankenstein, kde opět vyčnívá jen možná refrén, naštěstí jsou tu i opravdu dost dobré songy. Mám rád Cease to Exit, která zase nabídla o něco jiný styl, klasicky fungující Burn, mám rád i Virgin Witch se super refrénem, úderné Mars needs woman, opět s hlavně super refrénem, kde se zase dost využívají bicí, a vážně dobře! Moje sympatie si ale nejvíce ukradla trojice písní - Werewolf baby!, následně vážně dost příjemné What?, a naprostá pecka Sick Bubblegum což je regulérně jedna z nejlepších věcí co kdy Zombie vymyslel a je to tak strašně úderný a parádní že to toto jinak nevýrazné album dost vylepšuje. Zombie se dost soustředí na zábavné texty (What?) a tak úplně nepromyslel jestli je to nějak zvlášť hudebně zajímavé. Trochu mě mrzí že zrovna sequel jeho legendárního alba dopadl jako nejslabší, ale co, pořád to ujde.

7. House of 1000 corpses (Soundtrack) - 8/10 

Tohle není tak úplně oficiální album, ale soubor šesti songů které Zombie nazpíval pro svůj debutový snímek House of 1000 corpses. Všechny tyhle písně jsou vážně úžasné, bohužel je jich jen šest takže na vyšší příčky se tahle kolekce nechytá. Na tu že se jedná "pouze" o skladby k filmu (debutu), si na nich Zombie dal nejspíše dost záležet. Jasně, Brick House je cover, ale zatraceně dobrý, lepší než originál teda určitě. Ten parádní refrén, ta jazzová atmosféra, což je docela k podivu, že to je vážně tak dobré, myslím že poměrně dosti fanouškům Zombieho se to nezamlouvalo, především kvůli tomu že tento jazzový mix žánrů úplně nejde k sobě s metalem, ale mě to dost sedlo. Taktéž zajímavé a netradiční je i Little Piggy, jedna z mála písní kde nezpívá jen Zombie, a nakonec se to ukázalo jako vážně dobrá volba, stejně tak mám rád Run, Rabbit, Run, i když co se týče unikátnosti, tak v ní minimálně je tenhle song asi nejslabší z alba. I tak je ale super, každopádně všechny ty songy převálcovalo House of 1000 corpses, což je song který jsem jednu dobu poslouchal každou hodinu denně, a doteď ho miluju, jeden z vrcholů všech alb, mimochodem tato píseň se nachází i na druhém albu, Sinister Urge. Dále je tu ještě  Everybody Screams, což je nenápadná pecka a já jí žeru, je ve své podstatě taková odpočinková, přesto rychlá. Když přemýšlím jaké by toto bylo album, kdyby mělo klasických 9 - 10 písní, je mi až smutno!

6. Sinister Urge - 8/10

Tak, tohle bude asi celkem kontroverzní volba, ale já se prostě nemůžu přenést přes pár věcí. Například mi přijde, že toto album nemá takové silné texty, spád v refrénu a ostatně tu není taková konzistentní kvalita, jako u většiny ostatních alb. To se dost podepsalo na výsledném dojmu, i tak jde ale o desku skvělou, s dvoumi písněmi které se řadí k těm nejlepším. Konkrétně Feel so numb, kde jen možná refrén zní až trošku moc hitově, a již zmiňované House of 1000 corpses, kde pro změnu vévodí hlavně refrén. Mám strašně moc rád i Never gonna stop, což je píseň s jedním z naprosto nejlepších hudebních metalových rozjezdů, a celkově hudba tam vede, ale i zpívaná část samozřejmě stojí za to. Toto album už tolik nehledí na hororové texty a styl, jako předchozí Hellbilly Deluxe, což je možná trošku škoda, ale není to nějaký velký problém. Problém nastává ve chvíli, kdy se zaměříme na songy Dead Girl Superstar, Iron Head a Demon Speeding. Ani jeden z nich není vyloženě špatný, ale v porovnání s těmi třemi peckami co jsem zmínil před nimi, prostě absolutně nenadchnou. Iron Head měl být podařený crossover-metal-duel, a on je podařený, ale nic víc. Dále Demon Speeding je tak trošku divně zpracovaný, ale i tak ho mám celkem rád. Dead Girl Superstar mi ale vážně přijde docela dost nevýrazná, a nikdy jí neposlouchám. Dojem vylepšují další songy, které jsou dost solidní, jako třeba Bring Her down (to crippletown), (Go to) California, a Scum of the earth. Toto album operuje s docela zajímavými tóny, ale nějaké úplně nijak zvlášť nebaví. Celkem nekonzistentní album, kde najdeme bomby z největších, zklamání z nejslabších, a nějaký ten klasický a solidní song. 

5. The Electric Warlock Acid Witch Satanic Orgy Celebration Dispenser - 8/10

První pět míst už jsou neskutečné metalové parády, a Electric Warlock není výjimkou. Je to nejspíše nejvíce šílené a ujeté album Roba Zombieho, a většina písní jsou bomby které se dají neustále chválit. Vždy když se koukám na nějaký žebříček Zombieho alb, Electric Warlock je téměř vždy někde uprostřed, nebo mírně u konce. Tak nějak to sedí. Album má styl takových příběhově napsaných písní, často k tomu sedí daný videoklip, a celkově tak ty příběhové části zabírají dost délky, takže samotný song trvá vždy jen kolem dvou až tří minut, což je na Zombieho docela málo, takže je to asi nejkratší album Roba Zombieho. Má to vynahradit skoro šestiminutový song Wurdulak, který je dle mého ale asi jeden z těch slabších z této desky. Může za to přesně ten problém jako u Man who laughs z druhého Hellbilly Deluxe, toitž to, že se zpívá asi první minutu a půl, a potom jenom zvuky a nevýrazná hudba. Nesedí mi to. Ale jsou tu ostatní songy, jako třeba Get High, což je zajímavě zvukově postavená pecka, která se zase trošku odlišuje. Každopádně poté tu je Medication For The Melancholy, což je jeden z možná nejlepších Zombieho songů ever, je to strašně skvělé a má to perfektní refrén. Deska zní více počítačově než dosud, a vyčnívá tu hlavně kytara, ale i bicí jsou parádní. Další song zmiňuji In the Bone Pile, což je taky kvalitka s dobrým refrénem, dále je tu trojice zábavných a úžasných songů The Life and Times of a Teenage Rock God, Well, Everybody's Fucking in a U.F.O., The Hideous Exhibitions of a Dedicated Gore Whore, které album hajpují i na vyšší hodnocení, ale trošku mi to kazí dva slabší songy, konkrétně Get Your Boots On! That's the End of Rock and Roll, Satanic Cyanide! The Killer Rocks On!, což je jeden z nejslabších Zombieho songů vůbec. Dávám přednost serióznějšímu Zombiemu, a i když je toto album ultra hravé a nápadité, ty další jsou koneckonců stejně lepší.

4. The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy - 9/10

V roce 2021 jsme tu rozhodně zatím neměli silnější album, než je právě toto. Opravdu strašná paráda, pecka a zalíbili se mi (téměř) všechny songy. Je vidět že Zombieho neupustila touha experimentovat, paradoxně po desce předchozí, která byla taky slušně "jiná". Lunar Injection se relativně snaží nevybočovat, ale působí jedinečně, hlavně se tu objevují celkově zajímavé texty, až to dává pocit že je tu zase něco jiného. Album má hned tři tracky, které mají dle mého dost velký potenciál na kult, minimálně jako je dneska třeba Never gonna stop, tak tam by se mohlo dostat naprosto mysl-brající a neskutečně skvělé Boom-boom-boom, což je vážně vtahující song, s perfektně znepokojivým videoklipem, následně bych vypíchl Shake your ass-smoke your grass, což má jeden z nejlepších rozjezdů ever! Refrén je tam paradoxně nejslabší, což mě mrzí ale jinak je to perfektní, a nakonec Triumph of King Freak, což je taky slušná pecka. Ale mám vážně dost rád i ostatní písně, možná vyjma vážně divného (teď spíš v tom negativním slova smyslu) tracku jménem Death and Destiny Inside the Dream Factory. Naštěstí se nezapomíná na klasické výplňové úžasy jako Shadow of cemetery man, Ballad of sleazy rider, The Satanic Rites of Blacula, Crow Killer blues s naprosto geniálním videoklipem, The Eternal Struggles of the Howling Man a ná závěr mi ještě zbývá zmínit taky klasicky solidní Get Loose. Zombie tu experimentuje z hlasem, se zvuky, mezihry jsou taktéž kvalitní, prostě nové album jak má být.

3. Venomous rat regeneration vendor - 9/10

Jedno z nejpodhodnocenějších Zombieho alb, jedno z nejzajímavějších, jedno z nejlépe znějících, jedno z nejlepších. Miluju ho. Ať už je to různými úpravami hlasu roba Zombieho, skvělé vyvážeností kvality katary a bicích, texty a tak dál. Tohle album nemá slabý song. Hned jako první odstartuje s Teenage Nosferatu Pussy, což je solidní song, ale je to takové "ticho" před bouří, což je paradox protože zvlášť tenhle song je hodně tvrdý, a asi nejvíce se svým stylem podobá desce Hellbilly Deluxe 2. Následuje Dead City Radio and the New Gods of Supertown, což je naprosto úžasný song, vždycky když ho slyším si říkám, že tu je hudebně a stylově zase něco netypického a zajímavého. Má to vážně svojí atmosféru a je to určitě jeden z absolutně nejsilnějších songů na desce. Pak je Revelation, Revolution, což je další nenápadná pecka, která je dost originálně zpracovaná, i originálně a jedinečně znějící. Ging Gang Gong De Do Gong De Laga Raga je další, a je to jeden z nejvíce podhodnocených songů Zombieho ever. Myslím že jsem i viděl žebříček všech jeho songů a právě Ging Gang Gong De Do Gong De Laga Raga bylo hodnocené jako druhé nejhorší. Hrůza! Takový skvělý song, hlavně ten refrén je totálně boží. Pokračujeme s Rock and Roll (in a Black Hole), což je úplně fantastický, fantastický metalový song, který je opět jeden z vrcholů alba. Následuje další nenápadná pecka Behold, the Pretty Filthy Creatures! která klasicky doplňuje album. Zklidníme se s White Trash Freaks což je imo asi nejslabší song na desce, ale i tak není vůbec špatný a mám ho rád. Poté je tucover We're an American Band, což není asi něco zajímavého, Zombie má coverů poměrně hodně, ale tohle je možná jeden z těch nejlepších. Super hudba, super zpěv. Následují dvě klasické solidní mňamky Lucifer Rising The Girl Who Loved the Monsters, které ale možná v porovnání s většinou ostatních písní nějak moc nevyčnívají, i když jsou super. Album končí s naprosto výtečným Trade in Your Guns for a Coffin. Takže tak. Jestli takhle bude vypadat i další nové album, nevyjdu z domu.

2. Hellbilly deluxe - 10/10

Prvním albem prostupuje nekonečná atmosféra, nejenom ta hororová, ale hlavně bizarní. I když byl Zombie "vycvičen" z White Zombie, nechápu jak mohl udělat tak skvělou desku hned na poprvé. Jde tedy možná o nejlepší metalový debut historie. I zvuk je mimořádně kvalitní, zpěv Zombieho jedinečný. Máme tu song Dragula, což je ohromná pecka a asi modla pro všechny fanoušky. Taky tu máme skvost jménem Living Dead Girl, což je úplně mistrovské dílo, nejspíše nejlepší Zombieho song všech dob a naprosto perfektní metalový track. Také naprosto výtečné je Meet The Creeper což jen potvrzuje Robovo hlasové nadání, a skvěle doplňuje desku. Podobně jako Demonoid Phenomenon, což je jeden z nejtvrdší songů z desky a miluju ho. Dále je tu pravý opak, pomalý, atmosférický track Return of the Phantom Stranger. Pak úžasně znějící The Ballad of Resurrection Joe and Rosa Whore což je hrozně nedoceněná pecka. Jako poslední tři songy tu máme krátké ale suprové What Lurks on Channel X?, super Superbeast, která ale není až tak zatraceně dobrá jak většina fanoušků říká, a na závěr asi nejslabší, přesto dobré, i tak mírně zklamávající Spookshow Baby. Metalové album jak má být. 

1. Educated Horses - 10/10

Vrchol Zombieho tvorby. Vím že fanoušci dávají přednost určitě jiným album, ale toto klidnější mě vážně chytlo nejvíce. Toto je jedno z těch jeho nejexperimentálnějších alb, a vážně nevím jak lépe by to mohlo dopadnout. Songy se nesou v zase odlišném duchu, od Sinister Urge a Hellbilly Deluxe, a fungují jak texty, tak muzikou, tak zpěvem. Strašně oceňuji že tu 'Zombie možná vůbec poprvé taky klade důraz na emoce, a texty tak působí jako "něco víc". Pořád jsou tu ale i dost tvrdé songy, ale pořád se nedá říct že nějak rychlé. Například Lords of Salem, což je asi nejtvrdší věc z této desky, je zpívaná v dosti pomalém tempu. Tahle píseň je pro mě každopádně asi nejslabší z alba, i když rozhodně stojí za poslech. Je tu jedno z těch Zombieho mistrovských děl, konkrétně Death of it all, kde každá část je skvělá, a celé je to prostě paráda. Neméně úžasné jsou i další naprosté pecky. První zmíním dnes již klasické Foxy, Foxy, což jsem jednu dobu poslouchal pořád, dále úderná Ride, která má v sobě taky pár netypicky znějících částí, ale potom klasicky drsný refrén. Poté je tu na toto album dost vesele znějící Scorpion Sleeps, což je taky výtečná práce, a následně American Witch, což je hlavně v refrénu vážně výborná skladba, kterou mám vážně rád. Poté bych zmínil Seventeen Years Locust, což je další skvělá píseň, s opět netradičním hudebním podkresem. Výtečně si vede i Devil's Rejects, což je song ke stejnojmennému Zombieho filmu. Tak jako bylo třeba House of 1000 corpses ze Sinister Urge. Devil's Rejects oproti tomu není tolik chytlavé, ale i tak se mi sakra líbí. A na závěr teda úúúžasné Let's it all bleed out, což klasicky začne, poté je skvělá část se zpěvem, doslova řízlý refrén, a následně jedna z naprosto nejlepších Robových čistě hudebních částí všech dob. Tuto desku následoval zase úplně odlišné Hellbilly Deluxe 2, a já tak mám Educated Horses za nejpříjemnější a nejlepší album Roba Zombieho.

Creepypasty - doporučení

Pokud si chcete poslechnout pár kvalitních Creepypast - mrkněte na Youtube na kanál Pixelorez, který vážně kvalitně čte tyto příběhy (to není promo ale doporučení). 

 

Tady je pár mých oblíbených co na kanále přečetl:

Jeff the killer

Knock

Sklep

Veselé vánoce

Pastelový muž

Smile Dog

Rake

Mr. Widemouth

Můj syn je nemocný

Teorie strun

Vypni to

Willow Creek

Něco je špatně

Kapající muž

Psi vědí že nejsou lidmi

JVK1166.z

Žebříček všech dílů Friday the 13th / Pátek třináctého

12. Jason X 2/10 - Hrozná blbost, která překvapivě docela nudí. Vizuály opět super, efekty nápadité, Jason vypadal dobře, a gore bylo zajímavé, ale jinak je desátý díl nekonzistentní sračka, která neví jestli chce být parodie, nebo vážné Sci-fi béčko. Postavy strašné, herci strašní, scénář hrozný. Ale pár scén bylo vážně cool.

11. Jason goes to hell: Final friday 2,5/10 - Devátý díl byla opravdu katastrofa. Naštěstí je ten film tak špatný až je zábavný a klidně bych se na něj znova kouknul. Jasonův design vypadal skvěle, vizuály byly dost povedené, stejně jako efekty. Ale postavy byly jednoduše hrozné, herci strašní, příběh katastrofální, scénář k smíchu. První bod tedy za celkový vizuál, druhý za opravdu povedené gore a nadprůměrnou kameru. Jinak je to celé k smíchu.

10. Friday the 13th (2009) 4/10 - Tento remake se sice nepovedl, ale nějak extrémně černě bych to neviděl. Herci se snažily, postavy spíše průměrné, ale natočeno to bylo vážně dobře. Nějaké scény se mi dost líbily, ale celkově to bylo slabé i v rámci slasherů. Nejvíce byl odfláknutý samotný Jason, i jeho smrt.

9. Friday the 13th 8: Jason takes Manhattan 4/10 - O malinkatý stupínek lepší než remake, ale žádná sláva se bohužel nekoná. Osmý díl je slušně natočen, je příjemně barevný, s relativně zábavným scénářem. Ale má hrozné postavy a především herce. Příběh byl ok, a je to první díl který vybočil ze sub-žánru hixploitation a stal se čistokrevným slasherem. Takže pořád celkem zábavná špatnost.

8. Friday the 13th 6: Jason Lives! 4/10 - Nadhodnocený díl, jehož obrovskou popularitu stále nechápu - po třetím shlédnutí! Ale tak, atmosféra celkem ušla, ale opět herci a postavy nestály za nic, scénář byl také odfláklý, a vážná atmosféra se ztratila někam do neznáma. Jason ale vypadal perfektně a měl pár cool scének, ale nelíbil se mi závěr na jezeře, nelíbil se mi celkový tón. Chci ale pochválit hudbu. Průměrný film.

7. Friday the 13th 4: The final chapter 5/10 - Čtvrtý díl začal mít dost velké problémy se scénářem, měl pár odpadních a nudných scén, neměl už tak nápaditou kameru, a perfektní atmosféru, jako díly předchozí. Na druhou stranu hudba byla ok, pár skvělých zapamatovatelných scén se našlo, herci se tak nějak snažily, Jason se snažil, a gore bylo pořádně husté (teď úplně nemyslím krvavostí).

6. Friday the 13th 3 6/10 - Opravdu silná atmosféra, úvod v obchodě, nápadité gore scény a efekty, zajímavé postavy (ale ne nějak skvělé), a pořád přijatelný scénář. 3D mě nikdy nezajímalo, takže mi spíše vadí to, že je to takové na jedno brdo. Šlo to udělat mnohem lépe, i když má trojka docela dost kladů. Ale má i své zápory takže bych to nechal na takovém mírném nadprůměru. 

5. Friday the 13th 5 7/10 - Nejatmosféričtější pátek. Dobré postavy, dobrá hudba, dobrý Tommy jako hlavní postava. Děj tohoto filmu považuji za nejlepší věc co se v této sérii stala. Příběh je prostě super, a tenhle film má tak silné osmdesátkové osobité kouzlo, že si prostě nemůžu pomoct. Co se týče celkem bídných herců a slabého scénáře, to už zamrzí. A k těm úmrtím - ty jsou tak bizarní a nápadité a originální že si je z nějakého důvodu pamatuju snad všechny. Roy Burns je frajer.

4. Friday the 13th 7 7/10 - Sedmý díl se mi vždycky líbil, měl slušné postavy, alespoň průměrné herce, a mírné zlepšení v podobě zábavného scénáře, který byl po šestém dílu opravdu potřeba. Jason byl v závěru fakt cool, a líbil se mi i příběh. Tohle už je ale fakt slasher jako kráva, takže kdo se obejde bez dalšího šablonovitého osmdesátkového pátku, tenhle může v klidu vynechat.

3. Friday the 13th 7/10 - První díl má slušné herce a celkem dobré postavy, je fakt brutální (jen konstatuji, gore mě nikdy nezajímalo), a má fakt hustou atmosféru. Jeden z nejlepších osmdesátkových slasherů, taktéž po právu kultovní horor, který má báječnou závěrečnou scénu na jezeře, a příjemně pomalé tempo. Scénář ok.

2. Friday the 13th 2 8/10 - Skvělá atmoška, skvělé tempo, solidní scénář, a ok herci. Bavily mě postavy, a líbilo se mi dost scén. Na druhou stranu to není nijak úžasné. Jason byl prvotřídní a šlo z něj (možná) něco jako strach. Mě se prostě líbil víc s pytlem na hlavě.

1. Freddy vs Jason 8/10 - Nápadité, svižné, skvělé, s dobrým závěrem. 

Čtyři náhodná doporučení neznámých hororů

Chtěl bych doporučit tyto čtyři vcelku neznámé filmy (Nejsou to žádné dokonalosti, všechny čtyři mají ode mě 7/10)

 

Asi nejméně známý z nich (ale kvalitativně i nejslabší), je thrillerová dialogovka Night Visitor z roku 1971, která disponuje skvělou kamerou, dobrými herci a taktéž povedeným finále.

 

Dále velmi zajímavý a hustý film To Kill a Clown, který je skvělý po psychologické stránce, funguje i co se týče postav a napětí. Bohužel, tento kousek opravdu nezná skoro nikdo v česku.

 

Z novinek vypíchnu ani né tak neznámou jako spíše přehlédnutelnou The Power, která má výbornou atmosféru, herce a je skvěle gradovaná a natočená. Pro milovníky nadpřirozena opravdu velké doporučení, a po sračkách jako Dawn of the beast nebo Willy's Wonderland je tohle zatím jeden z lepších hororů roku 2021.

 

Dále zase neznámý kousek - a to švédský lesní horůrek Unknown, The (2000), se znepokojivou atmosférou a dobrým finále. Šlo to udělat lépe, ale podařilo se to. Známější je to pod původním názvem Det okanda.

 

 

Pár dalších neznámých kousků které doporučuju: Block Island Sound, Creep, Wishmaster 2, Boogeyman 2, Tremors 7 a toto.

Žebříček všech osmi dílů série Leprechaun

8. Leprechaun 3 1/10 - Příšerný, hrozný film. Nesnáším ho. Ukrutně nevtipné, trapné, strašné. 

7. Leprechaun 2 1/10 - Naprosto líné, katastrofální pokračování, které jen těžko dokáže někoho zabavit.

6. Leprechaun 4: In the space 2/10 - Absolutně k smíchu, ale i nuda. Nejvíce to vystihuje scéna jak talíř rozplácne hlavu.

5. Leprechaun in the hood 3/10 - Občas trapně vtipné, občas příšerné. Ale nebolelo to.

4. Leprechaun: Origins 3/10 - Nejvážnější díl, ale pořád odfláklé, a dost zklamávající. Leprechaun ale vypadal parádně.

3. Leprechaun Returns 3/10 - Velmi dobře natočené, taktéž ale hrozně napsané a zahrané. Na TV horor to však celkem ujde, kdo chce komediální krvák s céčkovými efekty, přijde si na své. Ostatním bude na zvracení.

2. Leprechaun: Back 2 tha hood 4/10 - Vtipné, trefné, zábavné, špatné. 

1. Leprechaun 6/10 -Nejlepší díl a taktéž tuna fakt vtipných a podařených scén. Je to vážně v pohodě.

Vysvětlení pár hororových subžánrů

Home Invasion - Zlo pronikne postavám do domu. 

Primární cíl sub-žánru: Strach___Příklad: ils___Můj názor: Velmi pozitivní

 

Monster film - Hlavním nebezpečím je zde monstrum, nebo se film točí okolo něj.

Primární cíl sub-žánru: Strach, útoky___Příklad: Unnamable___Můj názor: Velmi pozitivní

(Pod-žánry sub-žánru:

Werewolf - Filmy o vlkodlacích _____Můj názor: Vcelku pozitivní

Demon - Filmy s démony______Můj názor: Neutrální

Alien - Filmy o mimozemšťanech______Můj názor: Neutrální

Evil Child - Zlé, nebo nadpřirozeně posedlé děti____Můj názor: Vcelku negativní

Vampire - Filmy o upírech______Můj názor: Vcelku negativní

Ghost - Filmy o duchách______Můj názor: Vcelku negativní

Witch - Filmy o čarodějnici_______Můj názor: Neutrální 

 

 

Paranormal - Děj se točí nejčastěji okolo duchů, prokletých domů a paranormálních jevů.

Primární cíl sub-žánru: Strach___Příklad: Insidious___Můj názor: Vcelku pozitivní

(Pod-žánry sub-žánru:

Possession - Oběť je posednuta démony___Můj názor: Vcelku negativní

Hounted House - Podivný / prokletý / nadpřirozený dům___Můj názor: Neutrální

Exorcism - Film obsahuje záběry vymítaní, např. démonů z posedlého člověka___Můj názor: Neutrální 

Curse - Horor, pojednávající o kletbě, např. byla prokleta hlavní postava___Můj názor: Neutrální

 

Found Footage - Záběry z ručních kamer, prezentovány autenticky.

Primární cíl sub-žánru: Strach___Příklad: Noroi___Můj názor: Vcelku pozitivní

(Pod-žánr sub-žánru:

Mockumentaries - Fiktivní dokumenty (příklad: !)____Můj názor: Vcelku negativní

 

Slasher - Film který sleduje postavy které jsou zabíjeni vrahem. 

Primární cíl sub-žánru: Zabíjení, útoky, gore___Příklad: Pátek třináctého (1980)___Můj názor: Vcelku pozitivní

(Pod-žánry sub-žánru:

Serial Killer - Filmy o sériovém vrahovy____Můj názor: Neutrální

Murder - Filmy o vraždě____

Madness - Filmy o šílencích, převážně vrazích___Můj názor: Vcelku pozitivní

 

Revenge - Horory o pomstě.

Primární cíl sub-žánru: Útoky, akce, emoce___Příklad: ___Můj názor: Neutrální

(Pod-žánry sub-žánru:

Rape and revenge - Explicitní film o znásilnění a následné pomstě oběti

 

Survival - Horory o přežití.

Primární cíl sub-žánru: Emoce, gore, soucit s postavami___Příklad: Frozen (2010)__Můj názor: Velmi pozitivní

 

Hixploitation - Střetnutí obyčejných lidí s agresivními vesničany nebo divnými lidmi.

Primární cíl sub-žánru: Přežití, útoky, znepokojení___Příklad: Wrong Turn___Můj názor: Velmi pozitivní

 

Animal Horror - Filmy o agresivních zvířatech.

Primární cíl sub-žánru: Útoky, gore___Příklad: Jaws___Můj názor: Vcelku pozitivní

 

Giallo - Jednoduše italské slashery.

Primární cíl sub-žánru: Útoky, zabíjení, vyšetřování___Příklad: Deliria___Můj názor: Vcelku negativní

 

Cannibal Horory - Explicitní filmy o přežití v divočině a o nebezpečných kanibalech.

Primární cíl sub-žánru: Gore, přežití___Příklad: Apokalypsa kanibalů (1980)___Můj názor: Vcelku negativní

 

Splatter (Vysoce brutální filmy) a Tortute (Filmy o utrpení).

Primární cíl sub-žánrů: Gore

Příklady Braindead - Živí mrtví (1992), a Hostel___Můj názor na tyto sub-žánry je negativní.

 

Zombie Horror  - Filmy o Zombies.

Primární cíl sub-žánru: Útoky, přežití, akce___Příklad: Světová válka Z (2013)___Můj názor: Vcelku negativní

 

Exploitation - Vykořisťovací filmy.

Primární cíl sub-žánru: Přežití, útoky, gore___Příklad: Wolf Creek (2005) ___Můj názor: Neutrální

 

Comedy Horror - Komediální filmy s prvky hororu, nebo naopak, většinou plné nadsázky a černého humoru.

Primární cíl sub-žánru: Útoky, gore, zabíjení, zábava, akce___Příklad: Terrorvision___Můj názor: Vcelku negativní

 

Body Horror - Nějakým způsobem se soustředí na lidské tělo, např. zmutované.

Primární cíl sub-žánru: Strach, gore, znepokojení___Příklad: Fly___Můj názor: Vcelku pozitivní

 

Mystery Horror - Záhady, tajemství.

Primární cíl sub-žánru: Strach, znepokojení____Příklad: Děsivé dědictví (2018)___Můj názor: Velmi pozitivní

 

Spaceploitation - Horory ve vesmíru

Můj názor: Velmi pozitivní

Žebříček všech 7mi dílů Tremors / Chvění

7. Tremors 5: Bloodlines (2015) 2/10 - Tohle byla opravdová katastrofa. Stručně řeknu že T5 je zatím jeden z nejhorších pouštních monster hororů co jsem kdy viděl. Bylo by to jedna z deseti, ten druhý bod za občas zajímavá monstra, jakžtakž ok řemeslo a slušnou kameru. Jinak vše špatně.

6. Chvění 3 (2001) 3/10 - Už jsem to sakra říkal - tremors furt vážné, nebo ultrakomediální, a Tremors 3 je bohužel něco mezi, ačkoliv jde rozhodně o jeden z nejkomediálnějších a nejparodičtějších dílů. Fuj hnus. Efekty a monstra dobré, a to je téměř tak všechno. Zábava na jedno zkouknutí, maximálně dvě!

5. Tremors: A Cold Day in Hell (2018) 3/10 - Zklamání, a to poměrně velké, graboidi ve sněhu a ledu? Nápad samozřejmě debilní a nesmyslný, přesto jsem se na toto svěží okořenění těšil, tak co nevyšlo? No, že sníh a led jsou tu tak v prvních dvouch minutách. Na druhou stranu to je zábavnější než pětka, a monstra vypadala vážně dobře. Škoda toho.

4. Chvění 4: Začátek legendy (2004) 4/10 - No, zvážnělo to, ale jen trochu. Každopádně to alespoň není PŘÍŠERNÉ, ale jen HROZNÉ. Zas tak velká hate se na tento prequel snést nemusel. I když tu opět nefunguje humor, a efekty jsou méně působivé, než předtím. Na druhou stranu tu má Burt Gummer asi nejlepší postavu.

3. Chvění 2: Vrátili se zpět! (1996) 4/10 - Hodně velké zklamání. Kdyby mě Tremors nenaštvalo už u docela dobře přijmutého druhého dílu, asi by pro mě nakoukávaní série bylo hned snesitelnější. Ale oni to musely zabít už dvojkou. Hrozné, postavy, špatní herci, blbá atmosféra, nudná výprava. Prostředí bylo ale cool a monstra super.

2. Tremors: Shrieker Island (2020) 5/10 - Průměrný, ale svěží díl. Ostrov paráda, je to nejděsivější díl, Burt po delší době ok a finále naprosto nečekané. To jsem opravdu nečekal. 

1. Chvění (1990) 8/10 - Zas takový kult pro mne první Tremors nejsou, ale i tak velká zábava a jedny z nejlepších praktických monster co jsem kdy viděl. Postavy bohužel špatné. Finále ale výtečně velkolepé!

Náhodné hororové doporučení/nedoporučení #2

Úvod

Již druhý příspěvek o doporučování / nedoporučování různých náhodných hororů. Tentokrát jsem se snažil to udělat přehlednější, další texty na toto téma tak budou ve stejném stylu. Dnes to bude trošku kratší.

 

Nedoporučení pár starších pokračování slavných hororů

Nejprve bych shrnul jednu ne zrovna moji oblíbenou sérii - Jaws. První díl je pro mě jen lehký nadprůměr, a i když si myslím že Čelisti II (1978) není nic strašného, je to úplná ztráta času, při které jsem se nudil ještě více u Čelisti 3 (1983). Ty rozhodně nejsou tak příšerné jak se o nich říká, ale nic zapamatovatelného, to není. Dále jedna z těch nejbrakovějších sérií, kterou jsem zatím měl možnost shlédnout - Leprechuan. Hororově komediální blbosti, s tím že první díl už jsem doporučoval, ten je v pohodě, ale další díly jsou jak trn do oka. Začínáme díly naprosto nudnými Leprechaun 2 (1994), Skřet v Las Vegas (1995), a přecházíme na díly naprosto komediální, a zároveň k smíchu Vesmírná jednotka (1996), Leprechaun in the Hood (2000). Na druhou stranu, pořád špatné, ale o něco lepší jsou díly Leprechaun: Origins (2014) - vážný horor se zabitým potenciálem a Leprechaunem jak z Descentu, a pokračování in the hood Leprechaun: Back 2 tha Hood (2003), kde se mění Leprechaunův design. Všechno (vyjma jedničky) jsou absolutní sračky, které by asi neměl vidět nikdo, kdo vyhledává pravý horor. Nic takového tu nenajdete. O něco lépe, ale stejně průměrně a zbytečně skončil druhý Pumpkinhead Démon pomsty II: Krvavá odplata (1994). Hrozně je na tom ale další pokračování Tremors - Chvění 4: Začátek legendy (2004), které sice krapet zvážnělo, ale moc se to nepovedlo :D

Pár dle mého názoru nedoceněných hororů které by jste mohly aspoň zkusit

První je Záhada Blair Witch 2 (2000) což je fakt nespravedlivé. Blair witch 2 totiž funguje jako napínavý, nadprůměrný film, který ale s původním Blair Witch nemá nic společného. To je to takový problém? Zvláštní že se pak ještě objevil docela dobrý třetí díl Blair Witch: 20 let poté (2016), který taky schytal pěknou kritiku. Ačkoliv byl docela děsivý a atmosférický. Dále pokračování známe série /Child's Play/, konkrétně díl Chuckyho kult (2017)! Protože je fakt skvělý. Nechápu co proti tomu lidi tak mají. Škoda toho. Je to atmosférické, podmanivé, a zábavné. A občas extrémně nechutné. Za zmínku také stojí nadprůměrná Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta (1985), která je zase prostě jiná. Co se táče slasherů, pár pokračování které ještě stojí za to, jsou například Freddy versus Jason (2003), Kožená tvář (1990), Pátek třináctého 3 (1982), Halloween: Zmrtvýchvstání (2002), atd.. Noční můra má tak y extrémně nedoceněný hororový díl Nová noční můra (1994), který je po tragické Freddyho smrt - Poslední noční můra (1991), jako zjevení z nebes.

Pár bizarních špatných slasherů, které vás ale zaručeně zabaví!

Pátek třináctého 9 (1993) je přesně ta zábavná blbost, která by se mohla líbit všem fanouškům hororových béček. Možná taky ještě zmíním Jason X (2001), nebo ale poměrně nudnější a horší The Gingerdead Man (2005) se zabijáckým perníčkem. A pokud se bavíte u temných monster béček, možná zkuste Přízrak (1988). Pokud chcete vyloženě totální sračku, tak vás varuji, ale na vlastní nebezpečí zkuste Skřítek (1986). No a dál zatím nic. 

Náhodné hororové doporučení/nedoporučení #1

Dnes bych zavedl příspěvek, který by se snad mohl objevovat ode dneška snad navěky věků. Z názvu je to snad jasné. Neberu ohled na stáří - všechno tu bude. Chci vás i varovat před špatnostmi takže bacha. Něco jsem viděl nedávno, něco už hodně dávno. 

 

Na začátek bych si vybral neuvěřitelně nedůstojné pokračování jedné z mých guilty pleasure franšíz: puppet master, konkrétně díly Puppet Master X: Axis Rising (2012) a Puppet Master: Axis Termination (2017). Termination má o jedno procento více, každopádně já osobně bych vám spíš NEdoporučil právě termination. Je nudnější, horší, trapnější. Postavy v těchto dvou dílech jsou hrozné, všechno je tu hrozné, souboje loutek taky nic moc. Možná kdyby jste měly náladu na hororová céčka z válečné doby, s hodně ujetou zápletkou, tak se koukněte, ale jinak je to příšerné. A to i když to navazuje na průměrný Puppet Master: Axis of Evil (2010), který je neporovnatelně lepší. I když pořád průměrný. Takže pokud chcete to céčko, tak spíše tenhle díl. Je nejméně šílený, a kupodivu nejméně nudný. Hlavní postava dokonce celkem ok, a fajn zahraná (minimálně na poměry této série). Co určitě v této sérii ještě stojí za to, tak příjemně atmosféricky béčkový druhý díl Mistr loutkář 2 (1990), řemeslně nadprůměrný šestý díl Curse of the Puppet Master (1998), a nebo rekapitulace většiny dílů Puppet Master: The Legacy (2003). Pokud je to na vás moc přízemní, možná vás potěší hrozná čtyřka a průměrná pětka (Puppet Master 4 (1993), Puppet Master 5: The Final Chapter (1994). A pokud se chcete unudit k smrti, pusťte si sedmý díl Retro Puppet Master (1999), ale bacha, je to snad ten nejhorší díl. Nejlepší co ale můžete v rámci této série o loutkách udělat, se kouknout na jedničku Mistr loutkář (1989), a HLAVNĚ trojku Mistr loutkář III: Toulonova pomsta (1991). Pokud by ste však chtěly něco s těmito vraždícími loutkami, co už tuplem není vážné v žádném směru, pusťte si crossover Puppet Master vs. Demonic Toys (2004), a nechte se unášet tou naivitou a směšnými situacemi!

Od této loutkářské série už radši odbočíme a já bych vám doporučil pět docela neznámých hororových béček (hlavně tedy starých). Plus ještě tři nedoporučení a pět kterým bych dal tři hvězdy ale jsou příjemně nadprůměrné. Teď ale k těm vážně dobrým - za prvé Dark Night of the Scarecrow (1981) což je docela vážný horor ze subžánru slasherů se zabijáckými strašáky. Je to ale mnohem zajímavější než to zní. Vlastně je dobré o tom nic nevědět, ale máme tu hned několik výborných scén, a solidní atmosféru. Kdo čeká klasický slasher s tupými puberťáky a zlým strašákem, bude příjemně překvapen. No a možná o něco lepší béčko se strašákem je zase trošku z jiného soudku, Night of the Scarecrow (1995) je více slasher, budující mytologii, s o hodně drsnějšími pasážemi, než snímek předchozí. Atmosféru to má podobnou, ale hlavně si nemyslete, kvůli podobnému názvu, že jde o související tituly, to fakticky ne. Další doporučení je asi dost kontroverzní, ale zároveň ultra vtipná magořina TerrorVision (1986), s parádními efekty a bizarním monstrem. Občas to má hluché místa, ale nějaké scény jsou tak neuvěřitelně tupé a vtipné, že jsem tomu napařil čtyři *, a v rámci komedií by to bylo za pět*. A to nemám rád hororové komedie! Dále skvělý Cujo, vzteklý pes (1983) - jedna z lepších adaptací Stephena Kinga, z těch hororových vyčnívá jako jedna z nejsilnějších. Pár věcí zamrzí, pár věcí potěší. Cujo byl fakt výborný! No a na závěr bezesporu nejlepší z nich: Démon pomsty (1988). Atmosférická, občas drsná, emocionální lahoda, s naprosto perfektním monstrem. Teď k těm tříhvězdičkovým - Prokletí smrti (1966), pokud máte rádi starší horory s nadpřirozenou zápletkou a skoro žádnou originalitou. Hrůza na jevišti (1987) pokud máte rádi celkem zajímavé a jedinečně pojaté slashery. Skřet (1993) pokud máte rádi ujeté hororové slasher komedie, v tom případě ještě nutnost pro milovníky odlehčených found footage - Lovec trolů (2010). A na závěr asi nejhororovější z těchto pěti filmů - nekonzistentní Mimic (1997), který je ale fakt fajn! A nakonec ty tři nedoporučení - bohužel Chvění 2: Vrátili se zpět! (1996) a Chvění 3 (2001). U té dvojky tu pár fandů ještě docela chválilo, ale trojku už nechal bez nadšení odeznít snad každý. Podle mě jsou oba dva tyto díly špatné, a to mám jedničku rád. Potom ještě fantasy šílenost Společenství vlků (1984), což je opravdu nevšední film, pro vybranou skupinu lidí, není dobrý, a tak jej bohužel doporučit nemůžu. Dejme tomu že Tremors jsou brány dohromady a tak zmíním ještě slasher Strašáci (1988) - bída, fuj, nuda, nekoukat.

Pokud si myslíte že takto hrozně jsou na tom u mě jen staré béčka - tak ne. Z nových hororů mám rozhodně taky dost nedoporučení - například nudný Slender Man (2018), ukrutně nezábavné Lake Mungo (2008), a nebo taky znesvěcení Jeepers Creepers 3 (2017), který je alespoň hezky natočený, ale pořád hrozný.

Teď už k tomu lepšímu - pro milovníky found footage nebo dejme tomu japonských hororů tu čeká zajímavé Noroi the Curse (2005), podmanivý Zabít klauna (1972), nebo spíše thrillerový The Night Visitor (1971). Pro ty co to neznají, tak určitě musím vypíchnout znepokojivý Unknown, The (2000), následně pro milovníky Funny games ještě Them (2006), nebo o něco slabší Oni (2008), každopádně na závěr skvělý remake klasiky TCHM Texaský masakr motorovou pilou (2003), slušný hixploitation Pach krve (2003), nebo zajímavá duchařina Oculus (2013), která přesně ukazuje průměrným zástupcům Ouija (2014) tohoto subžánru jak se to má dělat.

Pro co chtějí klidné, relaxačně natočené tituly s podmanivou hudbou vypíchnu Come True (2020) a Neutečeš (2014).  Dále jedna zmínka pro milovníky španělských hororů - Temnota (2002). Teď varování - asi se vyhněte těmto průměrům: Kruté oči hor 2 (1984), Smrtící přízrak (1988), Sestra (2018), a Netvor přichází (1956). Další lehce zapomenutelné tituly: Čelisti II (1978), Čelisti 3 (1983), Zhasni a zemřeš (2016), Dům (1985), Poltergeist (2015), Halloween: Prokletí Michaela Myerse (1995), Vraždící bestie (1959), Nezvratný osud 4 (2009).

Na závěr chci zmínit jeden zapomenutý klenot z roku 2015 - The Visit (2015), atmosférická podívaná se skvělým zvratem, od mého oblíbeného režiséra M. Night Shyamalana. Je to fakt dobrý, a doufám že se na to kouknou další lidi. Je to boží.

Žebříček všech dílů Puppet Master/Mistr loutkář

13. Retro Puppet Master 0/10 - Retro díl Mistra loutkáře se řadí k těm nejhorším hororům co jsem kdy viděl a jen a jen doufám že už mě v této sérii nic takhle nezklame. Všechno je tu absolutně příšerné. Něco, díky čemuž se tomu alespoň dá říkat "film", je alespoň průměrná hudba a kamera. Jinak vše špatně.

12. Puppet Master: Axis Termination 1/10 - Mně se tohle líbilo ještě méně než Rising a to kvůli neuvěřitelné tuposti, skoro vše je na tom k smíchu, od herců, po scénář - prostě hrůza. Zajímavé že tohle vyšlo v roce 2017.

11. Puppet Master X: Axis Rising 2/10 - Díl který má v názvu X, ačkoliv jde o jedenáctý díl. Očividně se Legacy vůbec nebere jako pokračování, ale dává to smysl. No, k Axis Rising toho jde říct jen tolik, že většina filmových aspektů (herci, scénář, postavy, efekty) je zde velmi podprůměrná, a celé to působí hrozně utahaně, nudně. Když k tomu připočteme snahu o vážnost v podobě válečné doby, není to ani zábavné, tím jak šílené to jde. Smutné je, že se tvůrci očividně (na rozdíl od Sharknada nebo Leprechauna), berou úplně vážně.

10. Puppet Master 4 4/10 - Díl kde se objevily démoni a taky první vyloženě špatný díl. Vlastně nevím co pochválit. Herecké výkony příšerné, scénář jakbysmet. Alespoň to zachraňuje vizuál, a fakt, že kdyby to byl jediný film na světě, byl by to hit, ale takto se dá bránit vše. Sem tam dobré scény ale existují a vyvažují tak trapný děj a hrozné postavy.

9. Puppet Master 5: The final chapter 5/10 - Veskrze průměrný horor, který má ale blíže k podprůměru než k nadprůměru. Bohužel. Tohle je asi díl co mě zklamal nejvíce. Je to sice epičtější díl než předchozí (jak má koneckonců finále být), a zároveň snad jako jediný pořádně navazazuje na předchozí. O kus snesitelnější než čtyřka, hlavní monstrum pořád skvělé, souboje taky a aspoň to má celkem slušné řemeslo. Ale herci, scénář, postavy prostě zamrzí. 

8. Puppet Master: Axis of Evil 5/10 - Průměrný horor, který dal prostor pro další dvě axis pokračování docela dobrým způsobem. Zatraceně napínavé finále to pak jen vylepšuje. Ale o nic výjimečného nebo zapamatovatelného nejde.

7. Puppet Master vs Demonic Toys 5/10 - Tento crossover se na poměru této série docela povedl. Ok výprava plus dobré zpracování jen vylepšují celkovou zábavnost týhle šílenosti. Je to samozřejmě hrozně trapné, ale celkově to stačí aspoň na lepší průměr.   

6. Puppet Master: The Littlest Reich 5,5/10

Díl který neurazí, ale ani nenadchne, upřímně čekal jsem to horší, ale více to rozebírám ve své recenzi.

5. Puppet Master 2 6/10 - Docela slušné pokračování, s asi nejsilnější "venkovskou atmosférou", a dobrými efekty. Mytologii to rozšiřuje pěkně. O nějakém hororu se zde ale mluvit nedá a taktéž nejde o nic světoborného.

4. Curse of Puppet Master 6/10 - Šestý díl se mi líbil skrze emoce a zábavnost, pár skvělých scén z konce a lepší postavy a herci než v předchozích dvou démonických dílech. Celkově tak zlepšení, ale na první příčku se ani náhodou nechytá. Vypůjčené záběry z předchozích dílů sice zamrzí ale i tak dobrý film.

3. Puppet Master: The Legacy 6/10 - Osmý díl je jen kompilací toho nejlepších momentů a scén z předchozích dílů, a je to i celkem pěkné. Jak to mám teda hodnotit špatně? Štve mě jen vynechání scén z jedničky. Nové scény taktéž nenadchly ale jinak fajn. Pokud se nechcete koukat na celou sérii, doporučuji si pustit Legacy a jedničku.

2. Puppet Master 7/10 - První díl Mistra loutkáře je pro mě to, čemu se říká pravé guilty pleasure. Temná atmosféra, zábavný scénář, nápaditost, a i mírné znepokojení ze zlých loutek. Prostě divná záležitost. Vážně se mi ten film líbil. Žádná pecka to není ale jako horor to funguje a to je důležité.

1. Puppet Master 3: Toulon's Revenge 8/10 - Trojka zůstává nepřekonána a zůstává zatím nejvážnějším dílem. Dobré postavy, dobrý záporák, dobrý příběh a scénář, herci v pohodě, a super hudba. Nová loutka Sixth shooter mi přijde zbytečná a ne moc děsivá, ale i tak jsem si trojku fakt užil. Na tuto sérii je to přiměřeně akční, přiměřeně brutální, a má to hezkou zápletku. Nej díl.

Extrémně ultra krátká recenze komiksu Vetřelci vs Predátor Omnibus: Kniha první

Doporučuji - hlavně fanouškům predátorů, ale i vetřelci jsou tu fakt cool. Celé to má výbornou kresbu, někdy se však mění (cca každou kapitolou). Bohužel, ke konci jde kvalita až překvapivě hodně dolů, taktéž se mi VŮBEC nelíbilo spojení Predátorů s tou ženskou. Každopádně jinak dost dobrý

90%

Extrémně ultra krátká recenze komiksu Vetřelci vs Predátor Omnibus: Kniha první

5 věcí co se mi nejvíce líbí na AvP2:Requiem

7. Hudba - V prvním AvP byla sice o něco působivější, ale tady potěšily i ty odkazy (první predátor hudba)

6. Prostředí - Ty lesy a temné město byly fakt nádherné

5. Rko a hororvá atmosféra - Co více by jste chtěly od AvP, navíc když to v prvním nebylo

4. Postavy - Vážně jsem nečekal že tu budou tak zapamatovatelné postavy (hlavně Dallas a šerif)

3. Efekty a vizuály - Ty vetřelci jsou perfektní, ty praktické efekty fakticky vedou

2. Wolf Predator je absolutně cool a velmi zlý - Jedna z věcí co má vadila na jedničce, predátor byl ve třetí třetině hodný, tady měl perfektní design a byl to totální hajzl. Za mě nejlepší filmový predátor.

1. Predalien - Tento hybrid je za mě snad ta nejlepší novinka co tohle universum kdy potkala (možná i zajímavější než královna) Design, perfektní, prostě tomu filmu fakt něco dodal.

5 věcí co mi nejvíce vadí na AvP2:Requiem

5. Scénář - Mohl být lepší ale jinak byl docela v pohodě - oproti jedničce byl perfektní

4. Stopáž - Hodina a půl je celkem ok, ale mohlo to mít přes dvě skvělé hodiny!

3. dvě hlavní nevýrazné postavy - Ta máma té holky a hlavně tak kamarádka hlavního hrdiny ( i když hlavní hrdina byl spíše Dallas

2. Ve finále bych zajímavější vyústění - Celkově ani finální bitva mezi Wolfem a Predalienem nebyla nic moc

1. Akční scény v totální tmě - Proč rozebírat něco, čím je tento film nejznámější  

7 věcí co se mi na prvním AvP nejvíce líbí

7 - Hudba - ___

6 - Prostředí pyramidy a sněhu - Pěkná změna, i když nesedící k loru našich dvou monster

5 - Scar Predator vypadá výborně - Obzvláště pod maskou je fakt dobrý, škoda že byl pak hodný

4 - Postavy - Bavila mě většina, což jsem vážně nečekal, škoda ostatních mínusů, mohly to dobře utáhnout

3 - Kamera - Řemeslně vážně docela dobrý blockbuster a je moc hezky natočený

2 - Efekty a vizuály - Vetřelci jsou pěkný, když zrovna nejsou 100% digitální, stejně tak kostýmy predátorů

1 - Akční sekvence - Je až s podivem jak dobře fungují souboje mezi vetřelci a predátory ( i když jsou ve filmu asi dva)

7 věcí co mi nejvíce vadí na Alien vs Predator

 

7 - Nerozvíjení dobrých postav - AvP mělo docela sympatické herce, s formálními výkony, a celkově mě ty postavy bavily, proč se tedy nerozvíjí??

6 - PG-13 - No tak, je tam vetřelec a predátor...

5 - Tempo a délka - Né každý může vidět Director's Cut, film má přehnaně rychlé tempo a je strašně krátký na crossover!!

4 - Přátelství mezi hlavní hrdinkou a Scar predátorem - tohle už připomínalo nějakou pohádku, predátor vůbec nepůsobil jako záporák (ani tak působit neměl)

3 - Ponížení a měnění ras - Vetřelec běhá pořád po čtyřech i když to nejsou psí vetřelci ze trojky, ale normální, predátoři mají hrozně moc brnění, z královny je jen rychlá digitální blbost

2 - První dva predátoři (ze tří!) zemřely téměř okamžitě Designově výborně zvládnutý Chooper zemřel ihned, a v pohodě vypadající Celtic asi dvě minutky po tom (alespoň po hezké bitvě)

1 - Scénář a logické díry - Musím snad něco dodávat?

TOP 7 Nejlepších hororů co jsem viděl za poslední týden

1. The Descent

2. Insidious 

3. Pumpkinhead

4. Don't Breathe

5. Halloween 2 (1981)

6. Cujo

7. Night of the Scarecrow

 

Ještě tři co mě taky docela potěšily: Wrong Turn, Halloween: Ressurection, Scream

 

Nejhorší horory za tento týden: Halloween 3, Leprechaun 2,3,4, Poseidon Rex, Gingerdead Man

Žebříček všech filmů - Halloween

13. Halloween 3: Season of the Witch 2/10 - Tento díl jsem popravdě viděl až jako poslední (a měl by to tak udělat každý, nebo si ho nepouštět vůbec). Na třetím Halloweenu je dobrá hudba, výprava, a funguje jako neklišovitá (tím špatným způsobem) dobrodružná, mysteriózní hovadina. První díl byl začátek všeho, druhý byl skvělým pokračováním o Michaelu Myersovi, a trojka je jen šílenou dementní "zábavou". A mě nevadí že tu není Myers, já nejsem moc fanoušek tohoto slasher zabijáka, film může fungovat i bez něho. Ale třetí Halloween nefunguje. Šílený příběh to samozřejmě vytahuje až do trapné komedie. Už vážně nevím co říct. 12. Halloween Kills 2/10 - Neuvěřitelně trapný film, který absolutně potopil veškerý svůj potenciál. Dobrá hudba a kamera to nezachrání. Opravdu mizernost, která mě dost naštvala. 11. Halloween 5: Revenge of Michael Myers 4/10 - Pátý Halloween byl pro mě osobně očekávaným dílem, ale nakonec jsem byl zklamán. Paradoxně u Halloweenu když si tipnu že ten film bude špatný, tak byl dobrý, a naopak. Pětka mě ale překvapila, rozhodně však ani náhodou  dobře. Brzdí to zbytečné scény, zkažení postav ze čtyřky (kompletně), ale je tu vpoho atmoška, stejný Myers, avšak celý tento film zkazil perfektní konec toho předchozího. Ta holčička je neuvěřitelně otravná, a téměř vše se tak nějak pokazilo. Mrzí mě to. 10. Halloween Ends 4/10 - Závěr který tvůrci uchopili trochu jinak, a nakonec je to konec který nikdo nechtěl. Je tu pořád ta stejná atmosféra ale postavy jsou neuvěřitelně debilní, hudba nevýrazná, herci se snažili ale co s tím, když scénář plně nefunguje a film nakonec zachraňuje hlavně řemeslná kvalita. Prostě fajn námět kterej se nepovedl zrealizovat. 9. Halloween: The Curse of Michael Myers 5/10 - Curse mě malinko překvapil. Rozhodně to není film u kterého bych si říkal:Ty jo, to je fakt dobrý, ale oproti pětce je toto zlepšení. Tento díl se už moc nezaobírá předchozím dějem (čtyřka s pětkou a rodinná zápletka), a spíše se vrací ke stylu prvním dvou dílům. Každopádně se jedná o průměrný film, ale docela dobrý horor. Postavy sice nestály za nic (klasika, slasher), ale atmosféra na lodi (nebo co to sakra bylo za věc nebo budovu), byla super. Konec se mi líbil, a oproti pětce je šestý díl znatelné zlepšení. Vrátila se temnota, bohužel více plusů asi nenajdu, a šestý díl mi už teď začal splývat s ostatními (A to jsem ho viděl dneska!!). 8. Halloween H20 5/10 - Zajímavé. Většina fanoušků tento díl zbožňuje, ale mě nesednul. Je to strašně protáhlý, vytapetovaný zbytečnými momenty a scénami, prostě mě to moc nesedlo. Film je to v pohodě, slasher né moc dobrý, a horor taky né dobrý. Každopádně mě potěšil výborný začátek a konec, a Laurie byla o něco lepší než předtím (furt ji ale nesnášim). Myers průměrný jako vždy, a prostě to nemá to kouzlo. 7. Halloween: The Return of Michael Myers 5,1/10 - Nadprůměrný film a slasher a průměrný horror. Čtyřka totiž neumí moc děsit (snad jen na konci). Je to docela akční, barevná a vůbec ne chladná jízda. Mám čtyřku rád. Je to jeden z nejodlišnějších dílů, ale sednul mi. A ze všech dílů má nejlepší postavy. Atmosféra byla plus mínus na stejné úrovni jako v dílu páté, hned beru zpátky, tady je lepší. Konec skvělý, režijně a řemeslně, na slasher, překvapivě velmi dobře zvládnutý. Hudba v pohodě. Tento návrat však není nic skvělého. 6. Halloween: Resurrection 6/10 - Proč?! Proč?!! Proč tento napínavý, temný a místy děsivý slasher s prvky Found Footage, schytal takovou kritiku? Temný, drsný a napínavý. Hudba a atmosféra v domě parádní. Postavy na nic, nějaké scény směšné, scénář nic moc, ale víte co? Mě se to líbilo. 5. Halloween II 6/10 - Relativně zábavné a povedené pokračování Zombieho skvělé jedničky. Jinak je to ale předvídatelné, a až trestuhodně nijaké. Ale nic proti, líbilo se mi to. 4. Halloween (1978) 6/10 - Tato klasika na mě moc nezapůsobila. Myers nic moc, atmoška v poho, hudba super, ale postavy a děj jsou velmi béčkově napsány. Herci taktéž nesympatický. Finále ušlo, ale je až moc otevřené. Mrzí mě že film nebyl tak dobrý jak fanoušci slasherů říkají. Moc mi nesednul ten styl. Kreativita útoků nulová. 3. Halloween 2018 7/10 - Stalo se nečekané. V roce 2018 se hodně podařil čistokrvený slasher, a ještě víc mě udivuje, že se mi líbil obyčejný slasher s Myersem natolik, že je to imho jeden z nejlepších dílů! 2. Halloween 2 8/10 - Jo! Dvojka pořádně šlápla na plyn a byla daleko více svěží a odvážnější než její předchůdce. Vše je tu lepší, hlavně nápaditost, atmosféra (zmatek v první půl hodině, napínák v prostředku a za půlkou, a bohužel slabší akční finále), a lépe využitá hudba i Myers. Dvojka jak má být. 1. Halloween (2007) 8/10 - Pro mě vážně překvapení a nejlepší Halloween. Pořád to není bezchybná pecka, každopádně mě to vážně bavilo. Ale je pravda že to působí jako dva filmy v jednom :). Teď je na každém z vás, jestli to budete brát jako plus nebo mínus. Pro mě šlo asi o zajímavé plus.

Celkové zhodnocení knihy Akta X: Nikomu nevěř (so far)

Případy:

Katatonie - 65%

Šelma z Little Hillu - 95%

Opomenutí - 65%

Soumrak -

Milovat vetřelce - 

Non gratum anus rodentum - 

Zpátky v El Pasu nebude mít můj život cenu - 

Hledání nevysvětlitelného - 

Král vodní hlubiny - 

Stoky -

Clair de lune -

Všechno je to v očích - 

Dům na Hikorovém vrchu -

Čas a příliv - 

Sochy -

8 nejlepších epizod Akt X všech dob

Humbug / Anasaziové / Home / Folie a deux / Výlet do hor / Requiem / Via Negativa / Důvěrně známý démon /