Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (401)

plakát

Moonlight (2016) 

Zasloužený oscarový vítěz! Mistrně vystavěné, nasnímané, obsazené, s mrazivou atmosférou a schopností razantně utnout vyprávění každé z kapitol v ten pravý moment. Nenápadné a skvělé. The Wire meets Zkrocená hora, ale neuvěřitelně podmanivě

plakát

Jack Reacher: Nevracej se (2016) 

Podle mě se to nikam neposunulo, jen je to možná natočené s trochu větším drivem, akční závěr má určitou míru filmařské brilance, ale sumasumárum nechápu, proč to vzniklo... Režisérovo jméno jen posiluje můj dojem, že tenhle film je vytažený z nějakého dvacet až třicet let zavřeného promítačova šuplíku.

plakát

Jack Reacher: Poslední výstřel (2012) 

Takové jako Clancyho filmová Ryanovka / JAG a Pár správných chlapů dohromady. To poslední mi naskočilo možná kvůli Tomovi, bohužel mi tu ale chybí kdokoli, kdo by jen z rychlíku dokázal opisovat od fenomenální tehdejší kreace Jacka Nicholsona. Zbývá poměrně nezáživná žánrovka, kde je Cruise vážně omylem. A to nemluvím o dvou filmařských legendách ve vedlejších rolích (jedné herecké a jedné režisérské), to opravdu není zapotřebí.

plakát

Pasažéři (2016) 

Hodně dlouho diskutovaný projekt, kompletně přeobsazený a tak... Nějak mi přijde, že je to až moc limonády a konec mi přišel podivně useknutý, moc rád bych s postavami zůstal déle. V každém případě skvělý herci, nijak ohromující výprava, ale celkový dojem velmi sebevědomě natočené věci s neodolatelnou slzičkou v koutku tam je. Takže za čtyři!

plakát

La La Land (2016) 

Písničky nejsou na první dobrou, postavy taky ne, všechno je tu vlastně skoro jako materiál ze zkušebních klapek. Takové neučesané, nijak "smooth" a bezchybně choreografované jako v tom, čemu říkáme "klasické muzikály"... Ale možná proto tomu tak propadnete a jdete s postavami tak oddaně, s pochopením a občas až zadrženým dechem. Moc mě to bavilo!

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

V kontextu letošního Rogue One sem musím zpětně dopsat svůj dojem a vlastně zopakovat v bledě modrém argument z komentáře k nejnovějšímu SW přírůstku: je to super film, čiré fan porno, skvělá zábava s mnoha povedenými momenty. Ale originální mi to celé přijde vlastně jen jednou rovinou: posílením ženského elementu v ději a dalším dorýsováním krize otcovství jako základního tématu SW ságy. Je to velmi inspirativní pro kavárenské úvahy, ale podstatně méně inspirativní už pak ve srovnání se staršími filmy (a ano, tím myslím i druhou Lucasovu trilogii) - trochu moc sázek na jistotu v jediném filmu.

plakát

Vinnetou (1963) 

Jeden z filmů ustavujících filmové cítění mnoha generací :) Jen jedna věc mi nejde do hlavy: Když se hodné bledé tváře v Roswellu dohadují, že není dobré saloon s proradnými bledými tvářemi uvnitř vypálit, protože je v něm vězněná i žena, proč do toho samého saloonu o pár záběrů později najedou lokomotivou a totálně ho rozšmelcují?

plakát

Zúčtování (2016) 

Slušný nářez, výborně obsazený Affleck, skvělý mix akce a stylově záběrovaných dialogových scén, sumasumárum perfektní zábava. Jenže ten scénář je tak cimrmanovsky překombinovaný, až to bolí - a hlavně to neladí dohromady. Jednotlivosti baví a nepůsobí okoukaně. Jako celek je to ale děsně prázdný a nudný. Čtyři hvězdy s odřenýma ušima.

plakát

Deepwater Horizon: Moře v plamenech (2016) 

Jednoduše vystavěné akční survival drama, bavil hlavně Kurt Russell opět v ohnivém pekle, ale zaťatý Marky Mark mi taky udělal radost. Bez legrace, je to pomník a jako takový je dobré film číst. Nejde o přesnost rekonstrukce, nejde o to ukázat prstem na viníka, ale přenést na nás diváky pocit 360° ohrožení a totální bezmocnosti uprostřed běsnících živlů. A to funguje na jedničku! Navíc Deepwater Horizon není příliš dlouhý a přestane v pravý moment tlačit na pilu. Hodně let a za hodně peněz vznikající projekt, na který asi nikdo moc nechodil, ale zapadnout si rozhodně nezaslouží. Byla to velmi nepříjemná a proto ohromně důležitá divácká zkušenost, děkuju za ní.

plakát

Padesát odstínů šedi (2015) 

Ubíjející ztráta času - film s absurdně se chovajícími postavami, s nadmíru pochybnou morálkou (ano, naivně věřím, že mladé ženy nepotřebují ke štěstí muže s helikoptérou, byť její vlastnictví asi nebude na škodu jinak láskyplnému vztahu), nulovou dramatickou gradací a směšnou upejpavostí veškerých erotických scén (když vezmu v potaz, jaké sexuální praktiky se v nich mají rozehrávat). Fakt pitomost. Seriózně. Pusťte si Poslední tango v Paříži. Nebo Koridu lásky. Nebo nevím, ale tohle fakt ne. Fakt.