Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (142)

plakát

Ostrov (2000) 


Tento film je zvláštní, míchá se v něm poetika (mladá, nezkušená a nezkažená dívka) s drsností možné reality(zbytek světa). Dívka se zamiluje do jednoho ze zákazníků a to je počátek jejího konce jak fyzického, tak morálního. I když názory jsou různé, mně se tento koktejl líbil.

plakát

Podivné dědictví (1972) 

Tato komedie spolu s Maléry pana účetního mezi sebou bojují o nálepku nejlepší italská komedie. Dobře postavený příběh, který nemá hluché místo a od začátku do konce vás nutí mít roztažené koutky pusy - to je dáno nejen filmem samotným, ale především i vynikajícím českým překladem a dabingem, který ještě notně vylepšil originální dialogy. Ostatně právě vynikající překlad a dabing stojí za velikým úspěchem, který u nás film dosáhl v porovnání se zbytkem světa, kde tento film takové obliby nedosáhl, což je jednoznačně škoda, protože mladý Thomas Moore je fakt případ a jeho podaření opatrovníci taktéž. Pokud se chcete dobře pobavit, zasmát a tak trošku se i zasnít, neměl by vám tento film uniknout.

plakát

Profesionál (1981) 


Film svým způsobem podobný filmu Šakal(1973). Opět brilantní popis člověka, majícího cíl, odhodlaného pro tento cíl zajít daleko - tentokrát v podobě Josselina Beaumonta - agenta francouzské tajné služby, který je vyslán do cizí země, aby odstranil nepohodlného diktátora. Než ale dorazí na místo, Francie změní názor a naopak diktátora začne podporovat. Jako dárek mu předhodí informace o svém agentovi, který ho má zabít. Pro Beaumonta tak nastává peklo a on je odhodlán se pomstít i když ví, že ho to bude stát život. Belmondo v tomto filmu podal nadprůměrný až vynikající výkon a hudbu k tomuto filmu udělal skvělý Ennio Morricone, jehož ústřední melodie k tomuto filmu je mojí nejoblíbenější skladbou od zmíněného skladatele.

plakát

Na samotě u lesa (1976) 


Tohle je film mého srdce. Je to jeden z filmů, na které koukáte od začátku do konce i když si říkáte, no viděl jsem to stokrát, budu odbíhat, něco udělám - ne, koukáte, koukáte a najednou běží závěrečné titulky. Dle mne patrně jeden z nejlepších scénáristických počinů Zdenka Svěráka. Důkazem jsou i hlášky z filmu, které zlidověly a mnohdy je použijete úplně automaticky i vy: "to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou", "A chčije a chčije".

plakát

Den Šakala (1973) 


Jeden z filmů mého mládí, který jsem shlédl několikrát a pokaždé mi něco dal. Brilantní popis profesionálního zabijáka, chladnokrevně a promyšleně jdoucího za svým cílem. Pro svůj cíl je schopen udělat všechno, i zabít, nikoliv však bezmyšlenkovitě. Tento film je volně založen na skutečné události - pokusu o atentát na francouzského prezidenta Charlese de Gaullea. Zmíněný prezident odrazil několik atentátů na svou osobu, ale tento, ve filmu popsaný, byl nejblíž k úspěchu. Film a hlavní "hrdina" vás tak vtáhne do děje, že si na konci filmu až tiše řeknete škoda, když mine svůj cíl.

plakát

Parazit (2019) 

První hodinu výborná komedie o jedné vypečené rodině v kontextu sociálních rozdílů na které je Jižní Korea náchylná. Zajímavá zápletka i do zbytku filmu, kdy to mohlo mít zábavný duel ve stylu vypečení proti ještě vypečenějším, no místo toho se děj zvrtne do drama, které místy nedává smysl a je celkově hloupé. Původně na 5 hvězd, ale ten konec mne donutil oscilovat mezi dvěma až čtyřmi hvězdami. Nakonec čtyři hvězdy, ale teda jako emoce směrem k nižšímu hodnocení mnou cloumaly...

plakát

Americký zabiják (2017) 

Nečekaně a zcela určitě nad mé očekávání dobrý film. Film působil uvěřitelně, měl rozumný vývoj až na úvodní scény filmu, které byly trochu přitažené za vlasy, prostě o dost lepší než bezduché vybíjené ala Bourne. Takových dobrých 75+.

plakát

Zaujetí (2017) 

Je to sice takové prvoplánové, al má to něco do sebe. Je to uvěřitelné a je zatím myšlenka, že někdy ti zlí nejsou tak zlí, jen z nás chtějí dostat to nejlepší a k tomu se musíme zdravě naštvat, vzbouřit, vybudit právě tím vzdorem proti těm 'zlím'.

plakát

Teorie tygra (2016) 

No hurá, konečně kvalitní český(+slovenský) film z posametové éry za který se nemusím stydět. Film, který je humorný, ze života (pročež se ženskému pokolení dost pravděpodobně nebude líbit), uvěřitelný, lidský. Povedl i z hereckého hlediska, Bartoška a spol. hráli lidsky, nepřehrávali od Koháka jsem nic neočekával, ale překvapil, svou roli zahrál bravurně a měl i nejhlubší dialog s přetěžkým rozhodnutím. Celkově na pomezí 4,5 až 5 hvězdiček, ale musím ubrat hvězdičku za zvuk, respektive hudbu - proč se do českého filmu o českých reáliích tahají anglické písničky, pokud nejsou nedílnou součástí děje??? Vymýtit tenhle kreténizmus z našich filmů je zjevně běh na dlouhou trať.

plakát

Alibi na klíč (2017) 

Pokud se přenesete přes tak nějak předem tušený přeromantičnělý konec a zamhouříte oka nad motivem, který rozhodně není originální a sami francouzi ho v posledních deseti letech použili nejméně 3x, tak se musíte jako já královsky bavit. Komedie v podstatě nemá hluchá místa a vtipný je od začátku do konce. Jak už psal kdosi v komentářích, po současných francouzských komediích založených na multi-kulti-4%-mega-giga sluníčkových tématech nebo slabých scénářích ala Kemping 1+2 tohle beru jako návrat ke starým dobrým francouzským komediím jaké dokázal vytvářet například můj oblíbený Francois Veber.