Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Fantasy
  • Krimi

Recenze (344)

plakát

Výjimeční (2019) 

Zklamání mnohých vyplývá imho ze zařazení do komedie. Ne, komedie to není a nemá být. Martin Selner – člověk, který udělal pro české autisty a jejich rodiny strašně moc – říká: je rozdíl mezi pečovat a podporovat. Bruno&Co podporují. Občas proto způsobí porušení veřejného pořádku, způsobí nepohodlí pár desítkám lidí. To vše proto, aby je vedli k samostatnosti a tím měli autisté větší šanci se ve společnosti uplatnit a být pro společnost menší zátěží.  Film je velmi věrnou výpovědí o životě autistů a lidí o ně pečujících. Výborná hudba.

plakát

Nebožtíci přejí lásce (1972) 

Humorný střet amerického a neapolitánské životního stylu, reálie ostrova Ischia a skvělý Jack Lemmon jako totální suchar. Příjemné ale trošku zdlouhavé.

plakát

Knoflíková válka (1962) 

Nepřečetl jsem si dopředu, o čem film je ani o žánru. A tak když se objevil poprvé nůž v chlapeckých rukou, trošku mě zamrazilo. A pak už jsem se nechal unášet na vlnách sentimentu, neposkvrněného dětského světa plného čestnosti a dobrodružství ala Foglar, kde není místo pro podrazy (a když už, tak jsou náležitě potrestáni). Pevné místo zde mají nesmlouvaví a tvrdí otcové dětských hrdinů. Jenže jejich výprava za hledáním Lebraca probíhá a skončí tak, jak říká životní moudro: "muži nikdy nepřestanou býti dětmi".

plakát

Jezinky a bezinky (1944) 

Nebudu se přít, Cary Grant přehrává, a to hodně. Jenže do téhle ztřeštěné ale přitom inteligentní komedie se to, jakkoliv to zní divně, prostě hodí. Neskutečně zábavné dialogy, i milovníci napětí budou mít svou chvilku. Jen ortodoxní romantici nechť přistupují k filmu s nevelkými očekáváními. Láska Mortimera s Elaine zpečetěná svatbou je středobodem filmu jen do té chvíle, než se objeví první mrtvola.:-) "Chaaaaaarge!"

plakát

Nadaný žák (1998) 

Nedávno jsem viděl výborný Prvotní strach a tak mě napadlo, jak by asi Toddova role slušela Edwardu Nortonovi. Brad Renfro mě totiž přes pochvalné hlasy nepřesvědčil. Průměrná adaptace vynikající knihy.

plakát

Frida (2002) 

Lehké je odsoudit alkoholiky, že chlastají a třeba kuřáky, že kouří. Stačí ale sundat černobílé brýle, podívat se na lidské osudy barevně a trošku out of box, a najednou vše nemusí být tak jasné. Salma se pro roli Frídy snad narodila, přesto mě nejvíce okouzlilo herecké umění Alfreda Moliny. Jeho omluvné pohledy v situacích, kdy by mu většina žen nejraději rozbila hlavu pořádnou těžkou vázou (té vázy by vlastně byla škoda, ne?.:-)

plakát

Quantum of Solace (2008) 

Ale tak je to přeci pohádka, ne?:-) Třeba jen kvůli nevýraznému soundtracku to nemůže být druhé Casino Royale. Se starými bondovkami se Quantum opravdu nedá srovnávat. Jasný posun k filmařině alias Jason Bourne. A mě se to líbí, i když mé srdce neplesá.A ten motorový olej.:-)

plakát

Jeremiah Johnson (1972) 

Trošku mě to připomnělo Útěk do divočiny zabalený do staršího westernového hávu. Kovbojové a spousta přestřelek? To JJ nenabídne. Zato pořádnou porci dobrodružství ala zálesák s krásnými exteriéry krajiny a romantiky vrchovatě.

plakát

Kočka na rozpálené plechové střeše (1958) 

Dobro a zlo, upřímnost a přetvářka - karty jsou od začátku rozdané jasně. A když už má dialog sklon sklouznout k patosu, utne to Velký šéf hláškou "Drž hubu!" a jde se dál. U mě je tady jednička Burl Ives. Je ho doslova celá obrazovka a jen u jeho hlášek jsem se zasmál a pobavil, u jinak dost smutného a emotivního filmu. Ten si udrží divákovu pozornost i díky zdánlivě zbytečné vedlejší dějové linii, aneb jak to bylo se Skipperem?

plakát

Sanjuro (1962) 

Budete-li se první půlku filmu kousat nudou jako já, doporučuji vydržet. Teprve potom dostane film spád a naplno se rozvine Sandžurův důvtip a lstivost, což bylo žel jediné, co mě zaujalo. Akční film? IMHO, ani náhodou! Těch několik akčních scén působí divným dojmem, většinou je to bohapusté hromadné a rychlé vyvražďování samurajem, který je o několik levelů výš než ostatní. Vrcholem je pak dle mého trapný finální souboj (možná to byl takhle záměr). Dobrodružný film? S tím na mě taky nechoďte. Dobrodružství jsou pro mě mimo jiné exteriéry - rozmanité, velkolepé prostory. U Sanjuro jsem měl pocit, že sleduji skoro přepis divadelní hry., tak jednotvárné je prostředí. Takže snad jen ten vtípek na konci mě potěšil a rozesmál: "... a uviděl koně, jehož hlava byla kratší než hlava jezdce".:-)