Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Syrový a realistický pohled kam až člověka může dovést závislost na drogách, chorobná posedlost člověka zhubnout a závislost obecně. To vše natočeno bez jakýchkoli typicky amerických rádoby sentimentálních příkras. Requiem za sen je vynikajícím, pro diváka však náročným, výtvarně originálně pojatým dílem s výbornými hereckými výkony, poctivě odvedenou prací režiséra Darrena Aronofskyho, depresivní temnou atmosférou, a to vše doprovázeno naprosto fantastickou nervydrásající hudbou a perfektním střihem. To vše dohromady dalo vzniknout jednomu z nejlepších psychologických filmů vůbec (ne-li nejlepšímu). Requiem za sen je ukázkou toho, že i s malým rozpočtem se dá natočit velký film a také toho, že pokud dolarůchtiví američtí producenti velkých studií nemluví režisérům do práce, může i v USA vzniknout film, který se dá nazvat uměleckým dílem!

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Bezkonkurenčně nejlepší film Miloše Formana a jeden z nejlepších filmů vůbec! Toto mistrovské dílo o svobodě, boji za svobodu, který se nemá nikdy vzdávat, právu na lidství a na život obecně, tento herecký koncert Jacka Nicholsona, Louise Fletcher, ale i dalších, musí vidět každý film milující divák - pokud ho neviděl a pokud to myslí s láskou k filmu vážně, měl by to ihned napravit! Ta skvěle a bezchybně vykreslená tísnivá atmosféra filmu prostě stojí za to. Miloš Forman nám filmem pokládá mimo jiné otázku, co je to být nenormální? Jak zní definice "normálního člověka"? Vrchní sestra psychiatrické léčebny v mnohých aspektech vypadá mnohem nenormálněji než pacienti samotní, ale na straně sestry je systém - že by skrytá paralela s životem v rodné vlasti Miloše Formana té doby?

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Western je žánr typicky americký, avšak nejlepší a dovolím si tvrdit, že nepřekonatelný western natočil Ital - Sergio Leone. Tenkrát na Západě je skutečně mistrovským dílem, který Sergio Leone zpracoval do detailu dokonale. Každá maličkost, každá postava, každý zvuk, skvělá hudba Ennia Morriconeho, vynikající herci, kteří hrají bezchybně - vše má ve filmu své místo. Výborným tahem bylo obsazení největšího záporáka typickým představitelem "hodných" - Henry Fondou, který se své role zhostil mistrně. Tenkrát na Západě je pokladem světové kinematografie a úvodní téměř patnáctiminutová scéna na nádraží beze slov, jen se skřípěním, kapáním, vrzáním či bzučením patří k nejnapínavějším a nejlepším scénám v historii filmu vůbec. Smekám!

My Fair Lady

My Fair Lady (1964)

Pro mne je My Fair Lady nejlepší filmový muzikál všech dob. Jedná se o naprosto nepřekonatelný herecký koncert krásné Audrey Hepburn a Rexe Harrisona, čímž však nechci snižovat výkony dalších herců a tvůrců. Těch pět hvězdiček patří za tento poklad světové kinematografie každému! I přesto, že tento filmový i hudební skvost má téměř tříhodinovou stopáž, každé shlédnutí mi uteče jako voda, protože se neskonale bavím a upadám do úžasu nad nepřekonatelným artikulačním hraním obou hlavních představitelů. My Fair Lady je díky skvělým kostýmům a precizní kameře velmi líbivá i po vizuální stránce. Muzikál muzikálů!

Terminátor

Terminátor (1984)

Dnes se tomu nechce snad ani věřit, ale Terminátor byl natočen jako polonezávislý snímek! Myšlenka o zabijácích-robotech z budoucnosti, vraždících v současnosti byla naprosto skvělá a mrazivě fascinující. James Cameron dokázal natočit nepřekonatelné sci-fi, které v sobě snoubí kovově chladnou atmosféru s nervydrásajícím napětím, jež je navíc dokonale vybarvena bezemoční hudbou Brada Fiedela, která je naprosto nadčasová, stejně jako celý film. Obsazení role Terminátora Arnoldem Schwarzeneggerem, jehož hraní (nebo spíše nehraní) se ukázalo pro roli robota naprosto skvělým a fantastickým. Terminátor si dokonale pohrává s nervy diváka, vtáhne ho do napínavého a bejnadějného boje o holý život a zároveň v nás budí i spoustu otázek týkajích se světa, ve kterém žijeme, jeho přetechnizovanosti a nebezpečími s tím spojenými. Atmosféra nás vtáhne a už nepustí, dokonale nám cuchá nervy a nedá nám ani na minutu odlehčit, což je vynikající, protože v mých očích jsou právě odlehčení a humorné vložky největší slabinou pokračování Terminátora, které dávají zaniknout té úžasné atmosféře a to je chyba. Ať si kdo chce co chce říká, podle mě dal James Cameron s minimálním rozpočtem vzniknout nejlepšímu sci-fi všech dob! K nejlepším patří i soundtrack k tomuto filmu.

Crash

Crash (2004)

Klobouk dolů. Konečně jsem shlédnul film, ze kterého jsem naprosto unešen! Kruté, depresivní, smutné a kouzelné zároveň. Obrovské uznání má u mě Paul Haggis za naprosto precizní režijní práci a spoluatorství na scénáři, obrovské uznání Marku Ishamovi za kouzelnou hudbu, uznání všem, který se podíleli na výtvarné stránce filmu a smekám i před hereckými výkony. Psychologická sonda pod povrch vědomého i podvědomého rasismu, který je všudypřítomný a prakticky neřešitelný, vykreslení naprosté beznaděje a následné rezignace na boj proti němu, spousta silných a slzyvyvolávajících scén, mnoho bolesti a paradoxů dnešního světa, skvělé prolínání osudů postav, temná a přesto občas i kouzelná atmosféra, to vše dělá film Crash nezapomenutelným!