Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (752)

plakát

Apokalypsa: 2. světová válka (2009) (seriál) 

Výborný dokumentární cyklus. Ocenil jsem, že tu nejsou žádné mluvící hlavy a že je to poskládáno pouze z archivních záběrů. Překvapilo mě, kolik toho bylo ve válce zaznamenáno na kameru. Na to kolorování si ale pořád nějak nemůžu zvyknout. Především mě ale tento cyklus utvrdil v tom, že 2. světová válka byla neskutečné peklo a za žádnou cenu bych v té době nechtěl žít (natož jako voják).

plakát

Před úsvitem (1995) 

Jednoduché a přitom geniální. Romantické a přitom přesvědčivé a věrohodné, jako ze života. Ovšem jestli si nechcete kazit zážitek z tohoto filmu, nedívejte se na druhý díl. Ne že by byl tak špatný, ale mnohem víc se mi líbil ten otevřený konec, kdy se můžeme jen dohadovat, jestli se ti dva opravdu ještě někdy sejdou, nebo ne. Bohužel Linklater zatoužil po happy endu, takže ve dvojce nám všechno polopaticky dopoví. Kromě toho Hawke se za těch deset let hodně změnil (k horšímu) a v pokračování už vypadá jako přestárlý teplouš. Takže doporučuji udělat to, co jsem udělal já (stejně jako třeba u Matrixu či Pirátů z Karibiku): předstírat, že žádná dvojka vůbec neexistuje.

plakát

Rekruti (1986) 

Lepší než Policejní akademie ! Nápaditý a vtipný scénář, vesměs neznámí, ale dobří herci a přesná režie (Zielinski už se nikdy takhle nepřekonal). Je škoda, že film u nás zatím nebyl uveden.

plakát

Kanárská spojka (1993) 

Bavil jsem se při premiéře a bavím se pořád. Trajkov si zkusil parodii na americký způsob ve stylu Bláznivých střel (které miluju) a docela se mu to povedlo. Jasně, vtipů a gagů mohlo být víc a mohlo to být celé o půl hodiny kratší, ale co už. Product placement byl opravdu naddimenzovaný, ale mně to v tomto případě kupodivu nevadilo. Kritici to svého času příšerně sepsuli právě kvůli PP, a jak vidno, řada diváků se jimi nechala ovlivnit, ale to by byla chyba. Škoda, že se Trajkov poté věnoval už jen (pseudo)uměleckým experimentům.

plakát

Road-Movie (2015) (studentský film) 

Mám rád tyhle filmy ve stylu Před úsvitem, Noc v New Yorku apod. A tohle je jejich variace po česku. Jasně, nic se tu neděje, jen se mluví, takže někomu to může připadat jako nuda. Ale dva hlavní hrdinové jsou fajn, dialogy jsou uvěřitelné, má to atmosféru, má to nenásilně vyjádřenou myšlenku. Člověk se na to musí naladit, je dobré, když něco podobného sám zažil, a pak si film užije. Jako já.

plakát

JFK (1991) 

Film trpí tím, že se do něj Stone snažil nacpat všechny informace, které o atentátu zjistil, díky čemuž film trvá tři hodiny a je občas nepřehledný. Myslím, že koncentrace informací je zbytečně hustá, některé věci jsou nadbytečné a nebylo třeba je znát. Možná by úplně stačilo podívat se na závěrečných 40 minut, tedy na monolog u soudu, kde je vše podstatné shrnuto. Nadbytečné jsou tu i scény s Costnerovou manželkou, které působí dost trapně. A mimochodem, ani se nedivím, že Garrison nakonec ten soud projel, protože proti obžalovanému Shawovi (Tommy Lee Jones) měl opravdu málo důkazů. Ale jinak ta rekonstrukce působí dost věrohodně a rád bych věděl, které údaje jsou pravdivé a které ne. Výborný je casting, obzvlášť mě zaujal Gary Oldman a Joe Pesci.

plakát

Pád do tmy (2005) 

První půlhodina je hodně slabá a byl jsem v pokušení dát jednu hvězdičku. Hrdinky se chovají jako slepice, žvaní kraviny a kromě toho je dost fuška se v nich zorientovat, protože nejsou dost výrazně od sebe odlišeny, charakterově ani vzhledově. Teprve po 45 minutách začne kvalita stoupat nahoru, tj. tehdy, když hrdinky uváznou v jeskyni. Ovšem teprve s nástupem "krtků" začíná to pravé maso a kvalita filmu, atmosféra i napětí se šroubuje nahoru. Škoda, že si rejža nedal víc práce s první třetinou filmu, pak by to bylo dokonalé. Každopádně pro mě nejlepší horor po velmi dlouhé době.

plakát

Dvojitý zásah (1991) 

Dobře natočené, slušná akce (jen souboje byly moc krátké), Van Damme předvedl na své poměry docela ucházející herecký výkon. Ovšem trikově nic moc, ty scény s dvojexpozicí se hodně nepovedly. Když je Van Damme dvakrát v jednom záběru, zdá se mi, že každá půlka je jinak nasvícená a snímaná z odlišné vzdálenosti.

plakát

Otec a otec (1983) 

Trochu horší než Kopyto, ale lepší než Uprchlíci. Základní nápad je skvělý, ale zas tak moc z něj Veber nevytěžil. Ale i tak se na ten film vždy znovu podívám. Když jsem byl na základce, kolovala mezi námi hláška z tohoto filmu: "Taky máte deprese ?"

plakát

První krok (2009) (seriál) 

Češi okopčili další zahraniční seriál a je to znát: takhle (relativně) dobrý scénář by asi žádný z dnešních pisálků nevyplodil. Hrdinové jsou sympatičtí, jejich jednání logické a většinou uvěřitelné. Byla tu spousta skvělých scén. Ale bohužel taky spousta vaty, kterou se to snažili natáhnout. Škoda toho otevřeného konce, asi by měla následovat druhá řada. No, doufejme, že opravdu vznikne. Mladí herci většinou stáli před kamerou poprvé a zvládli to dobře, asi proto, že v podstatě hráli sami sebe. Nevím, jestli by zvládli náročnější úlohy, ale tady byli fajn. Některé bych rád viděl znovu, hlavně Šárku Vaculíkovou, to je pro mě objev roku a přeju jí úspěšnou kariéru.