Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Mistrovské dílo, takřka ve všech ohledech. Nic tak režijně a scenáristicky vypiplaného tu snad nikdy nebylo a už ani nikdy nebude. Christopher Nolan je Bůůůůůůh a jeho režie celý tenhle opus drží při sobě, i s pomocí skvostné atmosféry, která perfektně zachycuje marnost, zoufalství,  beznaděj a nechuť. Konflikt Batmana a Jokera je brilantně vystavěn a s blížícím se koncem, víc a víc graduje až nakonec vygraduje v totálně epické a emocionální dvojfinále. Samotné postavy Batmana a Jokera geniálně figurují jako kontrast toho druhého a jejich společné dialogy patří k vrcholům kinematografie, obzvlášť výslech na policejní stanici je dost možná nejlepším dialogem všech dob. Christian Bale je naprosto dokonalej Batman a i Bruce Wayne, ale píkem filmu jsou padouši. Joker v podání Heatha Ledgera je asi nejlepší záporákem v historii filmů, přitom nemá žádnej motiv a jenom se snaží do života lidí Gothamu dát chaos a zmatek, plus Ledgerův výkon je dechberoucí. A Aaron Eckhart jako Harvey Dent podává stejně jako Ledger svůj životní výkon a jeho postupný přerod je geniální („Buď zemřu jako hrdina nebo se dožiju toho, že se ze mě jednou stane padouch”). Samozřejmě i zbytek hereckého ansámblu je Boží, ať je Gary Oldman, Michael Caine a nebo Morgan Freeman. Přidejte si k tomu ještě Boží soundtrack Hanse Zimmera a suprovou kameru Wallyho Pfistera a máte tu prostě jeden z nejlepších filmů všech dob. Navíc to má nejvíc cool Batmobil a Batmotorku. „Protože on to unese… protože on není hrdina, je to tichý strážce a bdělý ochránce. Temný Rytíř”

Duna: Část druhá

Duna: Část druhá (2024)

Úchvatný masivní transcendentální kino zážitek, jemuž se absolutně nic nevyrovná, ani Avatar, ani Top Gun, ani Oppenheimer, ani Star Wars, ani Pán Prstenů. Duna je zkrátka něco, co jen tak v kině neuvidíte, a to hodně… hodně… hodně… hodně… hodně… dlouho. Denis Villeneuve miluje tu předlohu, miluje ten svět, miluje ty postavy, miluje na tom každé zrnko písku Arrakisu a je to na tom zatraceně vidět. A díky němu to miluji taky. Přesně pro tohle existují kina, přesně pro tohle existují filmy, pro ty momenty, kdy jen zíráte na plátno a říkáte si: „Jak to do prdele ti magoři dokázali”. Duna je jinde naprosto vším. Audiovizuálně jsem snad nic nádhernějšího životě neviděl, Villeneuve a Fraser překonávají každým záběrem sami sebe, plus jim k tomu ještě duní Zimmerova dechberoucí hudba, jenž je klíčovým faktorem filmu. Nebýt totiž té hudby, tak výsledek je poloviční. Tomuhle se říká sound designová dokonalost, každičký záběr, každičký tón, každičký trik je proveden a promyšlen do sebemenšího geniálního detailu. Ale přitom se Denis neztrácí v příběhu ani postavách. V příběhu, jenž se nebojí mluvit o věcech, které se jinačí filmy báli, jako je fundamentalismus, imperialismus nebo náboženská fanatizace. Casting je absolutní luxus, každý herec do své role perfektně pasuje. Timothée Chalamet podává nepředstavitelný výkon a vůbec netuším, kdo jiný by to, kdy v Hollywoodu zvládl líp. Ten kluk je zcela jinde a pokud nedostane aspoň nominaci na Oscara, tak budu hodně nasranej. Ale kdo mu dýchá na paty, tak to je Austin Butler jako psychopatický anděl smrti v podobě Feyd-Rautha Harkonnena. Ten totiž vytvořil nového ikonického záporáka, jenž se může rovnat Jokerovi z The Dark Knighta, Darthu Vaderovi nebo Hannibalovi Lecterovi. Ale celý casting je prostě skvělý, ať je to Rebecca Fergusson, Zendaya, Brolin, Bardem, Skarsgård, Pugh, Bautista, Walken, atd. A finále filmu? To se ani slovy nedá popsat, je to gigantický, velkolepý, osudový, ale zároveň extrémně komorní a drásavý. Jedinou vadou na tom filmu je to, že už to nikdy neuvidím znovu poprvé. Villeneuve mi nejen dodal nejlepší sci-fi film všech dob, ale taky zážitek, na který do smrti nezapomenu a za to mu budu až do své smrti vděčný. ,,I am Paul Muad'Dib Atreides ..... Duke of Arrakis ..... The Hand of God be my witness ..... I am the Voice from the Outer World!!!!!!"

Dobyvatelé ztracené archy

Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Film, který mi navždycky změnil život, vzpomínám si na to, jak jsem film poprvé viděl a hnedka po zhlédnutí jsem si utíkal hrát na archeologa a potom jsem si to šel pustit znovu. Steven Spielberg a George Lucas vytvořili film, který má takřka vše, co správný film má mít. A k tomu ještě vytvořili nejikoničtější filmovou postavu všech dob, která je skvostně zahraná Harrisonem Fordem, jenž má charismatu na rozdávání. To celé jistí z režisérského křesla Steven Spielberg, který dokonale dokáže namixovat akci, dobrodružství, humor, romanci, hororové prvky a mystičnost, aby z toho nakonec vznikl luxusní výsledek, jenž během těch 115 minut nezpomaluje a furt jede na 120%. Přidejte si k tomu ještě legendární soundtrack Johna Williamse, jehož hlavní motiv musí znát snad úplně každý. A proboha tolik legendárních scén jako: první setkání s našim hrdinou, útěk před koulí, souboj na tržnici, hledání archy pomocí talismanu, vykopávání hrobky, bitka pod letadlem, automobilová honička a nebo to úplné finále, ale i spousta další. Tohle je zkrátka láska na celý život. „Hadi! Proč to musí být hadi!”