Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (355)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Duna 2 je dokonalým zosobněním toho, čemu bych řekl "komplexní filmový zážitek". Je to epická podívaná v tom nejpůvodnějším slova smyslu a je to také velmi citlivá a povedená adaptace s opravdu dobrým scénářem, který z knihy vytáhnul to podstatné a udržel napětí. Když si člověk srovná tuhle práci s jinými jednoduššími blockbustery, je to úplně jiný sport. Ten film má všechno. Je skvěle nasnímaný, ozvučený, zahraný a vygradovaný. Všichni samozřejmě ujíždíme z té vizuální parády, ale já k tomu přidám i skvělou choreografii a celkové vykreslení prostředí fremenů či harkonnenů, které je promyšlené a pohlcující. Neumím si představit, jak by Duna šla zfilmovat v současné době lépe. Respektive jistě, každý můžeme mít dle svých osobních preferencí nějaké drobné námitky k tomu či onomu, ale proboha - tohle je prostě film, který chcete vidět a chcete ho vidět opakovaně. Pro mě osobně asi největší epika od dob Pána prstenů. 96,69 %

plakát

Avatar: Legenda o Aangovi (2024) (seriál) 

Je to.... ok asi? Po těch nadšených recenzích jsem čekal naprostou pecku, ale přece jenom mám pocit, že je to poněkud přechválené. Původní předlohu neznám, ale tady herci hrozivě přehrávají nebo jsou prostě jen špatní a věci, co musí říkat, jsou často banální, otravné nebo naopak nechtěně směšné. Největší problém mám asi s hlavním hrdinou, protože ten dětský herec prostě není moc dobrý, často působí nepřirozeně a všechny ty oduševnělé řeči z jeho úst zní většinou strašně. Na stranu druhou to má celkem hezký vizuál (není to špička, ale na seriál je to velmi solidní), příběh je vystavěný dobře, charaktery jsou celkem zajímavé a umí to vytvořit i nějaké ty emoce. Jako odpočinková záležitost to tedy nakonec funguje dobře, i když třeba nedávný hraný One Piece byl proti tomuto kvalitou výrazně výše ve všech ohledech. 62,62%

plakát

Reacher - Season 2 (2023) (série) 

První řada byla skvělá. Druhá je jak z úplně jiného seriálu. Nelogický nudný brak. Některé scény jsou tak tupé, že člověk až žasne. Nechápu, co se stalo, tak velký kvalitativní rozdíl mezi sériemi už jsem dlouho nezažil.

plakát

Echo - Chafa (2024) (epizoda) 

Je to rozhodně osvěžující závan do zatuchlé marvelovské produkce. Intezita a choreografie bitek navazuje na Daredevila a ta, kterou uvidíme tady, je zábavná a skvěle nasnímaná. Maya je zajímavá postava, která má obrovský potenciál se rozvíjet různými směry a Echo se tak - i díky sázce na temnější pojetí - může stát tím nejlepším, co Marvel nabídl od...ani nevím odkdy. Tak uvidíme dál.

plakát

Hra na oliheň: Výzva (2023) (pořad) 

Dá se na to dívat a umí to občas vykouzlit i nějaké to napětí a emoce (díl s kuličkami!). Proč tam proboha ale všichni furt tak fňukaj, jak kdyby šlo opravdu o život?? To je až nesnesitelný, jak jsou v podstatě všichni ti soutěžící až na výjimky marní.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Pro hodně lidí to bude ukecaná nuda, pro mě je to 180 našponovaných minut, během kterých Nolan zvládne vystřídat několik žánrů, zahltit diváka vjemy efektivněji než u Dunkirku a vykreslit Oppenheimera a celou tu dějinnou situaci, ke které došlo v neuvěřitelně komplexních barvách. Fakt, že divák tu historii zná, a přesto ho film dokáže držet v napětí, je u tak dlouhého díla až neuvěřitelný. Zároveň to pro mě byla těžká, možná až depresivní, podívaná, kterou asi jenom tak nezopakuju. Ale vlastně to tady možná není až tak potřeba, tedy pokud aspoň trochu znáte okolnosti Manhattan projektu a některá jména. Jasně, Nolan si opět pohrává s časy i posloupností scén, ale nakonec vše poměrně zručně a po několika katarzních scénách uzavře. Excelující herci v čele Murphym a naprosto skvělý střih a ozvučení, jsou už jen třešničkou na dortu. Za mě pohlcující, zneklidňující, napínavý a temný film, který může hodně nesednout, ale který je podle mě mistrnou filmařinou s osobní i velmi nepěknou celospolečenskou rovinou. 93,235 %

plakát

Medvěd - Ryby (2023) (epizoda) 

Neuvěřitelná záležitost, jeden z nejlepších seriálových dílů, co jsem kdy viděl. Neskutečně intenzivní hodina divadelního střihu s jedním z nejlepších karierních výkonů Jamie Lee Curtis. A to zcela bez nadsázky. Jestli za tohle nebudou padat nějaký ceny, tak už nevím za co.

plakát

The Mandalorian - Season 3 (2023) (série) 

Pořád je to skvělá dobrodružná podívaná, které díky té pestrosti, akčnosti a pohádkovosti odpustíte i občas děravý nebo příliš jednoduchý scénář. Tohle je prostě Star Wars zábava, která zcela naplňuje ducha žánru nastaveného před desetiletími.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Je to zábavné, má to emoce i dobrou akci. Bavilo mě to, ale přesto už bych další jízdu na týhle koleji nechtěl. Trojka Guardianů totiž přináší potřetí v podstatě úplně to samé a já tak nějak cítil, že už se mi to trochu zajídá. Gunn používá stejné scénářové vzorce, podobné fóry i podobný styl akce. Celé je to velmi předvídatelné a i když ty postavy pořád baví a herci to v pohodě táhnou, tak už to prostě tak nějak...vyčpělo. Takže je dobře, že série končí. Končí s hlavou vztyčenou v dobrodružství, které mělo smysl vyprávět, ale s jasným náznakem, že víc toho Gunn s touhle partou v tomhle stylu prostě už nezvládne. Takže pokud se někdy Strážci vrátí, prosím už nějak jinak.

plakát

Jurský svět: Nadvláda (2022) 

Ten film má jednu jedinou skutečně funkční, pěkně nasnímanou a napínavou scénu a jednu celkem povedenou akční pasáž. Zbytek je jenom rutina bez logiky, na které mi však nejvíc vadí naprosto lajdácká a líná práce s postavami. S přepálenou délkou dost přes dvě hodiny film nedokáže vdechnout život ani jediné postavě. Herci naprosto nemají co hrát. Prostě se objevují tam, kde mají a říkají, co je potřeba. Vše navíc završuje naprosto nelogický děj plný wtf momentů (ty kobylky v laboratoři??) a úplně marný záporák. Celý ten zmar si nejvíc ze všech uvědomoval pravděpodobně Sam Neill, který se filmem vysloveně pronudil. No...nedivím se mu, nebyl jediný.  25,52%