Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Pohádka

Oblíbené filmy (10)

Hospoda Na mýtince

Hospoda Na mýtince (1997)

Hospoda Na Mýtince je hra, kterou znám bezpodmínečně zpaměti. Včetně árií. Mám ji asi nejradši. Neříkám, že je nejlepší, ale mám ji nejradši. Měl jsem tu čest kromě záznamu ji viděti na živo už 3x a vždy jsem bavil. Záznam jako takový není vůbec slabý, zachycuje hlavně Ladislava Smoljaka v celé hře a ne jen v kraťoulinkém sestřihu jako na LP. Jaroslava Vozába mám ale v roli radši. Snad je občas vadí zbytečně pozměněné slovíčko v áriích (Obra tvůj mi "září" místo svítí, Tu náhle "zmizelo" oproti tu náhle ulétlo apod.), ale to není nic špatného.

Cimrman v říši hudby

Cimrman v říši hudby (2006)

Seminář je skvělý. Celková opera se mi velmi líbí hlavně začátek. Colonel je prostě bezkonkurenční. Celkově skvělé dílo. Mně se libí, jenže pro diváka hudebním světem nepolíbeným, to asi moc není. I přesto je to pro mě zábava a myslím. že tři hvězdy je správné hodnocení pro diváka hudbou nepolíbeného. Já jím však nejsem a proto 5 hvězd. Geniální umím to zpaměti. Vezmu-li pak v úvahu starší verze kde je Krišna ještě Unger, Colonel Weigel, Wagner Vozáb, tak je to na 5 hvězd. Vůbec staré verzi opery jsou dobré. I jedna v podobě Unger, Svěrák, Čepelka, Smoljak. Už si to zpívám s nimi zpaměti Takže za hru dávám 5. Navíc pan Smoljak už v opeře spíše jen preluduje než, že by zpíval. Tady bych rozhodně radši viděl pana Čepelku. Ten opravdu hezky zpívá. Pan Smoljak, bohužel hezky zpíval, jenže tak v 70. 80. letech, kdy se dle mého soudu dokázal víc odvázat. Možná to je věkem, ale pan Svěrák, to dělá dodnes. Možná to už neměl povahu, ale za mlada byl prostě skvělý.

České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft

České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (2010)

Viděl jsem to asi tisíckrát a pořád mě to neomrzelo. Viděl jsem to i naživo i s Miroslavem Táborským, ale Jaroslava Weigla nebo Bořivoje Pence jsem tam viděl radši. Není to nejlepší hra a časem se některé vtipy omrzí (například některé části semináře), ale třeba věci co říkal Praotec Čech nebo Hus... to mě vždycky dostane.

Dlouhý, široký a krátkozraký

Dlouhý, široký a krátkozraký (2006)

Jde o novější záznam hry Dlouhý, Široký a Krátkozraký datovaný do roku 2006, ale dle mého soudu došle k jeho natočení ještě v roce 1997. Jenom se nedostal do distribuce. Tento záznam je skvělý. Hra Dlouhý, Široký a Krátkozraký je jedna z těch nejlepších a jsem rád, že je zachycena jak ve starší, tak novější podobě. Jan Kašpar se však Jaroslavu Weigelovi nemůže vyrovnati. Petr Brukner jako Zlatovláska je skvělý. U mě sice stále vede Jaroslav Vozáb, ale Petr Brukner byl už v té době skvělým alternantem. Obsazení se jinak nemění. Stejná garda jako v 80. letech, jen starší. Musím říci, že z toho záznamu (podobně jako z Posla z Liptákova) číši jakási "nedokonalost technická". Stejně jako u Posla se zde překrývá meziaktní hudba s uměle dodanou hudbou pro záznam a s hudbou ze sálu. Z uměleckého hlediska však jde o úžasný počin a z video záznamů her DJC, jde o jeden z těch lepších.

Dobytí severního pólu

Dobytí severního pólu (2006)

Novější záznam této hry je rozdílný hlavně v logickém uspořádáním semináře. V obsazení vidíme místo Jana Kašpara, Bořivoje Pence. Hraje to pěkně, ale Jan Kašpar byl pro mě více rázný náčelník. Amerického Čecha zde hraje místo mého oblíbence Pavla Vondrušky, Genadij Rumlena. Není špatný a do role sedí, ale Pavel Vondruška (i Jaroslav Vozáb) snad pro svoji znalost jazyka byli pro mě vždy číslo 1 a 2. Pavel Vondruška hrál tuhle roli (spolu s Dirigentem v opeře) asi nejdéle. Škoda, že jsem ho nestihl naživo. Záznam jinak slušný, jen si opět myslím, že i přes vydání v roce 2006, pochází z roku 1997. Z nových záznamů jeden z lepších.

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

Afrika aneb Češi mezi lidožravci (2004)

Upřímně tato hra je možná slabší, co se týče všech her, ale já osobně ji miluji. Přiznám se, že v tomto případně mi snad až na Barona a Lidožravce sedí opačné obsazení. Smoljak, Čepelka, Hraběta (zde to mám tak 50:50, protože i Rumlena je skvělý) a hlavně Pavel Vondruška. Ale já jsem rád, že i toto obsazení je zaznamenané, a že diváci, tady nejsou mrtví, jako na většině video záznamů DJC. Jen se bojím, jestli tuto hru kvůli některým hláškám v dnešní době někdo neodsoudí :)

Švestka

Švestka (2001)

Jevištní sklerotikon, který patří k tomu nejlepšímu a nejhumornějšímu. V této verzi se Smoljakovi přednáška podařila. Musím říci, že Švestka je hra, která má jeden z nejlepších záznamů a poměrně čerstvých v ohledu na premiéru. Jestli nějaká hra má skutečně nesmrtelný záznam... je to tato.

Blaník

Blaník (1997)

Hra napsaná před Sametovou revolucí, ale uvedená až po ní. Jedna z nejlepších her. Podobně jako Švestka je zde alternace perfektně zvolená. Smoljak, Weigel, Kašpar, Vondruška, Rumlena... to je legendární. Sice jako Smila mám radši Petra Bruknera, ale Jan Kašpar je v této roli legendární svým způsobem. Opět záznam, na který se s chutí podívám. Stejně tak to platí i u hry samotné.

Záskok

Záskok (1997)

Bezkonkurenčně nejlepší hra ze všech. Hlavně v podání Zdeňka Svěráka. Vždycky když to vidím tak se zasměji. Viděl jsem to i naživo. Samozřejmě je to lepší naživo než ze záznamu, ale vždycky mě to rozesměje. Třeba Tma jako v pytli nebo to, jak Čepelka se natřásá před Vlastou. To mě vždy dostane. Záznam samotný není moc hlavně diváky, kteří takřka nehnou brvou. Což je zrovna u Záskoku celkem škoda.

Lijavec

Lijavec (1997)

Co jsem si četl recenze na tuto hru, tak chápu, proč má jen 88%. Jiná doba a možná nepochopení záměru. Seminář je všemi celkem kvitován, protože ten se povedl a já ho považuji za nejlepší vůbec, pokud jde o semináře. Hra se povedla ještě, víc problém je prostě nepochopení. Hra je snad jako jediná trochu satirická a dnes už se jí moc lidí smát nebudu až na starší, čí "inteligentnější" jedince. (tím nechci shazovat někoho, kdo tomu nerozumí nebo tomu rozumíme, jen už v té době dlouho nežil nebo v ní nežil vůbec). Hra má v sobě spoustu narážek, že by je člověk nespočítal. (např. Budeme žít jako v Praze, všude samé vedení, jedna fáze, druhá fáze, třetí pěkně vedle ní... narážka na změny politické změny v Československu a vedení sídlící v Praze - Jen si koledujte, narážka na udávání - Taková píseň už dovede vyburcovat/ Ani si neuvědomuji, jak jsem odvážní - totéž, Písničky nejsou můj obor - rozdělení pracovníků STB na různé oblasti (divadlo, anekdoty, písničky, film), Proč máme na vejložkách tchoře? - Snad vysvětlovat nemusím :D. Někdo si pustí hubu na špacír a pak se klepe, že půjde za katr - STB všude kam se podíváš - Tak jestli to tu nesmrdí, tím, že se nám tu rozkládá Rakousko - později po premiéře chápáno jako narážka na perestrojku v SSSR.) Prostě geniální inteligenti humor. Bohužel doba je jiná a už to i ti, co to zažili, to moc nevidí. Takže Lijavec - jako hra jedna z nejlepší a asi patří mezi hry DJC pro větší inteligenty, pokud se chcete hodně smát. 100%