Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Neskuteční herci, vynikající scénář, kamera a režie dávají dohromady asi nejlepší akční film všech dob. Robert De Niro na jedné straně jako naprostý profík se svými zásadami, který je schopen opustit vše do 30 vteřin, a jenž dokáže vykrást snad všechno, co jde a Al pacino zase na té druhé jako detektiv, co žije tím, že chytá zločince. Rozpadá se mu už několikáté manželství kvůli tomu, že vůbec není doma. Prostě tyto hvězdy 80. a 90. let 20. století předvedli herecký koncert. To taky dokazuje i improvizovaná scéna v restauraci, kde ji oba jeli naostro bez zkoušek, Mann pak oba herce snímal dvěma současně běžícími kamerami. Michael Mann z filmů o „policajtovi a zlodějovi“, kterých je stovky a do 90 min. je konec dokázal natočit toto. Scéna s bankou je ta nejlepší, fantastická loupež, a hlavně asi nejlepší přestřelka pro mě, kterou jsem kdy ve filmu viděl. Nikdy nevím, kdo je pro mě ten ,,klaďas“ a ten ,,záporák“, ale asi nikdo, oba jsou to borci, kteří i přes to, že šli po sobě se navzájem respektovali a cosi měli společné. Takový film už nebude, v 90. letech se prostě točily ty nejlepší filmy s těmi nejlepšími herci.

Mlčení jehňátek

Mlčení jehňátek (1991)

The Silence of the Lambs jeden z nejlepších filmů svého žánru, který vás nenechá vydechnout, výtečná výprava díky Pensylvánskému prostředí, vyvolává mrazivou až sirovou atmosféru. Brilantní režie a hlavě Anthony Hopkins, což je kapitola sama, výkon, který považuji za jeden z nejlepších, jaký kdy, kdo z herců na stříbrném plátně předvedl. Ostatně to dokazují i statistiky, strávil na place pouhých 16 minut, to ale stačilo na Oscara, jde o nejkratší dobu, za kterou byl kdy udělen Oscar za hlavní roli. Jodie Foster se dokonce Hopkinsovi vyhýbala, protože byl ve své roli tak přesvědčivý, že se ho skutečně až bála. V roce 2003 byl Americkým filmovým institutem zvolen za největšího filmového zabijáka všech dob. Prostě to vypovídá o všem. Také nesmím zapomenout na úžasný výkon Jodie Foster, která si taky za svůj výkon odnesla Oscara.

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Špičkový film Clita Eastwooda, jenž si ušil na míru. Ztvárnil protivného patriota a veterána z Koreje, který už je všem jen na obtíž i své rodině. Po pohřbu své manželky už mu nic nezbylo a jen vysedává na verandě, vše se však změní v okamžiku, když se vedle něj nastěhují Hmongové, které z počátků nenávidí a dává to najevo svými rasistickými narážkami, časem k nim, ale najde něco, co neměl možná ani u své rodiny. Neskutečný příběh se smutnými i velmi humornými hláškami. Udivuje mě, že neměl ani nominaci na Oscara. Někdy si říkám, co fakt Academie ještě chce?

Vůně ženy

Vůně ženy (1992)

One Man Show, Al Pacinův koncert koncertů, tady dokazuje, proč je považován za jednoho z nejlepších herců historie.

Kmotr II

Kmotr II (1974)

Naprostá legenda a nejspíš nejlepší filmové pokračování všech dob. Jak geniálně končila jednička s tím, že Michael usedl na trůn a nechal odstranit všechny své konkurenty, tak výborně začíná dvojka. To co natočil Coppola na to už snad ani neexistují slova, no a Al Pacino těžce se hledá jeho lepší film, víc na míru už mu tu roli ušít nemohli. Začátek jak sedí v křesle na oslavě a postupně k němu všichni chodí, je neskutečný, a z frází jako: „kdybych své lidi poslal teď za dveře, tak to vezmou jako urážku", nebo když Michael začal řvát „v mojí ložnici kde si hrají moje děti a kde spí moje žena se střílelo" máte husí kůži. To předstírání mezi všemi hlavami Cosy Nostry, že všichni jsou dobří přátelé, ale přitom každý plánuje koho se zbavit je skvostné. Lze říci, že pak sledujete ještě jeden film a to s mladým De Nirem, jak jako malý přijede lodí ze Sicílie do Ameriky a z ničeho se vypracoval až na dona Vita Corleoneho. Pro magora těchto žánrů, tedy pro mě je každá minuta definicí dokonalosti.