Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (241)

plakát

Absolvent (1967) 

Znáte ten pocit, kdy se ve vás začne po dokoukání nějakého filmu rozlévat takové zvláštní teplo? Na jednu stranu máte chuť se smát a na druhou se cítíte smutně, až skoro stísněně? Přesně tenhle pocit jsem měla po Absolventovi. Na počátku přesně chápu (a znám!) tu prázdnotu, kterou Benjamin cítí, na konci.. ji vlastně chápu taky, jen trošku jinak :). Jak geniální! Nu, Absolvent je film, ve které se vlastně zdánlivě nic moc neděje (jeho děj by se dal shrnout tak do dvou vět), ale přitom se toho stane tolik. Dustin Hoffman je dokonale roztomile zmatený a hlavně neskutečně nechtěně vtipný - z jeho hlášek (obvykle těch řečených v rozpacích) jsem málem umřela smíchy :D. A zejména oceňuji skvěle zvládnutý závěr. K tomu všemu fantastická hudba Simona a Garfunkela - ta sama o sobě zaslouží pět hvězdiček... Takže celkové shrnutí - nedivím se, že je tenhle film tak kultovní. Je to právě tím, jak je obyčejný, jak se v něm každý můžeme najít :).

plakát

A je to naše! (2017) (pořad) odpad!

Zjednodušila bych otázky, jsou strašně těžký! Kdo má herdek vědět, že šiška s oříšky uvnitř je ňáká pínyje nebo co. Za ty famózní ceny to ale stojí, to zas jo. A taky moderátoři, aaaach, to jsou ňuníci!

plakát

Aladin (2019) 

Tu potřebu převádět animované klasiky do hraných verzí plných barev, kýče, přeplácanosti a divnosti, tu teda fakt nechápu. Jasmína je hezká, ale jinak je to velkolepý prázdný nic. Nuuuudaaaa!

plakát

Americká krása (1999) 

Podle mého názoru je Americká krása asi nejpřeceňovanější film na čsfd. Film, který mně osobně nic nedal, jen sebral 117 minut času. Všechna čest Kevinovi Spaceymu, který je opravdu moc dobrý herec a ani tady nezahrál špatně, ale mně nesedlo ani téma, ani scénář, ani Mendesovo pojetí. A co mi vadilo nejvíc - prostředí. Snobská společnost mi je absolutně cizí. Pro mnoho lidí kult, pro mě naprosto bezduchý a místy až nechutný film o tom, jak si postarší muž uvědomí, že se v pubertě dostatečně nevyblbnul a začne si vše patřičně vynahrazovat. Nevím, asi bylo nad mé síly pochopit, v čem tkví kvalita Americké krásy. Třeba k tomu jednou dojdu...

plakát

Americký sniper (2014) 

American sniper není válečný film. Nejde v něm o to vykreslit jakékoli konkrétní události týkající se války (ať už reálné nebo smyšlené).... Válka je tady jen nástrojem. Tenhle film je totiž o vojákovi a jeho psychice, o tom, co prožívá po návratu, o jeho neschopnosti žít normální život, o PTSP... A o tom, co takovému člověku může pomoct. A je to sakra dobrý film.

plakát

Anatomie lži (2009) (seriál) 

Jsem nadšená! Skvělý, skvělý seriál! Je postavený na skutečné psychologii → nenacházím v něm zásadní nesmysly (a to je vzhledem k oboru mého studia co říct, rádobypsychologické plky typu "odhodil igelitový sáček do levého rohu, takže nám něco tají" mi totiž docela lezou krkem) a jako velký plus vnímám spolupráci Paula Ekmana (jehož rukopis je taky už od prvního dílu řádně znatelný :) ). No, a navrch Tim Roth, který je největší frajer! Dávám pět hvězdiček a rameno se mi ani nehnulo, takže nazdar!

plakát

Andělé všedního dne (2014) 

Já prostě nevim! Tohle je tak moc zvláštní film, že já vůbec nevím, co si mám o tom myslet a jaké hodnocení bych měla dát.. Ve spoustě ohledů tomu zcela zjevně chybí určitá filmařská kvalita, ale ... když to vezmu kolem a kolem, tak emočně se mě to nesmírně dotklo a z kina jsem odcházela rozežraná až na kost (takže asi účel splněn).. Ne, tohle je pro mě tak strašně bolavý téma, že to asi objektivně nikdy nebudu schopná zhodnotit.. A proto tam ty minimálně čtyři hvězdičky prostě švihnu, tak mi to odpusťte :-). Jo, a kam se poděl Michal Viewegh se svými Povídkami o manželství a sexu a Románem pro muže? Ach, musím říct, že v téhle poloze je mi jeho tvorba mnohem příjemnější a milejší. A Alice Nellis? Ona je prostě moje krevní skupina, ví, kam zaútočit, aby to mělo odezvu. Klára Melíšková je kočka a rozhodně nejlepší ženský článek filmu,Eliška Křenková je neuvěřitelně milá, Vojtovi Dykovi neskutečně sluší kvádro, Vladimír Javorský je prostě hereckej PÁN a Bolek Polívka je asi ten nejcivilnější herec, jakého znám (myšleno v nejlepším slova smyslu). Ani ostatní protagonisté nezůstávají příliš pozadu :-). Tenhle film má spoustu slabin, ale síla jeho myšlenky je všechny přemlátí. Děkuju.

plakát

Ano, šéfe! (2009) (pořad) 

Pokud má jeden jediný díl přispět k tomu, abych se v hospodě či restauraci dobře najedla, pak má tenhle projekt smysl! Navíc to tvůrci vyhráli s výběrem Zdeňka Pohlreicha. Jeho neskutečně vtipná a zároveň nekompromisní osobnost je přesně to, co tenhle pořad potřebuje. I přesto, že Ano, šéfe v televizi běží už několik let a díly se dost opakují, ráda se na něj čas od času znovu podívám - asi aby se mi zase trošku zvedl kufr z toho, v jaké špíně někteří kuchaři dokáží "fungovat" :D.

plakát

Ano, trenére! (2015) (pořad) odpad!

Jeden díl a víc už nic. Aneb super nápad, ale totálně zazděný. Dokonce mi ani tak nevadí postava motivátora Franze, ale přijde mi, jak kdyby ho tam postavili jen s nápadem "Franz pojede trénovat borce z pralesní ligy" a pak ho tam nechali se vzkazem: "Dělej si tady, co chceš." A Straka moc neví, co dělat (což mu ale nelze vyčítat). Obrázek trenéra promlouvajícího hráčům do duše, jestli jim stojí za to zajít do hospody na "jedno" a navrch si zapálit cigáro, když pak neudýchají zápas, je prostě směšný. Ti chlapi to přece nemají šanci pochopit - většina z nich bydlí celý život na vesnici, kde jít na "jedno" po práci je prakticky "kulturní záležitost" a kde se vítězný zápas slaví s fanoušky pivem a zelenou v místní putyce (a to nejsou namyšlený kecy měšťáka, věřte, že já vyrůstala na vesnici, takže vím, jak to tam - nejen v neděli při fotbale - vypadá :) ).. A navrch se zase ukazuje, že jsme národ, pro který je fotbal neodmyslitelně spjatý s klobásou a pivy (případně rumem nebo zelenou) - od pralesa až po nejvyšší ligu. A to mě fakt hodně štve.

plakát

Apocalypto (2006) 

Víte co, vytýkat Gibsonovi faktickou historickou nepřesnost je jako vytýkat Usainu Boltovi, že nevyhrál olympiádu v rychlobruslení.. Ne, u Gibsona opravdu o faktickou historickou přesnost nejde. On má historii jen jako nástroj a jde u něj o příběh a o myšlenku, a to jeho filmy (myšleno ty, které režíroval a které jsem viděla - Umučení Krista jsem neviděla a vidět nechci) mají v takové míře, že vždycky jen zírám s otevřenou pusou. Apokalypto je velmi krutý film (asi jeden z nejkrutějších, které jsem kdy viděla), ale nejde o krutost pro krutost. Gibson ví, kam tím vším míří, já to pochopila (aspoň tedy doufám :) ), a nechala jsem se unést vším, co mi bylo naservírováno. Každopádně je Mel originál, má obří smysl pro detail a charakteristický režisérský rukopis, podle kterého ho okamžitě poznáte. Tlustý, chechtající se dítě na vrcholku indiánské pyramidy mě děsí ještě teď. P.S.: Jen samotná mayská legenda zaslouží pět hvězdiček!

Ovládací panel
12 bodů