Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Pohádka
  • Animovaný

Recenze (8)

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

Udělám výjimku (a třeba se stane pravidlem), a zhodnotím film dříve než za dva roky od uvedení. Film byl spíše zklamáním. Z filmu na mě čišela obrovská snaha narvat tam ženské hrdinky za každou cenu. Takže kolik tam bylo mužů? 3. Trouba Bilbo Pytlík - pro rádoby vtipné scény. Sympatický hlavní záporák, aby se měla hlavní hrdinka do koho zamilovat a řešit “existenciální” dilema a pak tupý Roxtýdy, aby mohla vedlejší hrdinka s kým mít epický souboj. Celkově si zatím filmaři neumí moc poradit s ženskými superhrdinkami. Můj laický názor je, že zatímco v komiksech byly hrdinky psány pro mužské čtenáře (a psali to mužští autoři), tedy ženy byly vykresleny do typu Vamp, tak ve filmu cílí i na ženské divačky, a hrdinky se část příběhu chovají jako při PMS.  Negativy filmu jsou časté rozvleklé scény, kdy hlavní hrdinka říká větu s pětivteřinovými pauzami mezi slovy, patetismus, který není zobrazen filmařsky ale afektovaným přehráváním postav,, popisování a vysvětlování všeho, aby i voliči SPD pochopili, co se na plátně děje a další pár drobností, které ten film sráží. Chápu, že nekritickým fanouškům stačí cokoli, co skáče, lítá a nedá se to zabít, ale soudný člověk víc jak tři hvězdy dát nemůže.

plakát

Zone Blanche (2017) (seriál) 

Čím začít? Midsomer je proti Villafranche prosluněné lázeňské městečko, kde se nic neděje. A kriminálka Anděl má složitější zápletky a čeští policajti mají větší důvtip než místní policie v čele s Laurenne. Ačkoli obvykle toto neodpouštím, a přestávám se dívat, tak zde to vykompenzovala atmosféra, základní zápletka, propracované (i když lehce klišoidně) postavy a v neposlední řadě francouzština, která se k té depresoidní romantice skvěle hodí. Občas se tedy hrdinové zachovají tak, že se člověk modlí, aby až jednou bude potřebovat pomoc policie, aby nenarazil na takové trumpety (čti: hrdinové se zachovají nelogicky, aby se posunul děj), ale spousta napětí, strach, lekačky, věci na zamyšlení to vykompenzuje. Kdybych to měl hodnotit jako detektivní seriál, byly by to 2 hvězdy, když to hodnotím jako něco, co jsem chtěl dokoukat i přes výše uvedené, dávám 4.

plakát

Bohové Egypta (2016) 

Kupodivu to nebyl až takový propadák jak jsem očekával. Samozřejmě se starověkým Egyptem to má společné názvosloví a písek, možná kostýmy (odborník na módu toho období nejsem). Jinak je to taková slátanina mezi seriálovým Herkulem z 90., české pohádky a Mumie. Chvílemi to nudí, chvílemi něco nedává smysl, na to, kolik tam zemře lidí, je krev vidět asi 5 vteřin, prstě klasický béčko pro děti.  Kdyby takovou pohádku udělali u nás (samozřejmě zasazenou do českých reálií), tak bych byl celkem spokojený.

plakát

Lajna - Série 1 (2017) (série) 

Seriálu jsme se dost bránil, neboť jsem si myslel, že je to takový Vyšehrad na ledě, a o to jsem fakt nestál. Nakonec jsem si pustil první díl a zjistil jsem, že si Lajna odkazem na Vyšehrad dost škodí. Spíš tam vidím paralely na Kosmo. Jsou tam vtipné scény, hlášky - no jako dobrý, ale co mě bavilo daleko víc, bylo vyobrazení vztahů a to, že postavy se uvěřitelně vyvíjely a někam směřovaly. Vztahy otec-syn, chlap co odešel od ženy za mladší a pitomější, nasměrování energie z nešťastné lásky do sportu, z přemýšlivého a submisivního kluka do hokejové gumy.... Doporučení: nehledejte hlášky, ale zamyslete se, jak je to opravdové. A jestli nejsme také tím Hrouzkem st., Hrouzkem ml, Denisou, šéfem klubu, atd. Kdyby to všechno nedopadlo tak růžově, asi dám 5 hvězd.

plakát

Iron Man 2 (2010) 

Klasicky nastavovaná kaše. Už jsme to uvařili, víme jak to chutná, a protože to bylo dobré, tak to zředíme, aby toho bylo víc. Veškerá témata vedlejších dějových linek byla zpracována halabala, nebo rovnou vyšuměla. -spoiler - (umírání Starka, dilema velké síly v ruce jednoho muže, potenciální soupeření o pozornost Starka dvou výrazných žen, souboj generací žen, rozkol s kamarádem). Ve filmu bylo pár silných momentů (i když předvídatelných), pár relativně neotřelých situací (třeba VC Monaka) to je vše. Tři hvězdy s odřenýma ušima.

plakát

Trhák (1980) 

"Jak je ten film blbej, tak je drahej!" "Kravina na kvadrát, výplod šílence!" Podle mého názoru velmi nedoceněný film a je to strašná škoda. Viděl jsem ho asi nejvíckrát v životě vedle Na samotě u lesa. Totálně nadčasovej. Skvělé hlášky, každý dialog má v sobě skrytý vtip to stejné každá písnička, i každý záběr. Spoustu si toho všimnete až při druhém třetím shlédnutí. Připomíná mi stavbou hru Němý Bobeš. A myslím si, že takhle nějak musí vznikat filmy typu Babovřesky apod. Pár z mnoha: "A jak se Vám spolupracuje s panem režisérem Kohoutkem?" "No tak ano, ale příště bych raději někoho jiného." Text písně: Já jsem tady inkognito, neboť kraviček mi líto. Já se nijak nejmenuju, já jen inseminuju. nebo Dřív do peřin si nehajnem, nehajnem, než skončíme s kombajnem, s kombajnem. Když tě dívka zradí, to se může stát, zůstane ti zetor, věrný kamarád. - To prostě zabili.

plakát

Iron Man (2008) 

Myč oken (čti IRON-man) překvapil. Oceňuji uvěřitelné chování všech postav, uvěřitelný vývoj hlavního hrdiny, dokonce ani různá technická vysvětlení netahala za uši. Pěkná chronologie, kdy začátek filmu byl prostředkem v ději, způsobila, že byl člověk trochu napnutý, co vše se tvůrci budou snažit ze stvoření Iron mana vysvětlit a co nechají být. Já byl spokojen, Iron si moje sympatie získal, výjimečně jsem fandil i té jeho lehce šarmantní a těžce submisivní sekretářce. Pár nedostatků bych našel, ale zrovna nemám náladu se v nich šťourat. Dal bych 4 hvězdy, ale konec, kdy Stark na tiskové konferenci...... - nebudu prozrazovat, pokud se k tomu náhodou dostane ještě někdo, kdo to neviděl,......... byl opět typicky Starkovské. Tak za tento i další detaily, které film udělaly vrstvenější dávám 1 hvězdu navíc.

plakát

Thor (2011) 

Odine, ty to vidíš! Vítejte u filmu, kde neproteče ani kapka krve. Zemře 1 muž, 0, žen, 0 dětí, 0 zvířat, zato obři budou padat jako po másle. Tento film se vám bude líbit, když vám stačí pěkné obrázky, které se hýbou. Hlavně nepoužívejte mozek a nehledejte logiku, ta do světa Thora nepatří. Například: Odin zničil obry na Zemi a tím se stal mýtem u Vikingů, ale to Thor byl ještě kluk. Proč je tedy zobrazován v severských pověstech jako muž. Kladivo dostal až jako velký, ale v pověstech už ho měl. Možná Vikingy asi sem tam navštívil, aby si to do knížek doplnili. Nebo v Azgardu mluví Thor normálně, ale přijde na zem a používá řeč (viděno v CZ dabingu) jako idiot. Ale jen pár vět (víc asi scénárista nevymyslel). Takhle bych mohl pokračovat opravdu dlouho. To nepočítám asiata a černocha v Azgardu, ale asi se tam jen tak vyskytli, protože zbytek byli běloši. Možná se tam rodí z vajec. Odin odmala učí Thora, jak má být dobrý vládce, přesto v momentě, kdy se má Thor stát králem, se projeví jako idiot. Proboha jak ho to vychovávali? Thor stejně moc inteligence, na rozdíl od bratra Lokiho, nepobral, vše řeší silou a přesto pořád dostává před Lokim přednost a má trůn jistý. Kdybych si mohl vybrat svého krále, jednoznačně bych volil Lokiho. Co se děje na Zemi, podobné nelogičnosti. A samozřejmě nejhezčí holka je ta nejchytřejší a ovládá fyziku, astrofyziku a já nevím, jakou ještě fyziku. Běžte se podívat na MATFYZ, kdo tam studuje. Natálka to jistě není. A druhá je zas úplná blbka, ale stejně studuje politologii (předpokládám kvůli jedné věci, kterou jakože asi měl z té politologie znát). Na studium tohoto oboru to asi podle filmařů stačí. Finální souboj mezi Lokim a Thorem mi připomínal zlatý časy Jeana Clauda Van Damma, který taky tři rány dal, tři dostal, a tím to končilo. NO a pozor Spoiler - když byl konec, a Loki se pustil, proč ho Thor nezachránil kladivem????? nebo Odin čímkoli, vždyť je bůh? Být Lokim, taky bych byl nasraný. Jestli jsou ostatní Marvelovky (toto je má třetí) podobně "kvalitní", mám se na co těšit, protože jsem si dal za cíl je všechny zkouknout. 1 hvězdu za Lokiho a perfektní dabing od herce, co daboval krále Thranduina v Hobitovi.