Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (41)

plakát

Anatomie pádu (2023) 

Je to úplně čerstvé. Tak půl hodinky po shlédnutí. A tedy se nemůžu zavázat k tomu, že do smrti nezměním ani písmeno na následujícím. Takže bych napsal tolik: asi to není nejlepší film ever, asi mě jiné filmy zasáhly více a určitě lze namítnout, že je řada snímků, jejichž témata jsou z jistých úhlů pohledu důležitější. Ale na druhou stranu - když už jsme u vztahů, jejich krizí a způsobů jejich řešení - co je důležitější než čas, který vztah zaplňuje? Jak s tímto časem hospodaříme, čemu v tomto čase věnujeme pozornost a kvůli čemu svádíme souboje různých druhů se svými nejbližšími? V průběhu hádky dvou vedlejších postav zazněl leitmotiv totoho příběhu jasně a zřetelně. Bohužel nejsem s to ty dvě nebo tři věty přesně zopakovat, ale bylo to nějak takhle: "Proč ztrácíme čas úplně zbytečnými hádkami vinách a obětech a místo toho, abychom se věnovali tomu, čemu se chceme nebo potřebujeme věnovat, ať už to je cokoli!" A tak se jedna z vedlejších postav vrhne z vokna, druhá pak musí absolvovat hnusné martyrium před očima nenažrané veřejnosti a hlavní jedenáctiletá postava pak tiše úpí, aby se z toho do konce života nevzpamatovala!

plakát

Oppenheimer (2023) 

Vyprávění, dialog a střih, to je oč tu běží! Tři hodiny přeplněné těmito třemi atributy, synergicky dávají s neuvěřitelnou lehkostí zapomenout na nekompromisní stopáž snímku takovým způsobem, že ani ta prdel nebolí! Nepochybuju, že Nolan by dokázal napsat a natočit strhující biják na téma chleba s máslem.

plakát

Nelítostný souboj (1995) 

Smutný epos, který se tváří jako prvotřídní krimi s hlubokým ponorem do duší aktérů. Film plný nenaplněné lásky, která se snaží dostat ke světlu, ale nedaří se jí to. Život v městě plném světel, která nejsou s to projasnit temnotu, je nemilosrdný a nikdo nemá čas na druhého. A proto láska zmírá spolu s nositeli. Skvělé, nádherné, nevšedně nápadité, a přes spoustu mrtvých hluboce lidské.

plakát

Sázka na nejistotu (2015) 

Na celém filmu je pětihvězdičkový především samotný námět. Strhujícím způsobem obnažené zhovadilosti velkých zhovadilců. A seštihvězdičkový je casting! Bale i na malé ploše s přehledem balí všechny kolegy do kapsy. I přes jeho tvrzení, že "Herec nesmí být nikdy výraznější než film, ve kterém hraje." tady dělá vše proto aby se  jako herec čněl k nebi jako šílenství Hospodinovo! Komenty s očima do kamery jsou osvěžující.

plakát

Je muž, který je vysoký, šťastný? (2013) 

Nebudu si hrát na frajera, kterej má sémantiku, sémiotiku, filozofii a všechno ostatní v malíku, ale některé  z Chomského promluv mě fascinovaly. Spolu s opravdu originálními animacemi mi Gondryho dokumentaristický počin způsobil krátkodobý výpadek ze života, protože film jsem sjel s vykulenýma očima v naprostém odtržení od okolního světa, kam jsem se poté nejsou dobu vracel... Nevšední zážitek.

plakát

Prosíme přetočte (2008) 

Svébytná oslava filmu. Gondry v jedné ze svých nejosobitějších poloh, odkrývající jeho entuziasmus, který nezná hranic a z něj plynoucí lásku k tomuto médiu.

plakát

Všechno, všude, najednou (2022) 

Nebál bych se tento majstrštyk nazvat nejnápaditějším filmem od dob Mélièsových. Bezbřehá invence tvůrců dala vzniknut pravděpodobně nejoriginálnějšímu zpracování tématu mezigeneračních problémů v dějinách filmu. Tisíckrát omílaný a všemi způsoby zpracovaný (často dost nudně) námět nepochopitelně odlišných vesmírů vzdálených od sebe pouze cca 20 lety vzdělávání, výchovy a technologického pokroku, je hlavní  ingrediencí tohoto božského guláše. Dan a Daniel si prostě sedli do putyky, zlili se jak Dáni a napadl je  tadyten spektákl! Pochybuju, že by to šlo vymyslet jiným způsobem. PS: Pejsek s kočička se můžou jít bodnout. Na tohle nemaj!

plakát

Zprávy ze světa (2020) 

Chodil jsem kolem toho filmu jak kolem horký kaše, furt možná, ale, co kdyby, já nevim..., a to nevim zůstalo. I když obdivuju umění odvyprávět takhle pomalu a přesto poutavě jednoduchý příběh, který čítá dvě (slovy 2) osoby a jednu obtížně uchopitelnou entitu které říkáme třeba příroda, tak největší podíl na tom, že jsem dal 4. a ne 3. hvězdy, má Dariuzs Wolski. Jeho prosté, ale úchvatné obrazy doplnily to, čeho se nedostávalo scénáři. Ten otřepaný konec mě mrzí.

plakát

Trojúhelník smutku (2022) 

Trochu opulentnější Král Krysa. Exposé ožralých kapitánů lodí a hoven bylo k posrání... Konec mě trochu zklamal, čekal jsem něco originálního a... zase nic!

plakát

Arcane (2021) (seriál) 

Teda já na tyhle věci moc nejsem. Jako LoLko a to kolem. Pilot jsem nedokoukal i když nemůžu říct, že by mě to nasralo. Ale asi po půl roce jsem si tak brouzdal Netflixem, kliknul - uvidíme. A... a pak bylo to jako s mnoha knihami, které dnes mám ve svém osobním literárním kánonu, ale poprvé nebo i vícekrát mě nepustily, ale nakonec...!!! Řeknu to takhle, příběh je z rodu královských, velmi nápaditý, se skvělými, hlavně ženskými postavami, které, ač na steroidech, jsou komplikované a nejednoznačné. Dokonalý pipky typu Black Widow mě nebaví. Aminace patří k tomu nejzajímavějšímu, co jsem kdy viděl. Mraky úžasných nápadů, odsmrknutí Vi je podvratné víc než jánevímco. Zvuk je fascinující. Nic jiného něž fascinující. Ta jedna chybějící hvězda je nejspíš proto, že žánrově jsem mimo. Řekněme, že 8,5 z deseti. Ale je to tak dobrý, že to ani není možný! Nazdar...