Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Krimi

Recenze (438)

plakát

Bastard (2023) 

Zásadový kapitán Kahlen má ambiciózní plán jak získat šlechtický titul farmařením a založením kolonie na odlehlém vřesovišti. Bohužel pro něj si na půdu dělá nároky nenávistný Schinkel, který ignoruje, že půda nepatří jemu, ale králi. Po jejich úvodní schůzce se rozjede snadno pochopitelné drama, které dokonale dávkuje jednu emocionální ránu za druhou. Málo který film to dokáže tak dobře jako Bastard. Nemilosrdná záporná postava Schinkela zde provádí takové věci, že si vyloženě budete přát, aby se tomuto pánovi stalo něco velmi ošklivého. Provázanost postav vyústí v těžká rozhodnutí a pokračuje bojem o život. Tohle všechno nemá jediné slabé místo a režie Arcela skvěle zachycuje překonávání tíživých životní situací. Citlivější povahy ať si pro jistotu připraví kapesník.

plakát

Muž jménem Otto (2022) 

Pokud by se tam někde hledala chyba, tak snad jen v různých náhodných situacích vrstvených na sebe. Zase se tam nacpalo jak je v dnešní době zvykem téma genderu, ale pracuje se s ním poměrně dobře, i když v určité chvíli to může působit jen jako propagace LGBT. Všechny tyto věci jsou ale proti dokonalé kombinaci vtipných a dojemných scén prakticky bezvýznamné. Především v těch, kde se probírá smutný životní úděl, jdou všechny pomyslné výtky stranou. Tom Hanks se do role Otta skvěle hodí a to, že se film převážně odehrává v jedné čtvrti, mu vůbec nedělá problém, aby emocionálně a vůbec vším dalším, mohl skvěle fungovat.

plakát

M*A*S*H (1972) (seriál) 

Kdyby Mash vznikal dnes, byl by možná obviněn z nevhodného zobrazování sexuálního obtěžování. Jde o sitcom bez umělého smíchu v pozadí, kde až na pár výjimek některé postavy natrvalo odcházejí a nahrazují je jiné. Všechny díly jsou stejně kvalitní a prakticky nikdy nenudí. Je možné ho zařadit mezi takové legendy, jako jsou třeba Přátelé, protože to co se povedlo vytvořit zde, se jen tak nebude opakovat.

plakát

Kdo přežije - Samoa (2009) (série) 

19. série Kdo přežije Samoa je do té doby jedna z těch nejnáročnějších, hlavně díky počasí. Zároveň je v ní soutěžící, který předvádí nejlepší taktickou hru, jakou kdy tato reality show zažila a všechny si tam vodí jako loutky. Souboje o imunitu, nebo odměnu, jsou stále zajímavé a napínavé, tak jak je zvykem.

plakát

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) 

I přes to, že některé scény vypadají jak když se odehrávají před tapetou s vesmírnou tématikou, je tento třetí, podle data vzniku šestý díl o zrození Darth Vadera nejlepší ze všech.

plakát

Vikingové (2013) (seriál) 

Seriál je hodně náboženský a brutální. Příběh se odehrává na mnoha místech a má i poměrně dost postav. Ve všem se dá ale velmi dobře orientovat. 1. série je strašný masakr. V každém díle zemře v boji asi 20 lidí. Žádné slitování, jakoby život neměl žádnou cenu. 2. a 3. série je něco podobného, jen ukáže další nová místa, postavy a větší bitvy. Do této doby je to nejlepší část celého seriálu. 4. série už najednou nemá 10 dílů, ale rovnou 20. Ze začátku to vypadá, že se pojede stále ve stejném stylu, ale v polovině se přibrzdí a seriál začne být více konverzační. Podobně je na tom i 5. a 6. série už trochu přešlapuje na místě, i když je tam oživení Ruskem. Ne všechna rozhodnutí působí úplně přirozeně a občas se něco stane jen proto, aby bylo co řešit a příběh se posunul dál. Naštěstí je to dost výjimečné a většinu tvoří skvěle udělané bitvy, zajímavé postavy i jejich konverzace. Když chce mít někdo přehled v dobrých seriálech, Vikingové jsou základ.

plakát

Černé zrcadlo (2011) (seriál) 

Každý díl je jiný, má jiné herce i jiný příběh, který nenavazuje na předešlé události. Jsou to takové +- hodinové filmy všech možných žánrů, od hororu až po drama a téměř každý ukazuje určitý pohled do budoucnosti. Moc veselého tam nenajdete. Největší síla je v námětu, protože to, s jakými nápady přišli scénáristé, jen těžko uvidíte někde jinde. Většina z nich jsou naprosto geniální, ale je tam i pár průměrných. I tak si tento seriál zaslouží pro svou originalitu maximální pozornost.

plakát

Rivalové (2013) 

Auta obecně mě v podstatě vůbec nezajímají a formule už vůbec ne. Zde, to ale nehraje žádnou roli. Je to stejné jako u Černé labutě. Tam je taky úplně jedno, že vás balet nebaví. Celý film táhnou skvělé rozhovory a situace mezi Huntem a Laudou. Na závody F1 bych se v televizi dokázal dívat možná pár minut, ale zde to má úplně jiný rozměr. Může za to především skvělá kamera a režije Rona Howarda. Rivalové vytěžili ze skutečné události naprosté maximum a posadili se na trůn filmů, se sportovní tématikou.

plakát

Divoké historky (2014) 

Šest na první pohled nijak na sebe navazujících příběhů, které mají společné především geniálně vyhrocené zápletky. I když jsou v podstatě všechny stejně kvalitní, osobně mi přišel nejlepší spor dvou mužů na odlehlé silnici a "nejslabší" se sraženou těhotnou ženou. Nejen že jsou divoké historky velmi zábavné a vtipné, ale hlavně působí i reálně. Divák nemá ani na vteřinu pocit, že sleduje další letní americkou komedii.

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Téměř celé prostředí tohoto thrilleru podle skutečné události se vtěsnalo na nákladní loď a následně se rozjel intenzivní nervy drásající boj o život. Na rozdíl od posádky nákladní lodi, somálští piráti, kteří loď napadnou, mají zbraně. To je základní problém, díky kterému kapitán Phillips a spol. nemají příliš možností, jak se bránit. Proti Hansovi jsou vybraní neznámí herci, kteří piráty vzhledově dokonale napodobují. Jakmile se objeví a začnou útočit, napětí stoupá až do chvíle, kdy závěrečná scéna z diváka emocionálně vyždímá poslední zbytky sil.