Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (20)

plakát

Přijde letos Ježíšek? (2013) 

Z plátna na vás dýchá adventní nálada lehce zasněžené Prahy. Kameraman si umě pohrává s hloubkou ostrosti a vytváří tak nevšední pohledy na známá místa našeho hlavního města. Rozluštění vánočního tajemství je na spadnutí. Osobně mě zaujal dotaz Dolores: "U vás se děti před spaním nemodlí?" Je to pěkný film vhodný na zhlédnutí o Vánocích.

plakát

Probudím se včera (2012) 

Nápad super, realizace už horší, ale chvíle jsem se dost bavil... systém Vyndejsi. Závěr to podle mě trochu zkazil.

plakát

Gravitace (2013) 

Příběhu tam moc nebylo, ale je to v tomto případě vůbec potřeba? Pro mě jasně nejlepší 3D film. Fantastické, reálné záběry na Zemi... no komu se to poštěstí vidět ji z vesmíru na vlastní oči. A to mrazivé ticho tam. Vysoce hodnotím neskutečně skutečné záběry z pohledu Ryan přes přilbu. Působilo to velmi věrohodně. Americké pozitivní myšlení mi ve filmech většinou vadí, tady tomu bylo naopak. A vůbec bych tento film nedoporučoval těm, co si přejí stát se astro(kosmo)nautem. Mohlo by je to od této profese odradit.

plakát

Žít svůj život (1962) 

Hodně zajímavé, netradiční záběry kamery, nádherná Anna Karina, trocha filozofování o životě, vše prodchnuté patosem a podtrhnuté hudbou i tichem. Protože tam Portos... nikdy v životě nepřemýšlel ... najednou začne přemýšlet...

plakát

Zuřivost (1963) 

Dobové záběry u obou výborně vybrané i sestříhané, ale v první části mě Pasoliniho levičácké názory vyloženě iritovaly. Najednou z ničeho nic čáry, máry, fuk, je tu Guareschi a ejhle, pohled na svět z opačného konce politické scény. V té chvíli jsem poznal, že obě části filmu k sobě neodmyslitelně patří, a že si nejen při mnoha událostech, např. korunovaci Alžběty, protiřečí, ale vzájemně se i doplňují, a tím získala u mě Pasoliniho část na ceně a dost jsem se bavil. Kdybych hodnotil každého zvlášť, tak by to bylo P ***, G ****, ale celkem je to *****. Ještě při sledování dokumentu jsem si vzpomněl na slogan nejmenovaného pivovaru "Svět se zbláznil".

plakát

Alois Nebel (2011) 

Grafické pojetí filmu mě přímo uchvátilo. Kreslená forma zde (kapající kohoutek, uvolněné šrouby, záběry na obličej atd.) dokáže mnohem lépe vypíchnout detail, než by tomu bylo v hraném filmu. Video zážitek je tu umocněn výborným ozvučením a hudbou. Pravda, film moc akční není. Je to spíše takové ponuré melodrama s drobnými plamínky naděje na změnu k něčemu lepšímu, lidštějšímu, ale celé je to prodchnuto podmanivou atmosférou doby a prostředí, kde děj probíhá, až z toho mrazí. Film asi budou o něco lépe hodnotit ti, kteří dřívější dobu zažili, byli v Jeseníkách, prostředí vlaků a nádraží jim není neznámé a učili se ruštinu. 90 %

plakát

Mamas & Papas (2010) 

Někteří mají takový "chtíč" po dítěti, až to bortí vztahy, další počaté dítě nechtějí, protože se jim v daném čase a situaci zdá, že se jim jaksi nehodí, případně z "lásky" k tomu druhému jsou ochotni dané řešení přijmout, jiní dítě čekají, chtějí, ale jsou ve svízelné finanční situaci a další pak ... No nebudu napovídat. Třeba to ještě všichni neviděli. My lidé jsme zvláštní. To co je v přírodě jednoduché a jaksi samozřejmé si my lidé, toužící mít vše pod kontrolou, děláme poslední dobou jako velmi složitou a náročnou věc. Výborný sonda do v současnosti tak ožehavého problému mít či nemít děti a jak, a co s tím.

plakát

Rychle, rychle (1981) 

Film postupně přidává na grádech, v něčem mi připomněl Wendersova Amerického přítele.

plakát

Susana (1951) 

Po shlédnutí filmu se mi hned vybavilo "Uposlechl jsi hlasu své ženy a jedl jsi ze stromu, z něhož jsem ti zakázal jíst. Kvůli tobě nechť je země prokleta." nebo "Kam čert nemůže tam nastrčí ženskou". Na Buñuela je to takový oddychovější film, ale dost jsem se u toho pobavil.

plakát

Svatý Petr (2005) (TV film) 

Pěkně zpracovaný pohled do nitra sv. Petra, do jeho nejistot a vzpomínek. Trochu bylo poznat, že se jedná o televizní film, jinak by to z mého pohledu zasloužilo absolutorium.