Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (3 562)

plakát

Marco (2021) 

Kompletní recast sice nepotěší, ale hodně rychle jsem si na nové herce zvykl. Je to minimalističtější, jak co do hereckých projevů, tak režijně, a celý příběh působí spíše jako delší epizoda klasické televizní kriminálky. Jenže takové té seversky chladné, umírněné a přesto do děje vtahující kriminálky, takže i když to není ani zdaleka taková pecka, jako díl předchozí, pořád je to vlastně dost dobré. Česká stopa potěší a Zdeněk Godla se i nekomediální role k mému překvapení chopil se ctí.

plakát

Akumulátor 1 (1994) 

Tak tohle mi absolutně nesedlo a strašně jsem se u toho nudil. Vizuálně na svou dobu sice hravé, rozhodně neotřelé, ale taky velmi poplatné době vzniku a s děsně nesympatickou ústřední dvojicí.

plakát

Dragon Age: Blood Mage no seisen (2012) 

Člověk musí počítat s hodně levnou animací, ale jinak se na to nekouká špatně. Stylizací je to více do původního temného a řádně krvavého Dragon Age než do třetího barevného Inquisition, čemuž odpovídá třeba i samotné Orlais, které je v herním pokračování daleko více stylizované do období renesance, kdežto tady až dystopicky sterilní. Příběhově se to zaměřuje přesně na to náboženské mambo jambo inspirované křesťanstvím, které moc nemusím ani na herní předloze. Samé Andraste a Maker sem, Chantry a Divine tam. Naštěstí je tu i dostatek akce a draci oproti tomu zbytku vypadají parádně. Cassandra mi tu přišla dokonce sympatičtější než v herním pokračování - no nebudu zapírat, že pravděpodobně proto, že tvůrci jaksi zapomněli, v jakém universu jsou, že to není Final Fantasy, a navlékli ji do takového outfitu, aby si divák mohl do mrtě užít všechny ty dramatické nájezdy na odhalená stehna a proklatě krátkou sukni hmpfňmň. Za ty sekance do slabin to za to ale zřejmě stálo.

plakát

El desconocido (2015) 

Příjemně to připomnělo klasické devadesátkové akční thrillery typu Speed a i když to ve finále až taková pecka není a kult z toho asi nebude, je to pořád zábavně intenzivní jízda s jednou fest pěknou akční scénou na jeden záběr.

plakát

Divoké ostrovy (2023) (seriál) 

Nemá to takový rozmach jako Planet Earth a ani to není tak akční jako třeba The Hunt, ale tím, že se dokument zaměřuje na tematicky mnohem užší celek, paradoxně přináší mnohem víc dosud neviděných a ve "velkých" dokumentech jinak opomíjených rostlin a živočichů. Pro mě osobně je i plusem, že přírodu a scenérie konkrétně britských ostrovů miluju, takže mi Wild Isles velmi padli do noty i svým zaměřením. Minimálně poslední díl je fakt mistrovská jízda - úžasně nasnímaná, skvěle sestříhaná i nazvučená. Kameraman Doug Anderson na sebe může být hrdý a to nejen za ty parádní záběry, ale i pro to, co pro ochranu oceánského habitatu ve své domovině dělá.

plakát

Dům mezi kaktusy (2022) 

Přesně takový ten druh filmu, který velmi nepatrnými náznaky a lehkým odváděním pozornosti drží diváka v napětí a v očekávání, kdy se ukáže, co je vlastně špatně. Jednoduché, ale velmi uvěřitelné a civilně zahrané, s pěknou kamerou a v hezkém prostředí kdesi na odlehlém místě na Gran Canaria.

plakát

V deltě (2022) 

"Why do you always have to suffer?" Střet mezi ochránci přírody a cizími pytláky, který se postupně překlápí ve střet dvou mužů. Šedivé a věčně mlhavé prostředí bažin v deltě italské řeky Pád utváří ponurou atmosféru skoro až východní Evropy, stejně jako chudoba a zmar místních obyvatel, kteří se snaží uživit zakázaným rybolovem. Hrubost a neotesanost místních ochránců a četníků, kteří si zase vyřizují účty hezky po staru z toho pocitově dělají až jakýsi neo-western. Za mě dobrý italský slow-burn s koncem, který sice sám o sobě nijak zvlášť nevybočuje z žánrového klišé, ale nutí zamyslet se nad hlavním hrdinou a nad (ne)pravdivostí slov, která mu chvíli předtím byla řečena.

plakát

Výbušnej koktejl (2021) 

Komediální, skoro až naivně pohádková variace na Johna Wicka s ženským obsazením, která co do scénáře je sice zoufale nenápaditá, ale svým stylizovaným vizuálem co nabídnout má - minimálně luxusní závěrečnou akční scénu. Karen Gillan se svým roztomilým kukučem se ale na rozdíl od drsňácké Leny Headey do téhle role moc nehodí.

plakát

Zatím spolu, zatím živi (2010) 

Akční oddychovka, od které jsem dostal přesně to, co jsem čekal a nic moc navíc. Úvodní scéna v letadle je celkem vtipná, ale brzy to spadne do obyčejné rutiny a bez většího překvapení to tak dojede i do konce. Některé akční scény jsou ale i přes maximální míru nadhledu natočeny velmi zručně a film si po celou dobu drží svižné tempo.

plakát

Západní křídlo - Série 5 (2003) (série) 

Méně neutuchajícího idealismu, méně humoru a břitkých dialogů, více reálných problémů a dramatických momentů. Postavy dělají více chyb a objevují se i častější rozepře uvnitř týmu. Podíváme se více mimo Bílý dům a i když se mi na prvních sériích líbilo právě to, že veškeré dění vidíme možná až trochu klaustrofobicky pouze zevnitř a pouze z pohledu zaměstnanců západního křídla, momenty mimo klasické interiéry působí velmi osvěžujícím dojmem. A ač je po odchodu Aarona Sorkina z pozice scenáristy drobná změna stylu patrná, kvalita writingu jako takového z mého pohledu nikterak výrazně neklesá. Pořád je to dialogově vybroušený intelektuálně náročný seriál, který si vyžaduje plnou pozornost a který svého diváka ani na chvíli nepodceňuje.