Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (3 558)

plakát

Černí Češi (2022) 

Mega zajímavý a zároveň nesmírně sympatický dokument o nesmírně sympatických lidech a tématu, o kterém jsem až dodneška neslyšel. A to víc jsem ale zůstal koukat. Xenofobní dezolé by měli vidět povinně, takhle totiž vypadají a takhle se chovají opravdoví Češi. Je to svižně natočené, občas hodně vtipné, občas smutné a to především některými osudy dětí, které následný návrat do Namibie a adaptaci na "mars, kameny, sucho a zlý černý učitelky" psychicky nezvládly. Příběh paní, kterou po vytouženém návratu do Česka nějaký random neomalený xenočecháček nazval "černou kundou", což vedlo k tomu, že se v ní něco pohlo a uvědomila si, že v Česku ten zaslíbený domov už nadále nemá, se taky neposlouchal vůbec dobře. A tím se vracím zpátky k myšlence, že je tohle dokument, který by měli vidět opravdu všichni.

plakát

Klondike (2022) 

Ukrajinský eastern. Ponurá atmosféra, důkladná práce s mizanscenou, statická kamera a pomalu se odvíjející příběh rodiny z oblasti, kde přestala platit veškerá pravidla a životní jistoty. Po prérii se prohání banditi v podobě tzv. separatistů, militantních pošuků oblečených do ruských uniforem. Linie dotyku je neúprosně hlídána a neexistuje cesta pryč. Jídlo dochází, voda je zkažená. Klondike je sugestivní zpověď lidí v bezvýchodné situaci. Lidí, kteří postupně ztratili kontrolu nad svou půdou, majetkem, budoucností i vlastním životem. Russkij mir v kostce.

plakát

Divočina v každém z nás (2014) 

Dramat o fucked up teenagerech dostávajících se z vlastních traumat není nikdy dost a obzvláště, když jsou podány takovýmto neokoukaným indie způsobem. Romantická zápletka s Isabelle Fuhrman a Kodiho úzkostlivé noční bloumání chladnými ulicemi mě bavilo o něco víc než undergroundová rebelie, ale po celou dobu se to nese v tak neodolatelně ponuré, ale nikterak přehnaně depresivní atmosféře, a navíc v režii se smyslem pro detail, že jsem to slupnul jak nic.

plakát

Bao (2018) 

Snad první věc od Pixaru, která jednoznačně není určena dětem. Zajímavá metafora s vostrou pointou a škoda, že to neskončilo tím temným twistem. Se snahou vysvětlovat a zároveň přinést alespoň nějaký happy end šla pak ta údernost trochu zbytečně do háje.

plakát

Luca (2021) 

"Some people, they'll never accept him, but some will and he seems to know how to find the good ones." Není to ani nejinovativnější, ani to není nejvtipnější a rozhodně to není nejakčnější pixarovka, ale právě svou jednoduchostí, pohodovou letní atmosférou a ultimátní přívětivostí je to příjemný návrat k animákům, které měly duši. A krásná animace už je u tohoto studia samozřejmostí.

plakát

Za čárou (2021) 

Zábavná béčková akční střílečka, která si na nic nehraje a osobně mě tím ani vůbec neurážela. Mírné zklamání se dostavilo akorát z velmi neambiciózního konce. Současným okem je zajímavý především setting do válkou sužované Ukrajiny, byť ve filmu situované do blízké budoucnosti, a sledování paralel, se kterými tvůrci dílem náhody dost trefně předpověděli dnešní dění. Svým jednodušším vyzněním to ale působí spíše jako povídka z nějaké antologické série typu Black Mirror než jako plnohodnotný celovečerák.

plakát

Kuky se vrací (2010) 

Kuky už na první pohled dýchne svou kombinací Svěrákovské poetiky a Amanitovského vizuálu a když jsem se z Filmu o filmu dozvěděl, že na Kukym pracoval mj. i tvůrce Samorostu - Jakub Dvorský z Amanita Design - bylo mi hned jasné proč tomu tak je. Je to milé, hezky dětsky hravé, ale zároveň takovým staromilským způsobem, notně odlišným od moderní, akční, dnes již především ryze animované západní produkce. Zároveň umí Kuky i na dětskou pohádku nečekaně potemnět a být celkem syrový. Dějově asi nic, co by vyrazilo dech a hrané sekvence působí celkem nepřirozeně, ale má to hezkou pointu a loutková část, což je drtivá většina filmu, je vizuálně fest vypiplaná a vypadá moc hezky a to nejen na poměry českého filmu. Víc takových neokoukaných projektů!

plakát

Devátý život Louise Draxe (2016) 

Žánrový mišmaš, který chvilku působí jako rodinná komedie, chvíli jako krimi, poté jako del Torovka a ve finále je to docela depka thriller. Jen nevím, jestli je úplně dobře, že jsem hlavní twist z chování postav odhadnul takřka hnedka na začátku filmu (protože to fakt nebylo vůbec těžké) a po zbytek filmu jen čekal jestli a jak se naplní. Přesto mě ale rozuzlení docela uspokojilo.

plakát

Užívej si, co to jde (2009) 

Nemůžu si pomoct, ale mě ten Allen prostě nějak nebaví. Nihilistický Larry David a jeho suché hlášky jsou fajn, vlastně jsem se v něm i částečně docela viděl, ale na celovečerák je to trochu málo. Příběhově je to naprosto primitivní, nepříliš uvěřitelné, Evan Rachel Wood, na kterou jsem se těšil nejvíce, tu hrozně přehrává a i toho probourávání čtvrté stěny bylo na můj vkus až přehnaně moc.

plakát

Vivárium (2019) 

Nevím, jestli bylo od distributora zrovna moudré vyspoilovat pointu filmu hnedka v popisku. Ovšem jakkoli se dá film interpretovat i tímto způsobem, daleko více mě bavilo odhalovat jeho záhady v doslovné rovině. Zábavný sci-fi bizárek s dobrými nápady i hereckými výkony, který zprvu spíše baví, ale posléze umí být i zatraceně creepy.