Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Rodinný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Vyšší princip

Vyšší princip (1960)

Skvost mezi protiválečnými a protinacistickými filmy. Velmi emoční a silné. Měl by vidět každý.

Bílá paní

Bílá paní (1965)

Excelentní komedie u které se ani nechce věřit, že vznikla v době, ve které vznikla. Mnohými chápaná jako protikomunistická. Hloupý omyl. Výborně ztvárněné jsou zejména postavy funkcionářů.

Kulový blesk

Kulový blesk (1978)

Zlatý fond české komedie. Tam není o čem mluvit. Jen se dívat a bavit se.

Zlatí úhoři

Zlatí úhoři (1979)

Tohle rozpláče i největšího cynika. Menšík naprosto nepřekonatelný, zastínil i velikána Hrušínského. O výši hodnocení se nemá smysl bavit.

Volný pád

Volný pád (1993)

Takový ten film, ze kterého si člověk i po dlouhém čase pamatuje úplně všechno a i po probuzení uprostřed noci dokáže na jeden zátah odvyprávět obsah. Jeden ze dvou amerických filmů, které se u mne dělí o první příčku.

Mladý muž a bílá velryba

Mladý muž a bílá velryba (1978)

Jeden z nejlepších českých filmů. Chápu ale, že jakožto film do značné míry generační, bude těžko všemi pochopen. Měl jsem štěstí, že jsem se trefil. Skvěle natočeno a ještě lépe zahráno. Marně hledám v paměti roli, kterou Vyskočil ztvárnil líp. Ano. Je to o rozporech. Možná proto jsou i náhledy na film tak rozporné. Jen taková otázka na ty, co film ostře kritizují: Všimli jste si vůbec, jak (a proč) se jmenuje převozník? :-) A že se tam furt jen pracuje? No ano. Ale filmy se točí o tom, čím lidi žijí. A tenkrát prostě spousta lidí žila prací. Měla v práci přátele, na pracovištích se odehrávala i většina oslav. Nechodil se zabíjet čas do fitka s kolegy s neziskovek, nedýlovalo se, úchylných vrahů nebylo tolik...

Dva na koni, jeden na oslu

Dva na koni, jeden na oslu (1986)

Muzikály nesnáším, ale tenhle byl přepychový. Bezvadné herecké výkony, skvělá režie i hudba. Škoda jen toho klasického sequensového zlozvyku - natahování hudebních pasáží. I na to, že to byl muzikál, to místy skřípalo.

Jako jed

Jako jed (1985)

Jeden z vrcholů Olmerovy tvorby, která, z mně neznámých důvodů, bohužel připomíná jízdu na horské dráze. Bez diskuzí nejlepší příběh na dané téma. Celosvětově. Kdo si prožil, dá mi za pravdu, kdo ještě ne, nechť si počká na svůj čas a až poté hodnotí. Ta mozaika hořkosti a štěstí, které člověk dokáže ocenit až v plné zralosti, je tu vykreslena naprosto excelentně. Jediné, co už se nebude nikdy opakovat, je atmosféra pozdního reálsocialismu, který byl paradoxně svobodnější a uvolněnější než doba současná. V kontextu příběhu. Žádné kamery, žádné mobily, GPS lokátory... Nic co by rušilo a stresovalo aktéry v jejich bohulibé činnosti. Carpe diem!!!

Dobří holubi se vracejí

Dobří holubi se vracejí (1988)

Za mne jeden z nejlepších českých filmů vůbec. Ne-li nejlepší.  A když ne, tak určitě nejlepší od autorské dvojice Klein - Pecháček. Škoda že zůstal většinou dost nepochopen.