Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (2 238)

plakát

Amazonka (2000) 

Neuvěřitelně zvláštní film, kterej jakoby ani nezapadal do Belmondova rejstříku, ale je jasný, že je to celý postavený na jeho charismatu. Zdánlivě se tam nic neděje, tempo je vcelku pomalý, ale zároveň musím říct, že je snímek takovej laskavej, lidskej, civilní. Postupně na povrch vyplouvají různý rysy lidských povah a nálad, a to je to, oč tu běží. Na druhou stranu si nejsem úplně jistej, jestli bych to nutně potřeboval vidět znovu, což taky o něčem svědčí.

plakát

Dívka v pavoučí síti (2018) 

Oproti původní (severské) verzi je to výrazně slabší, do popředí jde spíš akce než mrazivej thriller. Ale pravdou je, že lokace z chladnýho prostředí jsou fakt dobrý. Hlavní postava není tak výrazná, jako byla N. Rapace, stejně tak se objeví víc nesmyslů, než tomu bylo dřív. Např. je několik příležitostí, kdy se dá hlavní záporák (blonďák) sejmout, ale ne, to se všechno musí stát jinak a složitěji. Stejně jako když několik chlapů dostane 2x-3x teaserem, ale stejně vždycky vstali a bojovali dál, zatímco jiným stačilo jedno zabzučení. Je to škoda, takový scény snímek kazí, ale tak co už, nic moc s tím neuděláme.

plakát

Všechny cesty vedou do hrobu (2014) 

Je to šílená ptákovina nacpaná známýma jménama, ale když si pak uvědomíte, že za tím vším stojí tvůrce Médi, hned je všechno jasný. Sprosťárny, nechutnosti, dokonce se nebojí slušné nálože krve (rating jde stranou) a i vtípky, kterým se divák zasměje. Asi ne vždycky, ale obecně je to dobrá oddechovka, u které není potřeba moc zapojovat mozek. Pravdou je, že v druhé půlce už filmu trochu dochází dech, ale jinak jsem se bavil.

plakát

BlacKkKlansman (2018) 

Sice je to krimi drama podle skutečné události, ale přece jenom jsem z toho cítil trochu i závan komedie. Místama to tam je, možná na odlehčení situace - no můžeme polemizovat, jestli se to zrovna to tohoto tématu hodí, ale proč ne. Mě to tam vyloženě nerušilo. Sledovat něco takovýho s vědomím, že se něco takovýho dělo a vlastně pořád i děje, je prostě šílený a skoro se tomu nechce věřit. Pravdou je, že snímek je možná o něco delší, než by měl být, ale když potom přijde na řadu závěr a autentický záběry z roku 2017 (tzn. aktuální!!!), je z toho člověku blbě a běhá mu mráz po zádech. Za emotivní závěr dávám tu čtvrtou hvězdu, protože ono je potřeba na tyhle věci poukazovat a cpát je lidem před ksicht, aby si uvědomili, jaký hovada se mezi náma pohybujou.

plakát

Blindspotting (2018) 

Velice zvláštní film, kterej stojí na hranici mezí ulítlou komedií a dramatem z prostředí Oaklandu. O tom, že se tamní mládež snaží vyhýbat problémům, ale zároveň je vyhledávají a přitahujou... O tom, že "bílej" kluk, kterej se tam narodil, se snaží být co nejvíc "nigga" (neberte rasisticky) - používá jejich akcent, nasazuje si stříbrný zuby, chová se tak, oblíká se tak, prostě proto, aby zapadnul. Místama se objeví dobrý hlášky, místama film zvážní tak akorát. Nicméně musím v závěru dodat, že snímek je natolik neobvyklej, že nemůžu dát víc.

plakát

Roma (2018) 

Obrovskej adept na všechny možný filmový ceny roku, ale já jsem z toho odvařenej nebyl. Ano, jedná se o čistě osobní snímek A. Cuaróna, kterej si to vlastně celý vytvořil, natočil a zpracoval sám. Ano, obrazem je to nádhernej film (promyšlený detailní záběry, několik plánů, rozložení různých objektů a osob v dané scéně atd.), ale ta forma a příběh kolem filmu (nikoliv uvnitř!) vyčnívají vysoko nad film samotnej. A to je pro mě málo. Mě to nechytlo, i když chápu ukázku nelehkýho údělu žen, kterej se protíná celou společností - je jedno, jestli jde o bohatou paničku, anebo chudou služku. Ten příběh/nepříběh mě moc nezajímal, bylo mně to celkem jedno a byla to dlouhá nuda. Jeho předchozí snímky jsou pro mě rozhodně zábavnější.

plakát

Strážci majáku (2018) 

Komorní drama o pár lidech, což není na škodu, dokonce musím říct, že tenhle typ filmů mám rád. Ovšem tady to prostě nebylo ono. Po úvodu a hlavní zápletce jsem čekal, že se to nějak víc rozjede, že to bude mít grády, a i když se o to sebevíc tvůrci snaží, není to tam. Stane se z toho nuda, kde akorát sledujete, jak hlavním postavám hrabe (tady bych vyzdvihnul G. Butlera, kterýmu role perfektně sedla - on byl vlastně na tom filmu to nejlepší), ale celkový vyústění je zvláštní a podle mě ne moc dobrý.

plakát

Maigret - Maigret a případ mrtvého muže (2016) (epizoda) 

Drží si to laťku, dokonce bych řekl, že o něco lepší než díl "...klade past". Je to vcelku temný, ale ne na sílu, zároveň poměrně nemilosrdný, což umocňuje atmosféru. Za mě dobrá podívaná.

plakát

Maigret - Maigret klade past (2016) (epizoda) 

Mám rád R. Atkinsona i v těchto vážných rolích, protože i tato rovina mu sedí, přestože ho známe spíš jako Mr. Beana. Tady se jedná o správnou oldschoolovou kriminálku s nádechem britskýho stylu, i když se to odehrává v ulicích Paříže. Zápletka je zajímavá, nejednoznačná, hraje si s divákem až do poslední chvíle, objeví se několik zvratů. Pravdou je, že jsem neviděl původní verzi z 50. let, takže srovnání ode mě nečekejte, ale můžu říct, že se mně to líbilo a bavilo mě to. Jsem celkem zvědavej na další díly.

plakát

R.I.P.D. - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů (2013) 

Kravina, hrozná kravina... Narazil jsem na to náhodou v TV a podíval se, ale bylo to nejspíš naposledy. Mrzí mě, že J. Bridges do toho šel, protože je to výbornej herec, kterej na za sebou silnou filmografii. No, i mistr tesař se někdy utne. Je to slátanina žánrů a snaha se dotknout Men in Black, ale tomu se to rozhodně neblíží. Nebavil jsem se...