Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Thelma a Louise

Thelma a Louise (1991)

Tímhle filmem jsem nasáklý natolik, že bych hvězdičky rozhazoval všemi směry jako Večerníček. Ten pocit naprosté volnosti, svobody a znovunabyté chuti do života, jaký T&L na cestě zažívají, na mě dýchne při každé repríze (a že jich už bylo) a nehledě na konec, který se může zdát poněkud nešťastným, ale jiný být prostě nemohl, vždy sleduju závěrečné titulky v uvolněné a povznesené náladě. Casting je od A do Z perfektní v čele se Susan a Geenou, které se pro mě staly živoucími legendami, jejich zelený fešák '66 Thunderbird jako by spolu s nimi hrál další hlavní roli a díky skvělému oscarovému oku Adriana Biddla je to dechberoucí zážitek sledovat, jak se prohání americkou pouští. Celkovou atmosféru doplňuje nádherný podmanivý kytarový soundtrack Hanse Zimmera, kterým u mě jednoznačně zaskóroval .. (království za CD!!).

Svůdná krása

Svůdná krása (1996)

Z nějakého důvodu řadím tenhle snímeček mezi své nejmilejší. Je to jeden z těch bezdějových filmů, kterým stačí jen atmosféra, aby divákovi učarovaly. U Stealing beauty mám téměř pocit, jako bych seděl na zahradě na vyřezávané lavičce, bosýma nohama čechral trávník a spolu s Jeanem Maraisem z povzdálí pozoroval ty malé bezvýznamné příběhy všech obyvatel onoho toskánského sídla.. prostě pohoda, jazz. Na příjemně namíchaném soundtracku zazní mj Portishead, Hoover, Hole .. a také časem ověřené goldies Niny Simone, Billy Holiday či Stevieho Wondera.

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

Dobrodružství Priscilly, královny pouště (1994)

Já prostě miluju road movies a tenhle je jednoznačně nejbarevnější, jaký znám. Ty šílené kostýmy v kontrastu s australskou pouští snad musí být vidět i z vesmíru a jejich majitelé jsou natolik sví, že je prakticky nemožné si je neoblíbit. Každý z pasažérů nablýskané Priscilly má své problémy a démony, s kterými se po svém srovnává, ale nečekejte žádná dramata či tragické zvraty .. tenhle film je o pohodě a nadhledu. "I've said it before, and I'll say it again. No more fucking ABBA!"

Přežijí jen milenci

Přežijí jen milenci (2013)

S kým jiným si postesknout a kvalitně poklábosit na téma pokřivených lidských hodnot a na hlavu postaveného směru pokroku naší civilizace, než s tisíciletými upíry se zálibou v kultuře a přírodě. Kvalifikovanější nadhled prostě nenajdeš. Už je to nějaký ten pátek, co se mi někdo trefil do noty tak přesně, jako právě včera Jarmush touto pomalou melancholickou seancí. Ospalá atmosféra nočního Detroitu/Tangeru a zabydlených hnízdeček věčných samotářů mnou prostoupila hned v prvních minutách a jen tak na ni nezapomenu.

Návrat do budoucnosti

Návrat do budoucnosti (1985)

Spielberg a Zemeckis dali nejen osmdesátkám, ale kinematografii vůbec, jedno z nejkrásnějších fantastických dobrodružství, jaké kdy na plátně bylo. Nestárnoucí rodinné sci-fi, které M.J. Foxovi nastartovalo hvězdnou kariéru a hliníkovému skvostu zkrachovalého DMC dodalo zcela jiný, bezesporu legendární rozměr. Není třeba rozepisovat se o každém dílu zvlášť .. celý příběh je totiž tak precizně propletený a svět bez časových omezení tak nakažlivý, že ať dělám, co dělám, když už se jednou rozhodnu si BTTF zreprízovat, nejpozději do druhého dne mám sjetou celou trilogii. Jinak to zkrátka nejde.

Matrix

Matrix (1999)

Tak nějak nevím, co sem napsat protože Matrix je vlastně o všem. Knock, knock!

Constantine

Constantine (2005)

Dokonalý komiksový počin s výtečným obsazením, černočernou atmosférou a především naprosto odzbrojujícím cynickým nadhledem. S každým dalším shlédnutím mám chuť přidat hvězdu.

Rocky Horror Picture Show

Rocky Horror Picture Show (1975)

Kdysi hodně dávno, snad dokonce na dvojce, mě zaujal kousek jakési úchylné muzikální podivnosti, kde ožívají sochy a pak všechny na pódiu tancujou v podvazkách. Moc jsem z toho tehdy neměl rozum, ale pár obrázků se do paměti nevratně vypálilo. O pár let později, když jsem si jen tak zamyšleně vykračoval ulicí, na mě tyto povědomé obrázky zamrkaly z obalu výprodejového DVD s obrovskými rty, jakoby lákajícími slovy ''Don't dream it .. buy it!'' .. no a v tu chvíli čas navždy ztratil význam.