Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (393)

plakát

Purpurová barva (2023) 

Nerozumím remaku tohoto filmu, když Steven Spielberg, mistr svého řemesla, už tento příběh s naprosto famózními herci na plátno převedl. Pokud si někdo z woke propagandy vymyslel, že Blitz Bazawule to zvládne lépe jen proto, že je z Ghany, tak se mýlí. Tato verze byla jen pokusem o něco, co už bylo překonáno.

plakát

Povolení k pobytu (2022) 

Od roku 2004 žiji ve Velké Británii, kam jsem se přestěhoval za prací. Pozoroval jsem, že od roku 2009 až do období Brexitu přicházelo do země mnoho lidí, kteří se ihned po příjezdu obraceli na sociální podporu, což nebyli pouze Romové z Čech nebo Slovenska, ale také lidé z ČR, Polska a dalších zemí. My, kdo jsme přišli dříve, jsme museli začít pracovat, protože jsme nedostávali nic zadarmo. Po roce 2009 přišli lidé, kteří zneužívali systém sociální podpory, což nás usazené zastiňovalo. Původně jsem Brexitu nebyl nakloněn, ale nyní vidím jeho pozitivní dopady v očistě situace. Ti, kteří v Británii pracovali, si udrželi svůj status. Současní obyvatelé mají možnosti pro další vzdělání a kariérní růst, což je klíčové pro budoucnost jejich dětí. Co se týče pana Toraka, mám k němu výhrady kvůli jeho postoji vůči ČR a spolupráci s neziskovými organizacemi bez zjevné podpory české romské komunity zde. Mnoho Romů v UK si díky novým příležitostem vytvořilo lepší život, což by v ČR nebylo možné. Klíčem k úspěchu je práce s lidmi a jejich vzdělávání, aby se mohli změnit. Příklady dobré praxe jsou silnou motivací pro změnu.

plakát

G. F. Händel: Mesiáš (2023) (divadelní záznam) 

Scéna otáčivého hlediště v Českém Krumlově má své neodolatelné kouzlo, a opera Mesiáš je nádherně zpracována. Venkovní scéna jen přidává příběhům to pravé ořechové. Výkony operních pěvců byly famózní. Kdyby bylo možné dát 10 hvězdiček, dám plný počet.

plakát

Zlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka (2024) (seriál) 

Netflixův seriál "Turning Point: The Bomb and the Cold War" (2024) je fascinující ponoření do jednoho z nejzásadnějších období moderní historie. Tento dokumentární seriál nás zavádí do hlubin studené války, období napětí, strachu a politických her, které definovalo druhou polovinu 20. století. Díky promyšlené režii a mistrně sestavené naraci se divák ocitá přímo v centru událostí, které formovaly současný svět. Seriál vyniká svou schopností ukázat, že historie není černobílá. Přestože je zřejmé, že režiséři seriálu mají blíže k západnímu pohledu na události, dokáží představit komplexní obraz, ve kterém jsou rozhodnutí a akce obou stran prezentovány s pochopením pro jejich kontext a motivace. "Turning Point" neklade žádnou stranu za jednoznačného hrdinu nebo záporáka, ale snaží se o objektivní a mnohovrstevnatý pohled na historické události. Velmi strhující jsou zejména momenty, kdy seriál zkoumá lidské aspekty konfliktu. Rozhovory s očitými svědky, historiky a analytiky, doplněné o autentické archivní záběry, dodávají příběhům osobní rozměr a zesilují jejich emocionální dopad. Vizuálně je seriál zpracován s citem pro detail a historickou přesnost, což umožňuje divákům ještě hlubší ponoření do dané éry. "Turning Point: The Bomb and the Cold War" je tedy mimořádně poutavým a provokativním dílem, které nutí k zamyšlení nad složitostí lidských dějin. I když je zřejmé, že tvůrci mají bližší k západní perspektivě, nejedná se o jednostrannou propagandu. Naopak, seriál poskytuje komplexní pohled na konflikty, které formovaly naši nedávnou minulost, a připomíná, že v historii, stejně jako v životě, jsou věci často mnohem komplikovanější, než se na první pohled zdá.

plakát

Smrt pod ochranou církve (2003) (seriál) 

Televizní minisérie "Death in Holy Orders" z roku 2003, adaptace detektivního románu P. D. Jamesové, se odehrává v teologickém koleji Svatého Anselma a sleduje postavu detektiva Adama Dalglieshe, kterou ztvárnil Martin Shaw. Dalgliesh je povolán, aby vyšetřil smrt studenta, kterou otec studenta považuje za neuspokojivě vyřešenou. Během vyšetřování dojde k vraždě návštěvního archidiakona, a Dalglieshovi pomáhají DI Miskin a DI Tarrant z Londýna, společně s místními důstojníky. Příběh se zaměřuje na série vražd a tajemství, která jsou odhalena během vyšetřování. Iniciální podezření padá na jednoho z kněží, který vede a vyučuje na kolejích, a to hlavně proto, že archidiakon byl známý svými doporučeními na zavření kolejí. Po sérii vražd a výslechu všech přítomných se odhalí několik tajemství, včetně toho, že jeden ze studentů je nevědomky synem jednoho z laických přednášejících a že díky své matce zdědí majetek, pokud bude kolej zavřena a prodána. Případ je vyřešen díky forenzním důkazům, které obviňují přednášejícího, a ten se přiznává. Kolej je nakonec zavřena a student zdědí výtěžek. Během tohoto románu se Dalgliesh setkává a začíná vztah s Dr. Emmou Lavenham, navštěvující učitelkou z Univerzity v Cambridge. "Death in Holy Orders" je zajímavou detektivní minisérií, která kombinuje tradiční prvky britského detektivního žánru s hlubokým vhledem do struktur Církve Anglie a života v teologickém koleji. Nabízí složitý a napínavý příběh plný zvratů a odhalení, zasazený do malebného prostředí východoanglického pobřeží.

plakát

Rocky (1976) 

Film "Rocky" z roku 1976 je jeden z nejikoničtějších a nejúspěšnějších amerických filmů všech dob. Tento sportovní drama film, režírovaný Johnem G. Avildsenem a s hlavní rolí Sylvestera Stallonea, který také napsal scénář, se okamžitě stal klasikou a zrodil dlouholetou filmovou sérii. Příběh sleduje Rockyho Balbou, neúspěšného boxera ze slumů Filadelfie, který dostane šanci bojovat o světový titul v těžké váze proti obhájci Apollu Creedu, hraného Carlem Weathersem. Rocky, považován za jasného outsidera, vidí v tomto zápase nejen šanci na sportovní úspěch, ale také jako příležitost k překonání osobních a sociálních překážek. "Rocky" byl chválen pro svůj inspirativní příběh, emotivní výkon Sylvestera Stallonea a memorabilní hudbu, včetně známého úvodního motivu "Gonna Fly Now". Film byl komerčním i kritickým úspěchem, získal několik Oscarů včetně ocenění za nejlepší film, režii a střih. Rockyho postava, s její odolností, odhodláním a srdcem, se stala symbolem naděje a odvahy, což rezonuje s diváky po celém světě. Scéna, ve které Rocky běží po schodech před Filadelfským uměleckým muzeem, se stala jedním z nejikoničtějších momentů filmové historie. Celkově "Rocky" nejenže definoval sportovní žánr filmu, ale stal se také kultovním dílem, které inspirovalo mnoho lidí a ovlivnilo populární kulturu. Film přesahuje rámec boxerského příběhu a stává se příběhem o lidském duchu a nezdolnosti.

plakát

Nový Olymp (2023) 

Film "Nuovo Olimpo" z roku 2023 je italské romantické drama režírované Ferzanem Özpetekem. Příběh se odehrává v roce 1978 během takzvaných "Years of Lead" v Itálii, což bylo období charakterizované politickým nepokojem a terorismem. Film vypráví příběh dvou pětadvacetiletých mužů, Enea a Pietra, kteří se náhodně setkají v kině v Římě a zamilují se do sebe, než je osud nečekaně rozdělí. Protagonisty hrají Damiano Gavino a Andrea Di Luigi, a film také obsahuje Grettu Scarano. "Nuovo Olimpo" měl premiéru na Římském filmovém festivalu 22. října 2023 a byl vydán na Netflixu 1. listopadu 2023. Film byl popsán jako romantické drama odehrávající se v pozadí pozdních 70. let v Římě, a jeho příběh sleduje dva mladé muže, kteří se náhodně setkají a hluboce se do sebe zamilují. Celkově "Nuovo Olimpo" přináší unikátní pohled na romantické vztahy a společenské napětí v Itálii 70. let, zatímco zároveň nabízí poutavý příběh o lásce, ztrátě a naději.

plakát

Bessie (2015) (TV film) 

Film "Bessie" z roku 2015 je biografický televizní film, který se zaměřuje na život a kariéru legendární bluesové zpěvačky Bessie Smith. Tento film byl vysílán na HBO a režíroval ho Dee Rees. Hlavní roli Bessie Smith ztvárnila Queen Latifah, což byl výkon, za který byla široce chválena. "Bessie" představuje cestu Smith od jejích skromných začátků v Chattanooga, Tennessee, k jejímu vzestupu na vrchol hudebního průmyslu jako jedné z nejvýznamnějších bluesových zpěvaček 1920. a 1930. let. Film zobrazuje její boje s osobními i profesionálními výzvami, včetně jejího vztahu s Ma Rainey, další významnou postavou historie blues, kterou ztvárnila Mo'Nique. "Bessie" byl chválen za silnou režii Dee Rees, výkony obsazení a autentické zachycení doby, v níž Bessie Smith žila a tvořila. Film se dotýká témat jako je rasismus, sexuality a emancipace, čímž poskytuje hluboký pohled na složitý život a dědictví Bessie Smith. Queen Latifah za svůj výkon získala mnoho uznání a ocenění, včetně nominace na cenu Emmy. "Bessie" nabízí nejen osvěžující pohled na důležitou historickou postavu, ale také představuje silný příběh o odvaze a odolnosti, který rezonuje i v dnešní době.

plakát

Ocelové magnólie (1989) 

"Ocelové magnólie" (v anglickém originále "Steel Magnolias") je americký film z roku 1989 režírovaný Herbertem Rossem. Tento film je adaptací stejnojmenné divadelní hry Roberta Harlinga, který napsal scénář i pro film. "Ocelové magnólie" jsou známé svým silným ženským hereckým obsazením a emocionálně nabitém příběhem. Hlavní role ve filmu ztvárnily Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis a Julia Roberts. Film se odehrává v malém městečku v Louisianě a sleduje životy skupiny přátel, kteří se pravidelně setkávají v místním kadeřnictví. Příběh se zaměřuje na vztahy mezi těmito ženami a způsob, jakým společně čelí různým životním výzvám, včetně nemoci, manželských problémů, rodinných konfliktů a ztráty blízkých. Julia Roberts získala za svou roli v tomto filmu nominaci na Oscara a film byl obecně chválen za výkony hereček, které dokázaly s velkým citlivostem a nuancí ztvárnit komplikované a silné ženské postavy. "Ocelové magnólie" jsou často chváleny za svůj emoční dopad a schopnost zobrazit sílu ženského přátelství a odolnosti v tváři tragédie. Tento film se stal kultovním dílem, oblíbeným pro svou směsici humoru a vážných témat, a je považován za jeden z významných příspěvků do žánru filmů zaměřených na silné ženské postavy a jejich vzájemné vztahy.

plakát

Večernice (1996) 

Film "The Evening Star" z roku 1996 je americké komediální drama, které je pokračováním úspěšného filmu "Terms of Endearment" z roku 1983. Režie se ujal Robert Harling a ve filmu hrají takové hvězdy jako Shirley MacLaine, reprízující svou roli z prvního filmu, a Juliette Lewis, Miranda Richardson, Bill Paxton a Ben Johnson. "The Evening Star" se zaměřuje na postavu Aurory Greenway, kterou hraje Shirley MacLaine, a její vztahy s rodinou a přáteli po smrti její dcery (hrané Debra Winger v "Terms of Endearment"). Film sleduje Auroru, jak se snaží vyrovnat se ztrátou, udržet rodinné vztahy a hledat lásku a smysl ve svém životě. Film byl přijat smíšeně jak kritiky, tak diváky. Shirley MacLaine byla chválena za svůj výkon, ale film jako celek nebyl považován za tak silný jako jeho předchůdce. Kritiky byly směřovány především na scénář a režii, které podle některých recenzentů nedosahovaly kvality a emocionální hloubky prvního filmu. I přes tyto smíšené reakce, "The Evening Star" nabízí zajímavý pohled na pokračující život Aurory Greenway a umožňuje divákům znovu se spojit s postavou, která byla původně představena v "Terms of Endearment". Film může být obzvláště zajímavý pro ty, kteří ocenili první film a chtějí vidět další rozvoj těchto milovaných postav.