Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Oblíbení skladatelé (10)

Luboš Fišer

TOP filmová/seriálová hudba: Adéla ještě nevečeřela

Zdeněk Liška

TOP filmová/seriálová hudba: Spalovač mrtvol

 

Nebesky mrazivá, děsivá a přitom líbezná hudba ze Spalovače mrtvol mě od něj vždycky zasáhne nejvíc a díky ní se u mě stal nesmrtelným. Ale pan Liška toho složil podstatně více. Své by o tom mohli říci třeba milovníci Františka Vláčila. Jeho dvorní skladatel zanechal v tvůrcových filmech svou nesmazatelnou a nezpochybnitelnou stopu. Ovšem ani přitom nezůstal. Dá se totiž bez velké nadsázky konstatovat, že v 60., ale i 70. letech nikdo nedominoval československé filmové hudbě tak moc jako on. Bylo totiž jedno, zda zrovna skládal hudbu k něčemu komediálnímu (Jáchyme, hoď ho do stroje!) nebo vážně laděnému (Obchod na korze), dokázal se danému žánru výborně přizpůsobit.

Henry Mancini

TOP filmová/seriálová hudba: Růžový panter znovu zasahuje

Ennio Morricone

TOP filmová/seriálová hudba: Pro pár dolarů navíc

 

Mistr Morricone by nemusel vytvořit hudbu k ničemu jinému, než k "těm" 4 westernům (děkuji, pane Leone) a stále by se řadil k nejlepším filmovým skladatelům všech dob. Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý, Tenkrát na západě. Co film, to přehlídka hudebních skvostů. Nejvíce se rozplývám z "hodinkového" finále v Pro pár dolarů navíc, ale úplně stejným způsobem mě dostává třeba hřbitovní rozstřel z Hodný, zlý a ošklivý či harmonika v Tenkrát na západě. Pointa? Tento pán není skladatelem hudby k pouhým 4 filmům. Za svůj život složil hudbu k tolika snímkům, až to člověk nepobírá. Italské hudební zlato.

Thomas Newman

TOP filmová/seriálová hudba: Americká krása

 

Stačí pár úvodních tónů a divák už ví, že k danému filmu dělal hudbu právě on. Ať už si ho ke svým počinům přizvali třeba Sam Mendes, Frank Darabont či Martin Brest, pan skladatel nikdy nezklamal. Americká krása, Cesta do zatracení, Zelená míle, Bílý oleandr, Seznamte se, Joe Black, Zaříkáváč koní, Vůně ženy či seriálové Odpočívej v pokoji. Už jen za tenhle výčet a potěchu mého sluchu tu Thomase Newmana musím mít.

Howard Shore

TOP filmová/seriálová hudba: Pán prstenů: Dvě věže

 

Tento pán by tu měl své místo už jen za to, že stvořil hudbu k mým vůbec nejoblíbenějším devadesátkovým thrillerům Sedm, Mlčení jehňátek či Hra. Jenže pak ho Peter Jackson povolal k trilogii Pán prstenů a Howard Shore stvořil něco tak dokonalého, že to dokázalo epičnost všech 3 filmů povýšit na absolutní. Těžko vybrat jen jeden motiv, přesto to u mě ze všech těch nádherných LOTRovských melodií vyhrálo téma Rohanu.

Karel Svoboda

TOP filmová/seriálová hudba: Tři oříšky pro Popelku

Jaroslav Uhlíř

TOP filmová/seriálová hudba: S čerty nejsou žerty

 

Co se českému divákovi při zmínce tohoto skladatele vybaví nejdřív? Bude to Severní vítr z Vrchní, prchni! či Není nutno ze Tři veteráni? Přitom Jaroslav Uhlíř vytvořil mnohem komplexnější soundtracky, ať už je to v případě filmů Lotrando a Zubejda, Ať žijí duchové či třeba můj favorit S čerty nejsou žerty, který zdaleka nenabízí jen profláklé zpívané písničky Větře větříčku a Ta naše hospoda, ale také hned několik zdařilých především instrumentálních motivů.

John Williams

TOP filmová/seriálová hudba: Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

 

Jako zapřísáhlý fanoušek sci-fi ságy Star Wars tu Johna Williamse mít pochopitelně musím. Ale já mám tohoto skladatele rád už od nejútlejšího dětství díky rodinnému Sám doma, z jehož povedené hudby se těším každé Vánoce. Přitom tento pán byl schopný stvořit hudební skvosty k filmům naprosto libovolného žánru. Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana, Jurský park, další filmové ságy jako je Indiana Jones či Harry Potter...John Williams je zkrátka všestranný a jedinečný.

Ovládací panel
115. nej uživatel Česko
196 bodů