Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (37)

plakát

Ženy v běhu (2019) odpad!

Film dosáhl komerčního úspěchu i vysokého hodnocení tady, co víc mu přát? Jinak je to něco neskutečně surreálného, dokonce bych řekl, že pokud jde o současnou filmovou tvorbu, tak typicky českého. Vše je vizuálně jedna velká reklama. Lidé se budou chovat tak, jak se nikdo normální nechová. Matka po smrti milovaného manžela nezažívá žádné psychické problémy, manžela v batůžku si s úsměvem přehazuje z ramene na rameno. Pokud na ni snad padne lehká nostalgie, vyřeší to povzdechnutí a kazeta z domácí videotéky, např. "chalupa 1994". Nejstarší dcera s třemi, pardon, čtyřmi kluky (protože otec O. Vetchý je zřejmě lehce retardovaný) ve věku 6-15 let zažívá u každého oběda nefalšované peklo, které ale není schopná zvládnout: všichni čtyři kluci se věnují soutěži, kdo v polévce dříve najde HOVNO. Naštěstí jen složené z písmenek, i když normální člověk by jim tam jednou naložil skutečné. Vztahy by to trochu narovnalo a film by konečně získal na zajimavosti. A takhle se dá pokračovat hodinu a půl. Celkově tedy směs pohádkové atmosféry, vulgarity a surreálnosti. Vlastně nejstrašnější je, že o Ženách v běhu někdo mluví jako o obrázku ze života. A že ho někdo zřejmě posílá do zahraničí jako vizitku téhle země na normální festivaly.

plakát

Vetřelec: Covenant (2017) 

Pokračování Prométhea v celé hrůze. Posádka lobotomiků, vyslaná na cestu zřejmě s hlavním úkolem nechat se semlít. Předpokládám, že kdyby se drželi plánu a šťastně doletěli na původní idylickou, tedy neškodnou planetu, pozabíjejí se nějakým způsobem hodným Darwinovy ceny. Divím se, že někdo může sestrojit mezihvězdnou loď a přitom být tak neskonale pitomý. Trochu mě to uráží, když je příběh postavený a neustále hnaný takhle nebetyčnou imbecilitou. :-( Přitom i bez toho, že by člověk byl úplně pitomý, ho nakonec něco může sežrat. Ale ne, musí to být natočené jako nějaké béčko, nedá se nic dělat. Asi je v tom nějaký metafyzický filozofický přesah, který nechápu. Bát se nebudete, lekat se taky nebudete, místo toho uvidíte sem tam něco hnusného. 2/10 za vizuální stránku.

plakát

Čtyřlístek ve službách krále (2013) 

Nejprve dvě opravy k obsahu. Lev nakonec není Bruncvíkův, ani není z Karlova mostu, ale je Rudolfa II. a z Hradu. Čtyřlístek také letos neslaví 40., ale 44. narozeniny, první číslo vyšlo 15. května 1969. Pokud jde o film samotný, dal bych 70 %, řekněme tedy zaokrouhlit nahoru. Body dolů za koncepci děje (po Ohnivé řece už to pro mě nikdy nebylo ono, kouzla a mobily pro mě ve Čtyřlístku moc nejsou), která je ale současnému Čtyřlístku asi vlastní. A další body za product placement, který se objeví na asi 5 produktů, z toho na třech místech dost výrazně, na jednom přímo brutálně. To když se ději najednou objeví kocour rozvážející pribináčky a ozve se necelá znělka "Pramen zdraví" a po těchto dvou slovech se usekne. Na druhou stranu jsem po recenzi M. Spáčilové čekal něco daleko horšího, než jsem v Evaldu nakonec na fanouškovské předpremiéře viděl. Děj je vcelku přehledný a pochopitelný, drží pohromadě a nejedná se o sérii groteskových gagů. Pokud od toho nebudete čekat komiksový Čtyřlístek, tak nebudete zklamáni.

plakát

Prometheus (2012) 

Za vizuální stránku jedna hvězdička. Pokud jde o "děj", tak přemýšlím, zda R. Scott přišel o 3/4 mozku nebo zda byl napaden nějakým produktem "Inženýrů" a tohle z něj vyhřezlo. Horší slátaninu jsem už dlouho neviděl, bohužel. Že se hrdinové budou chovat trochu nerozvážně, prosím, asi v roce 2093 už nebude nic známo o Vetřelci a podobných filmech a třetí generace vychovaná na iPadech už nebude sama myslet. Že tam ale budou cestovat pečlivě vybraní adepti na Darwinovu cenu, to vidím u režiséra/producenta/tvůrce této pověsti jako urážlivé. Z uren začne vytékat něco jako ropa a kosmonauty nenapadne nic lepšího, než ochutnat. (Jen mírně přehnané.) Hm, 2000 let stará hlava - useklá! - oživne. Vlastně ty prvky zombie filmů nebyly tak špatné. Ale druhá hvězdička z toho nebude. Evidentně se chystá Prométheus II. Místo něj bych doporučil toto "dílo" seškrtat o 2/3, stejně tak počet mrtvých snížit a v získaný čas využít pro cestu ke světu "Inženýrů". Možná by nebylo od věci přidat i něco na začátek.

plakát

Avatar (2009) 

V 3D bezvadné, velmi uvěřitelný svět. Pandora vypadá, jako by byla skutečně na dosah ruky. Příběh jednoduchý, ale v podstatě všechny klasické příběhy/filmy jsou velmi srozumitelné. Zábava pro celou rodinu a nepůjde o ztracený čas.

plakát

Doom (2005) 

První 3/4 slabé, vzhledem ke hře jsem čekal pořádnou střílečku a ne mariňáky trénující pořád svoje mluvidla. Zábavné jsou některé hlášky a nejlepší je zde obvyklé schéma. Vědci něco kutí a neobtěžují se o tom kohokoliv informovat. Mariňáci jsou kabrňáci, tak je ani nenapadne se zeptat, co se vlastně děje a co mají vystřílet, dokud tak 1/2 z nich není sežraná/zmutovaná. Čekám na film, kde se tihle úderní hoši dívají na filmy pro pamětníky a budou konečně vědět, že obvyklé vetřelčí schéma radí se nejdřív ptát. Kdyby tedy vpadli na základnu a přimáčkli pár vědátorů ke zdi, bylo by to konečně inovativní a zábavnější, přitom by nás to o řežbu nepřipravilo. Jenom škoda, že je základna plná vyspělé technologie, ale osvítit chodby si tam neumějí.

plakát

Král Artuš (2004) 

Výprava dobrá, kamera také, ale historický film? Pokud máte rádi alternativní ahistorii, tak je to něco pro vás. Merlin jako vůdce partyzánského odporu, Artuš jako v podstatě okupant, který se přidá na stranu národně-osvobozeneckého boje, Guinevra jako divoženka Xena. A Sasové? No linka k německé brutalitě zřejmá, jen ten jejich "führer" vypadal věčně jak nějaký zhulený Gandalf. Ale vše dopadlo dobře. Dekandentní římská okupace skončila, německá vlna brutality zastavena a svobodná britská republika založena. Vše bez nutnosti použití nějakých kouzel. Teda až na to kouzlo s benzínem v závěrečné bitvě, který Merlin obstaral bůhvíkde. Jen škoda, že Titus Pullo (viz série Řím) nedožil posledního střetnutí - jeho práce s bojovou sekerou by to ještě pozvedla.

plakát

Terminator Salvation (2009) 

Jak už tady někdo psal, patříte-li mezi fanoušky terminátorů, je třeba to vidět a zapomenout. Vizuální stránka a výprava je velmi pěkná, hudba je také slušná, ale tím to končí. Mezi drobnější, ale nepříjemné nedostatky počítám za sebe kameru na rameni, kterou asi byly značné části "pro posílení věrohodnosti" natočeny. Ke škodě věci si pak člověk nemohl vychutnat detaily. Do teď pořádně nevím, jak vypadal "mototerminátor", natož jak byl zkrocen. Terminátoři ve stylu Transformers mi připadali dost přehnaní - kdyby na tu benzínku zaútočili dva tři T-600, tak by výsledek byl stejný, ale dojem asi lepší. Natočení filmu nepomáhá to, že z T3 víme, že Connora má zabít Arnold coby T-600. Asi se scénárista mohl trochu více snažit, aby se na tohle předurčení dalo zapomenoutk, respektive, aby je člověk neměl pořád na mysli. Takhle to bylo sledování spíš s odstupem. Některé nejasnosti/mezery ve scénáři moc neurazí - za sebe přidám to, že není moc jasné, proč Skynet na vrchní velitelství v ponorce nezaútočil už dříve. Snad je pořád mohl sledovat a zaměřovat díky jejich vysílání, a nějaká atomovka by se jistě také našla. Totéž platí u základny Connora. Asi by pro Skynet nebyl problém to tam nějakou atomovkou sterilizovat. A tím se dostáváme k nejhoršímu - vykreslení postav. Škoda, že nejlidštěji tam působil poločlověk-poloterminátor. V něm bylo lidskosti a normálnosti za celou Connorovu partyzánskou jednotku. Nebylo to moc těžké, když lidi tam většinou, až na sympatickou thajskou (?) pilotku A-10 vypadali sami jako banda robotů. Ještě hůře působili co do fyzické výdrže. Tady nejenom, že nebyl rozdíl, ale oni dokonce vydrželi více, než terminátoři. Jasně, jde o akční film, ale tohle už bylo trochu příliš, protože to budilo otázky, kolik dalších terminátorů infiltrovalo Connorův oddíl. Také by příště Skynet mohl budovat trochu důkladněji, nechat se na cementu ošidit, že stěny vydrží tolik, co papír, to není dobré. I atomovky by asi měly mít trochu větší ráži. (Ostatně, vždycky jsem měl obavy z toho, že svět po atomové válce by byl temnější, radioaktivnější atd. Tady byl jen více zaprášený, McDonalds měl zavřeno, ale jinak by jedna velká rekonstrukce stačila.) Celkově to vypadalo jak nějaká počítačová hra. Napjatý až do konce jsem byl ohledně toho, zda sám Connor je terminátor. Dojetí a smutek ve mně vzbudilo sebeobětování S. Worthingtona. Doufal jsem, že by mohl vést Odpor místo Connora.

plakát

Děkujeme, že kouříte (2005) 

Trochu mi ze schopností toho spin-makera běhal mráz po zádech. Není dobré, není špatné, důležité je jen to, co teď chcete. Ale ten způsob pokusu o vraždu byl velmi inspirující.

plakát

Příběhy kožených kalhot (1974) 

"Lechtivá", ať už tenhle přídomek znamená cokoliv, komedie ve stylu filmu "Nástrahy velkoměsta". Naprosto dokonalá je příroda a vůbec bavorské reálie, tyhle části by si zasloužily převod do HD. Folklór také není špatný, i když to už je chvílemi ve stylu "Alles Gute" v podání dvojice Šteindler - Vávra (a v pozadí Čtvrtníček). Humor se nedá nazvat jinak, než "třeskutý", svou inteligencí ho hravě překoná kterýkoliv "Kameňák" nebo "Byl jednou jeden polda". No a lechtivé scény... potěší svou přímočarostí a poměrně dobrým výběrem kvalitních hereček. Logiku v tom ovšem nehledejte, účelem je ukázat co 3 - 5 minut nahé ženské tělo nebo chvíli soulože, ke konci filmu i častěji. Ocenění zaslouží fakt, že se jedná o vcelku nevinnou a vkusnou záležitost. Za shlédnutí jednou jistě stojí, přinejmenším proto, aby si člověk udělal obrázek, co všechno se točilo a točí. Věřím, že se nejedná o ojedinělé dílo německé kinematografie, a tím si zasluhuje další plusový bod jako ukázka zcela zvláštního žánru tvořícího svou vlastní kategorii, a to německé (erotické) komedie. Celkové hodnocení tedy také za to, že něco podobného jsem už dlouho neviděl. :-)