Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Fantasy

Recenze (58)

plakát

Arcane (2021) (seriál) 

... a když myslíte, že to nemůže být lepší, začne zpívat Sting jednu z nejdojemnějších závěrečných písní za poslední roky.

plakát

Nadace (2021) (seriál) 

(Po první sérii:) Nejsem militantní příznivec předlohy, ale četl jsem ji. Nevadí mi změna pohlaví hlavních postav ani vymyšlené milostné vztahy. Kdyby tyto okolnosti autoři pojali zajímavě, klidně by z toho mohl být velmi dobrý sci-fi seriál. Tady však vyletěly peníze komínem. Zajímavá vizuální stránka je doslova to jediné, co je na seriálu alespoň ucházející. Největším problémem seriálu jsou scénář, který doslova ze všech hlavních hrdinů dělá naprosto nezajímavé postavy, a herecké výkony, které těm špatně napsaným postavám nepropůjčí ani trochu charismatu (čestnou výjimku tvoří Jared Harris a Lee Pace, první z nich ale není hlavní postavou, což čtenáře předlohy nemůže překvapit). O další sérii fakt zájem nemám. Tento seriál by měl co nejdříve upadnout v zapomenutí. Třeba to za pár let zkusí někdo jiný nějak jinak. Na závěr: Pokud je na vašem seriálu daleko nejpoutavější úvodní znělka, je něco opravdu hodně špatně.

plakát

Tlapková patrola ve filmu (2021) 

Děti film zabaví, rodič se (možná trochu křečovitě) pousměje, když Ryder bez skrupulí řekne, že za prodej merche s Tlapkovou patrolou si koupil mrakodrap (novou centrálu) v centru velkoměsta.

plakát

Dark - Počátek (2020) (epizoda) 

Kvalitu tohoto dílu ještě umocňuje píseň, která zazní v jejím závěru: Asaf Avidan - The Labyrinth Song

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Způsob, jakým tvůrci byli schopni vytvořit na jednu stranu poměrně přesnou rekonstrukci více než 30 let starých událostí a na druhou stranu do svého díla zakomponovat vysoce aktuální poselství o ceně za lži, které je dokonce podtitulem této minisérie, je fascinující. Ani na chvíli to nepůsobí jako nějaká na sílu tlačená agitace, nicméně přesah do současnosti je naprosto zřejmý. Unikátní projekt, který je zcela zaslouženě na vrcholu žebříčků.

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

Nic lepšího jsem v televizi dosud neviděl a dost se bojím, že dlouho zase neuvidím. Dílo, které posunulo televizní tvorbu o pořádný kus kupředu a ukázalo, že TV může mít hodně světlou budoucnost.

plakát

Looper: Nájemný zabiják (2012) 

Měl jsem poměrně velká očekávání a asi i o to větší to bylo zklamání. Looper mě nedržel celou stopáž v sedačce s očima připíchnutýma na plátno a ani když film skončil, tak jsem neměl pocit, že jsem viděl něco výjimečného a bohužel ani nijak zvlášť zapamatovatelného, na co budu rád vzpomínat. Naopak převládl pocit, že jde jen o mírně nadprůměrné scifi, které si solidně hraje s tématem cestování v čase. Líbili se mi oba mužští hlavní hrdinové, Emily Blunt naopak moc ne. Co jsem ale po některých recenzích vůbec nečekal, byly překvapivé zbytečné scény a vlastně i celé postavy (blonďatá "společnice" z úvodu filmu a do jisté míry i Kid Blue). Legenda se nezrodila, nadšení se nedostavilo. Tak snad někdy příště.

plakát

Varan vs. Kobra (2005) (TV film) odpad!

Už úvodní scéna stačí k napálení odpadu. Zbytek filmu ale solidně funguje jako komedie :o)

plakát

Dexter (2006) (seriál) 

Dlouho jsem váhal, zda dát čtyři nebo pět hvězdiček. Dobře jsem věděl, že seriál je hodnocený jako jeden z nejlepších a tak jsem si počkal až na léto 2012, kdy bylo odvysílaných šest sérií. A kupodivu, první díly mi nijak zvlášť zajímavé nepřišly, dost postav mi bylo spíš protivných než sympatických. Postupem času se to rozjelo, děj do sebe zapadl, nicméně fakt, že jsem záporáka první série odhalil hned v prvním záběru, ve kterém se objevil, mi zážitek maličko zkazil - identita "mrazákového vraha" byla prostě dost předvídatelná. To spolu s prvními slabšími díly mi dalo hodnocení 1. série: ****. 2. série: hodnotím stejně, ****, i když už je to hodně blízko pěti. 3. série: **** Zase čtyři, ale tentokrát o dost slabší, spíš tři a půl. Celá zápletka mi přišla tak trochu ujetá a naprosto nepravděpodobná, i na poměry seriálového světa. 4. série: ***** Tady už hodnotím naplno a dostávám se konečně do seriálového varu, záporák je zajímavý a samotný závěr posledního dílu vpravdě šokující. 5. série: Jsem nadšen, dávám ***** a pro mě jednoznačně nejlepší série, kterou jsem zatím viděl. Těším se na šestou sérii, kterou v nejbližší době rozjedu. Celkově mi to vychází spíš ke pěti než ke čtyřem, na celou třetí sérii při hodnocení rád zapomenu :o)

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

Naprosto nechápu humbuk kolem tohoto díla. Knižní předloha je zajímavá (i když v žánru epických fantasy sérií podle mě výrazně zaostává za Malazskou knihou padlých) a chápu, že na jakékoli filmové/televizní zpracování je poměrně obtížná. Forma, jakou zvolilo HBO, se mi však příliš nezamlouvá. Předně, člověk neseznámený s předlohou se podle mě prvních cca pět dílů nemá příliš šanci vyznat v postavách a vztazích mezi nimi, tady má kniha jednoznačně navrch, protože je psaná maximálně přehledně a v tomto ohledu jednoduše. Co mi však vadí hlavně, jsou naprosto zbytečné a samoúčelné sexuální scény, které si autoři TV zpracování přidali zřejmě proto, aby ukázali, jak dospělý seriál vytvořili. V samotném ději tyto scény nemají žádný význam a velká část z nich působí vyloženě jako pěst na oko a z mého pohledu seriál velice sráží. Měl jsem velká očekávání podle zdejšího vysokého hodnocení a byl jsem hodně zklamán.