Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Dokumentární

Recenze (1 771)

plakát

Nic není věčné (2022) 

Mimořádně zajímavý dokument o diamantech (potažmo drahých kamenech obecně), který by měl zajímat každého investora do drahých kamenů. Domnívám se, že je jenom otázkou času, než to praskne a ceny drahých kamenů poletí střemhlav dolů, protože zatímco zlato nevyrobíte, dokonalý diamant ano. "The winter is coming," jak trefně zazní v dokumentu. KEY TAKEAWAYS: Diamanty lze vyrobit. Úplně stejným mechanismem, který fungoval v přírodě, tedy kombinace teploty a tlaku. Dnes už to umí tak dobře, že ani gemolog nerozezná přírodní kámen od umělého. Dokáží je rozeznat pouze specializované laboratoře. V Číně jsou obrovské fabriky, které chrlí diamanty po kilech. Ani GIA certifikát není zárukou pravosti. Certifikáty se falšují ve velkém. Umělé kameny mohou být na rozdíl od přírodních skutečně dokonalé. Zneužívá se faktu, že umělé kameny nelze od přírodních snadno rozeznat, takže se v čím dál větší míře přimíchávají do lotů s přírodními. Nikdo neví, do jaké míry je tento podvod rozšířený, ale vzhledem k vyráběným objemům bude jejich podíl významný. Cena přírodních diamantů se šponuje pomocí smyšlených příběhů a restrikce nabídky, protože reálně nemá diamant moc velkou cenu.

plakát

The Greatest Lie Ever Sold: George Floyd and the Rise of BLM (2022) 

Brilantně vyargumentovaný dokument, stojící na skvělé investigaci a argumentační obratnosti Cadace Owens, který ukazuje BLM v úplně jiném světle, než jak se tato organizace léta prezentuje. V zásadě je to obrovský scam, postavený na adoraci gaunera a feťáka George Floyda. BLM je realitní společnost, sloužící především k obohacení jejích zakladatelů, jejich rodin a známých. Taky jste se nechali oblbnout otřesnou story, kterak psychopatický bílý policajt zaklekl dobráckého černého obra a klečel mu za krkem, dokud neumřel udušením? Well, zřejmě to bylo hodně, ale opravdu hodně jinak. Policajt udělal osudovou chybu tím, že na tom smrtelně předávkovaném feťákovi pózoval se svým kolenem za jeho krkem. To bylo úplně zbytečné a kopl bych ho za to do prdele, ale poslat ho na 22,5 roku za katr? To z něj dělá regulérního politického vězně.

plakát

Nyad (2023) 

Asi nikdy jsem neviděl příběh o tak silně nezlomné vůli. Vzít si do hlavy, že po šedesátce ve FYZICKÉ disciplíně dokážu něco, co nikdo nikdy nedokázal? Nemožné! A přece... Ačkoliv tam reálně jsou nějaké pochybnosti a její výkon nebyl do dnešního dne oficiálně uznaný. I kdyby to byl smyšlený příběh (jakože není), tak ten konec mě úplně rozsekal. Plakal jsem dojetím.

plakát

Pátrání po borelióze (2023) (TV film) 

Za tímto dokumentem mě přivedly příznaky, které právě prožívám. Po zhlédnutí dokumentu jsem dospěl k jednoznačnému závěru: Boreliózu nechceš!

plakát

Na nože: Glass Onion (2022) 

Hrozně dobře natočená detektivka, o level lepší než první Na nože (2019). Takto má vypadat moderní Herkyl Pojrót! U toho umírám nudou, tady jsem se královsky bavil od začátku do konce. Má to neskutečný vtip (inteligentní humor, žádná řachanda), je to chytré, je to opravdově, naprosto nenuceně cool a nenudí to ani minutu. S tou pětkou jsem možná malinko přestřelil, protože chci vyvážit zdejší podhodnocení - mělo by si to prohodit rating s jedničkou. Ale pokud jsou to čtyři, tak hódně tučné!

plakát

Váleční reportéři (2023) (TV film) 

Povinně pouštět dezolátům a dezinformátorům. Těm prvním proto, aby si uvědomili, jak moc žijí mimo realitu. Těm druhým proto, aby si uvědomili, že vytvářením falešných zpráv kolaborují s nepřítelem a plivou na hrob obětem. Problém je v tom, že těm prvním na to chybí inteligence a těm druhým svědomí. Vynikající dokument, který odhaluje myšlení válečných reportérů a princip jejich práce.

plakát

Civilizace - Dobrá zpráva o konci světa (2022) 

Na české poměry neuvěřitelně dobře natočený dokument! Ať už jde o výpravu nebo o kameru, tohle je světová úroveň. Název je dokonale výstižný. Dokument se zabývá vzestupem a pádem civilizací a končí pozitivně. Pád totiž doposud vždycky znamenal spíše transformaci než úplný kolaps. Závěr přináší naději, že bychom mohli využít nabytých znalostí a technologií k tomu, aby ta nadcházející transformace tolik nebolela. Tak uvidíme, jestli k tomu nalezneme dostatek moudrosti, anebo to dopadne jako vždycky. Váhal jsem mezi 4 a 5, ale když vidím, jak je to tady z ryzího nepochopení podhodnocené, dávám 5.

plakát

Vyšehrad: Fylm (2022) 

Solidní scénář, geniální režie, vypointované scény, jeden FUNGUJÍCÍ gag za druhým, zabalený do příběhu, který perfektně funguje. Fylm je na pomezí satiry a parodie. Těžká stylizace a přehrávání, které přitom nepůsobí prkenně ani trapně. Netušil jsem, že toto jsou Češi vůbec schopní natočit! Rauš.

plakát

Návrat Růžového pantera (1975) 

Viděno zhruba po čtvrt století a naprostá paráda! O dost lepší než Komisař Clouseau na stopě, přitom ten byl zase o dost lepší než první Růžový panter. Vůbec nerozumím místním poznámkám o tom, že když není na scéně Clouseau, je to nuda. Clouseau je totiž na scéně skoro pořád, a v těch vzácných chvílích, kdy není, je tam buď Dreyfus (a to jsou gagy na minimálně stejné úrovni), nebo nějaká akce, při které člověk nechá na chvilku odpočinout bránici. Na rozdíl od prvních dvou dílů tady jsem se docela nachechtal. Akorát ten tragický český dabing v podání mistrů Fišera, Hrušínského, Cupáka... To se fakt nepovedlo a budu si to muset dát v originále. Za to ale film nemůže, dávám ultimátní hodnocení.