Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (394)

plakát

Noe (2014) 

Od Noema jsem mnoho neočekával, avšak byl jsem velmi mile překvapen. Tento biblický příběh si skoro nedokážu představit zpracovaný lépe, líbila se mi celková stylizace, moderní pojetí náboženství (záběry z vesmíru, evoluce) a aktuálnost různých poselství. Mansellova hudba byla místy velmi působivá a některé scény skutečně dramatické. Na tento typ filmu jsem se dočkal překvapivě propracované psychologie postav. Navíc mám rád zvířata, takže obzvlášť na konci u zvířecích rodičů a jejich mláďat jsem se mohl opravdu kochat. A "Hermionina" řeč na konci byla velmi pěkná. Jeden z těch filmů, který se prožívá dost subjektivně, jak je vidět i z různorodých hodnocení. Chápu možná dokonce i 2 hvězdičky, i když jak jsem řekl, opravdu nevím, jak by toto téma mohlo být zpracováno o mnoho lépe. Rozhodně se nenechte odradit spíše průměrným hodnocením a přesvědčte se o kvalitách tohoto filmu sami.

plakát

Jasmíniny slzy (2013) 

Velmi intenzivní drama a Cate Blanchett ve své nejlepší formě. Mnoho vypjatých scén, během kterých jsem ani nedýchal, Jasmine ani její sestra to skutečně neměly jednoduché. Vlastně v podstatě nikdo v tomto filmu. Snímek byl dosti depresivní po celou dobu, a nic na tom nezměnil ani samotný konec. Emoce zde fungují opravdu výborně, jak díky skvěle napsanému scénaři, tak i strhujícím hereckým výkonům.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Troufám si říct, že druhý Hobit je jedním z vizuálně nejvydařenějších filmů všech dob. Po obrazové stránce zkrátka naprostá dokonalost. (Varuji, že dále v komentáři se mohou nacházet spoilery). Při čtení knihy jsem si ani zdaleka nedokázal elfské jeskyně představit tak, jak nám tu byly prezentovány - nádhera. To samé platí o monumentálním Ereboru a jeho moři ze zlata a drahokamů, a samozřejmě o Šmakovi - pravděpodobně nejdokonalejším "vizuálním efektem", jaký jsem dosud viděl. I on předčil mé představy a byl skvěle vyobrazen i po psychologické stránce - jeho rozmluvy s Bilbem patří k vrcholným částem snímku. To, jak se s drakem "vypořádali" trpaslíci bylo vskutku nápadité. Pro mě nejintenzivnější částí filmu byl souboj Gandalfa se Sauronem, který byl ztvárněn opravdu působivě. Bylo hrozné vidět Gandalfa pokořeného a uvězněného v kleci. Thranduil je asi nejstylovější filmovou postavou v dějinách, nikdy bych do Lee Pacee neřekl, že bude schopen takového výkonu, ale on zkrátka dokáže v každém filmu být někým naprosto jiným. Jeho herectví mě neuvěřitelně baví. Výhrady bych měl však k jeho filmovému synovi, Legolasovi, který zde byl zobrazen jako doslova stroj na zabíjení. V Pánovi Prstenů jsem překousl jedno svezení se po štítu a po chobotu olifanta, ale zde to s ním již doopravdy přepískli. Je sice vidět, že sami tvůrci to brali s nadsázkou (jeho zděšení se, když zjistil, že mu teče lehce krev z nosu), ale i tak bych uvítal větší umírněnost. Hudba byla sice ze všech filmů ze Středozemě nejslabší, ale i tak se stále jedná o vysoký nadstandard a krásně dokreslovala atmosféru. Vyzdvihovaná scéna úniku v sudech opravdu stojí za to, zde mě dokonce Legolas i pobavil, když poskakoval po hlavách trpaslíků a Bombur předvedl dokonalou destruktivní kreaci. Hobit toho ale nabízí ještě mnohem a mnohem víc, z kina odcházím nabit dojmy jako již dlouho ne, a myslím, že všechny tyto zážitky vstřebám až po několika zhlédnutích. Jasných a zasloužených pět hvězd!

plakát

Žena v černém (2012) 

Horory nemám rád z jednoho prostého důvodu; u málokterého se bojím. Tento měl ale velmi hutnou atmosféru a lekal jsem se poměrně často, tudíž jsem nadmíru spokojen. Strašidelné výjevy byly občas i dosti odporné, ale nikdy neklesly do bahna lacinosti - o bahno samotné tu ovšem nouze nebyla. Příběh byl rovněž zajímavější než u většiny hororů, měl širší rámec, netýkal se jen jednoho domu, nýbrž životů mnohých. Co se týče výpravy, ta byla vynikající; hudba rovněž - dokonale děsivý doprovod. Dávám silné 4 hvězdy, ale mám nutkání dát pět, neboť takto kvalitních hororů se nám příliš nedostává.

plakát

Putování dinosaurů (2011) (TV film) 

Konečně po dlouhé době vidím realisticky vypadající dinosaury! Animace dinosaurů je výborná, prostředí je o něco slabší, ale žádný průšvih to není. Sice se zde často objevuje deus ex machina, ale to tvůrcům rád odpustím, protože díky tomu se film více zavděčí dětem a je to vlastně taková pohádka a vizuálně působivý dokument v jednom. Sledujeme osudy několika druhů dinosaurů, nejen malého edmontosaura, takže snímek není jednotvárný a vůbec nenudí. Ale nejvíc nadšený jsem z toho, že dinosauři vypadali jako živí, čehož se mi u dokumentů z poslední doby bohužel nedostávalo.

plakát

Planeta Dinosaurů (2011) (seriál) 

Velmi dobrý šestidílný dokument, který přináší mnoho zajímavostí a mění náš pohled na svět dinosaurů, neboť během posledních let bylo učiněno mnoho objevů o kterých drtivá většina lidí nemá ani tušení. Obzvláště mě zaujali plachtící opeření dinosauři. Také jsem ocenil mapu světa, která ukazovala jak vzhled kontinentů v daném období, tak i oblast, kde daný dinosaurus žil. Výhrady mám však ohledně vizuálního zpracování; dinosauři sice vypadají poměrně dobře a někteří při detailu obličeje až realisticky, ale jejich pohyby jsou velmi špatně provedené a hlavně prostředí vypadá velmi digitálně. Budu se opakovat jako v komentářích u jiných dokumentů, ale opravdu nechápu, jak může Putování s dinosaury z konce 20. století vypadat dodnes tak skutečně, ale ani po těch 14 letech, kdy vizuální efekty ušly velkou cestu nejsou tvůrci ( a často nejen) dokumentů schopní vyrovnat se technologii z doby, kdy neexistovaly mobily s barevným displejem a počítače používaly Windows 98. A že by zrovna BBC mělo problémy s rozpočtem? Ale jinak jsem si užíval každou minutu, protože dinosauři pro mě byli a jsou jednou z největších vášní a dokument je to nadprůměrně kvalitní.

plakát

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005) 

Celkem mě mrzí velmi slabé hodnocení tohoto filmu, kdo čekal fantasy typu Pána Prstenů bude zklamán, ale chtít po tomto filmu něco v podobném stylu je nesmysl. Letopisy Narnie jsou cílené na mnohem mladší diváky/čtenáře, a já, když jsem tento film viděl jako asi 10-letý kluk, tak jsem byl nadšen. A pravdou je, že nic se nezměnilo. Tento film je skutečně kouzelný a velmi dojemný. Musím vyzdvihnout skvělé ztvárnění hlavních postav, v čele s vynikající Lucinkou a působivě zahranou Yadis. Digitální zvěř vypadá velmi dobře, dokonale sice ne, ale pořád je to lepší než v mnohých filmech o více než 5 let mladších. Celé se to odehrává v nádherné přírodě, známé pohledy z Česka potěší a já opravdu nevím, co vytknout. Jedině jsem ještě nepochválil nádhernou hudbu, která měla opravdu lví podíl na tom, jak na mě film jako celek skvěle zapůsobil. Jeden z nejlepších soundtracků, co jsem kdy slyšel! Nechápu, kde je Oscar či alespoň nominace. Škoda, že další dva díly se nenesly v duchu tohoto a nebýt tohoto skvělého dílu, rozhodně bych k nim nebyl tak shovívavý. Promarněná šance pro další vynikající fantasy sérii. Ale tento díl u mě bude navždy mít své místo jisté a řadí se bezpochyby mezi mé nejoblíbenější filmy.

plakát

Iron Man 3 (2013) 

Ničím výjimečná řekl bych skoro akční komedie. Film občas pobaví, ale není tu žádná osudovost a síla, kterou bych od předpokládám, že závěrečného dílu očekával. Příběh je zvláštní slepenec několika výraznějších scén a nezajímavé vaty. Za nejlepší scénu považuji tu s lidmi padajícími z letadla, která byla skutečně napínavá. Nejkvalitnější práci na filmu však odvedl kameraman John Toll, jehož prvotřídní technika snímání byla pro mě to nejzajímavější na celém snímku a všechny akční scény dokázal posunout o úroveň výš. Ty i přesto působily většinou fádně, což je u filmu tohoto typu poměrně nežádoucí, a postrádal jsem u nich výraznější hudbu. Zkrátka průměr, který mě nenadchl, ale naštěstí ani neurazil.

plakát

Rob Roy (1995) 

Poměrně komorní snímek, který stojí hlavně na hereckých výkonech a scénáři. Nejvíce mě bavily scény s Cunninghamem, neboť Tim Roth byl skutečně perfektní a nemůžu se ubránit pocitu, že právě on dal tomuto filmu šťávu. Bez něj by to bylo celé dosti nevýrazné a s odstupem času budu v souvislosti s tímto filmem vzpomínat pravděpodobně pouze na něj. I přesto tento film stojí za zhlédnutí, jen zde nenajdete nic příliš převratného, až na onoho zmiňovaného Tima Rotha a dále např. napínavých šermířských soubojů (zejména ten závěrečný), příjemné hudby a kamery. John Hurt, kterého jsem dosud znal jen z Harryho Pottera, předvedl rovněž zajímavý výkon. Rob Roy mě nenudil, děj odsýpal, ale bohužel na takovéto téma se ona komornost dle mého názoru příliš nehodí. 75%

plakát

Království nebeské (2005) 

Zhlédl jsem prodlouženou verzi (o celých 45 minut!) a nevím, jestli jsem udělal dobře či ne. Nudil jsem se totiž až příliš často, a to mě historické filmy obvykle baví. Orlando Bloom sice není špatný herec, ale na hlavní roli v rozmáchlém tříhodinovém velkofilmu skutečně nestačí. Liam Neeson či Jeremy Irons jsou daleko výraznější, byť se na plátně oproti Bloomovi vyskytují jen krátce. Poměrně vysoko ale musím hodnotit hlavně za vydařenou audiovizuální stránku - výborná kamera, výprava a zajímavá hudba; hlavně si však myslím, že tak velký a náročný film si průměrné hodnocení nezaslouží, byť mě bohužel nijak zvlášť nezaujal. Mimochodem tak rozporuplná hodnocení jsem už dlouho u žádného filmu neviděl, v tomto případě to je ale více než pochopitelné. Špatný film to však v žádném případě není, to na čem upadá, je hlavně nekritický úsudek Ridleyho Scotta, který až příliš pokoušel trpělivost diváka a měl bez milosti nechat tu přestřelenou stopáž zkrátit.