Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Obsahy (41)

Beyond Paradise

Beyond Paradise (2023) (seriál)

Britský kriminální seriál volně navazuje na úspěšný seriál Death in Paradise, kde si Kris Marshall zahrál detektiva Humphreyho Goodmana. Humphrey se na karibském ostrově Saint Marie seznámil s Marthou (Sall Bretton), do které se zamiloval, a posléze se s ní přestěhoval do jejího rodného města Shipton Abbot v Anglii. Zde se Humphrey přidává k místnímu policejnímu sboru pod vedením Esther (Zahra Ahmadi) a řeší sérii menších i větších zločinů. Martha si mezitím zakládá kavárnu s přítelem Archiem (Jamie Bamber). Mimo kriminálních témat se divák může těšit i na drama v podobě spletitých vztahů, rodičovstí, budoucnosti a různých složitých rozhodnutí.

My Uncle Silas

My Uncle Silas (2001) (seriál)

Série příběhů o strýčku Silasovi je vyprávěna z pohledu desetiletého Neda (Joe Prospero), který je na anglickém venkově na začátku 20. století na návštěvě. Silas (Albert Finney) je, jak v seriálu mnohokrát zazní, opravdový rošťák. Nedá dopustit na tři věci – alkohol, krásné ženy a legraci. Malý Ned je vědomě i nevědomky zatažen do celé řady lumpáren, drobných podvodů a nekonečných milostných eskapád. Situaci udržuje pod kontrolou jen Silasova hospodyně, paní Bettsová (Sue Johnston), která se o oba stará s veškerou srdečností a ochotou.

The Last Post

The Last Post (2017) (seriál)

Britský seriál přibližuje životy několika příslušníků vojenské policie přítomných v bývalé kolonii Adenu (dnešní Jemen) v půli šedesátých let, kdy se také vyostřoval boj o nezávislost území. Velící důstojník major Markham (Ben Miles) přivítá posilu v podobě mladého kapitána Joe Martina (Jeremy Neumark Jones), který mimo své mladé manželky Honor (Jessie Buckley) přináší i jistá tajemství o své minulosti. Napětí v jednotce zajišťuje Ed Laithwaite (Stephen Campbell Moore), který se cití ukřivďen příjezdem kapitána Martina, na jehož místo očekával být povýšen, a také jeho skandální manželka Alison (Jessica Raine). Problémy z domova zase tíží skotského vojáka Alexe Baxtra (Chris Reilly) a zakázaná láska motá hlavu mladému Tonymu Armstrongovi (Tom Glynn-Carney). Na drobné šarvátky však není čas, protože Národní osvobozenecká fronta se chystá k útoku proti svým ulačovatelům...

The White Line

The White Line (2019)

Romantické drama představuje příběh zakázané lásky v segregované Jihozápadní Africe (dnešní Namibie) v 60. letech 20. století. Sylvia (Girley Jazama) pracuje jako služka u bílé rodiny ve Windhoeku. Její zaměstnavatelka Anna-Marie (Sunet Van Wyk) se netají svým rasismem a Sylvii znepříjemňuje už tak složitý život, jak jen to jde. Věci se ještě výrazně zhorší, když se na scéně objeví Anna-Mariin bratr Pieter (Jan-Barend Scheepers), policista, který je plně odhodlaný bránit spravedlnost a také Sylvii. Sylviin otec (Muhindua Kaura), jenž přišel o zdraví a o ženu kvůli Afrikáncům a jejich apartheidní politice, dceru opakovaně varuje a prosí, aby si našla jinou práci. Ta však trvá na svém a postupně se do práce dokonce začíná těšit, zatímco si nachází cestu k Pietrovi. Vzájemná úcta po čase přerůstá v protizákonnou lásku, a jakmile se o situaci dozví Anna-Marie, začíná jít o život...

Milá Olivie

Milá Olivie (2021)

Britské drama přibližuje manželství spisovatele Roalda Dahla (Hugh Bonneville), autora známé dětské knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, a herečky Patricie Neal (Keeley Hawes), které prošlo tvrdou zkouškou, když jejich nejstarší dcera Olive (Darcey Ewart) vážně onemocněla a následně zemřela. Zničený Roald se snaží ztrátu překonat alkoholem, zanedbává své povinnosti a bojuje s návaly hněvu, zatímco Patricia i přes svůj zármutek dělá vše pro to, aby udržela rodinu pohromadě. Je to však vůbec možné? A může i z takto tragické situace vzejít něco dobrého?

Dobrý šéf

Dobrý šéf (2021)

Javier Bardem se v drsné komedii představí coby Júlio Blanco, ředitel fabriky na váhy. Respektovaný šéf udělá pro své zaměstnance, o kterých hovoří jako o své rodině, patrně cokoliv, aby zajistil jejich spokojenost a především dobrou pověst firmy. Kam až taková obětavost ale může zajít? A kde se touha po ocenění prosperujícího podniku mění v posedlost?

The Outcast

The Outcast (2015) (seriál)

Dvoudílný britský snímek sleduje osudy dvou rodin na anglickém venkově ve 40.–50. let 20. století. Ústřední postava, Lewis Aldridge (George MacKay), je doživotně poznamenán smrtí své matky, za kterou je částečně viněn svým okolím, a nezvládá se začlenit mezi ostatní děti. Oporou mu je jen Kit Carmichael (Jessica  Barden), která rovněž ví své o zraněné psychice, odlišné povaze a nechápavé rodině. Film předsavuje téma psychického utrpení, fyzického násilí a povrchní společnosti, která nemá pochopení ani odpuštění.

Please Like Me

Please Like Me (2013) (seriál)

Australský seriál sleduje život mladého Joshe (Josh Thomas), se kterým se právě rozešla jeho přítelkyně Claire (Caitlin Stasey), a jehož matka (Debra Lawrance) se pokusila o sebevraždu. Série hořko-sladkých příhod ze života mladíka, který se smiřuje s tím, že je gay, stará se o labilní matku a zařazuje se do pracovního procesu, je kombinací humoru a vážných životních témat. Spíše než o propracovanou dějovou linii, jde v tomto seriálu o konverzace ústředních postav a Joshův nadhled nad věcí.

Adú

Adú (2020)

Španělský koprodukční snímek se soustředí kolem tří hlavních hrdinů a jejich příbehů. Mateo (Álvaro Cervantes) pracuje jako strážce španělské hranice v marocké Melille a jeho denním chlebem je bránit uprchlíkům v nezákonném vstupu do země, což je pro něj také zdrojem jistého morálního dilemmatu. Gonzalo (Luis Tosar) již dlouho podmaňuje svůj život boji proti lovení slonů na slonovinu, nyní je ovšem na čase věnovat se i své rodinně, jmenovitě dceři Sandře (Anna Castillo), která má problém s drogami. A končně malý Adú (Moustapha Oumarou) po vraždě matky podniká strastiplnou cestu z Kamerunu do Španělska za otcem. Film z různých perspektiv představuje otázku odlišných priorit a komplexitu situace s uprchlíky, nebývalé hrůzy a naprosté odhodlání.

Layla M

Layla M (2016)

Layla M je příběh dcery marockých imigrantů v Holandsku, která stejně jako mnoho jiných mladých lidí v podobné situaci trpí krizí identity. Sice se narodila a vyrostla v Amsterdamu, ale spíše než mezi spolužáky ze střední se cítí lépe v mešitě. Její zvědavost, dozvědět se více o radikálním islámu a o životě na Středním východě, ji přivede až ke sňatku s džihádistou a útěku z Evropy. Co když ale realita není tak růžová, jak si představovala? Drsný snímek představuje málo rozebírané téma zfanatizované evropské mládeže, která se na čas nechala pobláznit tzv. Islámským státem, a patovou situaci, ve které se ocitli, když se chtěli vrátit.

Bienvenue à Marly-Gomont

Bienvenue à Marly-Gomont (2016)

Francouzský snímek, založený na skutečných událostech, popisuje příběh konžského lékaře Seyola Zantoko (Marc Zinga), který se v sedmdesátých letech dvacátého století přestěhoval na francouzský venkov, aby si zajistil místní pas a své rodině lepší budoucnost. Přesun přirozeně způsobil kulturní šok jak Seyolově ženě Anne (Aïssa Maïga) a dětem, tak i místním obyvatelům, kteří doposud žádného Afričana ani neviděli, natož aby mu důvěřovali se svým zdravím. Krušné chvíle, jimiž si rodina musela projít, než si získala náklonnost sousedů, navíc znepříjemňovalo odlišné klima a francouzská byrokracie. Přesto se doktor Seyolo nakonec nejen uchytil, ale dokonce se i stal miláčkem obce a byl oceněn za své zásluhy.

Chlapec, který spoutal vítr

Chlapec, který spoutal vítr (2019)

Režisérský debut britského herce nigerijského původu Chiwetela Ejiofora vypráví příběh založený na reálných událostech o malawském školákovi, který svým vynálezem zachránil vesnici před hladomorem. William Kamkwamba (Maxwell Simba) navzdory nedůvěře okolí a tíživým podmínkám dokázal i se svým velmi omezeným vzděláním a možnostmi díky svému důvtipu přijít na způsob, jak v Malawi zajistit úrodu i v období sucha. Za pomocí otcova (Chiwetel Ejiofor) kola vytvořil větrný mlýn, který čerpal vodu a zavlažoval ornou půdu. Snímek mimo ústředního příběhu zobrazuje i složitou politickou, klimatickou a socioekonomickou situaci v Malawi na počátku století. Autentičnost dokresluje jazyk nyanja, jímž se po většinu filmu hovoří, lokální hudba a scény zobrazující místní rituály.

The Long Song

The Long Song (2018) (seriál)

Výpravný seriál zaznamenává období konce otroctví na Jamajce a následnou pozvolnou proměnu poměrů očima mladé služky July (Tamara Lawrence). Svůj pohnutý osud vypráví sama hlavní hrdinka - od dětství, kdy ji plantážnice Caroline Mortimer (Hayley Atwell) ukradla její matce, až po stáří strávené v poklidu v synově vile. Britská minisérie je doplněna krásnými dobovými kostýmy a atmosféru dokreslující hudbou.

Nejkrásnější věc - Série 1

Nejkrásnější věc - Série 1 (2019) (série)

Píše se rok 1959 a brazilská společnost vypadá zcela jinak než dnes. Upjatá slečinka z vyšší společnosti Maria Luíza (Maria Casadevall) se stěhuje ze Sao Paula do Ria de Janeira, aby tam se svým mužem Pedrem otevřela restauraci. Ke svému překvapení však nachází pouze opuštěný byt a vymetené bankovní konto. Zlomená Malú se následně ve městě střetává hned s několika ženami se silnou osobností - novinářkou Therezou (Mel Lisboa), hospodyní Adélií (Pathy Dejesus) a zpěvačkou Lígií (Fernanda Vasconcellos), které jí dodávají sílu a odhodlání postavit se navzdory všem očekáváním a konvencím doby na vlastní nohy. Mimoto se v Riu seznamuje i s novým hudebním stylem Bossa Nova prostřednictvím umělce Chica (Leandro Lima), se kterým si náramně padnou do oka, takže má o důvod více zůstat a pokusit se uskutečnit svůj sen o otevření vlastního hudebního klubu... Historicko-romantický seriál se věnuje společensko-politickým tématům doby, feminismu, osobním příběhům a vztahům hlavních postav.

Sierra Burgess je marná

Sierra Burgess je marná (2018)

Romantická komedie zachycuje milostný trojúhelník teenagerů Veroniky, Sierry a Jameyho. Oblíbená roztleskávačka Veronica (Kristine Froseth) dá z legrace fotbalistovi Jameymu (Noah Centineo) místo svého čísla kontakt na oplácanou umělkyni Sierru (Shannon Purser) bez jejího vědomí. K překvapení všech tento vtípek nekončí fiaskem, ale naopak přináší mnoho pozitivního. Sierra si je od začátku vědoma, že Jamey si ji s někým spletl, ale jeho pozornost jí velmi imponuje, a tak se snaží vyhýbat odhalení pravdy. Problém ovšem nastává, když už páru nestačí komunikace po telefonu, ale chtějí se potkat osobně. Sieře nezbývá než vyhledat pomoc své nenáviděné spolužačky Veroniky, která si pak také začíná všímat Jameyho kvalit...

En attendant les hirondelles

En attendant les hirondelles (2017)

Alžírský snímek představuje ve třech segmentech, které na sebe volně navazují, příběhy postav z dnešního Alžíru. Mourad (Mohamed Djouhri) je bohatý developer, který se složitě snaží vybalancovat svůj soukromý život, kariéru a svědomí; mladá Aicha (Hania Amar) zase čelí trablům s láskou a úspěšný lékař Dahman (Hassan Kachach) se potýká s důsledky svého konaní za války. Film spíše než komplikovaným dějem zaujme realistickým náhledem do života obyčejných lidí a jejich problémů.

Meu Nome Não é Johnny

Meu Nome Não é Johnny (2008)

Brazilský snímek vypráví zážitky z dětství a mládí Joãa Guilhermeho Estrelly (Selton Mello), který před tím, než se stal hudebníkem a producentem, byl známý především coby dealer drog. João pocházel z relativně dobrých poměrů, ale po rozvodu rodičů to s ním šlo z kopce. Neměl řádnou práci, v domě svého nemocného otce pořádal jeden večírek za druhým a vlastně jen konzumoval a prodával drogy. Postupně se v této sféře vypracoval z drobného obchodu až k mezinárodnímu pašování kokainu a vydělal si řádnou sumu peněz, kterou pak zbrkle rozhazoval se svou přítelkyní Sofií (Cleo Pires). Právě pro jeho neopatrnost ho poměrně brzy dopadla policie a Estrella skončil ve vězení. Jeho příběh je výjimečný hlavně tím, že João uznal své chyby, vzal na sebe vinu za zločiny, ze kterých byl on a jeho přátelé obviněni, a během vykonávání trestu se skutečně napravil.

Neria

Neria (1993)

Dnes již klasický snímek zimbabwské kinematografie dostal jméno podle hlavní hrdinky příběhu. Neria (Jesese Mungoshi), se na začátku filmu stává vdovou s dvěma dětmi a jako taková se musí podřídit tradičním kmenovým zákonům, kterých zneužívají příbuzní jejího zesnulého manžela. Postupně tak přichází o všechny naspořené peníze, majetek a nakonec i o děti. Jedinou oporou v těžké situaci jí jsou přítelkyně Connie (Kubi Indi) a bratr Jethro (Oliver Mtukudzi), ti jí také poradí jít proti zaběhlým tradicím a vyhledat soudní pomoc...

In the Name of Honor

In the Name of Honor (2015)

Dokumentární snímek zachycuje příběhy lidí z prostředí indického venkova, Jordánska a Palestiny, jejichž životy byly nějakým způsobem ovlivněny tradicí vražd v duchu zachování cti. Pozůstalí, pachatelé i oběti vysvětlují pohnutky, které k takovým činům vedou a sdílí své vlastní zážitky. Šokující výpovědi napomáhají divákovi pochopit mentalitu s tímto tématem spojenou.

Outro Lado da Rua, O

Outro Lado da Rua, O (2004)

Hlavní postavou atypické romance je seniorka Regina (Fernanda Montenegro), která si krátí čas prací pro policii. Má totiž jisté nadání pro odhalovaní zločinců a rozpoznávání nekalých úmyslů. Jedné noci však z okna svého bytu zahlédne postaršího soudce Camarga (Raul Cortez) zabít svou ženu a navzdory tomu, že si je jistá tím, co viděla, jí policisté nechtějí věřit. Proto se rozhodne celou záležitost dále vyšetřovat na vlastní pěst. To však ještě netuší, že se do hlavního podezřelého mezitím zamiluje...

Reklama