Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Poslední recenze (6)

plakát

Bimileui seob (2017) (seriál) 

Správná transkripce seriálu zní Bimileui Sup anglicky, Pimilŭi sup česky. Nevím, kde se vzalo "eo", objevuje se na více československých stránkách, ale je to jednoznačně nesprávné. Název znamená Les tajemství. Seriál je skvělý, hlavní duo prvotřídní, je radost je vidět na plátně. Občasné přehrávání a zbytečná dramatazace je několikrát iritující, ale to je prostě Korea, vlastně se to za posledních pár let zásadně posunulo k lepšímu.

plakát

82 nyeonsaeng kimjiyeong (2019) 

Film se oproti očekávání nedotkl jen moderní džendrové problematiky, ale třeba i těch starých dobrých psychických problémů, tlaku rodiny a společnosti, věčného boje mezi profesním a osobním životem a nahlíží na ta témata docela osvěžujícím úhlem pohledu. Všechno to je pro Koreu zásadně relevantnější než pro ty naše zemičky, ale přesto mě film velice zaujal. Třeba vztahy s náročnou rodinou manžela a dynamika sourozenců Čijŏngině rodině byly vyobrazeny poutavě a uvěřitelně, dal by se o nich natočit samostatný film. Stejně tak o psychickém onemocnění, kterým Čijŏng trpěla, a nebo o ženách a kariéře. Snímek ale vše zmíněné spojuje dohromady. Některá témata bohužel končí málo rozvinutá (třeba Čijŏngini sourozenci nebo překvapivě péče o dítě), ale nikdy ne tak málo, aby to zkazilo celkový zážitek. Postavy byly nestereotypní, uvěřitelné a přesto typické. Velmi oceňuji skvěle ztvárněnou postavu Čijŏnginy šéfové, kterou naštěstí čekala šťastná budoucnost s vlastní firmou. Mou největší výtkou je zdlouhavé oddalování řešení Čijŏnginy nemoci. (I když se to vlastně nezdá být úplně nereálné. Informovat někoho, že je vážně nemocnej nebo posedlej asi vyžaduje čas na nasbírání odvahy.) Velice mě zaujala scéna, kdy je protagonistka na dýchánku s ostatními matkami na mateřský a jedna začne: "No proč jsem vlastně pět let studovala teoretickou matiku na nejlepší univerzitě v Sŏulu? Jo abych synka mohla doučovat." A druhá "Počkeje, já vám to přečtu, mám vystudovaný divadelní herectví se zaměřením na přednes... Aspoň pořádně můžu číst dceři na dobrou noc." (Nejsou to přesné citace, píši je zpaměti, omlouvám se. Vynasnažím se v budoucnu doplnit přesné znění.) Ta scéna na mě zanechala neskutečný dojem. Nevyzněla totiž, tak zahořkle, jak se zdá z textu. Naopak působila smířeně a mile sarkasticky. Navíc... Opravdu se vyplatí tolik let (v KR i draze) studovat, aby člověk zbytek života vychovával děti? Určitě je dobré spíše vzdělání mít než nemít... Ale neexistuje elegantnější cesta? Film naťukává spoustu takových nečernobílých témat a těším se, až ho znovu uvidím. Ano, snímek předem hlasitě vykřikuje „Tady se řeší postavení žen ve společnosti! Děti nebo kariéra? Máme to těžký!!!“. Dokážu si představit, že to hodně lidí odradí. Ale když se s tim člověk smíří, tak ho čeká dost slušnej film. Za mně jeden z nejlepších, co jsem letos viděla... (Teda, poslední měsíce trávim nad agitkama 50. let, takže laťka není až tak vysoko... Ale i tak je to dobrej film.) Gilty-pležr vorning

plakát

Král čuňat (2011) 

Přestože se režisér proslavil Vlakem do Pusanu, jeho zaměřením je animace. A peklo, které divákům přináší. Na jeho filmy se nedívá snadno. Šikana a pro Asii tak obvyklá třídní hierarchie - jak zlé to asi může být. Haha. Na film se vyplatí podívat čistě, bez jakýchkoli předpokladů, nedejbože spoilerů. Teď ke kritice. Někdo, kdo podobnou situací procházel, bude asi snímek více prožívat, mě se ale zdál jeho potenciál poněkud nevyužitý. Třeba to, že dva bývalí spolužáci sedí celou dobu v hospodě, bylo téměř nepodstatné, žádná z jejich interakcí nebyla příliš zajímavá (až na závěr, samozřejmě) - což je k podivu, vhledem k dramatu, které mezi nimi bylo. Chápu, že vše muselo být nenápadné, aby byl zvrat překvapivý, ale místo dialogů bez jakékoliv osobnosti by šlo něčím zábavnějším odvádět pozornost. Nicméně film za zhlédnutí stojí díky osobnostnímu vývoji Kim Čchola, syna té prostitutky, a jeho vlivu na ostatní. Pocitem síly z překročené hranice zfanatizoval dvě "čuňata", ale když zjistil, že ho matka miluje a potřebuje, získal naději a vůli k životu a touhu být monstrem překonal. Tím však zničil iluzi, kterou v obou kamarádech vypěstoval. Ukázalo se tak, že je nezajímá on sám, ale to, co si do něj projektovali, což vyústilo ve fascinující zvrat. Atmosférou film připomíná Pána much (knihu, filmy, to je jedno...), jen s míň dětma. Animace je zajímavá, prostředí monotónní, vedlejší postavy trochu moc ploché. Bylo těžké brát příběh vážně, protože hloubka postav neodpovídala hloubce zápletky. Za mě největší slabina snímku. Aby měl komentář i nějakou informační hodnotu... Věděli jste že Jižní Korea (největší procento sebevražd hned po Japonsku, ale průběžně se střídají) nechala na most, ze kterého hodně lidí skáče, nalepit věty jako "Nejsi sám.", "My v tebe věříme.", "Mysli na rodinu.", "Slunce opět vyjde." a samozřejmě kontakty na pomoc... A počet sebevražd se naopak zvýšili? Samolepky pak sundali. Dále jsou v Koreji "sebevraždové hlídky - suicide patrol", které sledují kritická místa na kamerách, aby následně věděly, kde v řece mají člověka lovit. Tady je videjko a víc informací k tématu.

Poslední hodnocení (567)

Chudáčci (2023)

odpad! 25.02.2024

Soseolgaui Yeonghwa (2022)

11.02.2023

Janghwa, hongryeon (2003)

05.02.2023

Sny Akiry Kurosawy (1990)

04.02.2023

Sogongnyeo (2017)

28.01.2023

Vlak do Busanu 2 (2020)

17.01.2023

Oáza (2002)

13.01.2023

Stážista (2015)

24.12.2022

Freelance (2015)

26.11.2022

Reklama

Poslední deníček (3)

Míra sarkasmu neznámá

Q-q-q-quoi? Mohu snad publikovat své učené vhledy mezi zdejší velice kultivovanou komunitu? Merci, petite ČSFD. Ale pocit z nepokořeného testu stejně v nejbližší době nesetřesu.

Ovládací panel
4 body