Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (48)

plakát

Amarcord (1973) 

krásná nuda :-)

plakát

Arn (2007) 

Film dobrý. Bohužel někoho stále dokola baví ukazovat to samé (bitvy) a navíc ještě často vykrádat jiné filmy (Království nebeské). Zajímavé by konečně bylo vidět v podobné situaci normálního člověka a více se zaměřit na obyčejné věci, na každodenní život. Třeba uvnitř řádu, jeho kontroverze, muka celibátu a přísných regulí. Zkrátka - dospívání a rozkvět hrdiny doma se mi zdál mnohem vydařenější, než druhá část odehrávající se v Palestině.

plakát

Barbar (2009) 

Velice originální krátkometrážní film, asi zbytečně natažený na hodinu a půl. Velká sága skončí dřív, než vůbec začne. A ten trailer vypadal tak slibně (možná vlastně jako většina trailerů). PS: výborný český název ;)

plakát

Beowulf: Král barbarů (2005) 

V tomto snímku nenajdete ani moderní hrdiny, ani stokrát opakovaná klišé = hodně dobrý pohled na raně středověkou Skandinávii. Setkání Beowulfa s rybářem je jako vystřižené ze ság. Zápletkou není záchrana světa, nepřáteli nejsou zástupy armád, přesto to podle mě stačí na slušný film. Od půlky se ale zásluhou čarodějky vytrácí většina napětí, a to je celkem škoda. Mimochodem - líbí se mi, když bestie ze světa pohádek jsou ve skutečnosti obyčejní lidé, ze kterých monstra nadělaly báchorky a křivdy z dětství.

plakát

Blahoslavení tanečníci (1967) 

Z dnešního pohledu komedie, místy až groteska, se rvačkami alá Old Shatterhand. Záporáci jsou zde slabí jak čaj, jeden klaďas by je zvládl všechny.

plakát

Bobule (2008) 

Co se koštu vína týče, vloudila se chybička: Není správné nejdřív přivonět, pak sledovat barvu a na závěr chutnat, jak nás opakovaně poučují ve filmu, ale nejprve jde barva, kdy proti světlu sledujeme víno v čisté, čiré slenici, pak k vínu přičichneme a chutnáme. Jedná se o tradiční rituál koštu. Samotná chuť je např. s ucpaným nosem velice přízemní, čili tyto dvě činnosti následují za sebou kvůli vzájemnému působení, harmonii a navození jakési předběžné představy o chuti vína. Kromě toho určitě platí i zásada bezpečnosti práce s chemikáliemi, kdy se nedoporučuje k takovým čichat, a tak pokud se na víno ani nepodíváme a rovnou posuzujeme vůni, vystavujeme se riziku popálení sliznice apod.

plakát

Bohové a generálové (2003) 

Ano, je to zdlouhavé, ale myslím, že existuje mnoho blbějších filmů. Tady se někdo snaží vyprávět dějiny, a hodně věrně.

plakát

Božský Bruce (2003) 

Bruce prostřednictvím svých schopností zjistí, že být Bohem není tak snadné, jak by člověk na první pohled čekal. Tady mě napadlo srovnání s politiky a jinými veřejně činnými lidmi, taková malá obhajoba těchto lidí proti ostrým názorům možná většiny společnosti. Jako v tomto filmu, po politicích pořád někdo něco chce, čeká na ně řešení spousty problémů, prosadit něco např. do zákona vyžaduje dohodu mnoha jiných lidí s mnoha jinými názory. Tyto snahy navíc brzdí, zpravidla ve snaze o co největší spravedlnost, těžkopádný byrokratický systém. Změnit jeho těžkopádnost opět vyžaduje široký konsenzus a kooperaci. Poprat se se všemi těmito faktory musí lidé, jako my, chybující, nedokonalí. Toto by si lidi měli určitě uvědomit při hledání senzací, přehmatů, chyb, neschopnosti, podrazů, podvodů. Měli by si představit sami sebe na podobném místě, na místě, kde nelze učinit šťastnými všechny lidi, nehledě na zvířata a ostatní obyvatele vesmíru. V žádném případě netvrdím, že politika a správa země je čistá a krásná. Trocha optimismu navíc by v této oblasti ale neškodila, dokonalost je stav nedosažitelný.

plakát

Český žurnál - Gadžo (2014) (epizoda) 

Výborný nápad. Když člověk vezme jen výzvu: "Zkuste si s nimi bydlet", Kratochvíl to dokázal do puntíku. Zajímavé ale také je, že režisér v ghettu pobýval půl roku a film obsahuje celkem málo příhod s jeho obyvateli. Nechce se mi věřit, že za půl roku tam nezažil žádné vzrůšo. Kromě rodiny, v níž bydlel, se tam ani s nikým pořádně nebavil. Za půl roku bych čekal intenzivnější zmapování prostředí. Vypadá to, jako by jen celou dobu opravoval byt, nebo v tom bytě jen seděl a čuměl do počítače. I tak ale určitě dobrá cesta a minimálně za odvahu mu náleží uznání.

plakát

Čtyři slunce (2012) 

A mi se tam Karel Roden velice líbil!!