Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Pohádka
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi

Recenze (220)

plakát

Alena (1947) 

Vynikající historická fraška s tradičně kvalitním hereckým obsazením. Historická/historizující látka byla po válce vděčným filmovým tématem. Zde se však povedlo vytvořit opravdu nadčasové dílo, které je svěží i po tolika letech. Vyzdvihla bych také dobové kulisy, které atmosféru filmu posouvají ještě o něco výše. Škoda jen toho "nepohádkového konce". Lstivá Alena sice neprozřela, ale byla po zásluze potrestána.

plakát

Anděl na horách (1955) 

Anděl na horách patří mezi jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Ať je socialistická atmosféra té doby jakkoli idealizovaná, tvůrcům se povedlo vytvořit kvalitní podívanou, které neubral na zábavě ani čas. Vynikající herecké party J. Marvana, J. Kemra, R. Deyla aj. dělají z tohoto filmu tzv. "přidanou hodnotu". Když k tomu připočteme nádherné prostředí slovenských Tater, není o čem přemýšlet. Co příběhům o revizorovi pražských dopravních cest škodí, to jsou snad jen časté reprízy (viz listopad 2007 - TV Prima, květen 2008 - TV Prima). Naštěstí jsme však svými pány a podíváme se jen tehdy, kdy na film máme ten správný šmak:)

plakát

Anděl Páně (2005) 

Opravdu povedená pohádka z poslední doby, role neposlušného anděla Ivanu Trojanovi po sérii ztroskotanců sedla. Hvězné nebeské obsazení stojí také za povšimnutí - co anděl, to herecká hvězda. V příběhu se také objevují zimní scenérie, což se po Vorlíčkově Popelce v českých pohádkách moc často nevyskytuje. Milý je i vedlejší příběh milenců, kterým anděl Petronel ke štěstí pomůže. Vypadá to, že v režisérovi Jiřímu Strachovi český film našel pokračovatele kvalitní televizní a filmové tvorby. I tato pohádka měla být "pouze" televizní, ale zdařila se natolik, že byla vyslána i do kin. A rozhodně nezklamala.

plakát

Andělská tvář (2001) 

Nevím proč, ale tenhle film na mě moc nezapůsobil - ačkoli, vidíce televizní upoutávky, jsem se na něj velmi těšila. Po dlouhé době jsem si zašla i do kina... Dobové prostředí filmu je povedené, vedlejší herecké obsazení jakbysmet. Co mě však zklamalo, to byli představitelé hlavních rolí. Angažovat do milenecé dvojice M. Kuklovou a jejího manžela J. Pomejeho byl dle mého základ neúspěchu. Zdeněk Troška si mohl přinejmenším obsazení M. Kuklové rozmyslet - poté, co ji dal šanci ve svých třech pohádkách, byla tato čtvrtá "štace" tak nějak navíc. Ve mně nevzbuzoval pár jemné a milé Charlotty s buranským Filipem žádnou jiskru, žádné vzrušení. To už se mi více líbil Filip Blažek jako "vyšinutý" Raoul. Vůbec jeho šílené a strašidelné scény udržují film v ještě přijatelné rovině. Vyzdvihla bych ještě krásnou hudbu Petra Maláska, ta se opravdu povedla. Jinak mě ale film docela zklamal. 50%.

plakát

Andula vyhrála (1938) 

Dříve jsem se proti tomuto filmu tak trochu ošívala - kvůli hlavnímu hrdinovi, protože mi svým vzhledem nesedl k mému tehdy nepřekonatelnému žabci Věře Ferbasové. Postupem času jsem ale Hugo Haasovi přišla na chuť velmi. Co mu příroda nedala do fyzična, to mu dala do duševna. Jeho specifický druh humoru se tak projevil i v tomto filmu. Moc se mi zde líbila atmosféra prvorepublikového léta v přírodě, spolu se stanovým táborem (řekla bych, že tento symbol se v čs předválečném filmu objevil poprvé a naposledy) a organizovaným programem doprovázeným rozjívenými děvčaty. Kromě H. Haase a V. Ferbasové se zde objevili i mí další oblíbenci, tradičně věrni svému "filmovému naturelu" - Růžena Šlemrová jako matka Haase či Stanislav Neumann jako povedený bratr Andulčin. Ve filmu se mi také líbil závěr, kdy se Andula emancipuje a vychovává sama svá dvojčata - ovšem jen do chvíle, než její manžel zmoudří a poslušně se vrátí. Přítomnost dětí na plátně jsem ocenila taktéž, nebylo to v prvorepublikové filmové tvorbě moc obvyklé. Objevila-li se v ději zmínka o dítěti, buď to skončilo tou zmínkou, anebo jen několikasekundovým záběrem na dítě na konci filmu. Opravdu milá,letní, oddychová podívaná.

plakát

A nebojíš se, princezničko? (1980) (TV film) 

Zvláštně pojatá pohádka - na české poměry. Neříkám, že špatně, ale... Příběh je klasika, krásná pohádka o "oslí kůži". Herecké ztvárnění celkem dobré, princezna se povedla. Studiové pojetí zde však bylo spíše na škodu, z tohoto tématu se určitě dalo "vytřískat" mnohem více. Jakkoli se příběh může zdát poetický, na mě působí spíše ponuře. Co se mi však moc líbilo, to byl konec. Princezna si nakonec uvědomí, že má ráda starého krále a ne mladého, krásného prince. Škoda, že v závěru tvůrci divákům neukázali zázračnou proměnu - král omládne, princezna zestárně...

plakát

Angelika, markýza andělů (1964) 

Tradice, klasika francouzské romantické tvorby, která se pro námět ohlíží do minulosti. Pravda, z reálné historie si příběh vypůjčil jen torzo, hlavní pozornost je zde upjata na hlavní hrdinku v podání kouzelné Michela Mercier. Z pozadí postupně vystupuje i "ohyzda" Robert Hossein, který si nakonec srdce pyšné markýzy nejen získá, ale i zcela podmaní. Právě to sbližování hlavních hrdinů je velmi efektní - netřeba připomínat scénu, kdy Joffrey odlamuje kousky bláta z ženské sochy... Atmosféra filmu ukazuje Francii Ludvíka XIV. přesně tak, jak si ji ve své fantaziji vykresluji. Měla jsem možnost přečíst si i knihu manželů Golonových a musím říci, že film docela věrně kopíruje stránky knihy. Ačkoli většinou dávám přednost právě psané podobě, zde výjimka potvrzuje pravidlo. Film se opravdu povedl. Jen se na něj člověk nesmí dívat při každé příležitosti, kdy se na tv obrazovce objeví...

plakát

Anna ze Zelených vršků (1985) (TV film) 

Ve svém žánru se jedná o nadprůměr. Na první pohled seriál vyvolává dojem "chudé Popelky", když však člověk pronikne do jeho nitra, je okouzlen. A to doslova vším - herci, hudbou, prostředím, a především samotným dějem. Ten, ať může z dnešního pohledu působit naivně, naivní vlastně je - ale v tom nejlepším slova smyslu. 83%

plakát

Anton Špelec, ostrostřelec (1932) 

Filmu nedám plný počet hvězdiček snad jen proto, jak moc už je ohraný. Stálé stejný děj, scénky, herci - jako u všech filmů, tady už ale s mnohem větší frekvencí. I tak je ale film povedený, duo Burián - Šlemrová se moc povedlo. A samozřejmě nesmí chybět Buriánovy "berličky" Šlégl a Marvan. Bez nich by to totiž nebylo ono:)

plakát

Arabela (1980) (seriál) 

Velmi povedený seriál nejen pro děti, který už dnes patří do zlaté pokladnice českého filmu. Duo Vorlíček-Macourek bylo ve velmi dobré kondici - kromě děje mělo také šťastnou ruku při výběru hereckého obsazení. Co herec, to pojem. Vladimír Menší, Stella Zázvorková, František Filipovský, Jiří Sovák aj. - jako zástupci již osvědčené, zralé generace, kterým zdatně sekundovali dorůstající Vladimír Dlouhý či Ondřej Kepka. Na tento seriál se jednou budu určitě dívat i se svými dětmi, zub času na něj totiž nepůsobí.