Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Pohádka
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi

Oblíbené filmy (5)

Tři oříšky pro Popelku

Tři oříšky pro Popelku (1973)

U této pohádky není třeba nic dodávat. Vzácně se stane, že se něco povede naprosto dokonalým způsobem a není co vytýkat. Tři oříšky pro Popelku jsou toho zářným příkladem. Vše je tak, jak má být - herci, děj, prostředí(ještě že si se štábem pohrálo počasí a pohádka byla v zimě natočena z nutnosti), hudba, hlavní pár... Tato pohádka ve mně vždy vyvolává nezapomenutelné emoce a myslím si, že ji toto kouzlo vydrží ještě po mnoho dalších generací.

Jak dostat tatínka do polepšovny

Jak dostat tatínka do polepšovny (1978)

Neopakovatelná atmostféra "stoličky" a "polepšovny" s neodolatelným Tomášem Holým. Jeden z nejlepších filmů, který u nás kdy vznikl.

Jak vytrhnout velrybě stoličku

Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977)

Když jsem byla mladší, tak mě ze série s Tomášem Holým vždy více bavil ten díl "u dědy", později jsem to přehodnotila, když jsem začala vnímat peripetie křehkého vtahu mezi Annou a Lubošem... Tento film hodnotím velmi vysoko, patří mezi klenot české filmové tvorby.

Císařův pekař - Pekařův císař

Císařův pekař - Pekařův císař (1951)

Neodolatelná historická fraška o "jediném českém Habsburku" císaři Rudolfovi se opravdu vydařila. Werich si prostě s humorem rozuměl a s legrací byl jedna ruka. Do svého filmového snu promítl jen to nejlepší a vznikla tak komedie, která právem patří do zlatého fondu české kinematografie. Klobouk dolů... P.S. Ocenila bych také angažování v té době již ve filmu pohasínající Nataši Gollové, která i po téměř deseti letech dokázala, že má pro komediální herectví opravdu cit.

Princezna se zlatou hvězdou

Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Klasika všech klasik! Odmala ji řadím mezi trojici mých nejoblíbenějších pohádek. Některé scény a dialogy jsou dnes již kultovní: "... okouzlena jsem však zcela-" - "Čím?" - "Vašimi stájemi..." Cesta Lady do králoství prince Radovana a její setkání s babičkou (Tereza Brzková zde opravdu zazářila i v této maličké roli) patří mezi nejmilejší scénky. Stejně jako kuchyň, kterou má "pod palcem" vrchní kuchař alias Stanislav Neuman, anebo skvostný ples s baletkami. Herecké obsazení vůbec je dokonalé, vše je jak má být. Tady opravdu není co vytknout či kritizovat. Možná mnohé překvapí konec pohádky, která původně měla končit jen přípitkem nového královského páru. Marie Kyselková, představitelka Lady, si však na režiséru Macu Fričovi "vynutila" polibek. Když už prý jednou hraje princeznu, tak ať je to se vším všudy!